True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Radar - Alle afleveringen
Radar
Radar

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg dat misstanden signaleert en consumentenaangelegenheden onderzoekt en probeert bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar

Aegon veranderde de voorwaarden van hun doorlopende reis-en annuleringsverzekering zonder klanten daarover te informeren. Annuleren kan nu alleen bij elf verschillende ziektes. Hoe zit het met de informatieplicht van een verzekeraar en de rechten van de consument? * Zo'n 125 huishoudens in Den Haag kregen te horen dat ze soms wel honderd keer zoveel erfpacht moeten gaan betalen. Met die taxaties is iets vreemds aan de hand. Gedupeerden, een expert en een gemeenteraadslid leggen de situatie uit. Gaat de verantwoordelijk wethouder actie ondernemen?



Radar
Radar

Medische thermografie zou de manier zijn om in een vroeg stadium allerlei klachten aan je lichaam te kunnen ontdekken, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Radar gaat langs, mét verborgen camera. * Voormalig-polishouders van de failliet verklaarde verzekeraar Conservatrix vallen van de regen in de drup. Fons gaat bij ze langs. * Mensen die een nieuw huis kochten dreigen door de hoge rente in de problemen te raken met het aflossen van hun overbruggingshypotheek. Hoe voorkom je dat je in de financiële problemen komt?



Radar
Radar

ING verkoopt bijna altijd 'nee' als je je betaalproblemen hebt opgelost en vervolgens vraagt om een negatieve BKR-registratie te verwijderen. Waarom gedraagt de bank zich zo? * Radar stelde eerder vast dat sommige makelaars zich op de oververhitte woningmarkt schuldig maakten aan vriendjespolitiek. Een inmiddels verplicht digitaal biedlogboek zou de verkoop transparanter moeten maken. Is hiermee het probleem uit de wereld geholpen? Radar zoekt het uit en brancheorganisatie NVM reageert in de studio.



Radar
Radar

Op Europees niveau is er een wet in de maak om het recht op reparatie van elektrische apparaten uit te breiden. Wat houdt de nieuwe wet precies in? En hoe graag willen we eigenlijk dat apparaten gerepareerd worden in plaats van iets nieuws kopen? * Het regent klachten over Caiway en Delta, de tv- en internetproviders van DELTA Fiber. Er lijkt van alles mis te gaan. Wat gaat Caiway doen om de problemen te verhelpen? * Het blijkt al jaren een probleem: de Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Door het dbc-systeem betalen patiënten soms hun eigen risico over een jaar waarin ze geen zorg hebben gehad. Kun je hier iets tegen doen?



Radar
Radar

Een jaar geleden besteedde Radar aandacht aan de werkwijze van Z-Works. Opvallend genoeg komen er nog steeds klachten binnen over het mediabedrijf, dat inmiddels opereert onder een nieuwe naam: The Dutch Media Group. Een jaar geleden zou RTL in gesprek gaan met het bedrijf. Hoe kan het dat er nog steeds klachten binnenkomen? * En steeds meer energiebedrijven bieden dynamische energiecontracten aan. Hoe voordelig is een dynamisch energiecontract, wat zijn de nadelen en hoe moet je ze onderling vergelijken?



Radar
Radar

Radar ontvangt meer dan 550 klachten over warmteleverancier Eteck. * Radar Checkt! Vliegmaatschappijen boeken te pas en te onpas vluchten om. * Het lot van de certificaathouders van Triodos.



Radar
Radar

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg dat misstanden signaleert en consumentenaangelegenheden onderzoekt, en probeert bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar

Hoe uitvoerbaar is het nieuwe pensioenstelsel? Radar legt zes vragen voor aan een drietal deskundigen over de uitvoerbaarheid van het nieuwe pensioenstelsel. De Pensioenfederatie en Pieter Omtzigt reageren in de studio. * Radar Checkt! Tuinaannemer maakt er een potje van. * Als je een auto koopt ga je er normaal vanuit dat je één bedrag betaalt en dan alle opties krijgt die bij de auto horen. Stoelverwarming, navigatie, noem maar op. Maar automerken bieden opties steeds vaker aan als abonnement in plaats van permanente optie. Een handige manier van fabrikanten om extra geld te verdienen, maar niet in het belang van de klant.



Radar
Radar

Radar houdt een verkiezing rond het verschijnsel krimpflatie onder het motto: Wie heeft de kleinste? Krimpflatie is het verschijnsel waarbij fabrikanten minder in hun verpakking stoppen, dit niet vermelden en de prijs soms verhogen. Welke producent krijgt de award? * Boven een bepaalde leeftijd krijg je bij bepaalde verzekeraars geen autoverzekering meer. Ze zijn vaker betrokken bij ongelukken, is het argument. Maar dat blijkt niet te kloppen. * Er komen dit jaar nieuwe opzegvergoedingen voor energiecontracten. Een jaarcontract wordt binnenkort berekend op basis van je nog lopende energiecontract. En dat kan stukken duurder uitpakken.



Radar
Radar

Waterschapsverkiezingen: op wie moet je stemmen als je funderingsschade hebt? * Bekendmaking genomineerden 'Wie heeft de kleinste?' * Radar checkt! Bouwbedrijf laat spoor van gedupeerden achter. * Chemotherapie wordt abrupt afgebroken.



Radar
Radar

Tuin bezaaid met isolatiebolletjes uit de spouwmuur. * Radar Checkt! Aangetekende brieven PostNL doodleuk door de brievenbus gegooid. * Warmtenet duurder dan gas: oplossing blijft uit. * Krimpflatieverkiezing 'Wie heeft de kleinste?'



Radar
Radar

De groeiende macht van de banken. * Radar Checkt! Maken supermarkten en producenten misbruik van de situatie?



Radar
Radar

Record aantal verzekeraars heeft contract met zorgverlener niet rond: consument is de dupe. * Radar Checkt! Woningbouwvereniging weigert te verduurzamen vanwege 'goed energielabel'. * Rijders elektrische auto's weten niet wat ze betalen bij een laadpaal.



Radar
Radar

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsector tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar

Producent van borstimplantaten voor de rechter. * Zet Marktplaats poort open voor fraudeurs? * Evenement LOUDLIVE wordt afgelast, maar veel mensen wachten nog op geld. * Genomineerden voor de Loden Leeuw.



Radar
Radar

Er is veel te doen over de plannen voor het nieuwe pensioenstelsel, de grootste financiële stelselwijziging in de geschiedenis van Nederland. Hiermee is bijna 1500 miljard euro gemoeid. Waar ons pensioen in het huidige stelsel wordt opgebouwd in een collectieve pot, krijgt straks iedereen een individueel budget. Pensioenfondsen doen in het nieuwe stelsel geen beloftes meer over de hoogte van pensioenen. Wie profiteert en wie komt er bekaaid vanaf als de nieuwe pensioenwet wordt aangenomen? Verder: Je hebt een goed salaris, betaalt belasting en draagt BTW af, toch krijg je geen hypotheek. Het overkomt veel sekswerkers in Nederland.



Radar
Radar

De overheid heeft tot nu toe grote moeite met het vinden van een oplossing voor mensen met blokverwarming terwijl hun rekeningen explosief stijgen. Tweede kamerlid Pieter Omtzigt reageert in de studio. * Wat gebeurt er met de opzegboetes van soms 15 procent, de werkwijze van energiemaatschappij HEM? Klanten zitten in een wurgcontract en moeten bij een overstap boetes tot 30.000 euro betalen. Fons Hendriks sprak eerder minister Jetten hierover en die zegde toe dit dossier op te pakken met de ACM. We zijn drie weken verder, wat is er daadwerkelijk gebeurd?



Radar
Radar

1 november is het weer zover: voor de vijfde keer dit jaar kunnen werkenden meedingen naar het STAP-budget voor een opleiding of cursus. Maar hoe toegankelijk is deze geldpot eigenlijk, en naar wie gaat dit gemeenschapsgeld? En is het in strijd met de AVG dat je adresgegevens ongevraagd op commerciële websites als Graydon en Infobel komen? De Kamer van Koophandel reageert op camera, de Autoriteit Persoonsgegevens zit aan tafel in de studio.



Radar
Radar

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsector tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar

Een vast contract met variabele tarieven en vervolgens een opzegboete van 15 procent rekenen. Energiemaatschappij HEM doet dat. Gevolg: mensen moeten bij overstappen boetes tussen de 20.000 en 24.000 euro betalen. Als klanten van de energie cowboy storneren worden ze door agressieve jongens gebeld en wordt gedreigd het maandbedrag verder te verhogen. De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt noemt het 'zeer ongebruikelijk', maar ingegrepen wordt er niet. Radar legt minister Jetten het vuur aan de schenen. Want hoe is het mogelijk dat dit soort partijen in Nederland energie mogen leveren?



Radar
Radar

De wettelijke garantie op auto's is verlengd van zes naar twaalf maanden. Over deze garantie doen sommige autoverkopers nog altijd schimmig. Radar ging met de verborgen camera langs bij tien garages en ontdekt dat sommige verkopers er niet voor terugdeinzen een heel ander verhaal te vertellen en klanten te laten betalen voor garantie. * Kwetsbare kinderen die onderwijs mislopen doordat ze te laat of helemaal niet worden opgehaald, ouders die niet weten waar hun kind is én een onbereikbare klantenservice. Zomaar wat klachten over de Rotterdamse leerlingenvervoerder Trevvel. Wat is hier aan de hand?



Radar
Radar

Vorig jaar in september betaalden we zo'n 25 cent voor één kwh elektriciteit, en dat is nu gestegen naar 1 euro bij een nieuw variabel contract. Maar waarom betaal je, als je groene stroom afneemt die opgewekt wordt met bijvoorbeeld de zon of de wind, ook zoveel? * Google faciliteert louche loodgieters. En wij gaan laten zien hoe Google oneerlijke handelspraktijken faciliteert en er een flink graantje van meepikt... Louche loodgieters hebben zo vrij spel...



Radar
Radar

Het kabinet heeft een prijsplafond voor energieprijzen aangekondigd, maar is dat voor iedereen een oplossing? Wat is de invloed van marktwerking op de huidige energieprijzen? En kunnen een paar cowboys zomaar energieleverancier worden met extreme tarieven?



Radar
Radar

Als je niet alleen je gewicht, maar ook je spiermassa en vetpercentage thuis wilt meten, kun je een slimme weegschaal kopen. Maar doen deze apparaten wel wat ze beloven? Wij testen er vijf. Daarnaast behandelen we klachten over Z-Works, een bedrijf dat met mooie praatjes zzp'ers geld aftroggelt. En Fons checkt hoe het gesteld staat met het energieverbruik in overheidspanden.



Radar
Radar

Had je een slecht jaar door corona? Dan betaal je misschien wel uitzonderlijk weinig of juist extra veel belasting in vergelijking met andere jaren. Dan kan het slim zijn om gebruik te maken van de zogenoemde middelingsregeling van de Belastingdienst. Voor sommige mensen levert dat een besparing van duizenden euro's op. Maar waarom wordt de regeling dan afgeschaft? En Fons gaat op zoek naar de eigenaar van Van Wijngaarden Gedenktekens. Radar krijgt tientallen klachten over het bedrijf. Gedupeerden wachten al maanden op hun bestelling en zochten meermaals contact met dit bedrijf, zonder succes. Lukt het Fons wel?



