

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
De kapel - Alle afleveringen
Als Jezus ons aanraakt, gebeurt er iets met ons. Dan komt er iets nieuws tot leven in ons. Maar voor we het weten, zijn er stemmen die zeggen: 'Er is helemaal niets veranderd. Het kan helemaal niet dat Jezus met je sprak. Het zal wel dit of dat zijn'. Waarom doen we dat? Jurjen ten Brinke neemt ons mee in een Bijbelverhaal waar een blinde man zich niks aantrekt van die stemmen. Een inspirerend verhaal dat ons helpt om het vuur voor ons geloof weer te laten branden.
De relatie tussen God en mens kent veel scheidingen. Wij laten God veelal in de steek. Maar telkens weer roept Hij tot ons: Kom terug. God wil niets liever dan onze zonden vergeven: Hij wil ons genezen en de kapotte relatie herstellen. Ds. Arie van de Veer vertelt ons meer over die onvoorwaardelijke liefde van God.
Jurjen ten Brinke: 'Rijkdom doet iets met een mens, misschien zelfs zonder dat je het zelf wil. Die oude Bijbel blijkt weer verrassend actueel. Ook een paar duizend jaar geleden waren er mensen aan de top die zich verrijkten en het klootjesvolk, zoals we dat in Amsterdam zeggen, lijkt het onderspit te delven. Hoe ga je daar nu goed mee om?'
'Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden', schrijft Jakobus in de Bijbel. Directe woorden. En ook best moeilijk uit te voeren, toch? Want hoe doe je dat, traag in het kwaad worden? Daar geeft ds. Mirjam Kollenstaart antwoord op.
Een kijkje in de hemel, wie wil dat nou niet? Johannes ziet God in de hemel. Het tafereel is zo fantastisch en uitzonderlijk. Er klinkt gezang en God wordt aanbeden en geprezen. Het gaat ons voorstellingsvermogen volledig te boven. 'Zijn de omstandigheden van jou en mijn leven echt zo dat we niet alleen toeschouwer van Johannes' visioen zijn, maar ook deelnemer?' vraagt ds. Mirjam Kollenstaart zich af.
Je probeert een vriend of buurvrouw iets uit leggen om hem of haar op het juiste pad te brengen. En elke keer maakt diegene toch opnieuw verkeerde keuzes. Herken je dit? Als pastor van een kerk in Amsterdam herkent Jurjen ten Brinke dit in ieder geval wel. Toch is het dan wel heel gemakkelijk om met de vinger naar een ander te wijzen.
De Here Jezus beloofde zijn discipelen dat hij hen niet zou achterlaten. Wanneer Hij de aarde zou verlaten tijdens Hemelvaart zou hij zorgen voor een andere trooster, namelijk de Heilige Geest. Daardoor worden wij nog meer verbonden aan de Vader en de Zoon in de hemel. Ds. Orlando Bottenbley vertelt hoe wij de Heilige Geest mogen ontvangen.
De oudste zoon van ds. Orlando Bottenbley blijkt na zijn geboorte zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapt te zijn. Orlando Bottenbley en zijn vrouw zijn er kapot van. Ondanks dit zware nieuws vinden zij troost bij God.
Het kan buiten lente zijn, maar 'winter' in je hart. Terwijl de vogels buiten fluiten, kan het donker zijn in je hart. Door pijn. Door eenzaamheid. Door het verlies van dierbaren. Misschien zelfs wel het verlies van God. Toch kan het ook voor jou weer lente worden. Luister maar naar deze overdenking van ds. Arie van der Veer.
Geloof is geen routekaart voor geluk. Geloof is vasthouden aan God en je vertrouwen op Hem blijven stellen, juist als het leven pijn doet. Juist als God tegenvalt. Iemand die tegenspoed kent is David. Tijdens een moeilijke periode in zijn leven voelt hij God niet dichtbij. Toch vertrouwt hij Hem en blijf hij in Hem geloven. Waarom kan David dat? Andries Knevel gaat daar dieper op in.
