True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Jacobine op 2 - Alle afleveringen
Jacobine op 2
Jacobine op 2: 24 uur met Kinga Bán

Ontroerende documentaire '24 uur met Kinga Bán'. Zangeres Kinga Bán overleed in 2019 op 37-jarige leeftijd aan kanker. Ze was een van de grootste Nederlandse christelijke zangeressen van dat moment. Veel mensen kennen haar vooral van de band Sela. De documentaire volgt de zangeres een dag lang in aanloop naar één van haar laatste concerten. Een verhaal met unieke beelden van haar privéleven met als hoogtepunt haar concert 'U weet het toch'. Filmmaker Willemijn Goos laat Kinga Bán zien puur zoals ze is.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: 24 uur met Kinga Bán (2)

Rauwe, ontroerende documentaire 24 uur met Kinga Bán. Zangeres Kinga Bán overleed in 2019 op 37-jarige leeftijd aan kanker. Ze was een van de grootste Nederlandse, christelijke zangeressen. Veel mensen kennen haar vooral van de band Sela. Deze documentaire volgt de zangeres een dag lang in aanloop naar een van haar laatste concerten. Een verhaal met unieke beelden van haar privéleven, met als hoogtepunt haar concert U weet het toch. Filmmaker Willemijn Goos laat Kinga Bán zien puur zoals ze is.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: 24 uur met Kinga Bán (1)

Rauwe, ontroerende documentaire 24 uur met Kinga Bán. Zangeres Kinga Bán overleed in 2019 op 37-jarige leeftijd aan kanker. Ze was een van de grootste Nederlandse, christelijke zangeressen. Veel mensen kennen haar vooral van de band Sela. Deze documentaire volgt de zangeres een dag lang in aanloop naar een van haar laatste concerten. Een verhaal met unieke beelden van haar privéleven, met als hoogtepunt haar concert U weet het toch. Filmmaker Willemijn Goos laat Kinga Bán zien puur zoals ze is. Het resultaat is een uniek en intiem portret.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Geloof in toekomst

In deze speciale uitzending worden de rollen omgedraaid: SER-voorzitter Kim Putters interviewt Jacobine Geel in de allerlaatste uitzending van haar eigen tv-programma. Aan de hand van drie fragmenten, die ze zelf uitkoos, vertelt ze waarom deze personen haar raken. Jacobine: 'Het was heel moeilijk kiezen. Door de thema's waar ze mee bezig zijn en hoe ze in het leven staan, bleven Edith Eger, Mpho Tutu en Jan Mokkenstorm mij lang bij.'



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Geloof in heilige verhalen

De Franse Delphine Horvilleur is te gast. Zij stopte in 2008 met haar journalistieke werk bij de televisie en werd rabbijn. Zij is een de religieuze leiders van deze tijd en reikt de samenleving verhalen aan die inspireren en troost bieden. Daarvoor put ze uit de rijke joodse traditie en vertaalt die naar vandaag de dag. Waarom gelooft zij zo heilig in de kracht van verhalen? En wat drijft deze inspirerende rabbijn?



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Geloof in leven

Nadja Ensink-Teich vertelt over de moord op haar man Jeroen. Zij en haar man hadden elf dagen ervoor een baby gekregen, toen een psychopaat hem aanviel en doodde. Ze viel in een eindeloze diepte, maar hervond levenskracht. Het keerpunt kwam toen ze ging reizen met haar dochter. Zanger en liedjesschrijver Stef Bos maakte een familiedrama mee begin dit jaar. Zijn leven is sindsdien veranderd. Volgens hindoestaans geestelijk leider Ashis Mathura gaat het tussen geboorte en dood om de keuzes voor het leven.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Geloof in vrijheid

In het spraakmakende boek 'Ik ga leven' van Lale Gül is vrijheid hét centrale thema. Judith Koelemeijer schreef een biografie over Etty Hillesum. Hoe behield Etty haar innerlijke vrijheid als jonge Joodse vrouw te midden van de oorlog? Ook te gast is psycholoog en hoogleraar Liesbeth Woertman. Als oudere vrouw is zij zich met de jaren veel vrijer en wijzer gaan voelen. 'Ouder worden heeft mij wel gevoel gegeven van ultieme vrijheid.'



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Geloof in geestkracht

In Geloof in geestkracht staat ons mentale welzijn centraal. Hoe geestkrachtig is onze samenleving en kunnen we ons daarin trainen? Te gast zijn psychiater en filosoof Damiaan Denys, artiest Aafke Romeijn en oud-topsporter en stoïcijn Mark Tuitert. Zij vertellen op persoonlijke wijze over mentale tegenslagen en wat hen hielp die boven te komen. Geloven zij in zoiets als geestkracht?



