

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Stand van Nederland - Alle afleveringen
Het aantal bruine kroegen in ons land neemt in rap tempo af, maar hoe komt dat eigenlijk? Zien vooral de jongere generaties het niet meer zitten om naar een ouderwets ingericht café te gaan?
We bestellen steeds meer online. Maar lang niet alles voldoet aan de verwachtingen, waardoor ook retourzendingen flink toenemen. Moet daarom wel alles gratis geretourneerd kunnen worden?
Nu de zomervakantie voorbij is, staan we weer massaal in de file. Ons land lijkt langzaamaan dicht te slibben of is er toch hoop voor de toekomst? Elif Isitman gaat op onderzoek uit.
Millennials weten musea na een lange lockdown steeds vaker te vinden, maar hoe onderscheid je je als museum? Is het bijvoorbeeld een must om echt instagrammable te zijn en wat wil men ervoor betalen?
De rust, ruimte en natuur opzoeken tijdens de vakantie of een vrij weekend: het is populair. Maar hoe bewaak je als bestemming de balans tussen duurzaamheid en toerisme? Elif Isitman pakt de veerboot naar Ameland en zoekt het antwoord op die vraag.
Om de Europese klimaatdoelen te halen, zet Nederland volop in op verduurzaming van onze industrie. Het verduurzamen is wel een enorme opgave. Maar de oplossing lijkt waterstof. Maar is dat echt zo? Raquel Schilder gaat op onderzoek uit.
Met het vliegtuig op vakantie gaan naar verre oorden, dat willen we het liefst blijven doen. Maar kan dat nog wel, gezien de klimaatproblematiek? Jill Bleiksloot bekijkt aan welke innovaties wordt gewerkt om vliegen duurzamer te maken.
De vraag naar beveiliging neemt steeds verder toe. Of het nu gaat om persoonsbeveiliging, bewakingscamera's of surveillancedrones. Wat is de prijs van onze veiligheid?
Iedere gemeente die mee wil tellen doet tegenwoordig aan citymarketing, in de hoop daarmee bewoners, bedrijven en bezoekers aan te trekken. Daar gaat het nodige geld in om, want citymarketing behelst meer dan een slogan en campagne. Maar werkt het wel, of is het eigenlijk weggegooid geld? Raquel Schilder reist het land door, op zoek naar het antwoord.
Contant geld verdwijnt steeds meer uit onze portemonnee. De jongere generaties hebben daar niet zoveel moeite mee. Hebben we die munten en biljetten eigenlijk nog wel nodig, of gaan we binnenkort al cashvrij door het leven? Jill Bleiksloot zoekt het antwoord.
Bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar een podcast, en zeker onder millennials is dit razend populair. Intussen is er een ware wildgroei ontstaan, van 'keukentafelpodcasts' tot aan true crime. Elif Iisitman, zelf podcastmaker, legt haar oor te luister binnen de podcastmarkt.
Je ziet het steeds meer: millennials die één baan hebben voor het geld, en één voor het plezier. Is dit dé manier om burn-outs te voorkomen, terwijl je toch fulltime werkt? Raquel Schilder gaat op onderzoek uit.
Het levenslied wint ook onder jongeren aan populariteit. Zijn die meezingers vooral een guilty pleasure, of vormen ze een volwassen genre? Jill Bleiksloot duikt in de markt van de Hollandse muziek.
De visserij verkeert in zwaar vaarwater. Vissers raken verstrikt in een net van regelgeving. Visafslagen sluiten en kotters worden afgevoerd naar de schroothoop, maar er gloort hoop. Raquel Schilder zoekt het uit.
Steeds meer jonge mensen kiezen voor werken als zzp'er. