

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Roderick Zoekt Licht - Alle afleveringen
De franciscaanse familie in Nederland heeft sinds kort een nieuwe thuisbasis in het Stadsklooster San Damiano in het hartje van 's-Hertogenbosch. Het klooster is een oase van rust in de drukke stad, maar ook het vertrekpunt voor veel missionaire activiteiten vanuit de franciscaanse spiritualiteit. Roderick stapt een dagje mee in de sandalen van Franciscus.
Als mensen niet meer naar de kerk komen, moet de kerk misschien naar de mensen gaan. Met die gedachte bouwde Ad Schenk een mobiele kapel waarmee hij de weg op gaat. Roderick reist een dagje mee met de mobiele kapel uit Ovezande.
Het bewogen leven van pater Titus Brandsma, van Bolsward tot aan zijn dood in Dachau. Wat heeft hij betekend?
Roderick fietst naar het Drentse Veenpark en ontmoet er diaken Frans Wielens, die hem meeneemt op een ontdekkingstocht naar het geloof van de Drentenaren. We nemen een kijkje bij de voorbereidingen van de jaarlijkse Gerardus Majellaprocessie in Barger-Oosterveld en bezoeken de kapel die Rosa Hindriks bouwde achter haar woning op het woonwagenkamp van Emmen. En we bidden voor bruine bonen.
Monniken leefden, baden en werkten bijna twee eeuwen lang in het klooster Sion in Diepenveen. Nu herbergen de oude muren van het klooster nieuwe initiatieven om mensen te inspireren. Roderick ontdekt wat er gebeurt en volgt een retraite voor lichaam en ziel.
Aan het begin van de Goede Week voor Pasen gaat Roderick Vonhögen op zoek naar de kracht van de Twentse paastradities. In Ootmarsum ontmoet hij de 'Poaskearls', jonge, ongehuwde mannen die de inwoners van de stad via allerlei oude gebruiken betrekken bij het paasfeest. Hoe komt het dat zulke oude christelijke tradities in Twente nog steeds springlevend zijn?
Roderick gaat op zoek naar het geheim van de eeuwenoude Mariaverering in Amersfoort. Door de vondst van een klein Mariabeeldje in de gracht bij de stadsmuur groeide de stad uit tot een belangrijke bedevaartsplaats. Lianne van Beek deed onderzoek naar de rol van de mirakelbeeldjes van Maria. Zij laat Roderick herinneringen aan het roemrijke verleden zien, zoals de imposante toren van Onze Lieve Vrouw. En wat is de betekenis van het mirakel anno 2021?
Onze samenleving blijft zich in snel tempo veranderen. Dat merk je ook als het gaat om kerk en geloof: nieuwe initiatieven bloeien op, oude gemeenschappen krimpen of verdwijnen. Wat doe je met monumentale kerkgebouwen die niet langer nodig zijn voor de eredienst? Stichting Oude Groninger Kerken zet zich al tientallen jaren in voor het behoud van de vele prachtige kerken die het Gronings landschap sieren. Roderick ontdekt hoe deze oude gebouwen een verrassend nieuwe bestemming krijgen.
Tijdens de coronalockdown heeft Nederland massaal het videovergaderen en streamen ontdekt. Ook veel kerken maken nu gebruik van de videomogelijkheden op sociale media om in contact te blijven met hun leden. In Haarlem gaat Kathedraal TV nog een stap verder: met een enthousiaste groep jonge mensen is een videokanaal uit de grond gestampt, dat zich kan meten met een regionale omroep. Hoe brengt Kathedraal TV verbinding in moeilijke tijden? Roderick neemt een kijkje achter de schermen van dit succesvolle mediaproject rond de St. Bavokathedraal in Haarlem.
De Urbanuskerk in Amstelveen werd in 2018 getroffen door een verwoestende brand, waardoor de monumentale Cuyperskerk bijna ten onder ging. Maar de rampzalige gebeurtenis bracht de mensen uit Amstelveen bij elkaar als nooit tevoren. Schouder aan schouder werd er vanaf het begin gewerkt aan de wederopbouw van hun kerk. En er werd geld ingezameld met chocolade van Urbanus.