Als je bent opgegroeid met Bijbelverhalen dan zijn sommige woorden en zinnen er zo ingesleten dat je ze haast woordelijk kunt opdreunen, zonder dat je misschien wel doorhebt wat je leest. Zonder dat het je ook echt ráákt. Als er iets is dat zou moeten raken, dan is het deze dag: Goede Vrijdag. De dag waarop wereldwijd de dood van Jezus die gekruisigd werd gevierd wordt. Ds. Mirjam Kollenstaart laat deze dag dichtbij komen en stelt je voor een keus.
De psalm die centraal staat, had ds. Paul Visser liever overgeslagen. Veel te heftig. Toch lieten de woorden hem niet los. Is het wel juist om zo'n psalm over te slaan? Op zoek naar een tekst met positieve woorden? Het heftige kan juist realistisch zijn en hoop bieden, zo vertelt ds. Visser.
Vroeger werden er dieren geofferd voor de zonden van de mens. In de Bijbel staat dat de mens op het dier moest leunen. Dat leunen op het dier versterkte het besef: dit dier wordt voor mijn zonden geofferd. Het sterft vanwege mijn overtredingen. Dat doet wat met je. Ds. Arie van der Veer vertelt dat dierenoffers niet meer nodig zijn vanwege het perfecte offer: Jezus.
Als Jezus ons aanraakt, gebeurt er iets met ons. Dan komt er iets nieuws tot leven in ons. Maar voor we het weten, zijn er stemmen die zeggen: 'Er is helemaal niets veranderd. Het kan helemaal niet dat Jezus met je sprak. Het zal wel dit of dat zijn.' Waarom doen we dat? Jurjen ten Brinke neemt ons mee in een Bijbelverhaal waar een blinde man zich niks aantrekt van die stemmen. Een inspirerend verhaal dat ons helpt om het vuur voor ons geloof weer te laten branden.
Ds. Paul Visser deelt zijn gedachten met ons over Jeremia 18 vers 1-6. Vanaf het begin van ons bestaan is God bezig ons te vormen naar Zijn beeld. Wat heeft Hij tot nu toe van u/jou kunnen maken? Lijkt het wat? Of voelt het iets wat mislukt? Wij zijn als klei in de hand van de Pottenbakker.
De relatie tussen God en mens kent veel scheidingen. Wij laten God veelal in de steek. Maar telkens weer roept Hij tot ons: 'Kom terug'. God wil niets liever dan onze zonden vergeven: Hij wil ons genezen en de kapotte relatie herstellen. Ds. Arie van de Veer vertelt ons vanmorgen meer over die onvoorwaardelijke liefde van God.
Als je jezelf vergelijkt met iemand als Jezus en Zijn macht, dan kun je niet recht overeind blijven staan. Dan maak je je klein. Uit ontzag voor Hem. Maar er kan ook een andere reden zijn dat je op je knieën valt. Misschien wel omdat je angst hebt voor God. Angst voor wat er gebeurt in de nabijheid van de Allerhoogste. Ds. Jurjen ten Brinke gaat ons vanmorgen uitleggen waarom we daar niet bang voor hoeven te zijn.
In psalm 100 staat: 'Juich de Heer toe, heel de aarde, dien de Heer met vreugde, kom tot hem met jubelzang'. Het geloof gaat in de eerste plaats niet om de vraag of we er beter van worden, op welke manier dan ook, maar om God. Hém loven, daartoe zijn we ooit geschapen. In het loven en prijzen van God kan men troost vinden, ook als het leven enorm tegen zit. Ds. Andries Knevel vertelt ons er vanmorgen meer over.
Wie kent ons echt? Familie? Vrienden? Het gaat in deze uitzending over psalm 139. Deze psalm leert ons dat er maar één persoon is die ons volkomen doorgrondt: God zelf. Ons leven is als een open boek voor Hem. Er is absoluut niets in ons leven dat voor Hem verborgen blijft. Ds. Orlando Bottenbley vertelt ons hier meer over.
Het Nieuwe Jeruzalem, hoe zal die stad eruitzien? En hoe zal het leven daar zijn? Hoe zullen we ons daar voelen? De Bijbel belooft ons dat het een leven zal zijn zonder verdriet, eenzaamheid en tranen. Een plek waar we voorgoed zullen wonen, dichtbij God. Ds. Paul Visser neemt ons vanochtend mee in deze gedachten.
