True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

De Kennis van Nu special - Alle afleveringen
De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: Diepvriesdierentuin

In een speciale vriezer in The Frozen Zoo in San Diego bewaren wetenschappers sinds 1972 genetische monsters van diersoorten. Cellen daarvan worden bewaard om (bijna) uitgestorven soorten tot leven te kunnen wekken. Zoals de noordelijke witte neushoorn, waarvan er nog maar twee individuen zijn, beide vrouwtjes. Uit de huidcellen van de al lang gestorven dieren proberen de onderzoekers neushoornembryo's te maken om die vervolgens in een draagmoeder van een andere soort te plaatsen.



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: Onderworpen aan de mens

Koeien, kippen, varkens en honden zijn door de eeuwen heen zo gefokt dat ze aan al onze wensen voldoen. Gedomesticeerd zijn ze handelbaar en geven ze voedsel, kleding, vervoer en bescherming. Volgens evolutiebioloog Rutger Vos kon dankzij de domesticatie de wereldbevolking groeien tot miljarden bewoners. Ook onszelf hebben we gedomesticeerd. De mens werd zo kleiner, fijner, speelser en zachter, vertelt evolutiebioloog Dirk Draulans. De keerzijde van domesticatie is dat de enorme veestapel klimaatverandering, virussen en vervuiling met zich meebrengt. De Kennis van Nu onderzoekt de ongemakkelijke relatie tussen mens en dier.



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: Groene Getuigen

Biologen bij het Nederlands Forensisch Instituut onderzoeken sporen afkomstig van andere levensvormen dan de mens. Zoals bacteriën, stuifmeel, kiezelwieren, een berkenzaadje of een haar van een kat. Onderzoeker Irene Kuiper laat zien dat een theelepeltje grond het verschil kan maken tussen een veroordeling of vrijspraak. De Duitse entomoloog Mark Benecke onderzoekt insecten die op een plaats delict worden aangetroffen. Op een veldje met begraven lichamen bij het Amsterdam UMC onderzoekt biofysicus Maurice Aalders hoe begroeiing de locatie van een graf kan verraden.



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: Antrax als biologisch wapen

In 1979 ontsnapte er een gaswolk met antrax (miltvuur) uit een Russisch laboratorium. Als gevolg daarvan overleden minstens 66 mensen in de wijde omgeving aan de ziekte die de bacterie bacillus anthracis veroorzaakt. In de huidige oorlog beschuldigen Oekraïne en Rusland elkaar van de productie van biologische wapens. De kennis is er, maar hoe reëel is de inzet van antrax als biologisch wapen? En hoe is Nederland hierop voorbereid?



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: De duurzame dood

Als mens ben je levend een stuk vervuilender dan dood, maar ook na je overlijden druk je nog een stempel op de wereld. Steeds meer mensen zoeken naar een duurzaam alternatief voor begraven of cremeren. Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode, waarbij het lichaam oplost in een vloeistof. De recent overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu koos hiervoor. Zijn dochter Mpho Andrea Tutu-van Furth vertelt hoe zij het proces ervaren heeft. Wat is de meest duurzame manier om tot stof weder te keren?



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: De dreigende zee

In de nacht van 18 november 1421 brak een woeste storm de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis: de Sint-Elisabethsvloed. Een gigantische watersnoodramp, waarbij de Biesbosch ontstond. Mensen stierven en dorpen verdronken. Deze ramp voltrok zich exact 600 jaar geleden, maar de dreiging vanuit de zee is ook nu weer urgent. Hoe houden we ons binnenland veilig? Deze special voert langs de Nederlandse kust waar wetenschappelijke innovaties zoals dijken in de duinen, kwelderbeheer en De Zandmotor ons moeten behoeden voor de dreigende zee.



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: De Robot Evolutie

Robots kunnen veel minder dan we denken. Dat komt doordat wij mensen onszelf niet goed begrijpen, laat staan dat we onszelf kunnen 'nabouwen'. Toch proberen wetenschappers robots naar een hoger niveau te brengen. Edwin Dertien ontwerpt robots die praten en emoties hebben, Ella Velner (Universiteit Twente) onderzoekt onze dialoog met robots en hoogleraar kunstmatige intelligentie Guszti Eiben maakt robots die zichzelf voortplanten. Niks menselijks lijkt hun nog vreemd. Nemen robots ook de robotevolutie in eigen hand?