De plaatselijke heilige Lidwina van Schiedam lag 38 jaar ziek op bed, na een val op het ijs. Toch wist en weet zij anderen te inspireren. Het 15-jarige meisje Lidwina ging in 1395 schaatsen met een paar vriendinnen. Een val op het ijs werd haar noodlottig. Ze raakte bedlegerig, maar wonderlijk genoeg kon zij vanaf haar ziekbed vol aandacht meer betekenen voor anderen dan gedacht. Het verhaal van de heilige Lidwina van Schiedam heeft in onze tijd van efficiency en onafhankelijkheid een verrassend actuele boodschap. Lidwien Meijer neemt Roderick mee in een verhaal dat begint op glad ijs.
Roderick Vonhögen komt op zijn tocht door Nederland aan in Zeeuws-Vlaanderen. Met kapelaan Jochem van Velthoven fietst hij door Terneuzen en ontdekt de rijke geschiedenis en de enthousiaste toekomstplannen in de stad van de Vliegende Hollander.
Roderick Vonhögen reist van Beijing door de Tijgervallei, voorbij de Chinese Muur naar Binnen-Mongolië en via de stad Xi'An in de provincie Shaanxi, beroemd om het Terracottaleger, weer terug naar de hoofdstad Beijing. Een persoonlijke en emotionele reis, want sinds haar jeugd is Rodericks moeder nooit meer in China geweest. Een kennismaking met de rijke cultuur, de schitterende natuur en de bloeiende vruchten van het werk van Nederlandse missionarissen, ondanks de vaak moeilijke omstandigheden waarin katholieken hun geloof moeten beleven.
In dit drieluik reist Roderick Vonhögen samen met zijn moeder van Beijing door de Tijgervallei, voorbij de Chinese Muur naar Binnen-Mongolië en via de stad Xi'An in de provincie Shaanxi, beroemd om het Terracottaleger, weer terug naar de hoofdstad Beijing. Een persoonlijke en emotionele reis, want sinds haar jeugd is Rodericks moeder nooit meer in China geweest. Een kennismaking met de rijke cultuur, de schitterende natuur en de bloeiende vruchten van het werk van Nederlandse missionarissen. Ondanks de vaak moeilijke omstandigheden waarin katholieken hun geloof moeten beleven.
Roderick gaat op zoek naar het kerstlicht in Rome. En dan niet alleen de feestelijke kerstverlichting in de straten en op het Sint Pietersplein, maar juist de initiatieven waarmee warmte en licht worden gedeeld met mensen die in de samenleving vaak in de kou staan. Inspiratie voor deze donkere tijd waarin we Kerstmis vieren.
Rond Allerheiligen en Allerzielen reist Roderick door Frankrijk naar plekken waar hemel en aarde elkaar raken. Op oude pelgrimswegen, in kerkjes en abdijen en in de schitterende Franse natuur ontmoet hij bezielde mensen op zoek naar nieuwe wegen in hun leven en in de maatschappij. Wat kunnen we leren van de grote heiligen uit het verleden en van de bezielde pelgrims en parochievrijwilligers die hij onderweg tegenkomt?
Wandelen is goed voor geest en lichaam. Misschien niet voor niets dat Jezus met zijn leerlingen voortdurend aan de wandel is. Het Twentse land kent vele wandelroutes langs 'Heilige Huisjes'. Marycke Naber beschreef ze in een gidsje en neemt Roderick mee langs Mariakapelletjes, kerken en kruizen in de omgeving van Vasse. Mensen gaan niet meer naar de kerk, maar kapelletjes zijn populairder dan ooit, ontdekt Roderick tijdens deze sportieve ontdekkingstocht.
Meer dan een jaar moesten dierentuinen hun poorten gesloten houden en hadden de dieren het rijk alleen. Wat gebeurde er in die tijd en wat kunnen we van hen leren over de omgang met de schepping nu we langzaam de draad van ons leven weer oppakken? Alex van Hooff van Burger's Zoo in Arnhem maakt het dagelijks van dichtbij mee. In de week van Internationale Dierendag werkt Roderick een dagje mee in dit bijzondere 'natuurgebied'.
