True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Nieuwsuur - Alle afleveringen
Nieuwsuur
Nieuwsuur

Morgen is de tweede ronde in de Turkse presidentsverkiezingen. Kan president Erdogan na 20 jaar blijven zitten? In de eerste ronde leek de winst voor uitdager Kilicdaroglu al binnen, maar het tegendeel bleek waar. Hoe kansrijk is hij nog? We spreken met correspondent Mitra Nazar. * Miljoenen Nederlanders hebben geen aanvullende fysiotherapieverzekering. Een deel kan die zorg zelf betalen, maar een groot deel ook niet. Dat gaat wel veranderen, want de fysiotherapeut komt in 2025 weer terug in het basispakket. Wat dan precies vergoed wordt, is nog onderwerp van gesprek. Tot die tijd heeft een grote groep dus geen toegang tot de fysiotherapeut.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Nederlanders denken nauwelijks na over hun toekomstige oude dag, blijkt uit onderzoek van de branchevereniging. En dat moet wel, vindt minister Conny Helder van Langdurige Zorg. Ze is te gast. * Tienduizenden woningen staan jaarlijks leeg. Gemeenten willen de leegstand aanpakken, maar dat is in de praktijk nog niet zo makkelijk. * De dochters van minister Sigrid Kaag maken zich grote zorgen over de veiligheid van hun moeder. Dat zeggen ze in een uitzending van College Tour, die komende zondag wordt uitgezonden. Het aantal bedreigingen tegen kabinetsleden en Kamerleden neemt verder toe. Wat doet dit met jonge mensen die de politiek in willen?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Bedreiging op scholen. Vandaag sloot een basisschool in de hoofdstad de deuren na een online dreiging. Egbert de Vries, directeur van het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen, schuift aan in de studio. * Eerste Kamerverkiezingen. We spreken politiek verslaggever Nynke de Zoeten. * Mogen Russische en Belarussische atleten naar Olympische Spelen? De Olympische Spelen die volgend jaar zomer in Parijs plaatsvinden zorgen nu al voor veel discussie in de sportwereld. * Nieuwe regels voor 'finfluencers'. De Europese Commissie komt met maatregelen om de invloed van financiële influencers, oftewel 'finfluencers', te beperken.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg gaat vandaag op werkbezoek naar Hilversum. Hij wil zich laten voorlichten over het seksbeleid in de stad. * De 44-jarige gouverneur van Florida, Ron DeSantis, is de hoop voor een nieuwe generatie Republikeinen. Hij moet eerst zien af te rekenen met partijgenoot Donald Trump en stelt zich vandaag officieel kandidaat. * Het VN-klimaatpanel IPCC waarschuwde al eerder dat landen rond de Middellandse Zee relatief vaker met extreem weer te maken gaan krijgen als gevolg van klimaatverandering. We praten erover met hoogleraar hydrologie aan de Universiteit Utrecht, Marc Bierkens.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Vrijheidsstrijders in Russische grensregio Belgorod. Een flink gevecht gisteren in de Russische regio Belgorod tussen Russische veiligheidstroepen en gewapende Russische anti-Poetingroepen. Te gast: Oost-Europadeskundige Bob Deen. * Toch een nieuwe pensioenwet? De Eerste Kamer buigt zich over de nieuwe pensioenwet. We praten met Mathijs Bouman. * Werkt het staken van voetbalwedstrijden? Na het zoveelste incident grijpt de KNVB in. Een kijkje bij NEC in Nijmegen. * Sekswerk zonder vergunning. In Hilversum hebben sekswerkers die thuis werken geen vergunning nodig. Het kabinet werkt aan nieuwe wetgeving over sekswerk. Hoe werkt het in Hilversum?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Nog meer toeslagen-documenten opgedoken die niet zijn gedeeld. Hoe kan dat? En wat zijn de politieke consequenties? Die vragen komen aan bod in een uitgebreide reconstructie. * Huizenmarkt. De huizenprijzen zijn sinds vorig jaar hard gedaald. Kan de huizenzoeker eindelijk op koopjesjacht? * Natuurherstelwet. Het is een belangrijke dag voor Europees commissaris Frans Timmermans. Hij moet moet zijn natuurherstelwet en andere groene plannen verdedigen. Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Tjeerd de Groot (D66) schuiven aan in de studio.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Onneembare vesting Bachmoet gevallen? Na een maandenlange strijd is er niets meer over van het stadje Bachmoet, dat voor de oorlog de omvang van Almelo had. De Russen claimen de volledige controle over de stad, de Oekraïners zeggen nog een verdedigingslinie aan de rand van de stad vast te houden. Hoe zit het? Te gast is Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies verbonden aan de Universiteit van Leiden. * Kan Artificial Intelligence personeelstekorten oplossen? Voor sectoren met grote tekorten zoals de zorg of de ICT kan kunstmatige intelligentie uitkomst bieden, denken experts.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Beulen van Assad in Nederland. Tientallen beulen die onder het regime van president Assad in Syrië mensen hebben gemarteld, lopen vrij rond in Nederland. Dat meldt Trouw, dat samen met Argos navraag deed onder Syriërs in Nederland, experts en betrokken organisaties. * Sporen van de gevaarlijkste man van de wereld. Een wapenhandelaar die jarenlang zonder gepakt te worden. Fredick Obermaier maakte er een boek en documentaire over. Want hoe is het mogelijk dat deze Ling Fangwei, jarenlang ongestoord zijn gang kon gaan? * Opera als exportproduct. Bariton Thomas Oliemans heeft een hoofdrol in Die Zauberflöte van Mozart.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Zelensky én Assad bij Arabische Liga. Dat bespreken we met Leo Kwarten, arabist en Midden-Oosten-kenner. Catastrofe na overstromingen in Italië. Correspondent Italië, Heleen D'Haens, is in het gebied. * Waarom verbrandt Nederland buitenlands afval? Al weken is er van alles over te doen; het contract van het Amsterdamse afvalbedrijf AEB met Rome om elke week twee treinen met Romeins vuilnis naar Nederland te halen om het hier te verbranden. Staatssecretaris Vivianne Heijnen noemt de afvaltreinen door Europa 'volstrekt onwenselijk'. Deze week kwam na alle ophef de eerst afvaltrein uit Italie aan. En wij waren er bij.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Frankrijk zet strenge controles in aan Italiaanse grens. Europacorrespondent Saskia Dekkers volgde een groep West-Afrikanen die zich aan de zware tocht waagden om de Frans-Italiaanse grens over te steken. * Neergestort vliegtuig Colombia. Twee weken geleden stortte een vliegtuig neer in het Amazoneregenwoud in Colombia. Vier kinderen zijn nog vermist. Vannacht meldde president Petro dat de vier zijn teruggevonden bij een zoekactie waaraan honderden militairen meededen. Het leger ontkent dat de kinderen terecht zijn. * Nog steeds geen landbouwakkoord. Minister Adema spreekt van een 'vergevorderd concept dat getoetst moet worden'.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Akkoord over betere jeugdzorg. Het Rijk en gemeenten zijn het eens geworden over hoe die zorg toegankelijker en betaalbaarder kan worden. Te gast: Cathalijne Dortmans, voorzitter commissie jeugd bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en ook wethouder jeugd in Helmond. * F-16's binnenkort naar Oekraïne? Het Verenigd Koninkrijk wil met Nederland samenwerken om levering van F-16's en het trainen van Oekraïense piloten te versnellen. * Kabinet heeft kasbeheer niet op orde. De rijksoverheid is onvoldoende bestand tegen nieuwe crises, constateert de Algemene Rekenkamer. Te gast: Ewout Irrgang, waarnemend president van de Algemene Rekenkamer.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen, wil het kabinet massaal inzetten op het treffen van schikkingen met gedupeerden. De regering is op zoek naar commerciële partijen om voor 2500 ouders op relatief korte termijn de schadevergoeding ineens af te handelen. * Om de asielcrisis het hoofd te bieden, overweegt het kabinet terug te keren naar een stelsel waarin onderscheid wordt gemaakt tussen asielzoekers. Carolus Grütters, onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht aan de Radboud Universiteit, schuift aan. * Wie is de oerconservatieve Amerikaanse rechter Clarence Thomas?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Turken moeten nog een keer naar de stembus. We bespreken de verkiezingsuitslag met Turkije-deskundige Joost Lagendijk. * Laatste fase Marengo-proces, zonder Inez Weski. Het Marengo-proces is hervat en gaat nu de laatste fase in. Woensdag bespreekt de rechtbank hoe het verder moet met zijn verdediging. In de studio is misdaadverslaggever Jan Meeus. * Chinese diplomaat op vredesmissie naar Oekraïne en Rusland. De speciale gezant voor Euraziatische aangelegenheden in China, Li Hui, is morgen in Oekraïne. We praten over hem en zijn missie met sinologe Ardi Bouwers.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