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: Sleutelen aan het klimaat

In de wetenschap en zelfs bij de VN gaan stemmen op over een megalomane technologische noodrem om opwarming van de aarde tegen te gaan: climate engineering. Futuristische technieken om de zon te dimmen of om CO2 grootschalig uit de lucht te zuigen. Van ruimtespiegels tot superalgen. Is het echt mogelijk? Is climate engineering de oplossing voor het klimaatprobleem of zijn de gevaren groter dan de beloften?



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: Expeditie lepra

Ongeveer 200.000 mensen per jaar krijgen de diagnose lepra, terwijl er een werkend medicijn tegen is. Hoe kan dat? Toine Pieters, hoogleraar wetenschapsgeschiedenis, was gefascineerd door deze vraag en ging in Suriname op zoek naar de leprabacterie. Samen met dermatoloog Henk Menke, patholoog-anatoom George Maat, immunoloog Annemieke Geluk en internist en infectioloog Jaap van Dissel gaat hij op zoek naar de oorsprong van de leprabacterie. Hoe verloopt de overdracht van de ziekte? En hoe is de leprabacterie in Suriname terechtgekomen? Filmmaker Boris Everts reisde mee naar Suriname voor het vastleggen van de expeditie, die nieuwe inzichten over de transmissie van lepra heeft opgeleverd.



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: Het Geheim van de Zwerm

Op het Max Planck Instituut in Konstanz, Duitsland, heeft bioloog Iain Couzin een speeltuin voor biologen gecreëerd. Cameraatjes volgen groepen vissen, sprinkhanen balanceren op een bal in een virtual reality-bak en vogels vliegen rond met kleine rugzakjes, waarmee al hun gesprekken worden afgeluisterd. Ondertussen probeert een groep Hongaarse robotici met drones een zwerm na te bootsen. In de VS past softwareontwikkelaar Louis Rosenberg de zwermintelligentie van honingbijen toe op de maatschappij: 'We kunnen mensen verbinden en een groot superbrein vormen'.



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special: Vechten voor Tegengif

Op een farm in Costa Rica maken onderzoekers een middel tegen het gif van een slangenbeet door paarden met kleine hoeveelheden slangengif te injecteren. Het bloed wordt afgetapt en gefilterd tot een voor mensen bruikbaar tegengif. De onderzoekers werken nauw samen met een Keniaanse slangenfarm, die als het belangrijkste kenniscentrum op dit gebied geldt. Omdat er voor de farmaceutische industrie echter weinig aan te verdienen valt, stopte de grootste producent met produceren. Directeur Royjan Taylor van de Bio-Ken Snake Farm Royja wijdde zijn leven aan het vinden van oplossingen daarvoor en bracht de kwestie met succes onder de aandacht van de Wereldgezondheidsorganisatie.



De Kennis van Nu special
De Kennis van Nu special

Speciale uitzending ter gelegenheid van vijf jaar De Kennis van Nu. Een terugblik op onderwerpen van toen én een vooruitblik naar de meest actuele wetenschappelijke ontwikkelingen. Zo ging de allereerste aflevering over de schadelijke invloed van zitten op onze gezondheid. Ook waren we getuige van de missie van ruimtesonde Rosetta, die ruimtevaartuig Philae liet landen op een komeet. In 2015 gingen we op klimaatexpeditie naar Antarctica met klimaatonderzoekers Jacqueline Stefels en Maria van Leeuwe (Rijksuniversiteit Groningen). In 2020 gaan ze opnieuw, maar dan naar de Noordpool, op onderzoeksschip Polarstern. En verder de stand van zaken rond diabetes. Een project dat gestart werd in 2016 door Nationaal Icoon 2019 Robin Koops, zelf ook diabetespatiënt. De kunstalvleesklier: Hoe ver is Robin nu met de kunstalvleesklier?