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Geloof in liefde

In Geloof in liefde brengen inspirerende stellen een ode aan de liefde. Welke geheimen brengt de liefde met zich mee? Maar ook: hoe onderhoud je een liefde in een tijd waar veel relaties verbroken worden? Schrijverskoppel Ivan Wolffers en Marion Bloem vertellen openhartig over hoe de ziekte van Ivan hun relatie beïnvloedt en hoe ze samen hun weg vinden. Muziek is van liefdeskoppel Leoni Jansen en Jeroen Kramer.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: De zin en betekenis van Pasen

Jacobine Geel praat met drie gasten over de zin en de betekenis van Pasen.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Van crisis naar crisis, hoe houden we hoop?

Oud-minister Jan Pronk zag in zijn lange loopbaan veel crisissen van dichtbij. Hoe kijkt hij naar de huidige tijd, waarin we van de ene crisis in de andere lijken te rollen? Pronk is niet optimistisch. 'Het wordt alleen maar erger. We gaan als lemmingen naar de afgrond.' Pronk pleit voor een gezond pessimisme als levenshouding. 'Pessimisme activeert. Hoop moet je zelf maken.' Filosoof Lammert Kamphuis vertelt hoe hij steun ervaart van de Stoïcijnen, een filosofische stroming. 'Accepteer datgene waar je geen invloed op hebt, en richt je op datgene waar je wel invloed op hebt.'



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Religie en zingeving in Nederland

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) publiceert het nieuwste onderzoek naar de huidige stand van religie in Nederland. Directeur Kim Putters presenteert de nieuwste bevindingen. Wat blijkt? Nederland is het meest seculiere land ter wereld en mensen lijken minder bezig te zijn met zingeving dan werd gedacht. Jacobine vraagt zich dan ook af welke gevolgen dit heeft voor de samenleving nu wij minder geïnteresseerd zijn in vormen van levensbeschouwing. Jeugdvrienden Jesse en Jessy maakten juist een tegenbeweging. Als jonge atheïstische twintigers kwamen zij in een zoektocht naar zingeving in de kerk terecht.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: De band tussen de Russisch orthodoxe kerk en Poetin

Wereldwijd spreken kerkleiders zich steeds meer uit tegen de innige relatie tussen de Russische leider Poetin en de Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill. Jacobine praat daarover met drie gasten.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Van God los sinds de jaren zestig?

De jaren zestig waren het startschot van de ontkerkelijking. Maar raakte Nederland echt van God los? En wat merken we daar vandaag nog van? Jacobine Geel bespreekt het met drie gasten naar aanleiding van de tentoonstelling Van God los? in museum Catharijneconvent in Utrecht. Emeritus-hoogleraar Herman Pleij was erbij toen studenten in 1969 het Maagdenhuis bezetten. Hoe heeft hij die tijd beleefd? Ook religiewetenschapper Ernst van den Hemel is te gast. Volgens hem is religie sinds de jaren zestig allerminst verdwenen, het is op drift geraakt: religie wordt op allerlei manieren geclaimd en ingezet, bijvoorbeeld door populistische partijen.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Thich Nhat Hanh: Vader van het westers boeddhisme

Zenleraar, vredesactivist en inspirator van miljoenen mensen over de wereld is niet meer. De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh overleed vorige maand op 95-jarige leeftijd. Hij schreef talloze boeken over boeddhistische praktijken, zoals meditatie en mindfulness en stichtte in de jaren 80 een klooster rondom Bordeaux: Plum Village. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen deze plek ter bezinning. Hoe kan het dat zijn ideeën populair zijn in het westen? Jacobine Geel spreekt drie gasten over de invloed die Thich Nhat Hanh heeft gehad op hun leven. Met hoogleraar Aziatische religies Paul van der Velde, boeddhist Jan Veenendaal en Didie Schackman.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Het verdriet van de zending

Honderden zendingskinderen groeiden op in Nederland, terwijl hun ouders het evangelie verkondigden aan de andere kant van de wereld. Vanaf de 17e eeuw trokken de eerste Nederlandse zendelingen al naar landen als Indonesië en Suriname. Vele verhalen van deze zendingsgeschiedenis zijn verteld, maar er is ook een verzwegen, pijnlijke kant die tot op heden onderbelicht is. Tot ver in de vorige eeuw was het namelijk gebruikelijk dat ouders en kinderen van elkaar werden gescheiden. Jacobine Geel, ook zendingskind, bespreekt met drie van hen de eenzaamheid, het verdriet en de radeloosheid doordat ze opgroeiden in pleeggezinnen, zonder hun ouders.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: De nalatenschap van Desmond Tutu (1931-2021)

Jacobine Geel blikt terug op het leven van Desmond Tutu, de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en een van de meest invloedrijkste geestelijke leiders, die vorige maand op 90-jarige leeftijd overleed. Dat doet ze met een bijzondere gast: Mpho Tutu, de dochter van Desmond. Vader Tutu was de spiritueel leider van Zuid-Afrika, een strijder tegen het apartheidsregime, maar ook wereldwijd bekend als pleitbezorger van vergeving en rechtvaardigheid. Mpho Tutu woont en werkt als predikant in Nederland.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Het leven over een andere boeg gooien

Wie droomt er af en toe niet van om het totaal anders te gaan doen? Bij uitstek aan het begin van het nieuwe jaar stellen veel mensen zich de vraag of het tijd wordt om de bakens te verzetten. Jacobine Geel spreekt met drie gasten die hun leven onlangs een totaal andere wending gaven. Ze spreekt met Sjors Fröhlich, bij het grote publiek bekend als radiopresentator. Twee jaar geleden deed hij een verrassende stap: hij stapte op als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio en trad aan als burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. Waarom, en wat heeft het hem gebracht?