In Turkije zijn vanochtend de stemlokalen opengegaan voor de presidents- en parlementsverkiezingen. Zittend president Erdogan gaat de strijd aan met oppositieleider Kilicdaroglu. Het laatste nieuws met Turkije-correspondent Mitra Nazar. Ook zijn we bij de alevieten, een stroming binnen de islam waar oppositieleider Kilicdaroglu deel van uitmaakt. Verslaggever Jan Eikelboom is in Antakya, de stad die drie maanden geleden werd getroffen door een zware aardbeving. * Scenarioschrijvers in Hollywood leggen opnieuw het werk neer. Ze willen meer salaris en betere afspraken over vernieuwingen als streamingdiensten en AI. Hoe zit het in Nederland?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Morgen gaat Turkije naar de stembus en is het voor president Erdogan erop of eronder. Na de grote aardbeving in februari, die aan zeker 50.000 mensen het leven heeft gekost, was er veel kritiek op hem. Wordt Erdogan daar morgen voor afgestraft door de kiezers? Nienke van Heukelingen, Turkije-deskundige van Instituut Clingendael, is net terug uit Turkije en schuift aan. * D66-congres. D66 is geen voorstander van het afschaffen van de Nederlandse monarchie. Behalve over de monarchie spraken de D66'ers zich uit voor een nauwere samenwerking met GroenLinks, PvdA en Volt. Politiek verslaggever Nynke de Zoeten was bij het congres en is te gast.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

In Oekraïne worden Nederlandse pantserhouwitsers ingezet in de oorlog. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp kijkt mee met een divisie in Oekraïne die met deze wapens werkt. Oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif vertelt meer over de werking van de houwitsers. * In november 2021 is er nieuwe wet ingevoerd om illegale hondenhandel tegen te gaan en honden beter te registreren. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals dook in deze wet en concludeert dat deze zo lek is als een mandje. * De Turkse politicus Muharrem Ince heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. * Onderzoek Sinterklaasintocht Staphorst.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Deken Rotterdam over arrestatie Inez Weski. Advocaat Inez Weski zit vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die gericht is op de internationale drugshandel en witwassen. Voorlopig is ze geschorst als advocaat. De deken van de Rotterdamse Orde van Advocaten, Peter Hanenberg, is te gast. * Drinkwatertekorten dreigen. Als er geen actie wordt ondernomen, dreigen in delen van het land drinkwatertekorten te ontstaan. Dit heeft deels te maken met de ondermaatse kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater, waar de Raad voor de Leefomgeving en Inrastructuur (RLI) een advies over uitbrengt aan de regering.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Meer transgenderzorg nodig. De vraag naar transgenderzorg neemt toe, maar een sluitende verklaring is er niet. Tegelijk verdubbelde de afgelopen drie jaar het aantal behandelplekken. * Flexwoningen ongebruikt. De flexwoningen die in de gemeente Nieuwkoop zijn gebouwd, staan voorlopig noodgedwongen opgeslagen op een bedrijventerrein. Er is voorlopig geen plaats om ze ergens als tijdelijke woning neer te zetten. * De staat van het onderwijs. In het rapport Staat van het Onderwijs 2023 staat dat nog steeds niet alle basisschoolleerlingen het taal- en rekenniveau halen dat nodig is om zonder problemen naar de middelbare school te gaan.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Vandaag viert Rusland Overwinningsdag: de dag waarop het land de overgave van nazi-Duitsland in 1945 herdenkt. Het is een van de belangrijkste feestdagen van het land die traditioneel wordt gevierd met militaire parades en een toespraak van de Russische president Poetin. Te gast: Ruslandkenner Hubert Smeets. * Wanneer gaat het langverwachte voorjaarsoffensief van Oekraïne van start? We bespreken het laatste nieuws met verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die in Oekraïne is. * Wie is aansprakelijk voor vaccinatieschadeclaim? * Kan vogelgriep overslaan op mensen? De onzekerheid over de risico's nemen toe, zo waarschuwen deskundigen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Uitreiking Libris Literatuur Prijs. Aansluitend interviewt presentator Jeroen Wollaars de winnaar. * Populariteit crowdfunding neemt toe. Steeds meer bedrijven en projecten worden gefinancierd via crowdfunding. Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundingcijfers.nl. Hoe is dat te verklaren? We praten erover met experts. * Deense omroep ontdekt Russische nep-protesten in Europa, ook in Nederland. De Russische regering organiseert nep-protesten in een aantal Europese steden, onder andere in Nederland. Dat meldt onder meer de Deense publieke omroep DR.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Voor het eerst Russische hypersonische raket onderschept? Oekraïne heeft naar eigen zeggen een hypersonische Russische raket neergehaald boven Kyiv met behulp van het Amerikaanse verdedigingssysteem Patriot. We spreken onze verslaggever Gert-Jan Dennekamp in Oekraïne. * Wat stemmen Turkse Nederlanders? Op 14 mei kiest Turkije een nieuwe president. Hoe ziet de campagne in Nederland eruit? * Zo pakt El Salvador criminelen aan. El Salvador sluit tienduizenden vermeende criminelen op in de strijd tegen de misdaad. Mensenrechtenorganisatie zijn bezorgd, maar landen in de regio kijken nu voor dit ogenschijnlijke wondermiddel naar El Salvador.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Asielopvang is gat in de markt. Vorige week werd bekend dat er duizenden extra opvangplekken voor asielzoekers nodig zijn. De kosten daarvan lopen per veiligheidsregio aardig op. Want de asielzoekersbranche blijkt voor veel bedrijven een gat in de markt. * Einde aan inflatie nog niet in zicht? De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente opnieuw, dit keer met een kwart procentpunt. De bank neemt de maatregel omdat de inflatie in Europa nog altijd te hoog wordt geacht. Te gast is econoom Mathijs Bouman. * Toekomst Britse monarchie. Het is bijna zover: de kroning van koning Charles III. Hoe ziet de toekomst van de Britse monarchie eruit?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Verrassingsbezoek van Zelensky aan Nederland. Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, is in Nederland. Hij hield vandaag ook een toespraak - met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne' - en bracht onder meer een bezoek aan het Internationaal Strafhof. Ook ontmoet Zelensky premier Mark Rutte vandaag. * Praatgroep voor Joodse onderduikkinderen. 'Leven met oorlog' is het thema waarmee vandaag alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Een praatgroep van Joodse Nederlanders komt al meer dan twintig jaar samen om te praten over de trauma's die zij overhielden aan de oorlog.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

De Oekraïense president Zelensky was vandaag in Finland om de 'Noordelijke Alliantie' te vragen om meer wapens. Te gast: Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies verbonden aan de Universiteit van Leiden en Bob Deen, oost-Europadeskundige van Instituut Clingendael. * Activist en journalist Roman Protasevitsj is in Belarus veroordeeld tot acht jaar cel. Protasevitsj (27) leidde sinds 2011 verschillende protestbewegingen en is een van de bekendste gezichten van de oppositie. * We hebben te maken met de grootste uitbraak van de vogelgriep ooit. Natuurbeheerders en experts houden hun hart vast.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Interview directeur Frontex. Het aantal asielaanvragen in Europa stijgt snel. Hans Leijtens, nieuwe directeur van Europees grensagentschap Frontex, vertelt hoe hij deze uitdaging het hoofd wil bieden. * Documentaire LHBTI-verzetsstrijders. Stephen Fry maakte een documentaire over twee bijzondere Nederlandse verzetsstrijders. Defying the Nazis gaat over de lesbische celliste Frieda Belinfante en de homoseksuele schilder Willem Arondeus. * Uitkoop piekbelasters. De Europese Commissie heeft de plannen van het kabinet, om grote uitstoters van stikstof in de veehouderij aan te pakken, goedgekeurd. Zo wordt het mogelijk piekbelasters uit te kopen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Explosie na explosie in Rotterdam. Rotterdam is vannacht opnieuw opgeschrikt door een explosie. Wat is er aan de hand in de havenstad? We bespreken het met de politiechef van de Eenheid Rotterdam, Fred Westerbeke. * Transgenderzorg in Nederland. Nederland is al jarenlang gidsland op het gebied van transgenderzorg. Er worden steeds meer transgenderpoli's geopend en de behandeling die hier bedacht is, is door veel landen overgenomen. We nemen een kijkje achter de schermen bij de grootste genderpoli in het Amsterdam UMC. Wat is de Nederlandse aanpak?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

De netwerken van mensensmokkelaars in Tunesië. Tunesië is hét vertrekpunt geworden van Afrikanen die de oversteek naar Italië willen maken. In een jaar tijd is het aantal bootmigranten vertienvoudigd. Saskia Dekkers sprak enkele mannen die een mensensmokkelnetwerk runnen. * (Onafhankelijke) media in Rusland. We spreken een Russische journalist die in Sint-Petersburg in aanraking kwam met de oproerpolitie en met een man die tv-uitzendingen maakt vanuit Amsterdam. * De laatste evacués uit Sudan. De laatste evacuatievlucht met Nederlanders uit Sudan, is vanmiddag geland in Eindhoven. We spreken de Nederlandse ambassadeur, die ook aan boord was.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

De Turkse verkiezingen. In Amsterdam, Den Haag, Deventer en Eindhoven kunnen Turkse Nederlanders vandaag al naar de stembus voor de presidents- en parlementsverkiezingen op 14 mei. Volgens de Turkse ambassade zijn meer dan 200.000 mensen in Nederland geregistreerd als kiezer. We praten met Zehra Kaya. * Hoe ziet de wereld eruit in 2100? De wereld kampt met een bevolkingsexplosie als nooit tevoren. Welke gevolgen heeft dat voor migratie, klimaat en onderlinge machtsverhoudingen? Eelco Bosch van Rosenthal reisde naar Tanzania, één van de snelst groeiende steden in Afrika. Met hem bespreken we de grote demografische ontwikkelingen van deze eeuw.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Kabinet verwacht grote stijging in aantal asielzoekers die naar Nederland komen. Vandaag stuurde staatssecretaris Eric van der Burg de Meerjaren Productie Prognose naar de Tweede Kamer. * Twaalf doden bij Russische aanvallen op meerdere Oekraïense steden. Meerdere mensen zijn gewond geraakt en twaalf mensen kwamen om het leven bij Russische aanvallen in onder meer Oeman en Dnipro. Ook in Kyiv waren explosies. Gert-Jan Dennekamp vertelt in Oekraïne over de schade. * Jonge huisartsen willen subsidie om eigen praktijk te starten. Ook minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) denkt dat zo'n subsidie kan helpen tegen het huisartsentekort.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Waarom naar België om zwanger te worden? De kwaliteit van fertiliteitszorg in Nederland staat bovenaan alle lijstjes, maar toch zoeken elk jaar bijna 2000 Nederlanders hulp in België. Wat doen ze anders bij onze zuiderburen en maakt dat werkelijk het verschil? * Migratiedeal met Tunesië? Veel EU-lidstaten, waaronder Nederland, zeggen tegen de grenzen van hun asielopvangcapaciteit aan te lopen. Een deal met Tunesië kan de toestroom mogelijk verminderen. We spreken Saskia Dekkers. * Het wolvenbeleid in de rest van Europa. De wolf is door Europese wetgeving streng beschermd. Toch worden in andere EU-lidstaten wolven wél afgeschoten. Hoe zit dat?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Kabinet presenteert Voorjaarsnota en klimaatplannen. Het kabinet resenteert de klimaatplannen voor de komende jaren, inclusief de Voorjaarsnota met daarin afspraken over de uitgaven. De klimaatmaatregelen zullen invloed hebben op de landbouw, industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit. Welke maatregelen zitten nog meer in het pakket? Te gast is Klimaatminister Rob Jetten. * Cabaretier Paul van Vliet op 87-jarige leeftijd overleden. Cabaretier Paul van Vliet is dinsdagavond na een kort ziekbed overleden. Van Vliet, bekend van onder meer zijn typetjes Majoor Kees en Haagse Benny, was een van de bekendste cabaretiers van het land.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Compensatie voor gasleed Groningen. Er is ruim 22 miljard euro gereserveerd voor het oplossen van de problemen als gevolg van de gaswinning in Groningen. In totaal worden er vijftig maatregelen genomen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is te gast. * Joe Biden wil door als president. Toen hij eraan begon noemde hij zichzelf een overgangsfiguur, een president die de weg zou vrijmaken voor een nieuwe generatie politici. Maar Joe Biden heeft de smaak te pakken: hij gaat voor een tweede termijn als president, hoewel hij inmiddels tachtig is. De vraag is nu in politiek Amerika: wanneer is oud té oud? Te gast is Amerikanist Koen Petersen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Strengere natuurplannen uit Brussel. Een nieuw Europees wetsvoorstel over natuurherstel dreigt de duimschroeven voor Nederland nog verder aan te draaien. De Nederlandse regering vreest 'verstrekkende gevolgen' voor onder meer woningbouwprojecten. Natuur- en Stikstofminister Christianne van der Wal is daarom sceptisch over de nieuwe Europese regels. * Hoe nu verder met Inez Weski? Te gast is Sven Brinkhoff, hoogleraar strafrecht. * NPO wil dat vergunning Ongehoord Nederland wordt ingetrokken. We spreken er over met Jens van den Brink. Hij is advocaat en houdt zich vaak bezig met mediazaken.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Hassan wint marathon van Londen. De Nederlandse topatleet Sifan Hassan heeft de prestigieuze marathon van Londen gewonnen met een tijd van 2.18.33, ruim vier minuten onder het Nederlandse record. Het was Hassans marathondebuut. We spreken over deze sensationele zege met Hassans manager Jos Hermens. * De Russen die vluchtelingen helpen. Het is zeer riskant voor Russen om het land te ontvluchten als ze onder huisarrest staan of worden opgeroepen voor militaire dienst. We spreken met Russen die het is gelukt, en met Russen die ze hielpen. Te gast is hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Hoe kom je weg uit Sudan? Nu de gevechten in Sudan weer oplaaien, proberen mensen met man en macht weg te komen uit het land. We spreken een oud-officier van het Korps Commandotroepen die veel ervaring heeft met het weghalen van Nederlanders uit gevaarlijke gebieden. * Harde werksfeer in topkeukens. Maandag worden de Michelinsterren uitgereikt. Hoe gezond is de druk die het willen halen of behouden van sterren met zich meebrengt? * Duitsland en de torenhoge klimaatambities. Duitsland heeft enorme klimaatambities, zeker na de grote verkiezingswinst van Die Grünen. Maar de praktijk is weerbarstig. Want hoe realistisch zijn de plannen?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Inez Weski, advocaat Ridouan Taghi, aangehouden. Ze wordt verdacht van het doorspelen van berichten van en naar Taghi. * Richard de Mos vrijgesproken. De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn vrijgesproken van omkoping en corruptie. Te gast is Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden en oud-informateur in Den Haag. * Strenge anti-homowet in Uganda. In Uganda heeft president Yoweri Museveni geweigerd een anti-homowet te ondertekenen. * The art Department. Afgelopen dagen verzamelden zich de makers van games, films en animatie in Eindhoven bij The Art Department, een van de grootste festivals op dit gebied.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Veelbelovend middel tegen overgewicht. Een nieuw middel tegen obesitas is zó effectief dat er een wereldwijd tekort aan is. Hoe effectief zijn de nieuwe middelen precies, en wanneer komen ze in Nederland op de markt? We vragen het aan gezondheidsexperts. * 'Informatieterrorist' wint World Press Photo. De Oekraïense fotograaf Evgeniy Maloletka heeft de World Press Photo gewonnen, de meest prestigieuze fotoprijs. We spreken de fotograaf, die door Rusland werd weggezet als 'informatieterrorist'. * Kleine bedrijven hebben last van de stijgende rente. Econoom Mathijs Bouman schuift aan in de studio.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