Na lang wachten en tweemaal uitstel gaan de spelers eindelijk het toneel op: De Passiespelen vullen een zomer lang en coronaproof het openluchttheater van Tegelen. Hoe brengt dit eeuwenoude verhaal over hoop, liefde en vertrouwen weer verbinding en licht na de donkere tijden van corona en sociale distantie? Roderick zoekt het antwoord op de dag van de première.
De traditie van de Passiespelen in Tegelen gaat terug tot 1931 en heeft heel wat pieken en dalen gekend. Maar telkens weer weet dit evenement zich opnieuw uit te vinden, en blijkt het oude verhaal van het lijden en sterven van Jezus in elke periode een actuele boodschap te hebben voor de samenleving. Geert Beurskens speelt sinds 1967 in elke editie van de Passiespelen en Roderick duikt met hem in de geschiedenis om achter het geheim van de succesvolle balans tussen traditie en vernieuwing te komen.
Twee keer werden ze vanwege corona uitgesteld, maar ondanks de coronacrisis en de ernstige overstromingen in Limburg gingen de Passiespelen in Tegelen deze zomer toch door. Al bijna een eeuw weet dit evenement iedere vijf jaar in tijden van voorspoed en in tijden van beproeving mensen met elkaar te verbinden. Naast honderden acteurs brengen de Passiespelen duizenden toeschouwers uit heel Nederland bijeen. Roderick is bij de voorbereidingen en spreekt met de initiatiefnemers, acteurs en vrijwilligers over de verbindende kracht van dit evenement.
Roderick bezoekt Apeldoorn waar talloze vrijwilligers zich inzetten voor het welzijn van mensen aan de rand van de samenleving. Diaken Ronald Dashorst laat hem zien hoe je met tweedehandskleding, pizza's en een bakfiets juist in coronatijd mensen nabij kunt zijn. Zonder onderscheid zet de gemeenschap Sant'Egidio mensen aan de rand van de samenleving in de schijnwerpers.
Roderick Vonhögen fietst naar een stukje Rome in Nederland: Oudenbosch. Mark Buijs vertelt het fascinerende verhaal van de ondernemende Brabantse bouwpastoor Willem Hellemons, die eind 19e eeuw in het kleine dorp een imposante kerk liet bouwen, geïnspireerd op de Sint Pieter en Sint Jan van Lateranen in Rome.
Op zijn fietstocht door Nederland bezoekt Roderick de Oosterse wereld van Museumpark Orientalis in het Gelderse dorp Heilig Landstichting. De toekomst van dit unieke landschapspark is onzeker: bezoekersaantallen lopen al jaren terug en de coronacrisis maakte de situatie nog erger. Walter Hamers leidt Roderick langs de 29 rijksmonumenten op het terrein en vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de toekomstmogelijkheden van deze bijzondere plek.
Roderick Vonhögen pakt dit najaar de fiets en slaat een nieuwe weg in. Als een hedendaagse kapelaan Odekerke fietst hij langs de mooiste plekjes van Nederland, op zoek naar licht en hoopgevende initiatieven, in een wereld die de afgelopen maanden door corona ingrijpend is veranderd. Vandaag fiets hij naar Valkenburg. In de grotten leidt Jo Peppels hem naar de catacomben, een zorgvuldige replica van delen van de catacomben in Rome. Er zijn adembenemende schilderingen van Bijbelse taferelen te zien.
Na een tocht van veertig dagen komt Roderick aan in Santiago de Compostela. Wat heeft de pelgrimage met hem gedaan? Want hoe ga je de toekomst in na zo'n ervaring? Hij besluit de drukte achter zich te laten en verder te trekken over een eeuwenoud pad naar Finisterre en Muxía om erover na te denken. Waar de Camino eindigt, begint hij pas.
Roderick vervolgt zijn persoonlijke pelgrimage naar Santiago de Compostela. Hij loopt het langste en meest verlaten stuk: de Meseta. En dan komt hij zichzelf flink tegen. De Camino dwingt hem om veel los te laten en Roderick ontdek dat hij meer bagage met zich meedraagt dan alleen in zijn rugzak. Waar klampt hij zich aan vast? Hoe moet hij verder? Wat laat hij achter? Een tocht met lastige beproevingen, bijzondere gebeurtenissen en onverwachte ontmoetingen.
In 2019 voltooiden 350.000 mensen een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Een record, want nooit eerder werden zoveel pelgrims geregistreerd. Maar de beroemde Camino naar Santiago de Compostella ligt er sinds het begin van de pandemie verlaten bij. Pelgrims moesten hun tocht uitstellen en kunnen niet wachten om op weg te gaan. Nu een echte pelgrimage nog moeilijk is, neemt Roderick je in drie afleveringen mee op de tocht naar Santiago die hij zelf maakte voordat de coronacrisis begon. Een indrukwekkende reis langs pelgrimroutes uit het verleden, op zoek naar licht voor de toekomst.
Roderick bezoekt Apeldoorn waar talloze vrijwilligers zich inzetten voor het welzijn van mensen aan de rand van de samenleving. Diaken Ronald Dashorst laat hem zien hoe je met tweedehands kleding, pizza's en een bakfiets juist in coronatijd mensen nabij kunt zijn. Zonder onderscheid zet de gemeenschap Sant'Egidio mensen aan de rand van de samenleving in de schijnwerpers.
Roderick fietst naar Deventer, de stad van Geert Groote, grondlegger van de Moderne Devotie. Gauthier de Bekker werkt er als priester en vertelt Roderick over de impact en de verrassende relevantie van deze belangrijke beweging uit de middeleeuwen. Overal in Deventer zijn sporen van deze Moderne Devotie te ontdekken.
Op Stille Zaterdag ontdekt Roderick Vonhögen hoe een martelaar uit de achtste eeuw en een kandidaat-heilige uit ons recente verleden in Dokkum hun sporen hebben nagelaten: de heilige Bonifatius en de zalige Titus Brandsma. Beiden kwamen door geweld om het leven: Bonifatius met een bijl en Titus Brandsma in concentratiekamp Dachau. Lukt het Dokkum om de gedachtenis aan hun leven en sterven nieuw leven in te blazen?
Pastor Theo van Osch leeft als kluizenaar in Frankrijk. De stilte is de weldaad waarin hij verbonden is met God en de mensen. Theo van Osch verruilde het drukke Nederlandse parochieleven voor de rust op het Franse platteland. Roderick zoekt hem op in de stilte van het kluizenaarsleven. Wat vindt hij in de afzondering, op welke manier wortelt Theo van Osch in zijn nieuwe omgeving? Wat kunnen wij van hem leren, in onze eigen drukke wereld, waarin de stilte een steeds schaarser goed wordt?
Pastor Theo van Osch verruilde het drukke Brabantse parochieleven voor een leven in afzondering en stilte in Frankrijk. Hij koos voor een leven als kluizenaar op het Franse platteland. Roderick zoekt hem op in de stilte van het kluizenaarsleven in een klein en eenvoudig onderkomen in een prachtige omgeving, met een vervallen kapel. Theo van Osch bouwde deze eigenhandig weer op. Wat trok hem aan in het kluizenaarsbestaan en hoe veranderde het zijn leven?
Roderick Vonhögen gaat op zoek naar het geheim van de spirituele veerkracht van de Ieren. Ondanks de Engelse overheersing, de sluiting van alle kloosters tijdens de reformatie en de schok van het misbruikschandaal in de Kerk, blijven de Ieren kracht en inspiratie putten uit het geloof van de generaties voor hen. Kunnen we iets van hen leren?
Roderick Vonhögen maakt een pelgrimage langs de bijzondere plekken van Ierlands katholieke verleden. Met tot slot de beklimming van de heilige berg Croagh Patrick. De beschermheilige van Ierland, St. Patrick, vastte volgens overlevering veertig dagen op de top van berg.
Onderweg door Nederland laat Roderick zien hoe Kerst in coronatijd toch het feest van het licht kan worden.