Andries Knevel vertelt ons over de woorden van psalm 23. Het nieuwe jaar is net begonnen. Hoe kan deze psalm ons tot troost zijn? Zit je in een periode van 'grazige weiden' of is het op dit moment vooral een 'donker dal?' Laat je inspireren en bemoedigen door de woorden van David.
Het leven van Stefanus had geen mooi eind. Maar hoe hij naar het leven en naar de dood keek, was wel mooi. Zijn leven was in goede handen. Hoe kijken wij terug op het afgelopen jaar? En hoe staan wij eigenlijk in het leven? Ds. Arie van der Veer vertelt hier meer over.
Voor sommigen is Kerst een feest waar ze naar uitzien, voor anderen zijn het dagen waarvan ze hopen dat ze snel voorbijgaan. Andries Knevel vraagt zich op deze derde adventsdag af hoe de 'hoofdrolspelers' van het kerstverhaal zich voelden in die tijd. En wat zouden wij wellicht van hen kunnen leren?
In de tijd van Johannes de Doper waren de mensen vol verwachting op de komst van de Messias. Ze wilden weten wat ze moesten doen in de resterende tijd. Hoe zit dat bij jou? Want wachten heeft iets dubbels. Je kunt passief afwachten of juist verlangend verwachten. Ds. Mirjam Kollenstaart vertelt ons er meer over.
Wij leven in een wereld waarin alles wetenschappelijk verklaard en bewezen moet worden, voordat wij het geloven. Zonder harde bewijzen verwijzen wij alles naar het rijk van de sprookjes. Maar, vertelt ds. Orlando Bottenbley, soms doorbreekt God het natuurlijke door het 'bovennatuurlijke' en dan spreken wij over een wonder.
Vandaag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. We herdenken hen die in de afgelopen maanden van ons zijn heengegaan. Ds. Arie van der Veer vertelt over de laatste kraal die ouders van het ziekenhuispersoneel krijgen, nadat hun kind overleden is aan kanker. Een vlinderkraal. Iets nieuws komt voort uit het oude. De dood heeft niet het laatste woord. Het verdriet wordt vanmorgen door deze overdenking niet weggenomen, niet minder, maar wellicht wel iets anders. Een stukje hoop en troost zal het omlijsten.
Vanmorgen wordt ons de vraag gesteld of we voorgoed vergeten zullen worden door geliefden die van ons heengaan. Is er in de hemel nog een emotionele binding met ons hier op aarde? In het Bijbelboek Openbaring staat dat alle tranen in de hemel worden afgewist. Wat blijft er dan over? En hoe sterk is dat? Laat je inspireren en bemoedigen door de woorden van ds. Paul Visser.
We zingen prachtige liederen vanuit de mooie Sint Jacobskerk in Vlissingen. Naast veel samenzang luisteren we naar een speciaal samengesteld Zeeuws projectkoor o.l.v. Martin Mans en naar de dames van Vocal Group FaVor. We zingen diverse liederen, van psalm 139 tot aan Ubi Caritas uit Taizé.
Deze week is het in Nederland de Week van de Armoede. Jezus zegt: 'De armen hebt u altijd bij u.' Ds. Arie van der Veer licht toe: 'Aandacht voor de armen is standaard, behoort tot het basispakket van een christen.'
De vrijheid die God zijn volk belooft, is vrijheid die goed is voor iedereen. En daarom is dat geen egoïstische vrijheid, maar is dat een vrijheid die gericht is op de hele gemeenschap. Maar, die vrijheid wordt begrensd door de regels die God aan zijn volk geeft, zo legt ds. Mirjam Kollenstaart uit. Waarom legt God ons die regels op?
Het leven kan er ontzettend oneerlijk aan toe gaan. Ook als je dichtbij God leeft, geeft dat geen garanties voor een fijn en gelukkig leven. Ziekte, dood, teleurstellingen, het treft net zo goed een christen als een niet-christen. Wat heb je dan aan God? Wat is dan het geheim van een leven met Hem? En kan het geloof in Hem, ondanks alles, toch troost bieden? Ds. Paul Visser vertelt ons meer over deze eerlijke vraag.