In Den Haag is opnieuw een debat over de stikstofcrisis. De Tweede Kamer praat dit keer niet over de stikstofdoelen, maar over het geld dat daarvoor nodig is. Arjan Noorlander praat ons bij. * Het kabinet wil dat een deel van de oplossing van het stikstofprobleem komt van landbouwinnovaties. Maar de resultaten van die innovaties blijken vaak nog erg onzeker. Zijn er oplossingen die meer zekerheid bieden? * Nederlandse bedrijven en universiteiten zijn op grote schaal doelwit van spionage door China. Dat schrijft ook de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in zijn jaarverslag. Te gast: directeur van de MIVD Jan Swillens.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Einde aan de huurbescherming? Zorgen over twee voorstellen van VVD en CDA die de huurbescherming in de particuliere huurmarkt zouden aantasten. * Proces van Dominion tegen Fox News. Vandaag begon de rechtszaak over de vraag of Fox News een lastercampagne voerde tegen stemcomputerfabrikant Dominion. * Schiphol wil privéjets verbieden. Schiphol wil minder vluchten. Opvallend onderdeel van de plannen: helemaal stoppen met privévluchten eind 2025. * Het Verloren Transport. 10 april 1945 vertrekt uit concentratiekamp Bergen-Belsen een transport. Het wordt een spooktrein genoemd: de trein komt nooit aan op zijn bestemming. Er is nu een film over.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

AIVD waarschuwt voor complottheorieën over 'machtige elite'. Te gast is directeur-generaal van de AIVD Erik Akerboom. * Explosies in woonwijken. Bij een woning in het Noord-Hollandse Purmerend was vannacht opnieuw een explosie. Het incident past in een lange reeks van incidenten, waarbij er midden in een woonwijk een explosief wordt ingezet. * Vladimir Kara-Moerza moet 25 jaar de cel in. De activist werd veroordeeld voor hoogverraad en het in diskrediet brengen van het Russische leger. De oppositieleider is afkomstig uit een familie vol dissidenten maar wie is Kara-Moerza?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Op meerdere plekken in Sudan wordt voor de tweede dag zwaar gevochten tussen rivaliserende groepen binnen de nationale strijdkrachten. De paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) probeert de macht over te nemen. Te gast: Irma van Dueren, de Nederlandse ambassadeur in Sudan. * Ook voor het laatste deel van het leven van varkens zijn dierenwelzijnswetten en regels waar slachthuizen zich aan moeten houden. In de praktijk wordt het daar niet altijd even nauw mee genomen. * Steeds vaker gaan mensen in Marokko de straat op om te demonstreren. Zij willen dat er vaker aangifte wordt gedaan tegen verkrachting en dat de straffen omhoog gaan.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Saudi-Arabië laat zich de afgelopen jaren graag zien als een steeds vrijer land. Sinds kroonprins Mohammed Bin Salman in 2017 aan de macht kwam, mogen vrouwen bijvoorbeeld autorijden en steeds meer vrouwen werken buitenshuis. Tegelijkertijd wordt de doodstraf vaker toegepast en worden dissidenten hard onderdrukt. We spreken twee Saudische vrouwen over deze schijnbaar tegengestelde ontwikkelingen. * SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, heeft toestemming gekregen om komende maandag zijn nieuwe 120 meter hoge Starship-raket te lanceren. * De Russische troepen zijn al een jaar weg uit Kyiv, maar de strijd woedt nog in de kerken van de stad.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Het kabinet heeft besloten dat er een regeling komt voor de levensbeëindiging van ernstig zieke en onbehandelbare kinderen van 1 tot 12 jaar, een regeling waar kinderartsen al jaren voor pleiten. * Vandaag zijn alle ogen gericht op de Grondwettelijke Raad in Frankrijk, die een besluit zal nemen over de toekomst van de pensioenhervorming. In het plan gaat de pensioenleeftijd vanaf september geleidelijk omhoog van 62 naar 64 jaar. * Jemen: toenadering tussen Saudi-Arabië en Iran. Is een einde van de oorlog in zicht? We spreken Arabist en Jemen-expert Elisabeth Kendall.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Lek geheime militaire documenten bekend. Degene die de geheime Amerikaanse overheidsdocumenten heeft gelekt, werkte op een legerbasis. Het zou gaan om een twintiger die zich OG noemt. Te gast is terrorisme-expert Beatrice de Graaf. * De stand van Nederland 2023. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ziet het ongenoegen in de samenleving toenemen. Te gast is SCP-directeur Karen van Oudenhoven. * Bezwaren tegen zonneparken. Ze spelen een belangrijke rol bij het behalen van de klimaatdoelen: zonneparken. Maar op steeds meer plekken stuiten ze op bezwaren.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Twintig asielzoekers die in de crisisnoodopvang in Purmerend verblijven, zijn sinds een paar dagen in hongerstaking. Bewoners noemen de omstandigheden in de twee grote tenten inhumaan. Te gast: de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink, voorzitter van de commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. * De ondertekening van het Goede Vrijdagakkoord, 25 jaar geleden, was een keerpunt in het Noord-Ierse conflict. Om dat te vieren komt president Biden, die Ierse wortels heeft, naar Belfast. * Het gaat slecht met de gezondheid van de Russische oppositieleider Aleksei Navalny, die in een gevangenis vlakbij Moskou zit.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Frans staatsbezoek aan Nederland. Na 23 jaar brengt een Franse president weer een officieel staatsbezoek aan Nederland. President Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte zijn twee dagen in Amsterdam en Den Haag. De wereld kijkt mee, want Macron geeft in Den Haag een toespraak over zijn visie op de toekomst van Europa. * Hoe staat het met de Nederlandse klimaatambities? Het Nationaal Klimaat Platform houdt toezicht op de uitvoering van het in 2019 gesloten Klimaatakkoord, dat ervoor moet zorgen dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen rap vermindert om klimaatverandering te beperken. Hoe staan we ervoor? Gesprek met voorzitter Kees Vendrik.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Wie lekte de geheime stukken? Het onderzoek naar het lek van Amerikaanse overheidsdocumenten breidt zich verder uit. De documenten geven onder meer gedetailleerde informatie over de situatie in Oekraïne. Wie achter het lek zit is onduidelijk. Wat we weten en de vermoedens bespreken we met Amerikaanse deskundigen. * Griekenland is niet langer het Europese zorgenkindje. De Griekse economie zit stevig in de lift. Na jaren van crisis groeide de Griekse economie vorig jaar met bijna 6 procent, méér dan de Nederlandse groei van 4,5 procent. Betekent de economische groei van nu dat de maatregelen hebben gewerkt? Te gast is econoom Mathijs Bouman.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Amerikaanse politiek ziet China steeds meer als gevaar. We bespreken de ontwikkelingen met Chinakenner Ardi Bouwers. * Uitstootvrij transport is nog ver weg. Vrachtwagens zijn samen met bussen goed voor zes procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Europa. Zowel het kabinet als de Europese Commissie hebben daarom ambitieuze doelen gesteld om de uitstoot van de transportsector in korte tijd terug te brengen. Maar de transitie naar uitstootvrije vrachtwagens verloopt moeizaam. Vooral een gebrek aan laadplaatsen voor trucks bemoeilijkt de overgang naar groen vrachtverkeer.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Geheime stukken over oorlog online. We praten erover met defensiedeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael. * Onterechte veroordeling in Schredder-zaak? Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen zegt dat de tot 16 jaar veroordeelde Ad K. onterecht in de gevangenis zit. Het gaat om de zogenoemde Shredder-moord. * Blije boeren in Groningen. Voor 29 boerenbedrijven in Groningen zijn de vergunningsproblemen per direct opgelost, zo lijkt het. * Problemen bij beveiliging wielerkoersen. Wielerbond KNWU stuurde vorige maand een brandbrief naar sportminister Conny Helder (VVD) over het tekort aan motoragenten bij wielerwedstrijden.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

