

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Mediastorm - Alle afleveringen
De mediaweek wordt besproken door presentator en televisiemaker Roel Maalderink. Wat viel hem deze week op? * Presentator Tim de Wit spreekt met onder anderen Angela de Jong over de talkshow Vandaag Inside. Wat is de invloed van dit programma op de beeldvorming in de maatschappij en politiek? * Het beeldcollege wordt gegeven door Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun. * Het slotwoord is voor vaste columnist Jan Beuving.
Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, kijkt samen met Lara Billie Rense terug op de week, de arrestatie van Inez Weski, het Marengo-proces en het drugsgerelateerd geweld in Rotterdam. * Historica Daniela Hooghiemstra, journalist en schrijver van het boek Ik mag ook nooit iets, en Jan Hoedeman, parlementair journalist voor het Algemeen Dagblad en schrijver van De achilleshiel van de koning, over de beeldvorming rond ons koningshuis. Zijn de oranjes nog een sterk merk? * Gerard Nijssen geeft een beeldcollege over het belang van het gebruik van amateurfilmmateriaal in de geschiedschrijving over WO II. * Slotwoord: Jan Beuving.
Met Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, kijkt Lara Billie Rense terug op de week: de arrestatie van Inez Weski, het Marengo-proces en het drugsgerelateerd geweld in Rotterdam. * Historica Daniela Hooghiemstra en Jan Hoedeman, parlementair journalist voor het Algemeen Dagblad, over de beeldvorming rond ons koningshuis. Zijn de Oranjes nog een sterk merk? * Historicus en beeldresearcher Gerard Nijssen geeft een beeldcollege over het belang van het gebruik van amateur filmmateriaal in de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog. Het slot woord is voor de vaste columnist Jan Beuving.
Met Hadjar Benmiloud, mediastrateeg en journalist, bespreken we haar nieuws van de week.* We praten over de presentatie van het jaarverslag van de AIVD en de mediastrategie van de dienst met Volkskrantjournalist Huib Modderkolk en schrijver van het boek Het is oorlog maar niemand die het ziet, en Bert Hubert, voormalig werknemer van de AIVD en ex lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB), een commissie die alle operaties van de geheime diensten vooraf moet goedkeuren. * Stine Jensen geeft een beeldcollege over de relatie van vrouwen en mensapen in de cultuur en wetenschap. * Het slotwoord is aan onze vaste columnist Jan Beuving.
Annefleur Schipper over de anti-lhbti+-incidenten en hoe het NOS Journaal daar mee omging. * Oud-China-correspondent Joan Veldkamp en Casper Wits, universitair docent Oost Azië Studies van de Universiteit Leiden, praten over de Volkskrant-journalist die ten prooi viel aan Chinese intimidatie. Wat betekent dit voor de berichtgeving vanuit China en hoe beïnvloedt dit het beeld dat wij van China hebben? * En Sven Brinkhoff, hoogleraar straf- en bestuursrecht van de UVA, geeft een beeldcollege over de toekomst van het gebruik van de kroongetuige in de opsporing van zware, georganiseerde misdaad. * Het laatste woord is aan Jan Beuving.
Programma dat beeldvorming kritisch onder de loep neemt. Presentatoren Lara Billie Rense en Tim de Wit analyseren afwisselend de gebeurtenissen in de media met journalisten, opiniemakers en wetenschappers. Hoe ontstaan beelden in de media en wat doen die met ons denken?
Lara Billie Rense kijkt met Peter Kee, politiek duider van BNNVARA, terug op de (politieke) mediaweek. En of het nu gaat over de das of over de wolf, beschermde dieren domineren het nieuws en zorgen voor debat. Te gast zijn Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, Maarten Reesink, docent human-animal studies van de UVA, en boswachter Arjan Postma. Cultuursocioloog Siri Beerends geeft een beeldcollege over de toekomst van kunstmatige intelligentie en het slotwoord is aan columnist Jan Beuving.