Roderick ontmoet op zijn fietstocht verschillende mensen die in coronatijd actief zijn in de voetsporen van de heilige Nicolaas.
Roderick Vonhögen fietst verder door Nederland en komt aan in Utrecht. Sint Maarten wordt er elk jaar op 11 november groots gevierd met een feestelijke parade door de stad met lampionnen en lichtsculpturen. Dit jaar staat het evenement in het teken van de strijd tegen de armoede, maar door de aangescherpte coronaregels moest alles ineens anders. Hoe viert Utrecht de gedachtenis van zijn stadspatroon in deze coronatijd, nu feesten als deze worden afgelast?
Roderick Vonhögen fietst over de Utrechtse Heuvelrug en gaat met Marjolein Tiemens-Hulscher op zoek naar het geheim van 'groen geloven'. Natuur en geloof ontmoeten elkaar bij een bijzondere Mariagrot midden in het bos.
Op zijn fietstocht door Nederland bezoekt Roderick de oosterse wereld van Museumpark Orientalis in het Gelderse dorp Heilig Landstichting. De toekomst van dit unieke landschapspark is onzeker: bezoekersaantallen lopen al jaren terug en de coronacrisis maakte de situatie nog erger. Walter Hamers leidt Roderick langs de 29 rijksmonumenten op het terrein en vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de toekomstmogelijkheden van deze bijzondere plek.
Op zijn fietstocht doet Roderick Vonhögen het eeuwenoude Clarissenklooster in Megen aan. De zusters laten Roderick de Franciscaanse inspiratie zien in de moestuin en in de keuken van de vegetarische zuster. Zuster Chiara Bots en zuster Emmanuël Maas vertellen over het culinaire initiatief en geven Roderick een les in vegetarisch koken.
Roderick Vonhögen ontmoet in Venray de jonge dominicaan Stefan Ansinger OP, die op YouTube een succesvol kanaal met gregoriaanse gezangen heeft. De eeuwenoude traditie van het gregoriaans wil hij graag delen met mensen van nu. Roderick gaat in de leer bij Stefan en ontdekt de fijne kneepjes van het gregoriaans.
Roderick Vonhögen pakt dit najaar de fiets en slaat een nieuwe weg in. Als een hedendaagse kapelaan Odekerke fietst hij langs de mooiste plekjes van Nederland, op zoek naar licht en hoopgevende initiatieven, in een wereld die de afgelopen maanden door corona ingrijpend is veranderd. Vandaag fiets hij naar Valkenburg. In de grotten leidt Jo Peppels hem naar de catacomben, een zorgvuldige replica van delen van de catacomben in Rome. Er zijn adembenemende schilderingen van Bijbelse taferelen te zien.
Roderick Vonhögen pakt dit najaar de fiets en slaat een nieuwe weg in. Als een hedendaagse kapelaan Odekerke fietst hij langs de mooiste plekjes van Nederland, op zoek naar licht en hoopgevende initiatieven, in een wereld die de afgelopen maanden door corona ingrijpend is veranderd. Roderick Vonhögen ontmoet in Schinnen catechist Désirée van Breugel. Zij vertelt bijbelverhalen met Playmobil. 'Het begon met de Ark van Noach, die ik op zolder had staan. 'Het speelgoed sloeg aan bij de kinderen in de communielessen en kinderwoorddiensten', vertelt de oud-leerkracht. In haar werkkamer staan inmiddels liefst tien dozen met Playmobil.
Italiëdeskundige en oud-Journaalcorrespondent Andrea Vreede woont en werkt al jaren in Rome. Ze neemt Roderick Vonhögen mee naar de resten van het antieke Rome en laat zien hoe de Italiaanse cultuur en politiek verweven zijn met de wereld van het katholieke geloof.
Roderick Vonhögen is op het eiland Iona en bezoekt de grotten waar Colomba bivakkeerde, weg van de bewoonde wereld om in rust te kunnen luisteren naar God.
Nu het kerkelijke leven in onze streken steeds verder afbrokkelt, gaat Roderick op zoek naar inspiratie voor de toekomst. Ooit brachten Keltische missionarissen het christelijke geloof naar grote delen van Europa, waaronder ook Nederland. Ze bezaten niks en moesten het geloof in een heidense omgeving van de grond af zien op te bouwen. Hoe komt het dat ze daarin zo succesvol waren?