BBB zoekt stikstofruimte. Wat heeft Europa Van der Plas te bieden? * Spreekkoren, vuurwerkbommen en de aansteker. Terwijl op de Nederlandse voetbalvelden de incidenten met voetbalsupporters elkaar in hoog tempo opvolgen, lijkt het er in Engeland al jaren relatief rustig aan toe te gaan. * Lichtpuntje voor oorlog Oekraïne? Mogelijk hoopvolle geluiden over de oorlog in Oekraïne: de Franse president Emmanuelle Macron en EU-commissievooriztter Ursula von der Leyen spreken met president Xi Jinping over vrede. We bespreken het met Ruslandkenner Hubert Smeets. * Redding in verwoest Bachmoet. We spreken de Poolse Kuba Stasiak.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Het kabinet moet de Tweede Kamer ervan overtuigen dat de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen - met grote winst voor BBB - recht wordt gedaan. Politiek duider Arjan Noorlander volgt het debat. * De manier waarop het ministerie van Volksgezondheid (VWS) openbaarheidsverzoeken over corona afhandelt, belemmert de controlerende functie van de journalistiek en brengt de toegang tot overheidsinformatie in het gedrang. Te gast: Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht. * Nul procent btw op groente en fruit is een afspraak in het regeerakkoord. Uit onderzoek zou blijken dat het te ingewikkeld en te weinig effectief is.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Finland NAVO-lid. Finland is toegetreden tot de NAVO, op de dag af 74 jaar na de oprichting van het militaire bondgenootschap. Met de toetreding van de Finnen wordt de grens van de NAVO met Rusland in één klap verdubbeld. * Trump voor de rechter. Donald Trump wordt vanavond voorgeleid voor een rechter in New York. De zaak draait om het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. * Nieuwe stikstofnederlaag? De Raad van State beslist morgen of de rekenmethode voor het bepalen van stikstofneerslag in stand kan blijven. * Doorstart Lightyear. We spreken Lightyear-topman en medeoprichter Lex Hoefsloot en één van de investeerders.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Arbeidsregels aangepast. De regels rond tijdelijke arbeidscontracten gaan de komende jaren flink veranderen. We bespreken het met econoom Mathijs Bouman. * Wagner claimt verovering Bachmoet. Nieuwsuur sprak de 29-jarige Pool Kuba, die samen met andere vrijwilligers probeert om de achterblijvers te evacueren. * Russische blogger komt om bij explosie. De bekende Russische militaire blogger en vlogger Vladlen Tatarski is omgekomen bij een explosie in een café in Sint-Petersburg. Tatarski, die in het echt Maxim Fomin heette, had meer dan 560.000 volgers op Telegram en was een van de belangrijkste militaire influencers.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Problemen met discriminatiemeldpunten. Wie in Nederland gediscrimineerd wordt, kan zich melden bij een zogeheten anti-discriminatievoorziening. Maar weinig mensen weten dat die plekken bestaan. * Een mislukt Chinees bouwproject in Ecuador. Het dorpje San Luis in Ecuador brokkelt langzaam af en verdwijnt in de rivier. Reden: 's lands grootste waterkrachtcentrale werd daar gebouwd, onderdeel van China's nieuwe zijderoute. * Verkiezingen in Finland. De Finnen mochten vandaag naar het stembureau. De jonge sociaaldemocratische premier Sanna Marin is geliefd in het buitenland maar in Finland zelf krijgt ze kritiek. Lukt het haar te worden herkozen?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Gedeputeerde Mirjam Sterk over stikstof. Na dagen crisisoverleg besloot het kabinet een stapje achteruit te doen en het stikstofprobleem voorlopig op de bordjes van de provincie te leggen. We praten erover met Mirjam Sterk. Ze was tien jaar lang Kamerlid namens het CDA en is nu gedeputeerde in de provincie Utrecht. * Dictatuur en corruptie in Tunesië. De economische en politieke instabiliteit van Tunesië neemt toe. Tot grote zorgen van de EU want het Afrikaanse land is het belangrijkste vertrekpunt van migranten richting Europa. De EU vreest dat het aantal vluchtelingen zal toenemen als Tunesië beweegt richting een dictatuur.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Groningen wil geld zien. Nederland heeft een ereschuld aan Groningen, oordeelde de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen vorige maand. Vandaag kwam het eisenpakket vanuit Groningen voor de jarenlange gaswinning: minstens 30 miljard euro. Te gast: René Paas, commissaris van de Koning in Groningen. * Leeftijdsbepaling jonge asielzoekers onder druk. Hoe stel je de leeftijd van een jonge asielzoeker vast? Jaarlijks worden honderden asielzoekers onterecht als meerderjarige geregistreerd, terwijl minderjarigen meer rechten hebben. Rechters worden steeds kritischer op de manier waarop die leeftijd wordt bepaald.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Burgerdoden in Mosul door Nederlands bombardement. In 2016 zijn er bij een Nederlands bombardement op een woongebouw in de Iraakse stad Mosul zeker zeven burgers om het leven gekomen. Een reconstructie van wat er de dag van het bombardement gebeurde. * Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland. De 31-jarige Evan Gershkovich, correspondent van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, is opgepakt in Rusland. De autoriteiten verdenken hem van spionage. In de studio zijn goede vriend Pjotr Sauer. * Kabinet komt bijeen over verkiezingsuitslag. Politiek duider Arjan Noorlander over de laatste stand van zaken.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Meer dan 1100 academici, onderzoekers en topnamen bij bedrijven roepen op om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te pauzeren. * In heel Nederland worden de nieuwe leden van Provinciale Staten geïnstalleerd. Nu moeten de provinciebesturen nog gevormd worden. In Drenthe steunen milieuorganisaties belangrijke stikstofstandpunten van boerenorganisaties en de BBB. * Recordmigratie in Tunesië door racisme. Europa-correspondent Saskia Dekkers was in Tunesie en sprak er met migranten. * Oud-president Bolsonaro werkt aan een comeback. In de studio is Kees Koonings, bijzonder hoogleraar Brazilië-studies.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Crisisberaad kabinet. In Den Haag is er een crisisberaad. Aanleiding is de verkiezingsuitslag. We praten met politiek duider Arjan Noorlander. * Stikstofakkoord in Vlaanderen. Wat in Nederland verder weg lijkt dan ooit, is in Vlaanderen gelukt. Daar is een stikstofakkoord gesloten. We praten met de Vlaamse stikstofminister Zuhal Demir. * Vader gestraft voor tekening 12-jarige dochter. Masha Moskaleva maakte een tekening over de oorlog in Oekraïne. Inmiddels zit ze in een instelling die niet bereikbaar is voor familie. Haar vader wacht mogelijk een gevangenisstraf. We praten met correspondent Geert Groot Koerkamp.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Aartsvader van de tv-satire overleden. Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Samen met Kees van Kooten vormde hij jarenlang een duo op radio en televisie. Via hun satire verrijkten ze de Nederlandse taal met woorden en uitdrukkingen. Taalhistoricus Ewoud Sanders schreef er een boek over en is te gast. * Israëliërs weer de straat op. Na maanden van onrust en protesten ziet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voorlopig af van de omstreden juridische hervormingen melden Israëlische media op basis van regeringsbronnen. * Beveiliging bedreigde personen onder druk. Te gast is verslaggever Gert Janssen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Honduras heeft per direct de diplomatieke banden met Taiwan verbroken en gaat meer samenwerken met China. Wat betekent deze ontwikkeling voor Taiwan, en voor de overgebleven dertien landen die Taiwan nog officieel erkennen? * Waar worden straks de batterijen voor onder meer onze elektrische auto's gemaakt? In China, de VS of toch Europa? De batterij is inmiddels onderdeel geworden van een geopolitieke strijd. * BBB-breekpunt zet VVD voor blok. Vanwege hoge stikstofuitstoot besloot Brabant jaren geleden dat boeren daar hun stalvloeren volgend jaar aangepast moeten hebben. Maar van de Brabantse BBB-fractie moet het stallenbeleid daar van tafel.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Deze week ontstond discussie over de Week van de Lentekriebels, een voorlichtingscampagne op scholen over liefde en seksualiteit. Tegelijkertijd stapte een Amerikaanse schooldirecteur op omdat leerlingen het standbeeld David van Michelangelo te zien kregen. We onderzoeken de link tussen deze gevallen. * Er wordt een nieuw soort daklozen zichtbaar: mensen met baan, maar zonder huis. Ze slapen bij vrienden of in hun auto. Te gast: Anke Jansen van Housing First, een organisatie die pleit voor het opheffen van dakloosheid. * Steeds meer mensen besluiten na hun pensioengerechtigde leeftijd door te werken. We portretteren vier ondernemers.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met de spreidingswet voor de opvang van asielzoekers. * Politieke storm rond TikTok. In de VS dreigt een verbod op de app als TikTok niet wordt verkocht door zijn Chinese eigenaar. Steeds meer landen leggen TikTok restricties op. Te gast: Europarlementariër Bart Groothuis. * Door de VS zijn luchtaanvallen uitgevoerd op pro-Iraanse milities in Syrië als vergelding voor een aanval op een Amerikaanse militaire basis in het noordoosten van Syrië met een drone.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Overheid schiet tekort als schuldeiser. De overheid schiet tekort als schuldeiser bij het maken van persoonlijke betalingsregelingen. Er is volgens de Algemene Rekenkamer te weinig oog voor kwetsbare burgers. Te gast is president van de Algemene Rekenkamer Ewout Irrgang. * Scheepvaart moet verduurzamen. Een doorbraak in Brussel: het Europees Parlement en de 27 lidstaten zijn het eens geworden over een nieuwe klimaatwet die grote zeeschepen tot vergroening dwingt. * Economie groeit, maar er zijn veel risico's. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dit en komend jaar voorzichtige groei. President Klaas Knot licht het jaarverslag van DNB toe.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Boerenbelangenorganisaties dreigen uit de onderhandelingen over het Landbouwakkoord te stappen als het kabinet niet met concessies komt. Te gast: Bart Kemp, schapenhouder en voorman van boerenorganisatie Agractie. * Nederland organiseert met Tajikistan een VN-waterconferentie in New York. We spreken o.a. met de organisator, topambtenaar Henk Ovink, watergezant bij de VN. * Hongarije blijft dwarsliggen. De regering van premier Victor Orbán veroordeelt de Russische inval in Oekraïne, maar ligt dwars bij het leveren van financiële of militaire steun aan Oekraïne. Nieuwsuur interviewt Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Crisisberaad CDA. Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt het CDA vanavond bijeen voor crisisoverleg. * Xi op bezoek bij Poetin. Tijdens het bezoek van Xi Jinping aan Vladimir Poetin staat de oorlog in Oekraïne op de agenda. Tot nu toe zijn er weinig tekenen dat Peking met een voorstel kan komen waarover de Oekraïners willen praten. * Arrestatie Trump? Donald Trump verwacht dat hij vandaag wordt gearresteerd. Hij is verwikkeld in meerdere juridische onderzoeken. Dit keer draait om het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels. Trump zou de kieswet hebben geschonden door de betaling te verbergen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

In de schulden door een overheidsfout. Naar schatting 5700 gezinnen werden de afgelopen jaren de dupe van een fout van de overheid. Belasting- en toeslagenregels werken tegen elkaar in, waardoor de gezinnen onder het bestaansminimum belandden en vaak in de schuld terecht kwamen. Wat doet het kabinet om dit op te lossen? * Hoe moet het CDA verder na slechte verkiezingsuitslag? Nieuwsuur peilt de stemming binnen het CDA. Politiek verslaggever Nynke de Zoeten praat ons bij. * UBS redt concurrent Credit Suisse. Moeten ook aandeelhouders en spaarders van andere banken zich zorgen maken? We spreken met twee financieel journalisten.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Somberheid onder boeren. Het cliché 'de boer praat niet' blijkt vaak te kloppen. Morgen start een campagne om praten over stress en somberheid onder boeren te stimuleren. * Xi Jinping naar Moskou. China als vredesduif voor de oorlog in Oekraïne. Dat is waarschijnlijk de boodschap van de Chinese president. Te gast is Ingrid d'Hooghe, China-expert van Instituut Clingendael. * BBB haalt ook waterschappen binnen. Een net ingevoerde wetswijziging moest de invloed van boeren op de waterschappen en het waterbeleid juist kleiner maken. De BBB-overwinning betekent volgens deskundigen dat de invloed van boeren op het waterbeleid groot zal blijven.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Ziekenhuis houdt zichzelf een spiegel voor. Op bijna alle werkvloeren in ons land is het gesprek op gang gekomen over ongewenst gedrag en omgangsvormen. In het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht nemen de chirurgen het voortouw om een cultuurverandering te realiseren. * Protesten in Frankrijk, politiek fiasco Macron? Al twee dagen protest in Frankrijk tegen de pensioenhervorming. Te gast is historicus Niek Pas, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. * Europa als wapenhandelaar. De Europese ministers van Defensie tekenen maandag een akkoord voor het snel leveren van extra munitie en wapens aan Oekraïne.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Arrestatiebevel tegen Poetin. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin, vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne. * De plannen van BBB. Vanavond buigen experts zich over de plannen van de partij, en de haalbaarheid ervan. * WK 2030 in Saudi-Arabië? Saudi-Arabië zou in 2030 het WK voetbal willen organiseren. Critici vergelijken dat plan met Poetins Olympische Spelen, oftewel sportswashing. * Regeren in oorlogstijd. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp sprak verschillende Oekraïense politici over hoe het parlement nu functioneert.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Historische winst BBB. De BoerBurgerBeweging is in meer dan de helft van de provincies de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. We zijn vandaag in de provincie, spreken met boeren, bestuurders en stikstofexperts. Politiek duider Arjan Noorlander praat ons bij over de politieke gevolgen van deze verkiezingsuitslag, want de coalitie wacht nu een ingewikkelde politieke puzzel. Te gast is BBB-lijstrekker voor de Eerste Kamer Ilona Lagas.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen. Morgen mogen Nederlanders stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. De Statenleden kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Provinciale politici en landelijke partijleiders kruisen nog één keer de degens in het slotdebat bij de NOS. Politiek verslaggever Arjan Noorlander duidt het debat en blikt vooruit op morgen. * Komt er een speciaal Oekraïne-tribunaal? Worden president Poetin en de zijnen ooit in Den Haag berecht voor hun aandeel in de Oekraïne-oorlog? En zo ja, hoe en door wie?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

De EU wil meer mijnen in Europa. * Rene Kleijn, Hoogleraar toekomstbestendige grondstofvoorziening aan de Universiteit Leiden, schuift aan. * Onvrede in Groningen. We sluiten onze serie de Onderstroom, over de onvrede op het platteland, af in Groningen. * Faillissement Amerikaanse bank. De bank voor de tech-sector in Silicon Valley ging vrijdagmiddag failliet. Onze huiseconoom Mathijs Bouman vertelt hoe deze bank kon omvallen en wat dat betekent voor Europa. * Afscheid bindend studieadvies? Volgens minister Dijkgraaf van Onderwijs levert dit systeem teveel stress op bij studenten die het toch al zwaar hebben. Er komt een alternatief plan.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Commissarissen van de Koning ontevreden over kabinet. Te gast is Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en voorzitter van het Interprovinciaal Overleg. * Op provinciaal niveau verschillen PvdA en GroenLinks behoorlijk. Nieuwsuur inventariseerde de antwoorden die de twee partijen gaven op verschillende stellingen in het Kieskompas. Daaruit blijkt dat de partijen op sommige terreinen nog opmerkelijk van elkaar verschillen. * Zware verliezen rond Bachmoet. In de uitzending de laatste stand van zaken met hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Marijnissen (SP) in debat met Ouwehand (PvdD). Nieuwsuur organiseert in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart debatten tussen partijkopstukken over potentiële samenwerking. Dit keer spreken we met Lilian Marijnissen en Esther Ouwehand, leiders van de SP en van de Partij voor de Dieren. * Veel wantrouwen tegen de overheid vanuit Friesland. Een nieuwe aflevering van de Onderstroom, onze serie over de onvrede op het platteland in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Dit keer zijn we in Friesland. Uit recent onderzoek blijkt dat dit een van de provincies is waar het wantrouwen tegen de overheid het grootst is.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Boekenbal van start. De 71ste editie van het boekenbal vindt plaats in de schouwburg aan het Amsterdamse Leidseplein. * Communicatiesysteem politie hapert. De klopjacht van gisteren op overvallers in Rijsbergen werd belemmerd doordat C2000 haperde, zegt de politiebond ACP. Wat is er aan de hand? * Succes voor PVV in Limburg? Geert Wilders voert fanatiek campagne in de provincie Limburg. De kans is aanwezig dat de PVV daar de grootste partij gaat worden. * Jacht op schuldigen in Turkije. Wie zijn er verantwoordelijk voor de abominabele gebouwen die bij de aardbeving in Turkije massaal instortten?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Jarenlang grensoverschrijdend gedrag. De hoofdredactie van NOS Sport treedt op termijn terug om ruimte te maken voor 'nieuw leiderschap'. Te gast is Dick de Gilder. Hij schreef het boek 'De voorbeeldige organisatie. Van goede bedoelingen naar goed gedrag'. * Doden bij raketaanvallen in Oekraïne. * Criminelen ronselen Rotterdamse jongeren. Te gast is burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. * Werkdruk in de rechtspraak. De rechtspraak piept en kraakt al jaren, maar voor veel rechters en officieren van justitie is de grens nu echt bereikt.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Debatten tussen partijkopstukken over potentiële samenwerking. Vanavond Mirjam Bikker (CU) en Caroline van der Plas (BBB). Ze willen beiden een goed perspectief voor boeren, maar denken heel anders over de uitvoering. * Westerse inlichtingen- en opsporingsdiensten hebben informatie naar de pers gelekt over het onderzoek naar de explosies van de gasleidingen Nord Stream 1 en 2, vorig jaar september in de Oostzee. Het is nog altijd onduidelijk wie de aanslag pleegden of er verantwoordelijk voor waren. Wat weten we wél? * In de hoofdstad Tbilisi protesteren Georgiërs tegen een wetsvoorstel, bedoeld om regeringscritici monddood te maken.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Eerste Nieuwsuur-debat D66 vs. JA21. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen organiseren we meerdere debatten. Dit keer Annabel Nanninga (JA21) en Paul van Meenen (D66). * Vooruitblik bezoek Rutte aan Italië. 8 maart gaat premier Mark Rutte naar Italië voor een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Zij wil graag dat de Europese Unie haar helpt de migrantenstroom naar Italië te beperken. * Botsende visies op natuur in Zeeland. We zijn in Zeeland. Daar werd jaren strijd gevoerd over de Hedwigepolder. Inmiddels is de dijk doorgestoken en staat de polder onder water.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Drugscriminelen geronseld op MBO-scholen. Te gast is Ron Kooren. Hij is voorzitter van het college van bestuur van het Albeda College en ziet dagelijks criminele uitbuiting van jongeren. * Oude moordzaken oplossen via particuliere DNA-databanken. We spreken nabestaanden van slachtoffers, die hopen dat met deze methode eindelijk duidelijkheid komt over oude zaken. Rechtspsycholoog Peter van Koppen is te gast. * Genomineerden Libris Literatuurprijs bekend. Juryvoorzitter Beatrice de Graaf vertelt waarom het juist deze zes zijn die kans maken op de prestigieuze prijs.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Mijnbouw in de diepzee. Onderhandelaars van de VN werden het eens over de tekst van een verdrag over bescherming van oceanen wereldwijd. Onder meer de diepzeemijnbouw wordt aan strengere regels gebonden. * Hoe de jeugdzorg blijft falen. De problemen in de jeugdzorg waren in de jaren 80 al groot en de beloftes vanuit de politiek zijn sindsdien amper veranderd, volgens onderzoek. * De Surinaamse strijd tegen armoede. De leider van het Surinaamse antiregeringsprotest, Stephano Biervliet, kwam vrij nadat hij tien dagen vast had gezeten vanwege de uit de hand gelopen demonstratie van 17 februari. We spreken correspondent Nina Jurna in Paramaribo.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Meer vaste energiecontracten. Door nieuwe regels rond energiecontracten valt er voor consumenten vanaf april waarschijnlijk meer te kiezen. * Kloof stad-platteland is van alledag. De omgekeerde vlag is het symbool geworden van de onvrede op het platteland. Mensen buiten de Randstad, blijkt uit recent onderzoek, hebben het laagste vertrouwen in de politiek. Maar het gaat niet alleen om het stikstofbeleid. * Irak, 20 jaar later. Twintig jaar geleden begon de oorlog in Irak met een massaal bombardement op Bagdad. Heeft de Nederlandse bijdrage aan deze oorlog iets blijvends opgeleverd? We spreken Daisy Mohr. Zij was erbij toen de inval begon.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Nieuwe veiligheidswet voor bouwen. Bouwen en verbouwen van je huis wordt vanaf volgend jaar een stuk duurder. * Luchtvaartmaatschappijen klagen Nederlandse staat aan. Dit vanwege de aangekondigde krimp van Schiphol. * Ontmoetingen tussen tbs'er en hun slachtoffer. Om een ernstig geweldsdelict of seksueel misbruik te verwerken, kiezen sommige slachtoffers voor een gesprek met hun dader. * De verslechterde band tussen Rusland en Frankrijk. Van de hechte relatie tussen Rusland en Frankrijk is sinds de oorlog weinig meer over. President Macron zou graag een hoofdrol spelen in de vredesonderhandelingen. Met verslaggever Saskia Dekkers.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Supermarktprijzen blijven stijgen. Voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in februari 15,1 procent duurder dan een jaar geleden. Hoe dat kan, bespreken we met econoom Mathijs Bouman. * Gevaarlijke mijnenvelden in Oekraïne. In veel gebieden waar het Russisch leger vorig jaar is verjaagd, vallen door mijnen nog dagelijks doden. * Zorgelijke situatie in Syrië. Bewoners van het aardbevingsbevingsgebied in Turkije en Syrië krijgen voorrang op een visum voor een tijdelijk verblijf in Nederland, als zij hier eerste- of tweedegraads familieleden hebben. De situatie is voor hun familieleden in het getroffen gebied nog steeds zeer nijpend.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

De politie en het OM hebben veel signalen gemist voorafgaand aan de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. Dat staat in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat vandaag gepresenteerd is. * Gisteren belandden tientallen meisjes in Iran in het ziekenhuis nadat ze op school onwel waren geworden na blootstelling aan een gas. We spreken Iran-deskundige Peyman Jafari. * Op het Overijsselse platteland is veel weerstand tegen de stikstofaanpak van het kabinet. Wat betekent dat voor de Provinciale Statenverkiezingen? We hebben het erover met een boer, een boswachter en lokale politici.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Is stealthing verkrachting? Het OM heeft in Dordrecht in twee aparte zaken tegen twee mannen celstraffen van een jaar geëist omdat ze tijdens de seks stiekem hun condoom zouden hebben afgedaan. Voor zover bekend de eerste zaken waarbij verdachten voor 'stealthing' worden berecht. * Stop met afsluiten water bij gezinnen. Jaarlijks worden honderden huishoudens afgesloten van water, omdat ze de rekening niet betalen. Ook bij gezinnen met kinderen. * Fox News steunde Trump in onware claims verkiezingsfraude. Dit zegt Fox-baas Rupert Murdoch. * Netbeheerders: stop met zonneparken waar nauwelijks vraag naar is. Enexis vindt dat het anders moet.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Groningse bestuurders reageren op vernietigend rapport. We spreken met de Groningse burgemeester Koen Schuiling over hoe het vertrouwen van Groningers in de overheid hersteld kan worden. * Geweldsexplosie op Westelijke Jordaanoever in Israël. Nieuwsuur spreekt ooggetuigen en journalisten over het recente geweld. * Zorgen over verscherpte regels STAP-budget. Mensen die zich verder willen ontwikkelen op de arbeidsmarkt kunnen zich inschrijven voor een subsidie van 1000 euro voor een opleiding of cursus. Na kritiek werd de regeling vorig jaar stopgezet en gaat nu onder aangescherpte voorwaarden weer van start.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