Radar
Radar

Het meest gebruikte tv-kastje van Ziggo verbruikt in de stand-bymodus bijna tien keer zoveel stroom als dat van de grote concurrent KPN, blijkt uit onderzoek van Radar. En dat terwijl Ziggo claimt klimaatneutraal te werken. Hoe gaat Ziggo dit probleem oplossen? Reclamespotjes over WOZ-waardes zijn er in overvloed. Bedrijven willen graag voor jou bezwaar maken en dat is nog gratis ook. Deze rekening komt echter bij gemeenten terecht en liep in 2020 op naar 17 miljoen euro. En dat terwijl je met een telefoontje écht gratis je WOZ-waarde kunt aanvechten.



Radar
Radar

Radar ontving tientallen klachten over Telefoondiscounter.nl., een website voor de verkoop van refurbished smartphones. Mensen die een dure telefoon bestellen, krijgen het apparaat vaak niet binnen. Als ze hun geld terugvragen, krijgen ze nul op het rekest. Fons gaat op onderzoek uit. De stijgende energieprijzen, we worden er allemaal mee geconfronteerd. We worden gecompenseerd en de lage inkomens krijgen misschien op korte termijn extra financiële hulp. Blijft het bij pleisters plakken of komen er structurele oplossingen, want ook de middeninkomens zullen hard geraakt worden. Radar rekent het uit en het Nibud reageert aan tafel.



Radar
Radar

Een mooie fiets van het merk Spirit lijkt een ideaal cadeau. Bij aflevering zijn de doos en de fiets beschadigd. Het bedrijf reageert niet of nauwelijks op klachten. En verder: Mensen met 'Long Covid' houden lang klachten na een corona-besmetting en kunnen niet werken. BIj ziekte moet de werkgever minimaal 2 jaar loon doorbetalen. Veel patiënten zitten nu op die grens en maken zich zorgen. Blijft de overheid vasthouden aan bestaand beleid of wordt er een uitzondering gemaakt?



Radar
Radar

Als 14-jarigen extra zakgeld willen verdienen, kan dat door folders te bezorgen via het bedrijf Spotta. Spotta voert plotseling een tariefwijziging door waarbij bezorgers minder dan het minimumjeugdloon gaan verdienen. Vakbond CNV wil dit oppakken met de politiek. Verder: Klimaatschade, we krijgen er steeds vaker mee te maken. Veel mensen denken dat ze hier volledig voor verzekerd zijn, blijkt uit een enquête van Radar. Zo dacht 68% van de respondenten gedekt te zijn voor schade door een overstroming met een woonverzekering terwijl dit dus lang niet altijd het geval is. Wat is dan wel gedekt en hoe bescherm je je dan? Radar zoekt het uit.



Radar
Radar

Door het CO20-supplement verkort je het ziekteproces van Covid-19, claimt het Volendamse Universal Vitality. Maar wat zit er eigenlijk in het flesje met de wonderdruppels? De conclusie is simpel: het is water. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tikte het bedrijf op de vingers, maar het supplement is nog steeds te koop. En het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verplicht bij bepaalde medische aandoeningen een keuring om zo te bepalen of je de weg (weer) op mag. Deze keuring stelt vaak niet zoveel voor. Dat blijkt uit een enquête die Radar hield onder 4.000 testpanelleden.



Radar
Radar

'Onmisbaar voor vitamine D-aanmaak, verbeterde weerstand, meer energie', zomaar wat claims uit reclames voor douches met infrarood- én UV-licht. Vooral aan het UV-licht worden veel voordelen toegeschreven. Radar legt de gezondheidsclaims voor aan drie deskundigen en die zijn duidelijk: Het gebruik van de douches is schadelijk. Eén van de bedenkers van de UV-douche reageert in de studio. * Trots bestelden Verstappen-fans truien en t-shirts in de officiële Max Verstappen Fanshop. Veel fans zijn teleurgesteld: Hun bestellingen kwamen niet aan en, erger nog, de kwaliteit liet nogal te wensen over. Fons gaat erachter aan.



Radar
Radar

Philips heeft mogelijk veiligheidsproblemen met hun slaapapneu-apparaat de Dreamstation1. De patiënten zitten met de handen in het haar. Ze hebben te maken met een potentieel gevaarlijk apparaat en als ze een nieuw apparaat willen, wordt dat niet vergoed door de zorgverzekeraar. Waarom niet, en welke stappen neemt Philips om het probleem op te lossen? Philips reageert in de studio. Verder aandacht voor de invloed van energiemaatschappijen op jouw energierekening en gedupeerden met nóg grotere schulden na het in zee gaan met een budgetbeheerder.



Radar
Radar

Reclamemakers hebben dit jaar weer hun uiterste best gedaan om het bloed onder je nagels vandaan te halen. Nederland heeft kunnen stemmen, en maandag is het zover, de uitreiking van de Loden Leeuw 2021. Welke BN'er mag het beeldje op zijn schoorsteenmantel zetten, Henny Huisman, Frank Lammers, of Wesley Sneijder? En welke reclame heeft de meeste stemmen gekregen, Decupré, Aldi, of Verisure? En voor het eerst een winnaar in de nieuwe categorie, meest irritante influencer die reclame maakt. Maar liefst tien genomineerden, maar wie krijgt Fons samen met de Loden Leeuw op bezoek?



Radar
Radar

Ze vonden allemaal hun droomjurk bij een verkoper van bruidsmode in Haarlem, maar kwamen stuk voor stuk bedrogen uit. De één kreeg überhaupt geen jurk, de ander een japon vol gaten en weer een ander een trouwjurk met baleinen die in haar lijf staken. Zo ook Elisa; ze vond de jurk van haar dromen. Er moest nog wel het één en ander aan vermaakt worden. Ze kreeg een bonnetje en zou twee maanden later de jurk krijgen. Maar wat krijgt ze? Een kapotte jurk, met gaten erin en steentjes die eraf vallen. Schade: 1.400 euro. Wat verklaart de werkwijze van deze ducttape-couturier? En waarom betaalt hij de gedupeerden niet terug? Fons gaat langs.



Radar
Radar

Nederland kan weer gaan stemmen voor de Loden Leeuw 2021, want de genomineerden zijn bekend. De afgelopen weken stroomden de reacties binnen. Dus wie zijn de 3 genomineerden voor de meest irritante reclame? En welke 3 BN'ers gaan de komende weken nagelbijtend tegemoet omdat ze zijn genomineerd voor meest irritante BN'er in een reclame? In onze nieuwe categorie, meest irritante influencer die reclame maakt op social media, maar liefst 10 genomineerden. Dus influencers, zet je schrap. Maandag worden de genomineerden bekend gemaakt. De uitreiking van de gevreesde Loden Leeuw is 22 november.



Radar
Radar

Je schrikt je rot: je krijgt een brief van de gerechtsdeurwaarder. Je moet binnen veetien dagen honderden euro's betalen aan een bedrijf met een dubieuze reputatie: de Lekdetectiecentrale. En je ligt al weken in de clinch met de Lekdetectiecentrale over hun onterecht verstuurde rekening en als klap op de vuurpijl krijg je dus een gerechtsdeurwaarder op je dak. Moet de deurwaarder, die een beëdigd ambtenaar is, de vordering van zo'n bedrijf niet eerst controleren?



Radar
Radar

Multimediaal consumentenplatform. Dit programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden: van de financiële wereld, de telecomsector tot supermarkten en de zorg. Daarnaast probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar

Multimediaal consumentenplatform. Dit programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden: van de financiële wereld, de telecomsector tot supermarkten en de zorg. Daarnaast probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar

Er kan wel 1300 euro prijsverschil zitten tussen de ene en de andere autoverzekering, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zeker.com. Goed vergelijken loont. En met een telefoontje naar je eigen autoverzekering kun je zo 200 euro per jaar besparen. Als je door corona veel thuis werkt en weinig kilometers rijdt, kun je bij een lager kilometrage flink besparen. En hoe kan het dat je in dezelfde straat, voor precies dezelfde auto met precies dezelfde verzekering, op het ene huisnummer jaarlijks ruim 200 euro meer betaalt dan op het andere huisnummer?



Radar
Radar

Zzp'ers krijgen vaak vage telefoontjes, waarna ze opeens vastzitten aan een abonnement voor een naamsvermelding in een online bedrijvengids. Ordinaire acquisitiefraude, maar de partijen hebben lak aan de regels! Daarnaast zijn er véle klachten over wandelschoenen die na één keer dragen volledig verpulverde schoenzolen hebben. En Fons gaat met wat dames op pad die verschillende plastuiten testen. Is dit de oplossing bij hoge nood, als er in geen velden of wegen een toilet te bekennen is?



Radar
Radar

Je wordt ermee om de oren gegooid; reclame voor collageenpoeder. Je roert het dagelijks door je glas water, door je koffie of bakje kwark, met als resultaat een strakke, frisse en jongere huid. Althans, als je de reclame-uitingen mag geloven. De kosten variëren, maar lopen op tot wel 50 euro per maand voor een doorlopend abonnement. Voor een blijvend effect, moet je het bovendien altijd blijven slikken. En dan vraag je je toch af, werkt het eigenlijk wel? * Wandelschoenen vallen uit elkaar door weekmiddel.



Radar
Radar: Checkt! - Netwerkmarketing

Presentator Fons Hendriks gaat deze zomer met zijn camper het land in om problemen van consumenten op te lossen. Waarom vragen slotenmakers exorbitant hoge bedragen als je met je gebroken sleutel voor je deur staat? En waarom mogen daklozen niet meer in de opvang slapen als ze niet verslaafd zijn aan alcohol of drugs? Fons zoekt het uit en confronteert de bedrijven of instanties die de kern van het probleem zijn.



Radar
Radar: Checkt!

Presentator Fons Hendriks gaat deze zomer met zijn camper het land in om problemen van consumenten op te lossen. Waarom vragen slotenmakers exorbitant hoge bedragen als je met je gebroken sleutel voor je deur staat? En waarom mogen daklozen niet meer in de opvang slapen als ze niet verslaafd zijn aan alcohol of drugs? Fons zoekt het uit en confronteert de bedrijven of instanties die de kern van het probleem zijn.



Radar
Radar

Niet alleen het AstraZeneca vaccin, maar ook de anticonceptiepil heeft als bijwerking trombose. En de kans daarop is veel groter dan je denkt. Wat moeten vrouwen weten als ze de anticonceptiepil slikken? * We krijgen er helaas allemaal mee te maken, het overlijden van een dierbare. Nabestaanden moeten vervolgens allerlei instellingen inlichten over het overlijden, waaronder de bank. Hoe klantvriendelijk werken banken mee om het saldo op de bankrekening(en) van de overledene vrij te geven aan erfgenamen? Uit onderzoek van Radar blijkt dat het je als nabestaande absoluut niet makkelijk wordt gemaakt.