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Krijgt depressie meer kans in onze samenleving?

In een brandbrief aan het kabinet en het OMT luidde de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie deze week de noodklok: blijvende psychische schade dreigt voor studenten door de huidige maatregelen. Dat het broos is gesteld met de mentale gezondheid van Nederlanders blijkt ook uit cijfers van het Trimbos Instituut: één op de vijf mensen krijgt tussen zijn 18e en 64e levensjaar te maken met een depressie. Jacobine Geel vraagt haar drie gasten hoe dat kan. Worden we steeds meer vatbaar voor depressies? Te gast o.a. psychiater Jim van Os en presentatrice Sofie van den Enk. Zangeres Stephanie Struijk zingt tot slot een lied over dit thema.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Bestsellerauteur Raynor Winn

Hoe zet je de volgende stap als je alles hebt verloren? In een speciale aflevering spreekt Jacobine Geel over dit thema met Raynor Winn, de Britse schrijver van de internationale bestsellers Het zoutpad en De wilde stilte. Raynor Winn vertelt over haar bijzondere wandeltocht langs de ruige kliffen van Cornwall, van dakloos zijn naar een nieuw leven. Met haar bijzondere verhaal biedt Winn houvast en inspiratie aan iedereen die met tegenslag te maken krijgt.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Kerstuitzending over nabijheid en moed

In haar functie als burgemeester ontmoet Sharon Dijksma mensen die getroffen zijn door een ongeluk of ziekte. Welke bron zij in zichzelf aanboort om nabij te kunnen zijn vertelt zij aan Jacobine Geel in deze kerstuitzending. Ook te gast is schrijver Arthur Japin met zijn hond Basso. Japin is de vertaler van de bestseller: De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy. Dat inspireerde hem om een boek te schrijven over zijn honden. Juist in deze tijd is nabijheid en nabij-zijn belangrijk voor Arjan Broers. Als pastor van de Dominicuskerk in Amsterdam wil hij 'van de hemel en van de aarde zijn'.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Kerst met Jan Terlouw en Edsilia Rombley

In het Huis van Gijn in Dordrecht ontvangt Jacobine Geel oud-politicus en schrijver Jan Terlouw en zangeres Edsilia Rombley. Jan Terlouw schreef een actueel kerstverhaal. Over dat verhaal, over weemoed en het mysterie van Kerst praat de inmiddels 90-jarige met Jacobine. Ook zangeres Edsilia Rombley schuift aan om over haar ultieme Kerst te praten; haar herinneringen aan vroeger en hoe Kerst er met haar muzikale familie uitziet



Jacobine op 2
Jacobine op 2

Door corona zijn we ons veel meer bewust geworden van de impact van gezondheid en ziekte. Dat ziekte niet alleen een defect is in je 'machinerie', maar ook iets met je psyche doet, ervaren de drie gasten. Het leven kan drastisch veranderen als je ziek wordt en dat kan tot gevolg hebben dat je 'met de dood in je schoenen' leeft.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Wat willen we Amalia meegeven?

Op 7 december is het zover: prinses Amalia wordt 18 jaar. Een nieuwe levensfase breekt aan, met het koningschap in het vooruitzicht. Amalia 'geeft haar leven aan Nederland', zegt ze zelf in het boek dat Claudia de Breij over haar schreef. Wat heeft Amalia nodig om de grote taak die haar te wachten staat tot een goed einde te brengen? Wat wensen we haar toe? En heeft het koningshuis eigenlijk nog toekomst? Jacobine Geel spreekt met drie gasten die elk hun eigen boodschap voor de kroonprinses hebben.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Wie wordt de nieuwe Theoloog des Vaderlands?

Het is een eretitel, in het leven geroepen om theologie een luidere stem te geven de samenleving: de Theoloog des Vaderlands. Predikante Almatine Leene heeft die titel het afgelopen jaar mogen dragen. Haar opvolger wordt in deze uitzending bekendgemaakt. Jacobine Geel spreekt met de kersverse Theoloog des Vaderlands over hoe theologie van waarde kan zijn in de samenleving. Ook onthult Jacobine Geel de winnaar van het Beste Theologische Boek. Hij of zij is ook te gast om over het boek te spreken. Artiest in deze uitzending is Francis van Broekhuizen, begeleid door Gregor Bak.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: De Eeuwigheidszondag