De onvoorwaardelijke liefde van God voor de mens, dat is waar Andries Knevel over spreekt. Hij is onder de indruk van het feit dat God ons mensen als eerste liefhad. Want, als de liefde ons eigen initiatief zou zijn geweest, hadden we God dan ooit kunnen liefhebben en aanbidden?
Trailers, je kent ze wel, van die korte, vaak spannende filmpjes die in het kort aangeven hoe straks de complete film gaat worden. Een voorproefje. Wist je dat de bijbel dat fenomeen ook al kent? Gedurende onze levens laat God ons voorproefjes zien door Zijn Geest, Zijn Woord en Zijn geloften. Hoe precies? Daar vertelt ds. Arie van der Veer graag verder over.
Ds. Paul Visser gaat in op het visioen van Johannes (Openbaringen 7: 9-17). Het is namelijk nogal wat, wat Johannes allemaal ziet en later beschrijft in de Bijbel. Een openbaring waarin het gedaan is met alles wat het leven afknijpt, stukmaakt en ons naar beneden drukt. Een plek waar geen tranen vloeien. Wat een hoopvol vooruitzicht.
Dwars door tegenslag toch ook vreugde vinden in jouw leven. Is zoiets mogelijk? Volgelingen van Jezus worden in de Bijbel blijde mensen genoemd. Maar dat betekent zeker niet dat zij zonder zorgen zijn. Hoe kan je dan toch vreugdevol in het leven staan? Ds. Orlando Bottenbley zal daar antwoord op geven.
Ds. Arie van der Veer neemt jou mee langs het verhaal van Kaïn en Abel. Het verhaal van de broer die zijn andere broer vermoordt vanwege zijn rotsvaste geloof. Nog altijd worden mensen vervolgd en gedood vanwege hun geloof in God. Waarom stopt God al dat geweld niet? In deze uitzending wordt dieper ingegaan op deze vraag.
Vaak hebben mensen een eigen beeld van God. We zetten God neer op onze eigen manier. Zo hoogverheven en heilig dat je alleen maar huiveren kunt bijvoorbeeld. Of juist zo vriendelijk en goedgeefs dat je nooit ergens bang voor hoeft te zijn. 'Wil je weten wie God is? Kijk dan naar Jezus en draai de rollen om', stelt ds. Paul Visser. In plaats van God naar jouw smaak te maken, zul je dan steeds meer mens worden naar Zijn wil.
Herken je dat je opeens verrast kan worden door een Bijbeltekst? En dat die tekst je iets van God laat zien? Een stukje van Gods hart? Andries Knevel vond zo'n onverwacht moment in Micha 6:3. 'Mijn volk, wat heb ik je misdaan, waarmee heb ik je gekweld, antwoord mij!' Deze woorden zeggen namelijk heel veel over God en Zijn hart, zo legt de presentator en theoloog uit.
Herken je dat gevoel dat je je na een feest moe en alleen voelt? Ds. Bottenbley vertelt over dit bedrukte gevoel. Dat gevoel dat er voortdurend een beroep op je wordt gedaan, terwijl je je leeg voelt. Zo leeg als een opgedroogde bron. Maar dan is daar Jezus die zegt: 'Heb je dorst? Kom naar mij en drink.' Wat er ook speelt in je leven, Jezus weet er wel raad mee. Hij is de bron die je leegte zal vullen.
In de Bijbel heeft de apostel Paulus het over het aandoen van kleren. En om het maar even simpel te zeggen: het jasje dat we als mensen allemaal aanhebben, dat zit gegoten. Het is het jasje waarin je je eigen gang gaat. Dat jasje, zegt Paulus, dat moet uit. Als je God kent, dan wil je niet meer leven met die oude kleren. Er moet wat nieuws voor in de plaats komen. Je 'oude mens' leg je af. Evangelist Jurjen ten Brinke vertelt hoe je dat kunt doen.
Zwijgen kan op twee manieren: hard en dodelijk of genadig en genezend. In die laatste vorm is God heel goed. Hij zwijgt in Zijn liefde. God hoeft niet per se het laatste woord te hebben, ook niet als jij weer eens de fout ingaat. Hij hoeft daar niet het Zijne over te zeggen, maar zwijgt soms in Zijn liefde. Hij hoeft jouw fouten niet breed uit te meten, niet het hoogste woord erover voeren. Hij zwijgt het kwade in ons leven dood. Door het niet meer op te halen.