Radar
Radar

Het Nederlandse online veilingplatform CataWiki groeit internationaal enorm in populariteit. Bijzondere objecten in tachtig verschillende categorieën, van oldtimers tot postzegels, worden er onder het toezicht van 229 experts geveild aan kopers. Wie neemt de verantwoordelijkheid als er beschadigde of zelfs neppe kavels onder de hamer gaan? * Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de lijst 'Wisselen ongewenst' opgesteld waarop medicijnen staan die niet gewisseld mogen worden, omdat zo'n medicijnwissel grote gevolgen heeft voor patiënten. Levothyroxine, de werkzame stof in schildkliermedicijnen, ontbreekt op deze lijst.



Radar
Radar

Vol stroomde de Radar-inbox na eerdere uitzendingen over Global Marketing Bridge. Opvallend genoeg werden we ook door heel veel oud-medewerkers benaderd die een slecht geweten hadden gekregen na het werken voor de telecomclub die in energiecontracten dealt. Met drie van hen spraken we uitgebreid voor camera. * Hij staat al in menig tuin, de Big Green Egg. Tegenwoordig stikt het van de budget Kamado's die als twee druppels water lijken op het groene barbecue-ei. De vraag is natuurlijk doen die neppers het net zo goed als het origineel? We testen er vijf, samen met een chefkok, een pitmaster en een barbecue-techneut.



Radar
Radar

Sinds 2015 ben je verplicht een energielabel te overhandigen aan de koper als je je huis verkoopt en sinds dit jaar ben je verplicht een energieadviseur de keuring te laten doen. Radar nodigt drie adviseurs uit in een huis van een eigenaar die het wil verkopen. Wat heb je aan het energielabel? * Femke Sprenkeling-Möller viel hoogzwanger uit bed en kwam ongelukkig op haar elleboog terecht. Ze ging naar het ziekenhuis voor een routinematige kijkoperatie in haar elleboog. Na de ingreep bleek haar rechterhand verlamd en blijkt een zenuw doorgesneden. Ze probeert al ruim vijf en een half jaar de arts en het ziekenhuis aansprakelijk te stellen.



Radar
Radar

Op Marktplaats wordt driftig gehandeld in puppy's. In hun reglement staat dat je dieren niet aan mag bieden of er naar mag vragen als de advertentie niet aan de dierenwelzijnswet voldoet. Maar wanneer dierenrechtenorganisatie Dier & Recht expres nepadvertenties plaatst met daarin de tekst 'deze hondjes zijn misvormd, koop ze niet', doet Marktplaats er weinig aan om ze te verwijderen. * Wie zijn kapitaal 'in de stenen' van zijn koophuis heeft zitten, kan sinds een paar jaar een opeet- of verzilverproduct afsluiten. De kosten van deze nieuwe hypotheken zijn echter zo hoog, dat je juist duurder uit bent. * En Radar checkt: nooit meer strijken?



Radar
Radar

Als je in contact bent geweest met de politie krijg je een notitie in je dossier. Het is heel moeilijk om die notitie uit je dossier te krijgen. Zelfs als je kunt aantonen dat je niet schuldig bent. Er ligt nu een wetswijziging ter beoordeling bij de Eerste Kamer om deze gegevens te laten meewegen voor het wel of niet geven van een Verklaring Omtrent Gedrag voor banen bij de overheid. * Tientallen klachten over JD Sports, de sportmodewinkel met verschillende vestigingen in Nederland.



Radar
Radar

Als starter op de woningmarkt of als zzp'er heb je op dit moment bijna geen kans op een betaalbare koopwoning. Wat zijn de plannen van de politieke partijen om dit probleem aan te pakken? * Ongeveer 25.000 ex-Covid-19-patiënten hebben nog ernstige beperkingen. Deze klachten kunnen verminderen door paramedische herstelzorg. Wie deze herstelzorg vergoed wil krijgen, moet verplicht meewerken aan een onderzoek. Wie weigert, moet de hulp uit eigen zak betalen. Mag dat zomaar? Daarnaast moeten ex-Covid-19-patiënten binnen vier maanden starten met hun behandeling, anders hebben ze ook geen recht op vergoede herstelzorg.



Radar
Radar

Door de coronacrisis moeten veel werkenden zich laten omscholen. Maar over het grootste opleidingsinstituut van Nederland, de NCOI Groep, zijn veel klachten. Radar heeft een enquête gehouden via hun testpanel, die is ingevuld door 262 mensen. Wat gaat de NCOI doen met deze resultaten? * Radar kreeg meer dan 450 reacties binnen naar aanleiding van hun uitzending over groeiremmers. Wat kunnen vrouwen doen, waar zijn ze aan toe en wat is de volgende stap? Een gesprek in de studio met Annelies Blok, die een stichting op wil richten voor deze vrouwen.



Radar
Radar

Nederlandse vrouwen behoren tot de langste vrouwen ter wereld. Om niet té lang te worden slikken sommige meisjes al op jonge leeftijd hoge doseringen hormonen. Door het slikken van deze hoge dosering hormonen is er een groter risico op verminderde vruchtbaarheid. Hoe lang weten medici dit al? * Een vrolijk fluitend parkietje in huis halen kan via tammevogels.nl. Na de aanbetaling krijgt de koper een link om het proces van ei tot vogel te kunnen volgen. Maar nadat de link was weggevallen, verdwijnt bij veel mensen ook het contact met de klantenservice. Fons gaat op zoek naar de eigenaren van tammevogels.nl.



Radar
Radar

Voor 2050 moet iedereen van het gas af. Dat kan op verschillende manieren, waaronder via een collectief systeem, waar je gezamenlijk met andere huizen een warmtenet deelt, een zogenaamd Warmte Koude Systeem. Meer dan eens heeft Radar aandacht besteed aan verschillende wijken verspreid over het land waar de problemen spelen. * Het is iets waar 270.000 werknemers aan meededen: de levensloopregeling. Een bedrag dat apart wordt gezet en waar je geen belasting over hoeft te betalen. Deze regeling werd in 2012 afgeschaft. Dit jaar moeten de deelnemers verplicht voor 1 november 2021 hun hele spaarbedrag opnemen.



Radar
Radar

Hoe is het gesteld met de basiszorg voor onze ouderen in een verpleeg- of verzorgingshuis? Radar vroeg het in een enquête aan een groep van ruim 4000 ervaringsdeskundigen. En de resultaten zijn verbijsterend. Zo geeft een op de drie mensen aan dat sinds de coronapandemie bewoners minder worden voorzien in de genoemde basisbehoeften. * Je kon toch zweren dat je je had aangemeld bij het Bel-me-niet register. * Levensverzekeraar Conservatrix ging in december 2020 failliet. Dit heeft grote financiële gevolgen voor de tienduizenden polishouders. Zij worden allemaal geconfronteerd met een forse korting.



Radar
Radar

Geitenmelk, geitenyoghurt en geitenkaas worden steeds populairder. Die populariteit van geitenproducten heeft ook een keerzijde. Mannelijke geiten, oftewel bokjes, geven uiteraard geen melk en worden gezien als ongewenst bijproduct. Een rapport van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals laat zien dat veel bokjes soms in slechte omstandigheden leven omdat ze niets opleveren. * Wintersportend Nederland blijft thuis, maar is er toch nog een mogelijkheid om de latten onder te binden? Fons test de wintersportopties in eigen land. * Het is zover, na weken van stemmen worden dan eindelijk de winnaars van de Loden Leeuw 2020 bekendgemaakt.



Radar
Radar

Huurders moeten vaak flinke bedragen aan borg betalen aan de verhuurder. Wat kan je doen als de verhuurder de borg niet terugbetaalt nadat je de woning keurig opgeleverd hebt? Paul Smeulders van GroenLinks is in de studio. * Thuis je vruchtbaarheid meten met een bloedtest. Met de Grip-test kun je volgens het bedrijf Grip Fertility de meest voorkomende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid uitsluiten. Fons zoekt het uit. * De wereld van de Healy vol ongefundeerde medische adviezen en vernuftige verdienmodellen. Het beschermt je tegen stress, depressie, ziekten en kanker, beweren de promotors van het ogenschijnlijk medische product de Healy.



Radar
Radar

Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten, moeten we ons zorgen maken? Ook aandacht voor bankfraude; hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van bijvoorbeeld phishing, WhatsAppfraude of spoofing? En wanneer vergoedt een bank de schade? Ook: Fons duikt in de extra zorgkosten door uitgestelde behandelingen vanwege de coronacrisis.



Radar
Radar

Financiële producten die zoveel verborgen kosten hadden dat het rendement dat je ooit beloofd was nooit gehaald kon worden. De zogenaamde woekerpolissen. In Nederland zijn zeven miljoen van deze polissen afgesloten. Radar berichtte in 2006 als eerste over deze affaire. Banken en verzekeraars zijn al flink door het stof gegaan. Sinds 2008 krijgen consumenten ieder jaar verplicht een De Ruiter waarde-overzicht. Desondanks zijn bepaalde (beleggings)kosten nog steeds niet transparant en onzichtbaar voor de klant. En daar moet nu echt, via een wetswijziging, een einde aan komen. Dat vinden de Consumentenbond, ConsumentenClaim, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl. Zij startten in mei samen een burgerinitiatief. Ondertussen hebben ze ruim 52.000 handtekeningen binnen en komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te staan. Wat kunnen we verwachten? * Veel mensen in Driebergen hebben hun watermeter in een put in hun voortuin zitten. Makkelijk voor het waterbedrijf, Vitens, om de meterstand op te nemen als de bewoners niet thuis zijn. Maar nu, zo'n twintig jaar later, wil Vitens zelf niet meer de put in en sturen ze brieven dat bewoners het zelf maar moeten doen. De put is diep, vies en zit vol insecten. Daarnaast is de deksel loeizwaar en nauwelijks los te krijgen. Fons gaat langs bij de bewoners én bij Vitens. En je hebt afgelopen juni een koffiezetautomaat gekocht van maar liefst 1300 euro en het apparaat is nog steeds niet binnen. Bellen, mailen en nog eens bellen maar je krijgt de leverancier niet te pakken. Een ronde op internet leert dat er talloze klachten zijn over het bedrijf. Weet Fons ze wel te pakken te krijgen? * Betrouwbaarheid van DNA-thuistesten. Er wordt behoorlijk wat reclame voor gemaakt, DNA-testen die inzicht geven in jouw genen. Vanaf 99 euro kun je een DNA test kopen. Niet bij de huisarts of in een ziekenhuis, maar op internet. Je stuurt wat spuug op en na zes tot acht weken krijg je de uitslag via de mail binnen. Heb je bijvoorbeeld verhoogde kans op borstkanker, of op alzheimer? Maar hoe wordt de test gedaan, en hoe moet je de uitslag analyseren? Hoe betrouwbaar zijn de uitslagen van dit soort testen? De Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN) zet grote vraagtekens bij de testen. De VKGN en iGene, een van de aanbieders van deze testen, zitten aan tafel.



Radar
Radar

Wanneer een medicijn voor jou nieuw is of de laatste uitgifte langer dan een jaar geleden was, betaal je bij de apotheek uitgiftekosten, omdat de apotheker een informatiegesprek met je moet voeren. Uit een enquête blijkt alleen dat 45% weleens die kosten voor een begeleidingsgesprek heeft betaald, maar dat er geen uitleggesprek is geweest. En staan de kosten die in rekening worden gebracht wel in verhouding tot de kosten van de medicijnen? * Je woont in een flat van 14 hoog. Het gebouw heeft twee liften, maar een daarvan is al zes weken stuk. Door corona mag je maar met maximaal twee personen in de lift, dus dat betekent heel vaak heel lang wachten tot je naar boven of beneden kan. Saillant detail is dat het een 55+-flat is, dus er wonen veel mensen die slecht ter been zijn. Fons neemt er een kijkje. * Een jaar geleden bestelt Leslie twee blokhutten voor haar eigen bed and breakfast bij Fonteyn: 'Europa's grootste outdoor mall'. Maar de blokhutten blijken totaal niet waterdicht. Na deze lange, droge zomer staan de blokhutten er nog steeds hetzelfde bij: overal zitten kieren en schimmel op de muren. Fonteyn reageert niet meer en Leslie is de wanhoop nabij. En dit verhaal staat niet op zichzelf, online staat het bol van de klachten. De directeur van Fonteyn zit aan tafel.



Radar
Radar

Een huis huren via Airbnb is erg populair. De bemiddelingswebsite heeft een verdienmodel waarbij het servicekosten vraagt aan de huurder, maar ook aan de verhuurder. Maar dat mag niet volgens de Nederlandse wet, oordeelde de kantonrechter in Amsterdam eerder dit jaar. Airbnb is in hoger beroep gegaan, maar claimstichting Servicekostenterug.nl laat het er niet bij zitten. Wanneer heb je recht op het claimen van servicekosten bij Airbnb? Kun je je nu nog aansluiten? En wat als Airbnb het hoger beroep toch wint? Advocaat Adriaan de Gier, werkzaam voor Servicekostenterug.nl, zit in de studio. * 'Draag je het niet? Verkoop het dan!', de bekende slogan van Vinted.nl, een website voor de koop- en verkoop van tweedehandskleding. Irma verkocht via de site dure merkschoenen, nauwelijks gedragen. De koper heeft de schoenen ontvangen, maar beweert nu dat de schoenen nep zijn. Sterker nog, ook Vinted oordeelt dat de schoenen niet origineel zijn en dus krijgt ze haar geld niet terug. Maar de schoenen worden ook niet teruggestuurd, dat hoeft ook niet volgens Vinted als het gaat om nep merkartikelen. Omdat de handel via Vinted loopt, heeft ze ook geen adresgegevens van de koper en kan ze daar geen contact meer mee opnemen. Uiteraard klopt ze aan bij Vinted, maar die zijn lastig te bereiken. Fons zoekt het uit. * De bewijzen stapelen zich steeds meer op. Vrouwen kunnen ziek worden van siliconen borstimplantaten. Alleen krijgen de vrouwen die de klachten hebben zelf vaak te horen dat het tussen hun oren zit en dat het niet aan de borstimplantaten ligt. Dit blijkt ook uit een enquête die Radar hield onder 1400 vrouwen met borstimplantaten. Het RIVM doet nu al bijna twee jaar onderzoek naar de veiligheid van de borstimplantaten. Ondertussen worden de vrouwen zieker en zieker. Het liefste willen ze de implantaten laten verwijderen, maar dat wordt vaak niet vergoed en kost veel geld. De vrouwen pikken het niet meer en komen in actie.



Radar
Radar

In deze tijd is meer dan duidelijk geworden hoe belangrijk onze internetverbinding is. De beste verbinding die je kunt hebben is via glasvezel. In Nederland houden zo'n 40 partijen zich bezig met de aanleg van dat glasvezel. En er is een keiharde concurrentiestrijd gaande. Door die strijd moeten consumenten vaak onnodig wachten tot ze die snelle glasvezelverbinding hebben. Eén van de grootste spelers op de markt is KPN. Die partij komt opvallend vaak aan bod op het moment dat het aanleggen van glasvezel wordt gefrustreerd. KPN zit in de studio. * Wel zo handig, een videodeurbel waarmee je kan zien wie voor je deur staat wanneer er wordt aangebeld. Maar dan moet de videofunctie het wel doen. Het apparaat lijkt namelijk maar niet op te laden. Wanneer je het bedrijf probeert te bereiken krijg je niemand te pakken, op zijn minst irritant te noemen. Fons gaat op onderzoek uit en vindt naast vele klachten over het bedrijf op internet ook de eigenaar van het bedrijf. * Radar test zes speakers in een prijsklasse van 125 tot 410 euro. Met een panel bestaande uit zanger Wolter Kroes, dj en producer Nathan Surreal en geluidstechnicus Benjamin Braasem testen we de speakers op geluidskwaliteit, vormgeving, accuduur en hoe gemakkelijk het apparaat mee te nemen is. Is goedkoop duurkoop?



Radar
Radar

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar

De energieprijzen zijn op dit moment ontzettend laag. Corona en handelsoorlogen zijn oorzaken die er voor zorgen dat de prijs zo laag is. En dat is in deze crisistijd goed nieuws voor de consument, want die kan door nu over te stappen van energieleverancier ontzettend veel geld besparen. Dat loopt zelfs op tot honderden euro's per jaar. In de studio een gesprek met vergelijkingssites Pricewise en Independer. De crisis spaart niemand. Ook de studenten niet. De lessen zijn voor een groot deel uitgevallen of de stage gaat nu niet door. En dat heeft grote gevolgen, want hierdoor ligt een studievertraging op de loer. Los van het feit dat je misschien langer bezig bent met je studie, kan het je ook geld kosten omdat je langer moet blijven lenen. Hoe pakt het hoger onderwijs het op, hoe helpen ze de studenten? En wat kan de overheid voor de studenten betekenen? We praten met studenten, GroenLinks en met de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Naast je handen goed wassen kan je ook je handen desinfecteren. Ook bedrijfspanden kunnen gedesinfecteerd worden die daarin gespecialiseerd zijn, bovenop het standaard schoonmaken. Maar heeft dat wel echt zin als er goed wordt schoongemaakt? Fons zoekt het uit. En hij gaat op bezoek bij mevrouw Lustig-Jong waar hij 4 weken geleden bij op bezoek was. Hoe gaat het nu met haar na 5 weken quarantaine?



Radar
Radar

Nederland in tijd van corona. Waar lopen we tegen aan? Hoe staat het er voor? Wat gaat er gebeuren? En wat zijn de plannen? In Radar zoveel mogelijk antwoorden op praktische vragen. Bedrijven worden hard geraakt door de coronacrisis en werkgevers proberen te redden wat er te redden valt. De maatregelen die bedrijven nemen, druisen vaak tegens de gevoelens van de werknemers in. Want wat als je baas van je verwacht dat je 'gewoon' naar kantoor komt omdat het zo druk is, terwijl je geen vitaal beroep hebt. Of je krijgt opeens een mail binnen dat je vakantiegeld voorlopig niet wordt uitgekeerd, maar even wordt 'geleend' door het bedrijf. Zo moeten werknemers nu soms ook verplicht hun vakantiedagen opnemen en mogen ze geen vakantiedagen meenemen naar 2021. En dan is het einde van de crisis nog niet eens in zicht en wordt de onzekerheid groter en groter. Welke offers mag je werkgever van je vragen in deze tijd? Wat kan hij of zij wel of niet maken? En waar heb je recht op? Vakbond FNV zit aan tafel om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Hij houdt maar niet op, de oneindige stroom aan vragen die binnenkomen via de mail van Radar. Ik wil mijn via Booking.com geboekte huisje annuleren maar krijg maar €50 terug in plaats van de betaalde €850, of verhalen van mensen die juist helemaal geen contact kunnen krijgen met Booking.com. Booking.com reageert en aan tafel de ANVR en de Consumentenbond. Er zijn bedrijven die een slaatje proberen te slaan uit een crisistijd. Door bijvoorbeeld te beweren dat je door het gebruik van infraroodsauna's de kans verkleint dat je corona krijgt. En we constateren dat de ene autoverzekering de premie verlaagt door de crisis terwijl de andere de premie juist verhoogt, op zijn minst typisch. En Fons bakt pannenkoeken voor daklozen die in deze tijd wel wat hulp kunnen gebruiken.



Radar
Radar

Grote druk op mantelzorgers. Door het coronavirus is het krijgen van thuiszorg of wijkverpleging voor zo'n twee miljoen mensen die daarvan afhankelijk zijn opeens geen vanzelfsprekendheid meer. Aan de ene kant willen de hulpbehoevenden niet teveel mensen over de vloer omdat het besmettingsgevaar daardoor groter is. Aan de andere kant zijn de thuiszorgorganisaties terughoudender in het verlenen van zorg, ook weer in verband met de veiligheid. Hierdoor wordt de druk op de schouders van mantelzorgers groter. Ze krijgen steeds meer zorgtaken en verantwoordelijkheden. Hoe houd je als mantelzorger alle ballen in de lucht? We praten hierover met MantelzorgNL en seniorenorganisatie KBO-PCOB. * Vouchers: wat vindt de Autoriteit Consument & Markt ervan? Steeds meer bedrijven geven hun klanten een voucher als vanwege het coronavirus een bepaalde dienst of product niet geleverd kan worden. Denk hierbij aan het abonnement van je sportschool, of aan de bijlessen of de cursus die je al helemaal hebt betaald maar waarvan je nu geen gebruik meer kan maken. Soms krijg je een voucher aangeboden voor het hele aankoopbedrag, soms maar voor de helft. En wat als je een voucher krijgt aangeboden maar je eigenlijk je geld terug wilt? Gelden de consumentenrechten van vóór het 'coronatijdperk' nog wel, of zijn er nu nieuwe regels? Radar krijgt er veel vragen over. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft uitgangspunten opgesteld voor diverse branches als houvast voor het opstellen van voucherregelingen. Volgens de wet heb je als consument officieel recht op je geld terug. Daarom zijn er bepaalde punten waaraan bedrijven zich moeten houden als ze een voucher aanbieden. Wat betekenen de uitgangspunten van de ACM voor ons als consument? De ACM zit bij Antoinette aan tafel en geeft tekst en uitleg.



Radar
Radar

De vragen over financiële zaken stromen binnen bij de redactie. Sommigen zijn van de ene op de andere dag hun inkomsten kwijt. Daardoor kan je de hypotheek niet meer betalen. Banken geven nu drie maanden uitstel, maar wat gebeurt er daarna? De druk op de banken om met oplossingen te komen, is in deze tijd groot. Want één ding is duidelijk; een nieuwe recessie is onvermijdelijk. In de studio zit de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. * Alle ziekenhuizen in Nederland moeten nu plaats maken voor coronapatiënten. Heel begrijpelijk, maar dat heeft ook consequenties voor de patiënten in de reguliere zorg. Zo'n 40 procent van die zorg ligt nu stil, blijkt uit een inventarisatie van Gupta Strategists, een onafhankelijk adviesbureau voor organisaties in de zorg. De herniaoperatie waar je al zo lang op wacht, de nieuwe hartklep. Het is uitgesteld, en wanneer je wel aan de beurt bent is onbekend. Zijn er andere opties? En zo ja welke? * Marcel zit sinds zijn geboorte in een rolstoel, woont zelfstandig en heeft 24-uurs zorg nodig. In normale tijden komen verschillende hulpverleners langs en is dat prima geregeld. Maar nu het coronavirus heerst, zijn de verschillende contactmomenten een te groot risico. Marcel besloot daarom een oproep te plaatsen op Facebook met de vraag of iemand die door corona zonder werk zit, met hem in quarantaine wil, 24 uur per dag. Er kwamen vele reacties, waaronder die van Maarten. Sinds deze week woont Maarten bij Marcel en gaan ze, in Marcel zijn woorden, samen 'het avontuur aan'. Fons zocht ze op om te kijken hoe de eerste dagen verlopen.