In het uiterste zuiden van Italië spoelden de lichamen aan van tenminste 45 migranten die schipbreuk hebben geleden. Onder de doden zijn meerdere kinderen. We schakelen met correspondent Heleen D'Haens voor het laatste nieuws. * Brexit-deal voor Noord-Ierland? Sinds de brexit zijn de Noord-Ieren ontevreden over de handelsgrens die is ingesteld tussen hun land en de rest van het VK. We praten erover met Rem Korteweg, brexit-expert van Instituut Clingendael. * Kiezen voor een groenere baan. We spreken een voormalige bankier, een gemeenteambtenaar en zzp'er over wat hen bezielde voor het klimaat een carrièreswitch te maken.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

In Nederland zijn er honderden slachtoffers en wereldwijd gaat het om duizenden: een wreed internationaal opererend mensensmokkelnetwerk sloot vluchtelingen uit Eritrea op in afgelegen boerderijen Libië. Daar werd mishandeld, gemarteld en verkracht. Vluchtelingen moesten familieleden bellen om losgeld te betalen, anders mogen ze hun reis met bootjes naar Europa niet vervolgen. Nederland speelt een belangrijke rol in een poging om het criminele netwerk op te rollen. Te gast: Eritrea-expert Mirjam van Reisen. * In Berlijn is is vandaag een grote betoging tegen wapensteun voor Oekraïne. De organisatoren krijgen felle kritiek van veel politici.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Vandaag presenteert de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar eindrapport in boerderij Diek'n in Zeerijp, in het aardbevingsgebied. De commissie deed maandenlang onderzoek naar de besluitvorming rond de aardgaswinning, de aardbevingen, de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie in Groningen. We bespreken de conclusies met commissievoorzitter Tom van der Lee en de politieke consequenties met duider Arjan Noorlander. * Precies een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. We staan erbij stil met verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die in Charkiv is.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Hoe de invasie de wereld veranderde. Het is morgen exact een jaar geleden dat Rusland het conflict in het oosten van Oekraïne escaleerde en dat troepen massaal Oekraïne binnenvielen. De invasie heeft enorme effecten, zowel in Oekraïne als wereldwijd. We maken de stand op van een jaar oorlog, met Oost-Europadeskundige Bob Deen, verslaggever Gert-Jan Dennekamp in de Oekraïense stad Charkiv en correspondent Iris de Graaf in de Russische hoofdstad Moskou.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Het Russische huurlingenleger Wagner Group beschuldigt de Russische legertop van sabotage en gebrek aan steun en munitie. * Waar blijft het anti-Poetingeluid? We spreken Zhanna Nemtsova, dochter van Boris Nemtsov, de belangrijkste politieke tegenstander van president Poetin die zeven jaar geleden op straat werd doodgeschoten. * Veel Groningers maken zich zorgen over hun sfeervolle dorpjes. Ze zijn bang dat hun provincie in een grote Vinex-wijk verandert. Te gast: Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. * Fiksen weerballonnen de klimaatverandering? Te gast: klimaatverslaggever Marijn Duintjer Tebbens.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

De speech van Poetin. Nu het een jaar geleden is dat Russische tanks Oekraïne binnenrolden, houdt president Poetin vandaag zijn langverwachte jaarlijkse State of the Union. Te gast: Niels Drost, onderzoeker Instituut Clingendael. * Oekraïne en de geopolitieke gevolgen. Een jaar na de Russische invasie is er geen oplossing van het militaire conflict in zicht. De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt vandaag Polen. * Oekraïense acteur over onderdrukking Russen. Agtem Seitablajev zegt hij dat hij niet meer in een Russisch stuk zal spelen. Volgens hem is de taal onderdeel geweest van de Russische onderdrukking van zijn cultuur en geschiedenis.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Rellen in Suriname. We praten erover met de Surinaamse journalist Iwan Brave. * Conferentie over veiligheid en geopolitiek. In München komt voor de 59ste keer vrijwel de gehele wereld samen om te praten over veiligheid. In München is ook de Nederlander Rob Bauer, de hoogste militair van de NAVO. De voormalig Commandant der Strijdkrachten werd acht maanden voor de Russische invasie in Oekraïne benoemd op deze hoge post en is de belangrijkste adviseur van Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Een gesprek met Rob Bauer. * Kan Amsterdam de Wallen verplaatsen? Maar laten de eeuwenoude Wallen en de toeristen zich wel verplaatsen?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

De Hoop Scheffer over de oorlog in Oekraïne. We bespreken de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en blikken vooruit: hoe eindigt dit? * De onverzettelijke Oekraïense luchtmacht. De Oekraïense luchtmacht is symbool geworden van de standvastigheid tegen Rusland. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp zocht de mannen van de Oekraïense luchtmacht op. * Hoe de aardbevingen leiden tot Groningse literatuur. De aardbevingen in Groningen hebben veel ellende veroorzaakt, maar ze zijn ook een vruchtbare grond voor de kunst. We spreken Saskia Goldschmidt die een roman schreef over een gezin dat bezwijkt aan de gevolgen van de aardbevingen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Rellen in Suriname. We praten erover met de Surinaamse journalist Iwan Brave. * Conferentie over veiligheid en geopolitiek. In München komt voor de 59e keer vrijwel de gehele wereld samen om te praten over veiligheid. In München is ook de Nederlander Rob Bauer, de hoogste militair van de NAVO. * Kan Amsterdam de Wallen verplaatsen? Een nieuw hoofdstuk in de aanpak van de overlast op de Amsterdamse Wallen. Laten de eeuwenoude Wallen en de toeristen zich wel verplaatsen?



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Rutte in Oekraïne. Premier Mark Rutte is vandaag voor het eerst sinds vorig jaar juli in Oekraïne, samen met minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Nieuwsuur is in Oekraïne en spreekt Rutte uitgebreid over de voortgang van de oorlog en de relatie tussen Nederland en Oekraïne. * Rusland: één jaar militaire operatie. Terwijl de troepen vochten in Oekraïne, veranderde Rusland in een totalitaire dictatuur. Correspondent Iris de Graaf spreekt met mensen over hoe de Russen dit jaar beleefden en hoe de ideologie in de Russische samenleving veranderde.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Amerika's perspectief op de oorlog. Het Westen moet zich haasten om Oekraïne van voldoende wapens te voorzien om het Russische offensief te stoppen. Hoe kijkt de VS naar de Europese houding ten opzichte van Oekraïne? We spreken met de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Julianne Smith. * Gezinshereniging Turken en Syriërs. Hoe gaat Nederland om met de vluchtelingen die zich in het aardbevingsgebied bevinden en recht lijken te hebben op gezinshereniging met familie in Nederland? Politiek-duider Arjan Noorlander praat ons bij. * Moldavië vreest Russische staatsgreep. In de uitzending de laatste ontwikkelingen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur

Desinformatie op bestelling: Israëlisch Team Jorge ontmaskerd. Jarenlang gebruikte het Israëlische spookbedrijf Team Jorge een netwerk met nepaccounts om over de hele wereld desinformatie te verspreiden. * Ondanks oorlog onderzoek naar corruptie in Oekraïne. Een reportage van verslaggever Gert-Jan Dennekamp. * China wil met elektrische auto's ook de Europese markt gaan veroveren. Wat betekent dat voor de Europese auto-industrie en privacyrisico's? * In Amerika is door kunstenaars een rechtszaak gestart over Artificiële Intelligentie in de kunst. Ook in Nederland is er discussie over.