'Soms verlang ik naar iets meer rust in mijn leven. Verlang ik naar stilte. Naar niets hoeven te doen', vertelt Mirjam Kollenstaart. Soms schreeuwen de onrust en de onvrede zo hard om aandacht in ons hart en hoofd, dat rust en vrede verder weg lijken dan ooit. Herken je dat? Weet dan dat je bij God mag komen voor ontspanning. Dan zal er vrede in je hart komen en komt er ruimte om verder te gaan.
Waarom je iets aantrekken van de vervuiling van de aarde als God straks toch alles nieuw maakt? Predikant Jasper Klapwijk snapt deze vraag, maar vindt de redenering toch een beetje vreemd. Dat zouden we nooit zeggen als het gaat over liefhebben, over vechten tegen de zonde en over heiliging. Waarom dan wel als het gaat om het omgaan met de schepping? Hij vertelt waarom wij christenen ons juist zouden moeten inzetten voor Gods schepping.
In deze tijd van zelfbenoemde genieën en supersterren overdenkt ds. Mirjam Kollenstaart de woorden van Paulus. 'Onderzoek jezelf en zie of de genade van God, de liefde van Jezus Christus en de kracht van zijn Geest door jou heen zichtbaar worden.' Want dán heb je een reden om trots te zijn!
Vaak hebben mensen een eigen beeld van God. We zetten God neer op ons eigen manier. Zo hoogverheven en heilig dat je alleen maar huiveren kunt bijvoorbeeld. Of juist zo vriendelijk en goedgeefs dat je nooit ergens bang voor hoeft te zijn. 'Wil je weten wie God is? Kijk dan naar Jezus en draai de rollen om', stelt ds. Paul Visser. In plaats van God naar jouw smaak te maken, zul je dan steeds meer mens worden naar Zijn wil.
Afscheid nemen is vaak heel moeilijk en verdrietig. Het kan dan een geweldige troost zijn als je weet dat het afscheid niet definitief is. Dat je weet dat je elkaar weer zult zien. Ds. Orlando Bottenbley leest een Bijbelgedeelte voor waarbij Jezus met zijn vrienden samen is en met hen spreekt over zijn afscheid. Jezus zegt daarin: 'Doch Ik zeg u de waarheid: Het is beter voor u, dat Ik heenga.' Hoezo kan zo'n afscheid nou beter zijn? vraag je je misschien af. In deze uitzending wordt er dieper ingegaan op die vraag.
Het verhaal van Noach is razend populair onder kinderen. Het spreekt tot de verbeelding. Noach met zijn ark. Met al die dieren, twee aan twee. Een prachtige regenboog. Maar het verhaal van Noach is meer dan het verhaal dat zovele prentenboeken laten zien. Het is een verhaal waarin heftige emoties een rol spelen. Emoties die ook God zelf kent, zo vertelt Mirjam Kollenstaart.
Ds. Arie van der Veer neemt jou mee langs het verhaal van Kaïn en Abel. Het verhaal van de broer die zijn andere broer vermoordt vanwege zijn rotsvaste geloof. Nog altijd worden mensen vervolgd en gedood vanwege hun geloof in God. Waarom stopt God al dat geweld niet? In deze uitzending wordt dieper ingegaan op deze vraag.
Dwars door tegenslag toch ook vreugde vinden in jouw leven. Is zoiets mogelijk? Volgelingen van Jezus worden in de Bijbel blijde mensen genoemd. Maar dat betekent zeker niet dat zij zonder zorgen zijn. Hoe kan je dan toch vreugdevol in het leven staan? Ds. Orlando Bottenbley zal daar in deze uitzending antwoord op geven.