Marjolijne Koomen-du Maine werkte jarenlang voor het bisdom Den Bosch en voor de Nederlandse kerkprovincie op het gebied van jongerenwerk en huwelijkscatechese. Ze is een grote fan van paus Franciscus. Voor het eerst in tien jaar is ze weer op bezoek in Rome met een bijzondere intentie: een kaarsje opsteken voor haar zoon die al jaren last heeft van hevige epileptische aanvallen.
Op deze eerste paasdag bezoekt Roderick een aantal diakonale projecten die bijdragen aan de verbondenheid in de samenleving en oog hebben voor mensen in moeilijke omstandigheden. Projecten die kansen blijven bieden, ook als de coronacrisis weer voorbij is.
Roderick Vonhögen gaat op zoek naar een antwoord op de vraag waarom kloosters de laatste jaren zo ontzettend veel mensen trekken. Wat zoeken ze daar, en hoe helpen religieuzen hen in deze zoektocht? Een kijkje achter de schermen van de Abdij van Berne.
In de aanloop naar The Passion in Roermond bezoekt Roderick weer een aantal diaconale projecten in Limburg die bijdragen aan de verbondenheid in de samenleving en oog hebben voor mensen in moeilijke omstandigheden. De samenleving verlangt van ons dat we een dak boven ons hoofd hebben, een inkomen en een sociaal netwerk. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Wat nou als het even tegenzit, als je het even niet meer overziet en niet alles zelf voor elkaar krijgt? Dan is het fijn als andere mensen naast je komen staan en je jezelf kunt zijn.
Roderick Vonhögen reist door het schitterende landschap van het Noordereiland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en bezoekt Auckland, Wellington en Queenstown. Op de locaties die gebruikt zijn voor grote films als The Lord of the Rings ontdekt Roderick de kracht van verhalen voor het doorgeven van christelijke waarden.
Roderick Vonhögen reist door de prachtige natuur van Australië en zo naar Melbourne in het zuiden, waar deelnemers uit heel Oceanië samenkomen om ervaringen uit te wisselen over hoe je nieuwe media kunt gebruiken om gelovigen met elkaar te verbinden. Van daaruit reist Roderick verder naar Nieuw-Zeeland.
Kunst en geloof zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jonge theologen vertellen Roderick over hun favoriete kunstvoorwerp in Museum Catharijneconvent. Hoe inspireert de kunst hun beleving en hun nadenken over het geloof?
Roderick gaat op pad met naamgenoot Roderick van Attekum, een jonge Limburgse priester op studie in Rome. Hij woont binnen de muren van het Vaticaan en studeert op het Pauselijke Bijbelinstituut. Hoe is het om de buurman te zijn van paus Franciscus?
Op zoek naar inspiratie voor de toekomst in Schotland. Waarom waren de Keltische missionarissen zo succesvol?
Roderick gaat naar Lourdes om een kaarsje op te steken voor zijn ouders die het moeilijk hebben en hoort er ontroerende verhalen van troost en verbondenheid.
Roderick gaat naar Limburg om een kijkje te nemen bij het dertig meter lange kerstdiorama in de mergelgrotten van Valkenburg. Er is meer dan een jaar lang aan gewerkt. Hoe reageren bezoekers op het kersttafereel? En bisschop Harrie Smeets vertelt kerstverhalen bij de verschillende tafereeltjes in een project ten behoeve van de adventsactie.
Roderick gaat in het hartje van Friesland op bezoek bij Christien Dijkstra. Ze is al een heel jaar bezig met Kerstmis. Haar huis staat van de zolder tot de keuken vol kersttafereeltjes en scènes uit het Evangelie. Ze zijn bestemd voor een enorm kerstdiorama in de mergelgrotten van Valkenburg.
Paus Franciscus wil veel veranderen met betrekking tot de rol van de vrouw in de kerk, de zorg voor de schepping, de strijd tegen het misbruik en de aandacht voor mensen in de marge. Lukken die veranderingen een beetje? Roderick onderzoekt het in Rome.