Tim de Wit kijkt met Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, makers van de feministische podcast Damn, Honey, terug op de mediaweek. * Met de journalisten Ingrid Weel van Trouw, Jaap Tielbeke van De Groene Amsterdammer en Gert-Jaap Hoekman van NU.nl over dilemma's van klimaatjournalistiek. * Neerlandicus Robbert Wigt geeft college over de taal van Mark Rutte. * Het slotwoord is aan columnist Jan Beuving.
Financieel journalist Hella Hueck over de omvallende banken in de Verenigde Staten. In hoeverre is een bankrun het gevolg van beeldvorming? * Onderzoekjournalist en documentairemaker Myrthe Buitenhuis en Jelle van Buuren, expert op het gebied van terrorisme en complotdenken, over rol van de media bij het succes van de BoerBurgerBeweging. En wie gaan er nog meer met het frame van 'de bedreigde boer' aan de haal. * Arjen Fortuin keek een kleine vijf jaar dagelijks televisie voor NRC Handelsblad. Hij geeft een beeldcollege over de verworvenheden van het medium. * Jan Beuving kijkt naar zijn mediamoment van de week.
Financieel journalist Hella Hueck over de omvallende banken in de Verenigde Staten. In hoeverre is een bankrun het gevolg van beeldvorming? * Onderzoekjournalist en documentairemaker Myrthe Buitenhuis en Jelle van Buuren, expert op het gebied van terrorisme en complotdenken, over rol van de media bij het succes van de BoerBurgerBeweging. En wie gaan er nog meer met het frame van 'de bedreigde boer' aan de haal. * Arjen Fortuin keek een kleine vijf jaar dagelijks televisie voor NRC Handelsblad. Hij geeft een beeldcollege over de verworvenheden van het medium. * Jan Beuving kijkt naar zijn mediamoment van de week.
Volkskrant hoofdredacteur Pieter Klok en strafrechtadvocaat Bart Swiers spreken over de nieuwe onthullingen over wangedrag op de redactie van Studio Sport. * Politiek verslaggever Marloes Lemsom analyseert in hoeverre de protesten van zaterdag van invloed zijn op ons stemgedrag aanstaande woensdag. * Religiewetenschapper Sakina Loukili bespreekt in een beeldcollege de online straatpolitieke cultuur van jongeren.
Dominique van der Heyde (chef politiek NOS) en Peter Kee (politiek redacteur BNNVARA) over de aankomende verkiezingsdebatten op tv. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl over positief nieuws en journalist Marieke Kuypers over de anti-wokeberichtgeving.
Komt het kabinet in gevaar door de mediadynamiek van de verkiezingscampagne? Politiek commentator Jurjen van den Bergh legt het uit. * Wat werd verkocht als Groningse goud eindigde in een ramp in slow motion. Wat heeft 60 jaar beeldvorming over de gaswinning met ons gedaan? Te gast: Wendelmoet Boersema (adjunct-hoofdredacteur Trouw en schrijver van boek Gronings Goud), Gert Jan Plets (historicus UU en onderzoeker naar de beeldvorming rondom de gaswinning) en Tristan Braakman (verslaggever RTV Noord). * En de beruchte talkshowvraag: Hoe kijkt u hiernaar? kan niet meer, vindt journalist en schrijver Ronit Palache. Maar hoe moet het wel?
Süeda Isik, onderzoeksjournalist over het gebruik van beelden van kinderen bij de verslaggeving van de aardbeving. * Religiewetenschapper Ernst van den Hemel, Nederlands Dagblad hoofdredacteur Nico de Fijter en onderzoeksjournalist Lisa Peters over de religieuze organisaties achter de anti-genderwetcampagne. * Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma over een jaar oorlogspropaganda in Oekraïne. * Het laatste woord is aan onze vaste columnist Jan Beuving.
Arjen Fortuin over de plaats in het journalistieke landschap van Yvonne Coldeweijer. * Wat heeft 5 jaar journalistieke metoo-onthullingen opgeleverd? Dat bespreken we met presentator Liesbeth Staats en onderzoeksjournalist bij NRC, Lucette ter Borg. * Waarom is Rutte altijd gewapend met appel? Dat legt politiek fotograaf Bart Maat ons uit. * De Hongaarse premier Orban legt een Europese sanctie uit als overwinning. Hoe dat kan horen we van correspondent Tijn Sadée.
Het onveilige werkklimaat bij DWDD is symptoom van een groter probleem. Hoe moet het verder bij de omroepen? We praten met voormalig algemeen directeur AVRO Willemijn Maas en voormalig hoofdredacteur NOS en KRO-NCRV Hans Laroes. * Begrijp je hersenen en je wordt een betere mediaconsument, zegt neurowetenschapper Marcia Goddard. * Duitsers met hun hand voor de mond, tóch een onelove-band bij een minister en een knielend voetbalteam: het WK Voetbal in Qatar. Sander Mersbergen ziet nog iets: niet de fans uit traditionele voetballanden vullen de stadions, maar supporters van over de hele wereld juichen voor landen die niet hun eigen landen zijn.
Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken heeft genoeg van alle haat en stopt met twitteren. Ze is te gast, samen met Rudy van Belkom. * Voor acteurs van kleur is nog veel te winnen, vindt acteur Manoushka Zeegelaar Breeveld. * Een voormalig Britse minister eet, u hoort het goed, een koeien-anus op tv: en dat maakt veel los. Correspondent Anne Saenen praat ons bij.
NET5 trekt een true crime aflevering van Moorddossier terug na kritiek van nabestaanden. Hoe ver mag een programma gaan? Dat bespreken we met true crime podcastmakers Lammert de Bruin en Marc Adriani en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. * Erik Dijkstra roept de koning op: neem een voorbeeld aan je oma en ga niet naar Qatar. * De premier van Albanië gaat het gevecht aan met de media in zijn eigen land. Hoe dat zit vertelt Thijs Kettenis.
Hoe taal een belangrijk propagandamiddel is in de oorlog in Oekraïne bespreken we met journalist en Ruslandkenner Hubert Smeets en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte. * De kans om als lesbisch personage een film te overleven is klein. Hoe dat komt, vertelt podcastmaker Annefleur Schipper. * Een teruggetrokken reclame, stotterende koning en betaalde supporters: ook deze week liepen de WK gemoederen hoog op. Hoe zit dat in Spanje? Dat vragen we aan Edwin Winkels.
De tafelplakker bij Jinek was hét beeld van de week, ook online was de actie een goudmijn voor grappen. Emma Curvers schijnt haar licht over dit fenomeen. * Hoofdredacteuren Cees van der Laan van Trouw, Gert-Jaap Hoekman van NU.nl en Bert Huisjes van omroep WNL over de vraag of je Forum voor Democratie de megafoon moet ontnemen. * Er is geen verbod op reclames voor crypto. Investeerder Eva de Mol vindt dat onbegrijpelijk.
De regering gaat naar Qatar, maar kunnen media daar gewoon functioneren? Een gesprek met twee opgepakte journalisten, Ilse Openneer van RTL Nieuws en Gert-Jaap Hoekman van NU.nl. * In sciencefictionfilms van dit moment domineert een gitzwart wereldbeeld. Wat dat zegt over onze tijd, vertelt mediawetenschapper Dan Hassler Forest. * Hoe een hoax over kattenbakken op scholen in Amerikaanse media blijft opduiken, horen we van Amerikacorrespondent Thomas Rueb.
De AIVD werft structureel journalisten als bron, informant of zelfs spion en dat is gevaarlijk. Joep Dohmen, Sander van Hoorn en Rena Netjes over deze praktijken en gevaren. * Hoe een stuk over statushouders in Utrecht steeds minder een verhaal bleek, ontrafelt Arjen Fortuin. * Wat hebben Love Island, Het Klokhuis en Heel Holland Bakt met elkaar gemeen? Dat vertelt Jan Peter Pellemans.