Goede Vrijdag. Jezus is door de straten van Jeruzalem geleid en op de heuvel Golgotha aangekomen. Hij is aan het kruis geslagen. Bespot en verguisd door mensen om hem heen. 'Kruisig Hem', had de menigte geroepen. En Pilatus was erin meegegaan. Daar hangt Hij. Tussen hemel en aarde. Gelukkig is dit niet het einde. Jurjen ten Brinke vertelt waarom juist deze indrukwekkende gebeurtenis het ultieme bewijs is van Gods vaderliefde voor ons.
Herken je die tijd nog van je eerste liefde voor God? Hoe enthousiast je over Hem was? Je nam de tijd voor gebed. Je vond het heerlijk om uit de Bijbel te lezen. Je liet je door God leiden en sprak graag over Hem met anderen. Toch kwam ongemerkt de klad in je geloofsleven. Te druk. Te moe. En daarom is volgens ds. Paul Visser juist die zevende dag zo belangrijk. De dag waarop alle focus naar God uitgaat.
Boetedoening, het klinkt wellicht heel zwaar, maar wist je dat dit juist heel bevrijdend kan werken? Dat zonden belijden vaak de weg is tot hernieuwde vreugde? Ds. Arie van der Veer gaat hier dieper op in en dat doet hij aan de hand van een psalm die zijn moeder altijd graag zong.
Herken je dat je opeens verrast kan worden door een Bijbeltekst? En dat die tekst je iets van God laat zien? Een stukje van Gods hart? Andries Knevel vond zo'n onverwacht moment in Micha 6:3. 'Mijn volk, wat heb ik je misdaan, waarmee heb ik je gekweld, antwoord mij!' Deze woorden zeggen namelijk heel veel over God en Zijn hart, zo legt de presentator en theoloog uit.
'Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was, is voorbij.' Deze troostvolle woorden komen uit Openbaringen 21:3-5. Ds. Orlando Bottenbley laat je onder andere over deze Bijbeltekst nadenken. Hij neemt je mee naar die dag waarop alles nieuw wordt.
In Nederland kennen we het spreekwoord: 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.' Maar de Bijbel zegt: 'Wat gij wilt dat aan jou wordt gedaan, doe dat aan een ander!' Deze woorden roepen op tot activiteit. Roepen op om goed te doen. Hoe dan? Dat hoor je van evangelist Jurjen ten Brinke.
Het einde van de tijden, wat is dat eigenlijk precies? vraagt Mirjam Kollenstaart zich af. Zullen hemel en aarde dan vergaan? Wordt de aarde dan vernietigd? En hoe merken we dat het zover is? Zei Jezus niet dat we op de tekenen van de tijd moeten letten? Soms is het net alsof die angstwekkende dag van de Heer al gekomen is voor sommige delen van deze wereld. Denk maar aan een hongersnood of een natuurramp. Toch mogen we zonder te vrezen uitzien naar het moment van verlossing. Luister maar.
Ds. Arie van der Veer woont aan een plas. Daar ziet hij regelmatig bijzondere vissers zitten. Bijzonder omdat ze hun gevangen vis niet houden. Ze vangen om vrij te laten. Dat kan ook bij mensen. Al vindt ds. Arie van der Veer 'mensen vangen' niet zo fijn klinken, het doet hem toch erg aan Jezus denken.
Mirjam Kollenstaart neemt ons mee langs het verhaal van Abraham en Sara. Het bijzondere aan dit echtpaar is dat het jarenlang leeft met een belofte: hun ongewenste kinderloosheid is niet voor altijd. God heeft Abraham gezegd dat hij de vader van vele volken zou worden. Abraham heeft laten zien wat geloven is: wat je niet kunt beredeneren, wat je niet kunt verklaren toch voor mogelijk houden. Wil jij dat ook leren? Laat je dan bemoedigen door deze overdenking.
Woorden. Ze kunnen goed doen. Ze kunnen kwaad doen. Ben jij je bewust van wat je spreekt? Ook de minder mooie woorden? De roddels die jouw mond verlaten wellicht? Woorden zijn vaak moeilijk terug te draaien. Daarom is het belangrijk om goed te leren spreken. Gelukkig vertelt Paul Visser over het perfecte voorbeeld van wie we mogen leren: Onze God.