Op zondag 21 november vieren protestantse kerkleden traditiegetrouw de Eeuwigheidszondag. Op deze speciale dag staan mensen stil bij mensen die afgelopen jaar kwamen te overlijden. De overleden filosoof René Gudde sprak in 2015 de befaamde quote uit: 'Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het.' De realiteit blijkt echter weerbarstig, pijnlijk en ongemakkelijk. We zullen daarom met drie verschillende gasten stilstaan bij het sterfbed. Bestaat er zoiets als een 'goede dood'? Journalist Barbara van Beukering schreef er een boek over en vertelt Jacobine hoe zij het sterfbed van haar moeder en vader totaal verschillend beleefde.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Slavernij en de rol van de kerk

In opdracht van de Protestantse Kerken Nederland (PKN) gaan wetenschappers de komende jaren onderzoek verrichten naar de betrokkenheid van kerken bij slavernij. Jacobine Geel neemt een voorschot op dit onderzoek met drie verschillende gasten. Hoe komt de kerk in het reine met dit verleden en hoe kon het christelijke geloof deze ontmenselijking zo in de hand werken? Met psychiater Glenn Helberg bespreekt ze hoe hij naar het besmette verleden van de kerk kijkt, waar zijn voorouders als slaafgemaakten bij betrokken waren. Priester Mpho Tutu bespreekt welke rituelen er nodig zijn om heling te brengen binnen de kerk.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: In de voetsporen van Sint-Maarten

Op 11 november vieren veel mensen in Nederland Sint-Maarten. De heilige Martinus was soldaat en scheurde zijn mantel - zijn enige bezit - in tweeën om de helft aan een bedelaar te geven. Traditioneel is Sint-Maarten daarom het feest van het delen, van het hulp bieden, van het zien van de ander. Voor Jacobine is dit feest aanleiding om te praten met drie gasten die elk op een eigen manier in de voetsporen van Sint-Maarten treden. Zo spreekt ze met Merel van Vroonhoven en journalist Sander de Kramer.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Euthanasie ook voor nabestaanden een verlossing?

Een op de 25 mensen overlijdt door euthanasie. De zelfgekozen dood kan een verlossing zijn en zelfs een mooie ervaring. Maar tegenover positieve ervaringen staan soms ook de heftige emoties van nabestaanden. In deze aflevering gaat het over de ervaringen van de geliefden en nabestaanden bij een euthanasie. Uitvaartbegeleider Susanne Brom ervoer de euthanasie van haar vader als emotioneel belastend. D66-senator Boris Dittrich praat over de spanning tussen zijn persoonlijke ervaring en zijn politieke standpunt. Ook spreekt Jacobine met voormalig huisarts en SCEN-arts Paul Giesen over de relatie tussen arts en nabestaanden.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Zelfverrijking met bewuste keuzes voor het klimaat

Kunnen bewuste keuzes voor het klimaat onszelf verrijken? Vaak als het over klimaat en duurzaamheid gaat, worden veelal dezelfde vragen gesteld: hoe lossen we dit probleem op en wat gebeurt er als we niets doen? We proberen een stapje verder te gaan, want het tegengaan van klimaatverandering heeft ook te maken met ons gedrag. Jacobine Geel praat erover met o.a. oud-partijleider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme en de Britse schrijfster Tamsin Calidas, bekend van het boek 'Ik ben een eiland', die haar levenskracht vond in de natuur.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Willen wij van God los zijn?

Schrijver en columnist Stephan Sanders schreef het boek Godschaamte. Een aantal jaren geleden besloot hij in God te geloven en begon zijn zoektocht. Jacobine Geel praat met hem. Ook schuift aan journalist Yvonne Zonderop over de comeback van religie en Pieter Jan Dijkman, de directeur van het Wetenschappelijk instituut, is de derde gast. Wil de Nederlandse samenleving van God los of is er juist behoefte aan een groter verhaal? Pieter Jan Dijkman vertelt hoe het CDA de kansen moet keren en meer vuur moet laten zien. Daarover zingt ook Matthijn Buwalda in het slot van de uitzending.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Wat leren we van de missie in Afghanistan?

Met het terugtrekken van de buitenlandse militairen is Afghanistan sinds eind augustus weer in handen van de Taliban. Twintig jaar van oorlog voeren en diverse wederopbouwmissies hebben niet het gewenste resultaat bereikt, waardoor veel Afghanen nu in onzekerheid leven. Ook Nederland stuurde verspreid over verschillende missies 30.000 militairen die kant op. Hebben we daar een 'rechtvaardige oorlog' gevoerd en welke lessen moeten we trekken? Te gast: Voormalig minister van Defensie (1994-1998) Joris Voorhoeve, Afghaans-Nederlandse programmamaker Sahar Shirzad en protestants geestelijk verzorger Ko Sent, die op missie was in Afghanistan.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Nooit meer zien

Het zal je maar gebeuren dat je nooit meer je kinderen kunt zien. Dat overkwam Truus Jonker. Zij werd als moeder van vier jonge kinderen rond haar 40e blind. Ook het leven van Fred Hissink stond plotseling volledig op zijn kop. Door de oogaandoening glaucoom werd hij binnen twee weken slechtziend. Toch voelen Truus en Fred zich, ondanks hun visuele beperking, geen slachtoffer. We volgen Truus en Fred in hun dagelijks leven. Hoe gaan zij om met hun visuele beperking? En welke nieuwe mogelijkheden vinden zij om in de samenleving mee te kunnen draaien?