Elk jaar lopen, fietsen en werken mensen in ons land om geld in te zamelen voor goede doelen. En daar zit bijna altijd een persoonlijk verhaal achter. Roderick ontmoet een paar van deze 'sponsorlopers' en loopt ook zelf om geld in te zamelen voor een goed doel dat hem ter harte gaat: hulp aan jonge moeders in El Salvador, een project van de Adventsactie van dit jaar.
Roderick Vonhögen maakt een pelgrimage langs de bijzondere plekken van Ierlands katholieke verleden. Met tot slot de beklimming van de heilige berg Croagh Patrick. De beschermheilige van Ierland, St. Patrick, vastte volgens overlevering veertig dagen op de top van deze berg.
Drie weken duurde de Amazonesynode. Paus Franciscus sprak met vertegenwoordigers en bewoners van het Amazonegebied. Roderick brengt de uitdagingen in kaart. Uitdagingen voor Kerk en wereld, van pastorale, sociale en ecologische aard.
Theo van Osch verruilde het drukke Nederland voor de rust op het Franse platteland. Roderick zoekt hem op in de stilte van het kluizenaarsleven. Wat zijn de uitdagingen en wat zijn de mooie aspecten van zijn nieuwe leven? Een uitzending in het kader van de Dag van de Stilte op 27 oktober.
Televisiepastoor Theo van Osch koos voor een leven als kluizenaar op het Franse platteland. Roderick zoekt hem op en volgt zijn weg van een drukke parochie naar de stilte van het kluizenaarsleven. Wat heeft hij geleerd en ontdekt? Een uitzending in het kader van de Dag van de Stilte op 27 oktober.
In Rome zie je niet alleen veel toeristen, maar ook heel veel pelgrims. Roderick ontmoet Mountain Butorac, die met zijn gezin naar Rome verhuisde om deze pelgrims te begeleiden. Met zijn dochters maakt hij filmpjes op social media, voor wie zelf niet naar Rome kan komen. Op zijn aanraden doet Roderick iets wat hij nooit eerder durfde: op zijn knieeën de Heilige Trap beklimmen voor een persoonlijke intentie, de gezondheid van zijn vader.
Hoe gaan jongeren met geloof om en hoe betrek je hen bij de kerk? Pastor Gerben Zweers trekt al jaren met ze op.
In deze aflevering ontmoet Roderick Vonhögen de Nederlandse schrijfster Rosita Steenbeek. Ze vertelt onder meer over haar ervaringen in vluchtelingenkampen op Lampedusa en in Libanon en over haar leven in Rome.
Wat kan het geloof betekenen voor een nieuwe generatie in een tijd waarin nog maar weinig mensen naar de kerk gaan? In Bergen op Zoom hebben ze een antwoord gevonden. In het eerste deel van een tweeluik laat Roderick zien hoe een hele stad samenkomt rond Maria. Gelovigen en ongelovigen, jong en oud, kerkgangers en thuisblijvers zetten zich maandenlang in voor de 75e Maria Ommegang.
Hoe gaan jongeren met geloof om en hoe betrek je hen bij de kerk? Pater Gerben Zweers trekt al jaren met ze op.
Portret van fotograaf Ramon Mangold. Hij brengt typisch katholieke gebruiken en evenementen in beeld, hij reist mee met bisschoppen en jongeren en weet de kleur van de kerk op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij won in 2017 voor zijn fotoserie over bisschop Gerard de Korte de Zilveren Camera. Een inkijkje in de manier waarop Mangold hedendaags katholiek Nederland in beeld brengt.
De Oldenzaalse Sint-Plechelmus is het katholieke middelpunt van Twente. Een kijkje achter de schermen bij de vele vrijwilligers die de parochie herbergt. Van de gids en de schatbewaarder tot de dames die de eeuwenoude vaandels restaureren...
In het voetspoor van bijna vijfhonderd Nederlandse pelgrims in het Heilig Land, met aandacht voor de zorgbedevaart en fietsende pelgrims.