Vandaag is het de laatste dag van het jaar. Er wordt vooruitgekeken naar wat het komende jaar ons wel of niet zal brengen. Maar er wordt ook teruggeblikt. Een terugblik naar de mooie en minder mooie momenten in ons leven. Ds. Orlando Bottenbley heeft zich voor deze overdenking laten inspireren door 2 Korinthe hoofdstuk 4 vers 7: 'Maar wij zijn slechts een aarden pot voor deze schat; het moet duidelijk zijn dat onze overweldigende kracht niet van onszelf komt, maar van God.' Een bemoedigende boodschap voor het nieuwe jaar.
Er was voor de hoogzwangere Maria en haar man Jozef geen plaats in de herberg. Ds. Paul Visser vertelt dat het bijna lijkt alsof God zelf voor een gesloten deur staat. Hij komt zo ongezien. Logisch dat de mensen Hem niet zien staan. Vandaag is dat vaak ook nog zo. Wat zien we van Hem in het journaal, om je heen en bij jezelf? God dringt zich niet op. Als hij bij de voordeur niet welkom is, komt Hij wel achterom. Dat kan ook jou gebeuren, onverwacht.
Ds. Van der Veer spreekt over een tekst van de profeet Jeremia. Mensen zijn geneigd om lasten door te schuiven naar een ander. Maar God draagt Jeremia op een juk te maken en dat op zich te nemen. Gelovigen hebben het echt niet altijd makkelijker dan ongelovigen. Maar er is wel een enorm verschil: als gelovigen hoeven we het juk niet alleen te dragen. Jezus draagt het namelijk met ons mee.
Soms geef je dingen uit handen, waarvan je later denkt: had ik het maar zelf gedaan. Dan was het vast beter, sneller of mooier gegaan. Jurjen ten Brinke vertelt dat God dat gevoel ook kent. Hij investeert voortdurend in ons leven. Hij laat ons in vrijheid reageren, maar of het daar nou beter van wordt? In het Bijbelboek Jesaja komen we een verhaal tegen waarbij God zichzelf vergelijkt met een wijngaardenier die een wijngaard heeft aangelegd. Hij heeft alle randvoorwaarden vervuld om een mooie oogst te mogen verwachten, maar de wijngaard levert niets dan teleurstelling op. En dan geeft God het op, of toch niet?
Zwijgen kan op twee manieren: hard en dodelijk of genadig en genezend. In die laatste vorm is God heel goed. Hij zwijgt in Zijn liefde. God hoeft niet per se het laatste woord te hebben, ook niet als jij weer eens de fout ingaat. Hij hoeft daar niet het Zijne over te zeggen, maar zwijgt soms in Zijn liefde. Hij hoeft jouw fouten niet breed uit te meten, niet het hoogste woord erover voeren. Hij zwijgt het kwade in ons leven dood. Door het niet meer op te halen.
Trailers, je kent ze wel, van die korte, vaak spannende filmpjes die in het kort aangeven hoe straks de complete film gaat worden. Een voorproefje. Wist je dat de Bijbel dat fenomeen ook al kent? Gedurende onze levens laat God ons voorproefjes zien door Zijn Geest, Zijn Woord en Zijn geloften. Hoe precies? Daar vertelt ds. Arie van der Veer graag verder over.
Waarom iets aantrekken van de vervuiling van de aarde als God straks toch alles nieuw maakt? Predikant Jasper Klapwijk snapt deze vraag, maar vindt de redenering toch een beetje vreemd. Dat zouden we nooit zeggen als het gaat over liefhebben, over vechten tegen de zonde en over heiliging. Waarom dan wel als het gaat om het omgaan met de schepping? Hij vertelt waarom wij christenen ons juist zouden moeten inzetten voor Gods schepping.
In Israël hoor je kinderen Abba, papa, roepen, wanneer ze op straat spelen en even zijn aandacht nodig hebben. Wat is het mooi, dat de Here Jezus ons ook heeft geleerd om Abba Vader of Papa tegen God te zeggen. Zoals in dat prachtige gebed dat Jezus ons heeft geleerd: het Onze Vader. Maar om hem Vader te kunnen noemen, moet je wel uit Hem geboren zijn. Wedergeboren noemt de Bijbel dat.
Het is schrijnend te bedenken hoeveel mensen onder terreur van regimes te lijden hebben. Het roept allerlei vragen op. Hoe ga je hiermee om?