Radar
Radar

Alles over corona. Hoe staat het ervoor in de supermarkten? De overheid blijft benadrukken dat we niet hoeven te hamsteren en toch doen we dit massaal. Hoe gaat het in de distributiecentra, kunnen ze de toestroom nog aan? Veel ouderen durven niet naar de supermarkt te gaan. Online boodschappen doen is natuurlijk een optie, alleen duurt het soms langer dan een week voordat de boodschappen er zijn. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) zit bij Antoinette aan tafel en probeert op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. * Het was de tijd van het jaar om belastingaangifte te doen. Maar alles loopt nu anders. Zzp'ers bijvoorbeeld zien hun inkomsten met de dag teruglopen, het doen van hun kwartaalaangiften wordt daardoor een probleem. Veel mensen schakelen de hulp in van een belastingadviseur, alleen kan die niet meer over de vloer komen. Wat als je zelf niet digitaal onderlegd bent, krijg je dan uitstel? En waar loopt de Belastingdienst zelf tegenaan in deze tijden? De Belastingdienst geeft tekst en uitleg. * Elke dag worden nieuwe feiten en fabels de wereld in geholpen. Wat klopt nou wel en wat klopt niet? Fons is dagelijks te zien op onze site en probeert zoveel mogelijk feiten van fabels te scheiden. Een samenvatting.



Radar
Radar

'Bol.com, de winkel van ons allemaal', de slogan die iedereen wel kent. Maar is het wel een winkel? En zijn weinig mensen die nog nooit iets bij Bol.com hebben gekocht. Na onze uitzending over de verkoop van buitenlandse televisies die worden aangeboden via verkooppartners op Bol.com, stroomden de klachten dan ook binnen. En de klacht is vaak hetzelfde: je koopt bij Bol.com, je betaalt Bol.com en je krijgt een factuur van Bol.com. Maar zodra er iets met je product aan de hand is, verwijst Bol.com naar de verkopende partner en bieden ze zelf niet de service die jij verwacht. Waar sta je als consument en welk recht heb je? Met de komst van Amazon die dezelfde werkwijze heeft als Bol.com, lijkt die vraag op dit moment belangrijker dan ooit. In de studio reageert Huub Vermeulen, directeur van Bol.com, Kees Verhoeven van D66 en Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, bekend van keurmerk Thuiswinkel Waarborg. * Fysiotherapeuten worden steeds meer door zorgverzekeraars onder druk gezet en besluiten daarom geen contracten af te sluiten. Zo heeft 7 procent van de fysiotherapeuten helemaal geen contract meer met zorgverzekeraars en 60 procent niet meer met alle zorgverzekeraars. Hierdoor draai je als patiënt voor een groot deel van de kosten op. En dit leidt er weer toe dat patiënten de fysiotherapie die ze hard nodig hebben mijden. De contracten die fysio's nog wel hebben zijn niet toereikend en het uurtarief dat de fysio krijgt wordt elk jaar weer lager. Het enige alternatief dat sommige fysiotherapeuten daarom zien, is werken zonder contract en daar moet verandering in komen, vinden niet alleen de fysio's, maar ook een grote groep patiënten. Daarom bieden zij een petitie aan, ondertekend door 3000 patiënten die de dupe zijn van de regels van de zorgverzekeraars, aan de Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.



Radar
Radar

Stofzuigen zonder dat irritante snoer dat de hele tijd in de weg zit, dat is het voordeel van de draadloze stofzuiger. De vraag is of de draadloze de ouderwetse stekkerstofzuiger kan vervangen. Want hoe is de zuigkracht, hoe lang gaat de accu mee en hoeveel lawaai maakt het apparaat? Een stofzuigerliefhebber, de beste schoonmaakster van Nederland en een professor in geluid testen zes draadloze stofzuigers. Is een draadloze stofzuiger net zo goed als de ouderwetse stofzuiger? * Extreem hoge energierekeningen voor bewoners in een appartementencomplex in Harderwijk. Het gaat om 22 eenkamerappartementen, waaronder zes sociale huurwoningen. De woningen hebben geen gasaansluiting, maar zijn uitgerust met een warmtepompboiler, die voor warm water moet zorgen en de vloerverwarming regelt. Iedereen heeft een eigen pomp, die in de berging staat. Er lijkt iets mis te zijn met het warmtepompsysteem, maar niemand komt erachter wát precies. Sommige bewoners hebben een verbruik dat gelijk staat aan een twaalfpersoonshuishouden, terwijl ze er in hun eentje wonen. De energierekening blijft maar oplopen en de verhuurder laat het afweten. Maandag zit de klantmanager van het verhuurbedrijf in de studio. * Het is geen ongewoon beeld: hele afdelingen van kantoorpanden waar de tl-lampen fel branden, terwijl de werknemers allang naar huis zijn. In Frankrijk zijn bedrijven verplicht alle verlichting uit te doen als er geen werknemers meer zijn. Dit levert het land ieder jaar stroom op voor maar liefst 750.000 huishoudens. Als alle panden in Nederland zich aan die regel houden, zet dat net zoveel zoden aan de dijk als de maximumsnelheid op de snelweg verlagen van 130 naar 100 km per uur, een ongekend groot verschil. Fons gaat de nacht in en rijdt langs verschillende grote panden, zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.



Radar
Radar

Het internationale handelsverdrag met Canada, CETA, is al ruim twee jaar actief. Het zorgt ervoor dat er meer en goedkopere producten in de Europese winkels liggen. Maar er zijn ook zorgen. Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer gestemd over CETA en een aantal nieuwe onderdelen die horen bij het verdrag. Eén van die onderdelen is het International Court System, ICS. Als de Nederlandse overheid na de bekrachtiging van het handelsverdrag beslissingen neemt die het maken van winst van bedrijven belemmert, kunnen die bedrijven dit aanvechten via dit ICS, met grote claims tot gevolg. Kunnen wij dan ook miljoenenclaims tegemoetzien van bedrijven zoals al in andere landen gebeurt? * Het is 1 januari 2020. Een grote brand in Zoetermeer bij een opslagbedrijf. De opslagruimtes van zo'n negenhonderd mensen kunnen niet ontsnappen aan de vlammen. Inboedel, erfstukken, sieraden, dierbare spullen, allemaal weg, zonder dat de eigenaren er nog een blik op mogen werpen. Niemand mag van het opslagbedrijf bij zijn opslagruimte om te controleren of er nog wat te redden valt. Tot overmaat van ramp is het bedrijf zonder overleg aan het ruimen geslagen. * Al achttien jaar krijg je huishoudelijke hulp via je gemeente, omdat je ziek bent. Dan ontvang je een brief van de gemeente dat je een formulier moet invullen om de huishoudelijke hulp te verlengen. Je huidige contract eindigt namelijk bijna. Maar vervolgens wordt het stil en komt de huishoudelijke hulp niet opdagen. Al maanden zit je in een vies huis en het lukt maar niet om door te dringen tot de gemeente of de instelling die voor de gemeente de zogenaamde Wmo uitvoert.



Radar
Radar

Er is een tekort van 300.000 huizen. Een gemiddelde koopwoning die 326.000 euro kost en een wachttijd voor een sociale huurwoning die kan oplopen tot dertig jaar. We spreken op dit moment niet meer van een woningcrisis, maar van een woningnood. En juist op dit moment besluiten sommige gemeenten om mensen die al jaren op een vakantiepark wonen hun huis uit te zetten. Nederland heeft heel veel vakantiehuisjes, maar een groot deel is niet meer geschikt voor recreatie. De vraag is of die huizen dan juist niet in te zetten zijn voor permanente bewoning. * De Toller Retriever, een rashond die er prachtig uitziet: een mooie vacht, normale snuit en staat goed op zijn poten. Zo op het eerste gezicht lijkt er dus niets aan de hand, maar toch kampt de Toller met ernstige gezondheidsproblemen. Zo lijden veel Tollers aan epilepsie, waardoor de honden alsmaar zieker en zieker worden. Dit is het resultaat van fokken. Radar besteedde al vaker aandacht aan mopshonden, Franse bulldogs en designerkatten. Ze hebben allemaal gezondheidsproblemen, ze zijn allemaal doorgefokt. Stichting Dier en Recht vindt het daarom tijd voor actie. De stichting deed onderzoek naar epilepsie van de Toller en andere honden en bundelden hun informatie in een rapport. Dier en Recht reisde af naar Den Haag om een petitie aan te bieden aan de Tweede Kamercommissie die over dierenwelzijn gaat en Radar was erbij. * De huurders aan de Vioolveld in Nieuwerkerk aan den IJssel hebben een centrale verwarming in het pand die niet functioneert. Ondanks de vele klachten van de huurders heeft woningcorporatie Vestia het probleem nog niet opgelost. Daardoor zitten de bewoners al meer dan een jaar zonder verwarming in huis. De bewoners zijn wanhopig en sommigen verwarmen hun huis met hun droger. Gaat Vestia nu wel de problemen oplossen?



Radar
Radar

Radar heeft er meer dan eens aandacht aan besteed: het medicijntekort. Al jaren zijn de voorraden niet op orde. Zo is er nu ook een zalventekort. Patiënten met extreme eczeem kunnen vaak maar één type zalf gebruiken, omdat ze heel slecht reageren op andere soorten zalf. Een tekort van hún zalf is dus desastreus. Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport kondigde ruim een jaar geleden in Radar een minimale medicijnenvoorraad aan, maar daar is nog niets van terechtgekomen. Sterker nog, zoals het ernaar uitziet neemt het tekort alleen maar toe. Wat is de oplossing? Minister Bruins en de KNMP, brancheorganisatie voor apothekers, reageren in de uitzending. * Het online bestellen van producten is aan de orde van de dag. De bouwmarkten zijn ook groot in het handelen via hun webshops. De laatste paar weken valt op dat er veel klachten zijn over de Gamma en Karwei, die vallen onder Intergamma. De klant staat eindeloos in de wacht, en zodra hij of zij dan iemand aan de lijn krijgt, wordt een belofte gedaan die niet wordt nagekomen. Als je klaagt via social media daarentegen word je klacht wel snel in behandeling genomen. Wat is hier aan de hand? En is klagen via de telefoon ouderwets geworden en niet meer doeltreffend? * Het was afgelopen zomer uitgebreid in het nieuws: Uitvaartverzekeraar Yarden wijzigde eenzijdig de polisvoorwaarden, waardoor 390.000 klanten van Yarden meer premie moeten gaan betalen. Yarden zegt in de financiële problemen te zitten en ziet geen andere oplossing. We zijn dik een half jaar verder, wat is nu de stand van zaken? Moeten Yarden-klanten deze prijsstijging betalen of komen ze in aanmerking voor compensatie? De Consumentenbond zit aan tafel en geeft uitleg.