We analyseren de berichtgeving over de transgenderwet. Hoe heeft deze het debat hierover beïnvloed? Dat bespreken we met journalisten Valentijn De Hingh, Menno Sedee en Monic Slingerland. * Wat hebben de 18e-eeuwse koningin Marie Antoinette en TikTok gemeen? Dat horen we van Marieke Kuypers. * En hoe een Nigeriaanse wet in westerse media een kwestie van kleur werd, horen we van journalist Femke van Zeijl vanuit Nigeria.
Hoe een gestrande Nederlander op vakantie groot nieuws werd in de landelijke media. Leonhard den Uil vertelt. * Welke krachten gaan er schuil achter de boerenlobby? We ontleden deze week met campagnestrateeg Jurjen van den Bergh. * Wat Thelma & Louise, Black Widow en Frozen en met elkaar gemeen hebben vertelt filmjournalist Noa Johannes. * Cindy Huijgen over racistische Chinese filmpjes die ophef veroorzaken in Afrika.
Minister van justitie en veiligheid Yesilgoz beschouwt Italië als lichtend voorbeeld in de aanpak van drugscriminaliteit. Maar is dat wel terecht? We vragen het politiejournalist Bart de Koning. * Na ruim honderd dagen oorlog in Oekraïne nemen de gepleegde misdaden niet af, de aandacht ervoor wel. Hoe gaan nieuwsmedia daarmee om? Te gast: Chef nieuws van NU.nl Lindsey Mossink en Melle Garschagen. * De Nederlandse cancelcultuur wordt ontleed door Doortje Smithuijsen. * Hij wordt de Colombiaanse Trump genoemd: de 77-jarige presidentskandidaat Hernandez verovert de jonge generatie via TikTok. Nina Jurna legt uit hoe dat kan.
Yteke de Jong over de mediastorm waarin Dick Benschop belandde, mede aangesticht door Yteke de Jong. * Er verschijnen steeds meer verhalen over Needle Spiking in de media. Jonge vrouwen zouden tijdens het uitgaan worden gedrogeerd met een injectienaald. Maar waar is het bewijs? Dat bespreken we met journalist Marieke Kuypers en mediasocioloog Peter Vasterman. * Eddy Terstall ziet dat een politieke komedie zichzelf schrijft in huidig politiek Den Haag.
Fleur Launspach over de beeldvorming rond Boris Johnson. Een gespek met Pieter Omtzigt, Kim van Keken en Kees Boonman over hoe beeldvorming de inhoud verdringt in Den Haag. We richten onze blik op de rol van media rond de publieke opinie van voetbalsupporters. En nieuwsmedia grossieren in clichés over moslima's. Fotograaf Cigdem Yuksel weet hoe het anders kan.
Mediaprogramma dat de kijker bijpraat en het nieuws duidt. Hoe komt de publieke opinie tot stand en hoe wordt die gevoed door de verschillende media, het politieke circuit en het lobbycircuit? Hoe worden we onbewust gestuurd in onze mening? Wat betekent dit voor onze democratie en rechtsstaat?
Mediaprogramma dat de kijker bijpraat en het nieuws duidt. Hoe komt de publieke opinie tot stand en hoe wordt die gevoed door de verschillende media, het politieke circuit en het lobbycircuit? Hoe worden we onbewust gestuurd in onze mening? Wat betekent dit voor onze democratie en rechtsstaat?
Mediaprogramma dat de kijker bijpraat en het nieuws duidt. Hoe komt de publieke opinie tot stand en hoe wordt die gevoed door de verschillende media, het politieke circuit en het lobbycircuit? Hoe worden we onbewust gestuurd in onze mening? Wat betekent dit voor onze democratie en rechtsstaat?
Mediaprogramma dat de kijker bijpraat en het nieuws duidt. Hoe komt de publieke opinie tot stand en hoe wordt die gevoed door de verschillende media, het politieke circuit en het lobbycircuit? Hoe worden we onbewust gestuurd in onze mening? Wat betekent dit voor onze democratie en rechtsstaat?