Het is misschien wel een van de bekendste verhalen in de Bijbel: Petrus die, op uitnodiging van de Here Jezus, uit de boot stapt en over het water loopt.
Soms maken we plannen en hebben we dromen, maar loopt het toch anders in het leven. Dat overkwam ook ds. Bottenbley.
De Here Jezus beloofde zijn discipelen dat hij hen niet zou achterlaten. Wanneer Hij de aarde zou verlaten tijdens Hemelvaart zou hij zorgen voor een andere trooster. Namelijk de Heilige Geest. Daardoor worden wij nog meer verbonden aan de Vader en de Zoon in de hemel. Ds. Orlando Bottenbley vertelt hoe wij de Heilige Geest mogen ontvangen.
Ds. Arie van der Veer kwam op Facebook een bijzonder verhaal tegen van een man uit Irak. Hij was ter dood veroordeeld, maar niet bang om te sterven. Jezus had hem bezocht in zijn cel. Ds. Arie van der Veer deelt een meditatie over dit thema.
Zegen betekent in de Bijbel niet zozeer dat het je in alles voor de wind gaat. Het is meer een belofte dat God je nabij zal zijn. Hoe het ook met je gaat. God zegent ons graag. Zijn verlangen om ons nabij te komen is groot. Daarover vertelt ds. Paul Visser.
Soms maken omstandigheden het moeilijk om te geloven. We zouden dan meer geloof willen hebben.
Ds. Orlando Bottenbley vertelt in De Kapel over moeilijke fases in het leven.
Ds. Arie van der Veer vertelt over afscheid nemen en het verdriet en gemis die daarmee gepaard gaan. Maar als gelovige mag je ook vooruitkijken.
Ds. Klapwijk spreekt over het bekende verhaal van de barmhartige Samaritaan. Hij stelt daarbij de prangende vraag: Ben jij als die Samaritaan of als de priester en de Leviet?
Hoe is het mogelijk dat Jezus wereldwijd nog steeds miljarden volgelingen heeft? Zelfs 2000 jaar na Zijn dood volgen veel mensen Jezus.
De martelingen van Jezus voor hij stierf aan het kruis zijn onvoorstelbaar geweest. Verraden, vernederd, vermoord.
Jurjen ten Brinke vertelt over zijn studietijd. Hij vertelt hoe hij in het donker in een oerwoud liep. Op een gegeven moment kon hij niet verder door het ontbreken van licht.
Soms kan het voorkomen dat je je enthousiasme voor je geloof verliest.
Als iemand je kind iets aandoet, dan accepteer je dat niet. Dan word je woedend op die persoon. Toch reageert God heel anders. Op het absurde af. Maar het verhaal van Gods liefde is zo bekend dat we het soms afdoen met: 'Natuurlijk houdt God van mij'. Door het nog een keer te vertellen laat ds. Klapwijk ons met een schok voelen hoe extreem ver dat eigenlijk gaat. En hoe veel het onze hemelse Vader heeft gekost. Dan gaat de vanzelfsprekendheid eraf en blijft verwondering over.
Soms maken we plannen en hebben we dromen, maar loopt het toch anders in het leven. Dat overkwam ook ds. Bottenbley.
Het is misschien wel een van de bekendste verhalen in de Bijbel: Petrus die, op uitnodiging van de Here Jezus, uit de boot stapt en over het water loopt.
Je bent veel rijker dan dat je je vaak realiseert. God heeft je veel talenten gegeven.
Wie ervoor kiest om aan Gods hand, dus in zijn nabijheid, te leven, kan er zeker van zijn dat hij voor de beste en veiligste weg bewandelt.
In Mattheus vertelt Jezus de gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard. De landheer deed iets wat niet redelijk voelt en toch had hij het recht aan zijn kant...
Het Bijbelboek Prediker schetst soms een somber beeld van het bestaan. In Prediker 3 lezen we ervan.
Het is nieuwjaarsdag, En dan beginnen we met goede wensen. Met de beste wensen, een zegenbede zelfs in sommige gevallen. Maar wij kunnen het elkaar niet geven: een goed of gezegend 2017.