Radar
Radar

E5 en E10 zijn de nieuwe benzinesoorten met bio-ethanol en zijn sinds oktober op de markt. Nu we drie maanden onderweg zijn met E10- en E5-benzine is het tijd eens wat zaken op een rijtje te zetten. We deden een oproep en we werden overspoeld met reacties. Vooral scootergebruikers hebben veel klachten. Niet iedereen is tevreden met de toevoeging van bio-ethanol, zo blijkt uit de reacties, ook autorijders niet. * Eventjes je lippen laten vergroten, je rimpels behandelen door een apparaat dat je huid verdampt, of met kleine naaldjes je huid laten 'verstevigen'. Je kunt geen teken van veroudering bedenken waar geen cosmetische behandeling voor is bedacht. Vaak worden er nieuwe apparaten ingezet die bediend worden door mensen die daar niet voor zijn opgeleid. Radar heeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde een enquête gehouden onder cosmetisch artsen. Daaruit blijkt onder andere dat 95% van de artsen patiënten kent waarbij complicaties zijn ontstaan na een behandeling door een niet-arts. De gevolgen die zij zien zijn bijvoorbeeld blijvende littekens of blijvende pigmentvlekken. Wat moet er gebeuren om dit tegen te gaan? * Ze liggen in steeds meer supermarkten: verspakketten. Alle ingrediënten in één pakket waar je een maaltijd van kan maken. We kochten er een paar bij diverse supermarkten. Welke is het lekkerst? En ben je goedkoper of duurder uit dan wanneer je de ingrediënten los koopt?



Radar
Radar: De woningnoodramp (2)

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma is alert op bedrog en misleiding op alle gebieden waar de consument mee te maken heeft. Radar stelt consumentenproblemen aan de kaak, maar probeert bedrijven en instanties ook te bewegen tot een oplossing te komen.



Radar
Radar: De woningnoodramp 1

De woningmarkt staat ernstig onder druk. Hoe heeft het zover kunnen komen? En wat kunnen we eraan doen? Antoinette Hertsenberg gaat voor een nieuw Radar Extra-tweeluik op zoek naar antwoorden. Het tekort aan woningen in Nederland is enorm gegroeid en opgelopen tot zo'n 300.000. Dit heeft ertoe geleid dat er dagelijks 8500 kinderen in een daklozenopvang slapen. Om iedereen in de toekomst een dak boven het hoofd te kunnen bieden moeten er in de komende tien jaar maar liefst één miljoen woningen gecreëerd worden. Zowel de koop als de huurmarkt zit volkomen op slot. Elf keer modaal nodig voor een nieuwbouwwoning. Of je nu een starter bent, een middeninkomen hebt of vanwege een scheiding moet verhuizen, een betaalbare woning vinden is zo goed als onmogelijk geworden. Bestaande huizen zijn duur en nieuwbouwwoningen kosten gemiddeld vier ton. Dat is elf keer een modaal salaris. Veel mensen eindigen daardoor in een huurwoning waarvan de hoge prijs niet in verhouding staat tot het inkomen. De groep mensen die moeilijk kunnen doorstromen omdat ze een middeninkomen hebben is enorm. Dit betreft bijna twee miljoen huishoudens. Antoinette spreekt woningzoekenden die dagelijks op zoek zijn naar een speld in een hooiberg. De situatie is zo schrijnend dat het aantal daklozen in Nederland dit jaar verdubbeld is. De oplossing lijkt simpel: bouwen, bouwen, bouwen. Maar waarom doen we dat niet? Antoinette gaat op zoek naar antwoorden en spreekt hiervoor met mensen uit de wereld van de makelaars, de woningcorporaties, de bouwers en hoogleraren van de TU Delft.



Radar
Radar

Overlast door ratten. Het is uitgebreid in het nieuws dat het aantal ratten in Nederland in opkomst is, met alle overlast van dien. De dieren worden met gif bestreden, alleen zijn de ratten niet de enigen die het gif tot zich nemen. Ook huisdieren eten het en worden er goed ziek van. Hoe kun je de ratten dan bestrijden? Wat doen de gemeenten aan het probleem? Bovendien mag gif vanaf 2023 niet meer buitenshuis gebruikt worden. Radar zet alles op een rij. * Lang wachten op speciaal taxivervoer. Je zit in een rolstoel en bent daarom afhankelijk van speciaal taxivervoer. Alleen is de taxi nooit, maar dan ook echt nooit op tijd. Soms moet je wel drie uur wachten. Je hebt ondertussen maar geaccepteerd dat je nooit meer ergens op tijd bent. Normaal is dat natuurlijk niet. Hoe kan het dat de taxi's steeds te laat zijn? En lost het bedrijf de problemen op?



Radar
Radar

Als je allergisch bent voor parfumallergenen is het belangrijk om te weten of dat in de douchegel of de bodylotion zit die je koopt. En als je 'parfumvrij' ziet staan bij een product, ga je er natuurlijk blind vanuit dat je dan geen allergische reactie krijgt. Maar wat blijkt, er zitten soms wél parfumallergenen in deze 'parfumvrije' producten. Iets waar Radar op gewezen werd door een scheikundige die de productinformatie er eens goed bij heeft gepakt. Het gaat om producten uit de webshop van keten Holland & Barret. Gaan ze dit oppakken? * Met het IJslandse Icesave-debacle nog vers in het geheugen probeert sparend Nederland zijn geld te spreiden op verschillende rekeningen en er nooit meer dan 100.000 euro op te zetten. Mocht de ene bank of verzekeraar failliet gaan, dan val je onder het depositogarantiestelsel en krijg je je geld tot 100.000 euro terug. Een prettig gevoel, zeker als het gaat om bijvoorbeeld opgebouwd pensioen. Maar dan gaan banken en verzekeraars fuseren of ze verkopen onderling hun verzekeringsportefeuille, en staat je geld daardoor op één rekening. Je vermogen komt hierdoor boven de 100.000 euro en bij een faillissement raak je alles boven een ton kwijt. Iets wat gigantische gevolgen kan hebben en waar jij als klant geen invloed op hebt. Hoe kan je het risico weer spreiden? En wat is daarin de rol van de financiële instellingen of de overheid?



Radar
Radar

Na een scheiding moeten ouders kinderalimentatie betalen. Wie niet uit zichzelf betaalt, krijgt te maken met het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen): zij innen voor jou de achterstallige alimentatie. Vorig jaar kregen zo'n 2300 mensen geen cent kinderalimentatie, ondanks een gerechtelijke uitspraak en inspanningen van het LBIO. Vaak zijn schulden de oorzaak. De alimentatiebetaler moet eerst de Belastingdienst en het CJIB betalen vóór je kinderalimentatie krijgt. Dit soort schuldeisers hebben voorrang. Met als resultaat dat de ouder die voor de kinderen zorgt geen geld krijgt van de ex-partner. Kinderalimentatie moet preferent worden, vindt het CDA die hier eerder Kamervragen over stelde. Ook de VVD deelt deze mening. De vraag is of dat ook gaat gebeuren? * Foodwatch heeft een onderzoek gedaan naar de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Wat blijkt? Diëtisten werken regelmatig samen met de voedselindustrie en ook is er vaak sprake van sponsoring. De branchevereniging wordt gesponsord door Friesland Campina, Unilever, Nutricia en Nestlé, en in het vakblad wordt een 'gesprekskaart' van Coca-Cola bijgevoegd waarmee cliënten kunnen worden voorgelicht. Ook krijgen diëtisten in opleiding studiepunten om congressen bij te wonen die worden georganiseerd door de Suikerunie. Hoe onafhankelijk is het advies van de diëtist eigenlijk?



Radar
Radar

Antidepressiva liggen al jaren onder vuur. Ook Radar heeft al meerdere malen aandacht besteed aan het middel. Uit de enquête van het consumentenprogramma blijkt ook dat meer dan de helft, 56 procent, het middel voorgeschreven gekregen heeft door de huisarts. Dit tegenover 34 procent door een psychiater. SP-Kamerlid Henk van Gerven is geschrokken van de enquête-uitslagen en gaat Kamervragen stellen. De Nederlandse Vereniging van Psychiatrie reageert in de studio.



Radar
Radar

Mogelijk krijgen we straks geen rente meer van de bank, maar moeten we betalen om ons geld bij de bank te mogen stallen. Wat zijn de consequenties van negatieve rente: niet alleen voor ons spaargeld, maar ook voor wonen en niet te vergeten: ons pensioen? Uit een enquête ingevuld door meer dan 30.000 mensen blijkt dat meer dan de helft daarvan hun geld van de spaarrekening haalt als de rente negatief wordt. Ruim 65 procent is bang voor een bankrun. Door de lage rente kunnen starters wel een hypotheek krijgen, maar een huis kopen lukt niet omdat de huizen onbetaalbaar zijn. En de pensioenfondsen hebben genoeg in kas en toch moeten ze korten, hoe kan dat? Alles wat je weten wil over negatieve rente.



Radar
Radar

Niks zo makkelijk als via Thuisbezorgd een maaltijd bestellen en te laten bezorgen. Alleen valt het eten een beetje tegen, dus besluit je de volgende keer bij een ander maar soortgelijk restaurant te bestellen. Maar dan zie je aan de verpakking dat het eten uit dezelfde tent komt als waar je de vorige keer, toen je ontevreden was, besteld had. Het eten komt dus uit dezelfde keuken. Als je de website van Thuisbezorgd opent zie je de restaurants gerangschikt van boven naar beneden. Is de nummer 1 echt het beste restaurant of betaalt dit restaurant Thuisbezorgd om bovenaan te staan? Thuisbezorgd reageert in de studio. Uit onderzoek van Radar blijkt dat klachten over het functioneren van warmtepompinstallaties vaak niet naar tevredenheid van de consument worden afgehandeld. Bij maar liefst 55 procent van de consumenten blijft het probleem bestaan, soms zelfs na meerdere keren klagen bij verschillende instanties. Dat klagen over een niet functionerende warmtepomp weinig oplevert ontdekt ook Marc Keijzer wanneer hij in 2015 een warmtepompinstallatie laat aanbrengen in zijn woning. Al snel blijkt dat de installatie niet naar behoren werkt. De woning wordt niet warm genoeg, het kraanwater is in de ochtend juist te warm en het beloofde rendement wordt niet gehaald. Keijzer doet zijn beklag bij de installateur, maar die kaatst de bal terug. Terwijl de installateur ook nog eens erkend lid is van de brancheorganisatie, Techniek Nederland. Hoe je als consument klem komt te staan.