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Laten we luisteren naar mensen met dementie

Dementie is een akelige ziekte waar veel aandacht voor is, maar is er ook voldoende aandacht voor hoe wij mensen met dementie benaderen? Bijzonder hoogleraar langdurige zorg en sociale benadering dementie, Anne Mei The, is ervan overtuigd dat dat anders kan en moet. Daarover praat Jacobine Geel ook met Christa Reinhoudt, die in 2017 de diagnose alzheimer kreeg, en met de jonge, net afgestudeerde verpleegkundige Teun Toebes, die in een verpleeghuis woont.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Een ode aan Louis van Dijk

Op paasmorgen 2020 overleed Louis van Dijk, één van Nederlands bekendste pianisten. Een jaar later haalt Jacobine Geel herinneringen op met mede-pianist prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Louis' vrouw Aleid van Dijk en jeugdvriend Cees Hamelink. De gesprekken worden afgewisseld met nieuwe uitvoeringen van enkele herontdekte liederen van Louis van Dijk door onder anderen Wouter Hamel en Elske DeWall.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Special met Edith Eger

Jacobine Geel voert een bijzonder en uitgebreid gesprek met de gevierde Amerikaanse psychotherapeut dr. Edith Eger. Ze overleefde ternauwernood het vernietigingskamp Auschwitz, waar ze moest dansen voor de beruchte dokter Josef Mengele. De inmiddels 93-jarige Edith Eva Eger schreef het indrukwekkende boek over haar oorlogsherinneringen De Keuze- Leven in vrijheid. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Het Geschenk- 12 lessen die je leven kunnen redden. Jacobine praat met Edith Eger over haar levensgeschiedenis en de inspirerende levenslessen die ze mee wil geven.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Is twintig jaar homohuwelijk reden tot een feestje?

Is twintig jaar homohuwelijk reden tot een feestje? Jacobine Geel praat met drie gasten over deze mijlpaal. Wat betekent de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht? Geeft hen dat erkenning? Hoe ziet de toekomst eruit als je kijkt naar de incidenten van homohaat die altijd maar weer de kop op steken? Is het homohuwelijk dan toch wel kwetsbaar en misschien minder vanzelfsprekend dan je denkt na twintig jaar?



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Maakt soberder leven gelukkiger?

Naar aanleiding van vastentijd of veertigdagentijd gaat Jacobine Geel in gesprek met schrijver Erik Jan Harmens, monnik Thomas Quartier en Marjolein Jonker, de eerste bewoner van een tiny house. Welke keuzes hebben zij gemaakt en wat brengt versobering hen? En waarom zouden we soberder of eenvoudiger willen leven in deze coronatijd, waarin al zo weinig mag?



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Kun je als gelovige kiezen voor actieve euthanasie?

Ed en Wil van den Burg (87) schreven een brief over hun veranderende opvattingen over de dood en hun stervensproces. Het echtpaar, dat lid is van de Protestantse Kerk, wil het - in hun ogen- taboe doorbreken om te spreken over de zelfgekozen dood, zeker in kerkelijke kring. Ook te gast is ds. Egbert Rietveld. Zijn vrouw kreeg op relatief jonge leeftijd alzheimer. Zij koos voor euthanasie voordat zij wilsonbekwaam zou zijn. Ds. Rietveld vertelt wat deze keuze voor hem betekent. En hoogleraar ethiek Frits de Lange vertelt over zin visie op ouder worden, euthanasie en het onder ogen zien dat je dood gaat en daarover afspraken maken.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Geloofsverlaters

Je hebt als kind geen keuze in wat voor gezin je wordt geboren, maar welke weg je de rest van je leven kiest, is aan jezelf. Als je wieg in het huis van een orthodox gezin stond, dan kan het vinden van die eigen weg een flinke worsteling zijn. Daarover praat Jacobine Geel met journalist Pauline Weseman, schrijver Stephan Enter en journalist Ronit Palache, die ieder op hun eigen wijze het geloof van hun jeugd achter zich lieten.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Kan er zegen rusten op scheiden?

Door de coronacrisis leek er een tijdelijk dip te zijn in het aantal scheidingen, maar waarschijnlijk is er sprake van uitstel, zeggen veel advocaten. Scheiden is een pijnlijk proces, maar Jacobine Geel vraagt zich af of er toch een zegen kan rusten op scheiden. Kun je dat goed doen met elkaar en voor de kinderen? Zij praat erover met theoloog Alain Verheij, die gescheiden is en ging hertrouwen en met veel oordelen te maken kreeg binnen de kerk. Andere gasten zijn scheidingsmediator Julia Veldkamp en schrijfster en journalist Suzanne Rethans.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Wat wijst ons de weg in de verdeeldheid?

Wat heeft de coronacrisis blootgelegd over de verdeeldheid in ons land? En belangrijker: Wat wijst ons de weg? Remonstranten vormen een klein kerkgenootschap dat al vierhonderd jaar in Nederland vrijheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel heeft. Thema van de Remonstranten voor 2021: Het vergeten wij. In de Geertekerk in Utrecht ontvangt Jacobine schrijver Bas Heijne, remonstrants predikant Joost Röselaers, onderwijzeres Lucelle Comvalius, advocaat en ChristenUnie politicus Don Ceder, filosoof Stine Jensen en studentenpastor Rachelle van Andel. Christa Anbeek en Claartje Kruijff vertellen wat er nodig is om je blik naar anderen te openen.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Stef Bos - In een ander Licht (2/2)

Stef Bos zingt de liederen van Ruth, Petrus, Lot en vele andere Bijbelse personages in de Grote Kerk in Apeldoorn. Jacobine gaat in gesprek met Stef over de impact van dit bijzondere project. Met de liederen over Bijbelse figuren raakte Stef Bos een snaar bij veel mensen. Zo klinkt het lied van Ruth, 'Mijn land is jouw land', regelmatig tijdens huwelijksvieringen. Stef schreef de liedjes van 'In een ander licht' speciaal in het kader van het 85-jarige jubileum van de NCRV. Dankzij de blijvende populariteit heeft 'In een ander licht' onlangs een gouden status bereikt.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Stef Bos - In een ander Licht (1/2)

Precies tien jaar na het verschijnen van de cd 'In een ander licht' zingt Stef Bos de liederen van Ruth, Petrus, Lot en vele andere Bijbelse personages opnieuw in de Grote Kerk in Apeldoorn. Jacobine gaat in gesprek met Stef over de impact van dit bijzondere project. Met de liederen over Bijbelse figuren raakte Stef Bos een snaar bij veel mensen. Zo klinkt het lied van Ruth, 'Mijn land is jouw land', regelmatig tijdens huwelijksvieringen. Stef schreef de liedjes van 'In een ander licht' speciaal in het kader van het 85-jarige jubileum van de NCRV. Dankzij de blijvende populariteit heeft 'In een ander licht' onlangs een gouden status bereikt.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: In gesprek met Deborah Feldman

Jacobine Geel interviewt schrijfster Deborah Feldman van het boek Unorthodox, bekend van de gelijknamige Netflix-serie. Feldman ontvluchtte de ultra-orthodoxe joodse Satmargemeenschap in New York en woont tegenwoordig in Berlijn. Hoe kijkt ze terug op die periode in de geïsoleerde geloofsgemeenschap, vol verboden, waar ze werd uitgehuwelijkt? Waaruit putte ze kracht en moed om te vluchten? En wat was haar weg daarna, samen met haar zoon? Volgens de schrijfster zelf is 'Unorthodox' een universeel verhaal over hoe je trouw aan jezelf probeert te blijven als je omgeving er alles aan doet om dat te voorkomen.



Jacobine op 2
Jacobine op 2

Je hebt als kind geen keuze in wat voor gezin je wordt geboren. Maar welke weg je de rest van je leven kiest, is aan jezelf. Als je wieg in het huis van een orthodox gezin stond, dan kan het vinden van die eigen weg een flinke worsteling zijn. Daarover praat Jacobine Geel met journalist Pauline Weseman, schrijver Stephan Enter en journalist Ronit Palache, die ieder op hun eigen wijze het geloof van hun jeugd achter zich lieten. Dit is deel 1 van een tweeluik. Op 25 april spreekt Jacobine met Deborah Feldman, bekend van de Netflix-serie Unorthodox.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Een ode aan Louis van Dijk

Op paasmorgen 2020 overleed Louis van Dijk, een van Nederlands bekendste pianisten. Een jaar later haalt Jacobine Geel herinneringen op met mede-pianist prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Louis' vrouw Aleid van Dijk en jeugdvriend Cees Hamelink. De gesprekken worden afgewisseld met nieuwe uitvoeringen van enkele herontdekte liederen van Louis van Dijk, door o.a. Wouter Hamel en Elske DeWall.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Waarom is The Passion nog steeds een succes?