De gemeenschap krimpt, de kerk moet sluiten. Zo ook in Utrecht, de Antoniuskerk is na 115 jaar aan de eredienst onttrokken.
Leerlingen van scholengemeenschap Were Di uit Valkenswaard grasduinen in het verborgen verleden van hun familie.
In Wallonië bezoekt Roderick bedevaartsoord Banneux, de abdijbrouwerij Val-Dieu en het migrantencafé van de bisschop.
Op zoek naar de katholieke wortels van de Efteling en de raakvlakken tussen de wereld van het geloof en die van sprookjes.
Hartverwarmende initiatieven houden de samenleving leefbaar. Roderick neemt een kijkje in Zwolle, Dordrecht en Rijswijk.
Gerard van den Ham zet zich met ziel en zaligheid in voor de drukbezochte Lourdesgrot in het Zuid-Hollandse Noordeinde.
Roderick wandelt in veertig dagen van Lourdes naar Santiago de Compostella. Een tocht vol ontberingen en hartverwarmende ontmoetingen.
Bram en Justyna wonen als jong stel in het Dominicanenklooster in Zwolle. Waarom hebben zij de keuze gemaakt om tussen de broeders te leven?
Eugeen Liven d'Abelardo heeft maandenlang gewerkt aan het Psalteriumproject, om daarmee het gregoriaans te behouden voor de eeuwigheid.
Eens in de vier jaar wordt in Gronsveld de Grote Bronck gehouden. Sinds de zeventiende eeuw een verbindend processiefeest met de schutterij.
Welke hartverwarmende initiatieven zijn er over de grens? De Nederlandse priester Michel Remery leidt Roderick rond in Luxemburg.
Lucas Bolsius is burgemeester van Amersfoort. Zijn geloof is houvast om de stad te verbinden en daarin ook zijn fouten toe te geven.
De Bijlmer is het toneel van The Passion. Een wijk met talloze kansrijke initiatieven. Roderick gaat op 'wijksafari'.
De zusters Norbertinessen hebben bij hun klooster in Oosterhout een enorme wijngaard. De eerste wijn wordt dit voorjaar geschonken.
Serge van Druten restaureerde een engel op de St. Jan in Den Bosch. Volg het proces van ruwe steen tot fluweelzacht beeldhouwwerk.
Roderick gaat over de grens. Wat hebben onze oosterburen te bieden aan opmerkelijke en hartverwarmende initiatieven?
Hartverwarmende initiatieven houden de samenleving leefbaar. Roderick neemt een kijkje in Utrecht, Amsterdam, Apeldoorn en Den Bosch.
Els en Jan Verbruggen uit Spanbroek steunen in het arme Moldavië een 'grootmoeder'. Voor het eerst gaan ze er op bezoek.
Veertig dagen vasten: hoe ga je dat doen en volhouden? Roderick onderzoekt welke uitdagingen verschillende mensen aangaan.
Roderick gaat over de grens. Wat hebben onze Vlaamse zuiderburen te bieden aan hartverwarmende mensen en initiatieven?
De Sint Clemenskerk brandde in 2013 af. Maar de Amelanders bouwden de kerk uit 1879 weer op. Met ruimte voor moderne kunst.
Kruispunt Arnhem is een oecumenisch inloophuis voor de zwaksten in de samenleving. Met een wonderdadig resultaat voor thuislozen.
Op zoek naar de roots van Sinterklaas. Waarom is de viering van 5 december zoals het nu is en waar komen de gebruiken vandaan?
Bisschop Frans Wiertz van Roermond en mediabisschop bezoekt als afscheid de mooiste Limburgse plekken uit zijn leven.
Speuren met Nederlandse studenten in de Eeuwige Stad, op zoek naar het Romeinse eten en met Antoine Bodar langs de geloofstradities.
Speuren met Nederlandse studenten door de Eeuwige Stad, op zoek naar het Romeinse eten en met Antoine Bodar langs de geloofstradities.
Mauricio Meneses uit Colombia is naar Nederland gekomen als missionaris. Dit jaar wordt hij priester en werkt onder de jongeren in ons land.