Radar
Radar

Bank keert tegen eigen regels in niet uit. Als je partner overlijdt en je een laag inkomen hebt, heb je recht op een uitkering vanuit de Algemene Nabestaandenwet, de ANW. Wie te veel verdient, moet zelf een ANW-hiaatverzekering afsluiten of het wordt automatisch geregeld in je CAO. Maar wat als de bank, bij wie je zo'n verzekering hebt afgesloten, zich niet aan zijn eigen reglementen houdt en besluit de uitkering te stoppen vóór je AOW krijgt? * Sociale advocatuur in het geding. Mensen met een laag inkomen, kunnen bij een juridisch geschil de hulp inroepen van een sociaal advocaat. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming vindt dat er te veel procedures gevoerd worden en wil bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand. Uit een enquête ingevuld door 1200 sociaal advocaten blijkt dat twee derde wil stoppen met hun werk. Sociaal advocaten krijgen van de overheid een te lage vergoeding om hun werk te doen. De Nederlandse Orde van Advocaten stuurde een brandbrief naar minister Dekker. Er is nu meteen 30 miljoen euro nodig, anders is er straks geen gefinancierde rechtsbijstand meer mogelijk. De politiek reageert en advocatuur in onze studio.



Radar
Radar

De Haagse wijk Duindorp doet al jaren mee aan een duurzaamheidsproject met een zeewaterwarmtecentrale. Die onttrekt energie uit de warmtewisseling tussen warm en koud zeewater en pompt het naar de warmtepompen in de woningen. Er is alleen één probleem, de bewoners kampen al jarenlang met storingen aan hun pompen. Gevolg, koude huizen en koud douchen. Gaat woningcorporatie Vestia er na al die jaren voor zorgen dat de problemen worden opgelost? * 'Nextdoor is de besloten buurtapp voor jou en je buren' staat groot op de website van buurtapp Nextdoor. Met deze app weet je wat er speelt in de buurt. De app wordt door verschillende gemeenten en ook de politie gepromoot. Maar zo besloten is de app niet, blijkt uit onderzoek van Radar. Als je een wijk inloopt en je GPS aan hebt staan krijg je zo toegang tot de app en zie je meteen welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn. Zelfs vanachter je computer kun je toegang krijgen. Stichting Bits of Freedom die opkomt voor digitale burgerrechten vindt dat Nextdoor meteen actie moet ondernemen. Gaat Nextdoor dat ook doen?



Radar
Radar

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, trampolineparken. Een ruimte vol met trampolines zo ver als het oog reikt. Het springen op een trampoline is niet zonder gevaar, blijkt ook uit het stijgende aantal mensen met blessures en verwondingen die zich melden op de eerste hulp. Uit een enquête van Radar blijkt dat een kwart van de ondervraagde bezoekers van trampolineparken licht tot zwaar letsel heeft opgelopen. Want hoe zit het met het toezicht op de trampolineparken? Zijn er regels waar ze zich aan moeten houden en zo ja, worden die wel gehandhaafd? * Het was er al één voor vlees en nu ook voor melk: het Beter Leven Keurmerk. Bekend van het logo op de verpakking van bijvoorbeeld biefstuk of gehakt. Als je melk koopt, kan dat melk zijn zonder ster, met één ster of met drie sterren. Elke stempel staat voor een bepaalde mate van diervriendelijkheid en nu ook of de melk voldoet aan zekere natuur-en milieu eisen. Maar waar staat welk stempel nou voor?



Radar
Radar

Thuiskomen en voor je deur buiten je bestelde pakket aantreffen, bezorgd door een medewerker van DHL. Het pakket had door Jan en alleman meegenomen kunnen worden. Ook komt het wel eens voor dat een pakket ontvangen is, maar wel helemaal beschadigd. Of dat een pakket nooit aangekomen is, terwijl DHL beweert van wel. Zomaar een paar van de vele klachten die Radar heeft ontvangen over postbezorger DHL. Waarom gaat het zo vaak mis? En wat gaat DHL hier aan doen? * Nieuwe richtlijn voor een hoge bloeddruk. Het is een van de meest geslikte medicijnsoorten in Nederland: bloeddrukverlagers. Nu is er een nieuwe richtlijn voor het gebruik van die bloeddrukverlagers. In Amerika is onlangs de bloeddruk om te starten met een bloeddrukverlager gedaald van bovendruk 140 naar bovendruk 130. Nederland volgt dit niet, maar heeft dus wel aanpassingen in de richtlijn gedaan. Wat zijn die aanpassingen precies? En wat betekenen die concreet voor de patiënt die de bloeddrukverlagers slikt en voor de arts die de patiënten behandelt?



Radar
Radar

Bij elke slok kraanwater die je drinkt een beetje antibiotica binnen krijgen, of paracetamol. Klinkt gek, toch is het de realiteit. Medicijnresten in ons drinkwater nemen mede door de vergrijzing in rap tempo toe. Onderzoek toont nu aan dat bepaalde medicijnresten zijn toegenomen, terwijl wettelijke normen ontbreken. Want wat zijn de risico's? Wat is het effect op het leven in het water? En wat zijn de gevolgen voor ons, de mens, die dat drinkwater dagelijks tot ons nemen? * Het fokken van honden met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals een extreem korte snuit, is al lange tijd punt van discussie. Volgens de wet is het verboden om te fokken met gezelschapsdieren als daardoor gezondheid en welzijn van het dier wordt benadeeld. Maar duidelijke criteria wanneer er sprake is van die schadelijke uiterlijke kenmerken ontbraken en dus hadden de fokkers vrij spel. Tot nu, want de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft op een rij gezet waar een gezonde hond aan moet voldoen. Hoe lang moet de snuit bijvoorbeeld minimaal zijn, zodat hij goed kan ademen. En puilen de ogen niet te veel uit? Wat betekent dit voor het uiterlijk van populaire hondenrassen zoals de Franse Bulldog en de Mopshond? En gaan de rashondenverenigingen zich ook houden aan de nieuwe criteria? Radar zoekt het uit.



Radar
Radar

Aanmaningen voor iets wat je nooit hebt besteld, dat is gek. Maar wat blijkt, oplichters speuren op Funda naar huizen die net verkocht zijn, waaronder jouw huis. Vervolgens bestellen ze bij webwinkels waar je achteraf kunt betalen voor een paar honderd euro aan spullen en laten die bezorgen op het lege huisadres. Daar is niemand, dus de postbode brengt het pakket naar een afhaalpunt. In dit geval de plaatselijk supermarkt waar ze niet om een ID-bewijs vragen en de oplichter zonder moeite de bestelde goederen kan ophalen. En jij als oud-bewoner van het huisadres krijgt vervolgens aanmaningen op de deurmat en deurwaarders achter je aan. Wat kunnen webwinkels doen om deze praktijken te voorkomen? * De mailbox van Radar loopt over van klachten over de afhandeling van letselschadezaken. Traineren, extreem lage schikkingsvoorstellen, de manier waarop klanten behandeld worden. Vooral het tempo van de schadeafhandeling, waardoor sommige zaken jaren blijven voortduren, is een veelgehoorde klacht. De verzekeraars hebben zelf de Kwaliteitscode Rechtsbijstand en de Gedragscode Behandeling Letselschade opgesteld. Radar heeft de klachten van de consumenten gecategoriseerd per gedragscode en gebundeld. Het wordt daardoor pijnlijk duidelijk hoezeer de verzekeraars hun eigen gedragscode consequent schenden. Radar wil de gebundelde klachten aanbieden aan de verantwoordelijke ministers. Want wie gaat ervoor zorgen dat het schenden van de gedragscode voortaan niet meer zonder consequenties is?



Radar
Radar

Eerder besteedde Radar aandacht aan CBD-olie. Dit product werkt tegen tal van kwaaltjes. Er is niet bekend wat er precies in zit. Omdat het een voedingssupplement is, wordt dat niet gecontroleerd en weet de gebruiker niet precies wat hij of zij tot zich neemt. Brussel besloot daarom onlangs dat CBD-producten beter onderzocht moeten worden en heeft het aangemerkt als 'novel food'. Dat betekent dat pillen, capsules, crèmes of olie met CBD-extract aan strengere wet- en regelgeving moeten voldoen. Als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit besluit gaat handhaven, moeten alle CBD-producten uit de schappen. * Als je aanspraak maakt op je rechtsbijstandsverzekering ga je er vanuit dat je de best mogelijke juridische hulp krijgt, je betaalt tenslotte premie. Radar krijgt een contract onder ogen waarin staat dat een ingehuurde jurist een vast bedrag krijgt per dossier. Die vergoeding is dermate laag, dat de vraag is hoeveel werk de jurist in het dossier gaat steken om het tot een goed einde te brengen voor de klant. Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de SP, stelt dat je als klant op deze manier echt niet geholpen wordt. Daar bovenop weet de klant waarschijnlijk niet dat het dossier wordt behandeld door een externe partij. Nu rijst de vraag of alle rechtsbijstandsverzekeraars op deze manier te werk gaan.



Radar
Radar

Warmtepompen, het is het toverwoord anno 2019. Als je wil verduurzamen, moet je aan de warmtepomp. Als je de berichtgeving mag geloven is niet iedereen die een warmtepomp aanschaft tevreden met het apparaat. Uit een enquête van Radar, ingevuld door 26.157 consumenten, blijkt dat een op de vijf mensen hun huis niet warm genoeg krijgt na het installeren van de warmtepomp. En hoewel kostenbesparing de belangrijkste reden is om te kiezen voor een warmtepomp, geeft 17 procent aan dat de rekening juist hoger is uitgevallen. Wanneer werkt een warmtepomp wel of niet? En hoe kan de rekening hoger uitvallen? * Een echtpaar sluit een ABN Amro spaarhypotheek af, die ze aan het eind volledig aflost. Daarnaast sluit het echtpaar voor de zekerheid twee overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) af. Mocht één van beiden vóór de einddatum komen te overlijden, dan blijft de achterblijver niet met een enorme schuld zitten. Dit blijkt toch anders te zitten. Bij overlijden keert de ORV ongeveer de helft van hun hypotheek uit. Het deel dat ze al die jaren zélf sparen in hun spaarhypotheek gaat vervolgens linea recta naar ABN Amro. Hierdoor blijf je ongewild alsnog zitten met een enorme restschuld. Radar legt de constructie uit. En wat gaat ABN Amro doen voor haar klanten?



Radar
Radar

Steeds meer gemeenten vervangen reguliere parkeerplaatsen voor een parkeerplaats met laadpaal, speciaal bedoeld voor de elektrische rijder. Vaak tot ergernis van buurtbewoners, want een reguliere auto parkeren op deze plek mag niet. Uit de enquête van Radar blijkt dat 94% in een reguliere auto rijdt en nog niet van plan is om elektrisch te gaan rijden. En toch is het plaatsen van de laadpalen onvermijdelijk en zullen er steeds meer bij komen. Maar wat zijn de regels eigenlijk voor het plaatsen van de palen? En zijn er geen andere opties? * Het toedienen van melatoninepillen bij kinderen. Niks zo vervelend als een kind dat moeilijk in slaap valt of slechte nachten heeft. Natuurlijk voor het kind, maar ook voor de ouders. Steeds vaker geven ouders hun kinderen melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Het is een van nature lichaamseigen stof die vrij verkrijgbaar is als supplement bij de drogisterij. Het middel zorgt ervoor dat je slaperig wordt en dus beter in slaap valt. Maar is het wel verstandig dat ouders zelf dokteren met de melatoninepillen?