Op Witte Donderdag beleeft The Passion de elfde editie, dit keer live vanuit Roermond. Het muzikale paasevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus trekt ieder jaar miljoenen televisiekijkers. Waarom is het zo'n succes? En moet de formule precies zo blijven of is het tijd voor verandering? Daarover praat Jacobine Geel met onderzoeker Mirella Klomp, cabaretier Remco Veldhuis en zanger Dwight Dissels. Trijntje Oosterhuis zingt een primeur.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: De troost van Bach in coronatijd

De passies van Bach zouden nu weer hebben geklonken in kerken en concertzalen, maar opnieuw steekt corona daar een stokje voor. Reden om deze muziek te laten klinken in Jacobine op 2. Biedt de muziek van Bach troost in deze coronatijd? Jacobine Geel praat erover met violist en dirigent Johannes Leertouwer en met Ina Kasper van het Amsterdams Gemengd Koor, dat vorig jaar massaal werd getroffen door corona. En met musicus en theoloog Hanna Rijken. Zij start een online passiekoor.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: De landelijke verkiezingen met drie nummers twee

De toeslagenaffaire en de (rigoureuze) coronabestrijdingsmaatregelen hebben voor meer wantrouwen gezorgd van veel burgers naar de overheid. In aanloop naar de landelijke verkiezingen interviewt Jacobine Geel drie nummers twee van prominente politieke partijen. Wat willen zij doen om de band te herstellen? We bespreken hun ideeën en hun persoonlijke levenslessen. Wat drijft hen om actief te willen zijn in het centrum van de macht? Gasten zijn o.a. minister Carola Schouten (ChristenUnie) en Rob Jetten (D66). Speciaal voor deze uitzending maakt Rikkert Zuiderveld een gedicht.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Maakt soberder leven gelukkiger?

Het is vastentijd of veertigdagentijd en dat was reden voor Jacobine Geel om te praten met schrijver Erik Jan Harmens, monnik Thomas Quartier en met Marjolein Jonker, de eerste tinyhousebewoner. Welke keuzes hebben zij gemaakt en wat brengt versobering hen? En waarom zouden we soberder of eenvoudiger willen leven in deze coronatijd, waarin al zo weinig mag?



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Afzwaaiende politici

Waar zijn ze trots op, waar hebben ze wakker van gelegen en vallen ze nu in een zwart gat? Jacobine Geel praat met drie prominente Tweede Kamerleden die na de komende verkiezingen niet meer terugkomen als onze volksvertegenwoordigers. Joël Voordewind (CU), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Bram van Ojik (GroenLinks) geven na jarenlange politieke arbeid op het Binnenhof in Den Haag het stokje door. Zij vertellen over hun drijfveren, teleurstellingen en hoogte- en dieptepunten. Dichter Ingmar Heytze zal samen met gitarist Johan Borger een speciaal voor deze uitzending gemaakt gedicht lezen in de Oranjerie in Doorn.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Welk boek is het beste spirituele boek?

In deze uitzending zal bekendgemaakt worden wie de winnaar van het beste spirituele boek van het afgelopen jaar is. De hele maand februari 2021 staat in het teken van de Maand van de Spiritualiteit en traditiegetrouw hoort daar een winnend boek bij dat bij Jacobine op 2 wordt onthuld. Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving, vooral in deze ontregelende tijd. De balans tussen geestelijk en lichamelijk welzijn blijkt belangrijk en boeken kunnen daarbij helpen. Jacobine Geel interviewt een aantal schrijvers van de zes genomineerde boeken over wat dat voor hen betekent.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Kun je als gelovige kiezen voor actieve euthanasie?

Het echtpaar Ed en Wil van den Burg (87), dat lid is van de Protestantse Kerk, wil het - in hun ogen- taboe doorbreken om te spreken over de zelfgekozen dood, zeker in kerkelijke kring. Ook te gast is dominee Egbert Rietveld. Zijn vrouw kreeg op relatief jonge leeftijd de ziekte van Alzheimer. Ze koos voor euthanasie voordat ze wilsonbekwaam zou zijn. Dominee Rietveld vertelt wat het voor hem betekent dat zijn vrouw deze keuze maakte. Hoogleraar ethiek Frits de Lange vertelt over zin visie op ouder worden, euthanasie en het onder ogen zien dat je dood gaat en daarover afspraken maakt.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Hoe overleef je corona als je gezond blijft?

Coronamaatregelen zijn goed voor onze fysieke gezondheid, maar gaat ons sociale leven er niet aan onderdoor? Daarover praat Jacobine Geel met de Haagse wijkpastor Bettelies Westerbeek, filosoof Daan Roovers, en met Jet Bussemaker, oud-minister en huidig voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving. Zangeres Leoni Jansen en bandeonspeler Carel Kraayenhof brengen het lied 'Als ik aan mijn land denk' ten gehore. Carel Kraayenhof schreef de muziek. De tekst is een gedicht van schrijfster en cabaretière Liselore Gerritsen, die vorig jaar november overleed.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Wat wijst ons de weg in de verdeeldheid?

Wat heeft de coronacrisis blootgelegd over de verdeeldheid in ons land? En belangrijker: wat wijst ons de weg? Over deze vragen interviewt Jacobine Geel haar gasten in een speciaal tweeluik, gemaakt in samenwerking met de Remonstranten. In de eeuwenoude Geertekerk in Utrecht ontvangt ze schrijver Bas Heijne, remonstrants predikant Joost Röselaers, onderwijzeres Lucelle Comvalius, advocaat en ChristenUnie-politicus Don Ceder, filosoof Stine Jensen en studentenpastor Rachelle van Andel. De remonstrantse theologen Christa Anbeek en Claartje Kruijff vertellen in een persoonlijke column wat er nodig is om je blik naar anderen te openen.



Jacobine op 2
Jacobine op 2

'Ik denk dat Kerst een baken van hoop wordt in deze moeilijke tijd.' Dat zegt zangeres Michelle David over Kerst in coronatijd. In twee speciale afleveringen praat Jacobine met Michelle over haar leven, geloof, soulmuziek en de boodschap die zij wil meegeven. Tussen de gesprekken door zien we veel nummers uit het kerstconcert met Michelle David & The Gospel Sessions. Een van de nummers die zij zingt is Silent Night. Daarnaast verrast ze met nieuwe kerstliederen. Voor Michelle staat het woord 'soul' voor de ziel die hunkert naar voeding. In haar teksten steekt ze niet onder stoelen of banken dat God in haar dagelijkse leven met haar meegaat.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Laten we luisteren naar mensen met dementie

Dementie is een akelige ziekte waar veel aandacht voor is, maar is er ook voldoende aandacht voor hoe wij mensen met dementie benaderen? Bijzonder hoogleraar langdurige zorg en sociale benadering dementie Anne Mei The is ervan overtuigd dat dat anders kan en moet. 'De omgeving reageert op die ziekte en die wisselwerking maakt hoe je je voelt.' Anne Mei The vertelt hoe belangrijk het is om ruimte te geven aan dementie zonder de schaamte en angst die er vaak omheen hangt. Hoe blijven wij mensen met dementie zien als individu, met wensen en verlangens? En heeft dat misschien ook invloed op hoe de familie dementie van de naaste ervaart? Jacobine Geel praat ook met Christa Reinhoudt, die in 2017 de diagnose alzheimer kreeg, en met de jonge verpleegkundige Teun Toebes, die in een verpleeghuis woont.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Persoonlijke ervaringen over rouw

Jacobine Geel praat met drie gasten over hun persoonlijke ervaring van verlies. Journalist Lisanne van Sadelhoff probeerde een handleiding te zoeken na het overlijden van haar moeder. Ze kwam erachter dat die niet bestaat. Auteur en schrijfdocent Josha Zwaan vertelt over de intensiteit en de intimiteit van de laatste maand voor het overlijden van haar vader en het afscheid in coronatijd. Door de maatregelen konden er weinig mensen naar de begrafenis, maar dat ervaarde zij als een zegen. Radiomaker Frits Spits vertelt aan de hand van het lied 'Zelfs nu je zwijgt' hoe woorden betekenis kunnen geven aan wat je voelt.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Schuldbelijdenis PKN een mooi gebaar?

In de Oranjerie in Doorn praat Jacobine Geel over de schuldbelijdenis die de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) bij de herdenking van de Kristallnacht op 8 november tegenover de joodse gemeenschap uitspreekt. 'Wij schoten tekort in spreken en in zwijgen, in doen en in laten, in houding en in gedachten', aldus de PKN. Het is voor het eerst dat de PKN met een boetedoening komt voor het tekortschieten in, tijdens en ook net na de oorlog. Het is een erkenning dat de kerk voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegewerkt aan een klimaat van antisemitisme. Over deze kerkelijke schuldbelijdenis praat Jacobine Geel met drie gasten: Chantal Suissa, voorzitter Dialoogcommissie Liberaal Joodse Gemeente, bruggenbouwer en historicus Wim Berkelaar en predikant Ad van Nieuwpoort. Zij laten hun licht schijnen over deze verklaring, die gaat over een pijnlijke en traumatische periode in onze geschiedenis, precies 75 jaar geleden.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Geïnspireerd door Edith Eva Eger

Jacobine Geel praat met drie gasten die een wending in hun leven meemaakten en daar levenslessen uit trokken. De bekende en inmiddels 93-jarig psychotherapeut Edith Eva Eger zal meepraten over de onderwerpen en haar levenslessen delen met de gasten. Edith Eva Eger overleefde ternauwernood het vernietigingskamp Auschwitz, waar ze moest dansen voor de beruchte dokter Josef Mengele. Ze schreef het indrukwekkende boek over haar oorlogsherinneringen 'De Keuze- Leven in vrijheid'. Onlangs verscheen haar nieuwe boek 'Het Geschenk- 12 lessen die je leven kunnen redden'.



Jacobine op 2
Jacobine op 2: Kan er zegen rusten op scheiden?

Door de coronacrisis leek er een tijdelijke dip te zijn in het aantal scheidingen, maar waarschijnlijk is er sprake van uitstel, zeggen veel advocaten. Scheiden is een pijnlijk proces, maar Jacobine Geel vraagt zich af of er toch een zegen kan rusten op scheiden. Kun je dat goed doen met elkaar en voor de kinderen? Zij praat erover met theoloog Alain Verheij, die gescheiden is, ging hertrouwen en met veel oordelen binnen de kerk te maken kreeg. Andere gasten zijn scheidingsmediator Julia Veldkamp en schrijfster en journalist Suzanne Rethans.