Radar
Radar

Het gebruik van online foto's is niet zonder risico's. Je kunt enige tijd later een claim binnenkrijgen dat je de claim- en proceskosten moet betalen. Dit kan je duizenden euro's kosten als je niet oplet. * In 2025 moet alle Nederlandse daken asbestvrij zijn. Daar wil de overheid graag bij helpen door subsidie te verlenen voor het verwijderen van die asbest. Ware het niet dat die subsidiepot van 75 miljoen euro anno 2019 al leeg is. En dat terwijl het verwijderen van het gevaarlijke asbest geen goedkope aangelegenheid is. Hoe gaat de overheid er toch voor zorgen dat alle huishoudens hun asbest laten verwijderen?



Radar
Radar

Als je op zoek bent naar een goede rijschool, vraag je natuurlijk even wat het slagingspercentage van de rijschool is. Want hoe hoger hoe beter natuurlijk. Maar wat als blijkt dat het slagingspercentage in werkelijkheid veel lager is? Radar onderzocht de slagingspercentages van 53 rijscholen en de uitkomsten liegen er niet om. Ook behandelt Radar de invoering van de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2. Begin 2019 gaat het Payment Services Directive 2 (PSD2) systeem ingevoerd worden. Een systeem dat als een klant uitdrukkelijk toestemming geeft banken verplicht zijn bankgegevens te delen met andere dienstverleners en bedrijven met een bankvergunning. Die nieuwe aanbieders krijgen inzage in het banksaldo of kunnen rekeningafschriften ophalen van de betaalrekening van consumenten. Vanaf het moment dat het systeem bedacht is, zijn er veel partijen die zich zorgen maken over de waarborg van de privacy.



Radar
Radar

Ondertussen wemelt het ervan: crowdfundingplatforms. Het is een alternatieve manier om een project te financieren. Je vermeldt welk bedrag je nodig hebt en zo kan iedereen die wil, investeren in jouw project. Zo kreeg Boaz in korte tijd ruim 89.500 euro binnen via zo'n crowdfundingplatform om een medische behandeling in Zweden te kunnen ondergaan. Alleen kreeg hij van die 89.500 euro maar 82.500 euro uitgekeerd. Waar is die 7.000 euro dan gebleven? * Je huis is volledig afgebrand, er is niks meer over. Tot overmaat van ramp beland je in een eindeloze discussie met je verzekeraar waar je je opstalverzekering hebt lopen. Om je huis opnieuw te laten bouwen heb je een bepaald bedrag nodig, maar de verzekeraar wil ruim een ton minder uitkeren. Daardoor kan je geen aannemer vinden die het huis in de staat zoals die was voor de brand wil herbouwen, terwijl je een garantie tegen onderverzekering hebt. Ondertussen lopen je hypotheekkosten gewoon door. Hoe wapen je jezelf als consument tegen de schade-experts van een verzekeraar?



Radar
Radar

Colloïdaal zilverwater is eigenlijk natuurlijk antibioticum en helpt tegen acné, blaasontsteking, eczeem, reuma en ga zo maar door. Dit product mag sinds 2016 niet meer worden verkocht als voedingssupplement of levensmiddel. Waarom is het dan toch nog verkrijgbaar in de winkel en ook online? Het is niet bewezen dat het middel ook echt iets doet. Sterker nog, het is toxisch en kan daarom schadelijk voor je zijn. * Welke reclame gaat het meeste onder je huid zitten, doet je ogen wegrollen en laat je zuchten van irritatie. De laatste paar weken kon je de volgens jou meest irritante reclame én irritante reclame met een BN'er doorgeven via lodenleeuw.nl. We maken de genomineerden bekend en dan kan het stemmen beginnen.



Radar
Radar

Hoe weet je als ouder welke reclame een vlogger maakt die door jouw kind wordt gevolgd op YouTube? Sinds 2015 is reclame voor ongezonde voeding voor kinderen verboden voor kinderen onder de dertien jaar. Die regel heeft de branche zichzelf opgelegd in de strijd tegen overgewicht en ongezonde voeding. Maar ja, hoe controleer je wat kinderen online of op social media bekijken? Het Voedingscentrum pleit voor veel strenger toezicht. Gaat dat er ook komen? * Je wilt hulp, psychische hulp. Je gaat naar de huisarts. De huisarts verwijst je door naar een GGZ-instelling. Een jaar later sta je nog steeds op de wachtlijst en ben je de wanhoop nabij. De brancheorganisaties in de GGZ maakten in juni 2017 samen met het ministerie van VWS landelijke afspraken om de wachttijden aan te pakken. Voor 1 juli 2018 zouden de wachttijden binnen de afgesproken norm vallen. Maar niks is minder waar. Wat moet er toch gebeuren om de wachttijden korter te krijgen?



Radar
Radar

Radar duikt in de wereld van de apk-keuring. En: Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stapt uit de commissie die internationaal adviseert over het meten van teer en nicotine in sigaretten en sigaren. In de uitzending van 7 mei: Apk-keuring In Nederland worden elk jaar ruim 7 miljoen auto's gekeurd. Vaak maak je bovenop de apk-kosten ook nog extra kosten, omdat er andere mankementen zijn gevonden. Je kunt niet zeker weten of die kosten terecht zijn, je ben tenslotte een leek. Radar duikt in de wereld van de apk-keuring. Macht van de tabaksindustrie te groot, RIVM stapt uit commissie Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stapt uit de commissie die internationaal adviseert over het meten van teer en nicotine in sigaretten en sigaren. Volgens de RIVM is de invloed van de tabaksindustrie binnen de commissie te groot. In Radar wordt vanavond gediscussieerd over de toekomst van het tabaksonderzoek en de metingen. Radar Extra besteedde hier op 11 en 18 december al aandacht aan. Waarom staat er op een pak koekjes wel de complete ingrediëntenlijst, maar hoeven tabaksfabrikanten dit niet vrij te geven voor hun pakjes sigaretten? En hoe kan het dat we al meer dan twintig jaar weten dat fabrikanten de metingen voor het teer- en nicotinegehalte van sigaretten manipuleren, maar daar niets aan doen? Bekijk deel I en deel II van de Radar Extra's over de tabaksindustrie Maandag 7 mei 2018 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1



Radar
Radar

Is private lease wel zo voordelig? Radar bekijkt de kleine lettertjes. En: je komt er ineens achter dat je sportclub je gegevens heeft doorgespeeld. Mag dat? Verder: Welk nekkussen zorgt ervoor dat je uitgerust op je eindbestemming aankomt? Radar neemt de proef op de som. Private lease: wel zo voordelig? Voor zo'n 200 euro per maand rondrijden in een gloednieuwe auto. Het kan met private lease. Je hoeft er volgens de reclames alleen nog brandstof in te gooien. Maar is private lease echt zó voordelig? Radar dook in de kleine lettertjes en zocht de addertjes onder het gras. Je sportclub speelt je gegevens door Je komt er ineens achter dat je tennisclub je persoonlijke gegevens heeft doorgespeeld aan andere bedrijven. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar toch gebeurt dit vaker dan je denkt. Mag een sportclub dit zomaar doen? Uitgerust op je bestemming met een nekkussen? Onderuit gezakt, juist rechtop met het hoofd naar achteren, hoofd tegen het raam, je hoofd leunend op je armen op je schoot. We zoeken eindeloos naar de ideale slaaphouding terwijl we aan het reizen zijn in de bus of het vliegtuig. Maar daar zijn natuurlijk oplossingen voor; neksjaals met ondersteuning, opblaasbare kussens in alle vormen en maten. Welk hulpmiddel zorgt ervoor dat je uitgerust op je eindbestemming aankomt? Radar neemt de proef op de som. Maandag 23 april 2018 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1



Radar
Radar

Reisverzekering keert weinig uit, hoe voorkom je dit? Beroofd langs de snelweg in Spanje via een slimme truc. Tablet, laptop, telefoons, fototoestel; alles is weg. Bijna €7400 schade. Gelukkig heb je een goede reisverzekering. Denk je, want als je de schade indient krijg je maar een kleine €2000 terug. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering? Hoe hoog is je dekking eigenlijk? En zijn er zaken die vanuit bijvoorbeeld je zorgverzekering al worden vergoed? En moet je naast een reisverzekering ook een annuleringsverzekering nemen? Radar zet het op een rij. Lees ook: Consumententip: Wel of geen annuleringsverzekering en:Oververzekerd op vakantie, zonde van je geld MS-medicijn Fampyra uit de basisverzekering Nadat je een week het medicijn Fampyra hebt gebruikt, kan je weer zonder hulp zelf je slippers aan doen. Je bent niet meer zo moe en het lopen gaat een stuk beter. Je hebt je leven een beetje terug. Maar het medicijn voor mensen met Multiple Sclerose wordt vanaf april niet meer vergoed. Het Zorginstituut Nederland, dat advies geeft aan de minister, vindt de werking van het middel niet bewezen. De 2000 MS-patiënten die het middel gebruiken, maar ook neurologen zijn met stomheid geslagen. De MS Vereniging heeft in een week tijd meer dan 20.000 handtekeningen verzameld en wil die aanbieden aan de minister. Maar is dat genoeg om het advies van het Zorginstituut terug te draaien? Maandag 26 maart, 20:30 uur op NPO 1Herhaling: dinsdag 27 maart, 13:20 uur op NPO 2



Radar
Radar

Debat over de sleepwet Nog een paar weken en de gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats. Dit is ook het moment om middels een referendum aan te geven of je voor of tegen de WIV bent: de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, in de volksmond de sleepwet genoemd. Maar weten we eigenlijk wel wat de wet precies inhoudt? Mag de AIVD wel of niet een hele wijk afluisteren? Mogen je gesprekken en data zomaar afgetapt worden, en wat gebeurt er dan met die gegevens? In een debat tussen Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, en Quirine Eijkman, vice-voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, proberen we uitleg te geven over en antwoorden te geven op vragen over de sleepwet, zodat iedereen een gefundeerde keuze voor of tegen kan maken tijdens het referendum op 21 maart. De willekeur van de zorgverzekeraar Stel, op 7-jarige leeftijd is een van je eierstokken verwijderd en op je 21ste moet je met spoed geopereerd worden aan de andere. Het risico bestaat dat deze eierstok te zijner tijd ook verwijderd moet worden. Omdat je een kinderwens hebt, adviseert de gynaecoloog om je eicellen te laten invriezen. Dit is een behandeling van 10.000 euro die onder de basisverzekering valt. De gynaecoloog schrijft hierover een brief naar de zorgverzekeraar, maar die weigert de medische noodzakelijke behandeling te vergoeden. Voor de zekerheid probeer je het bij een andere zorgverzekeraar. Geheel tegen de verwachting in vergoedt die deze behandeling volledig. Blijkbaar is de basisverzekering toch niet gelijk voor iedereen. Hoe kan dat, en mag dat wel?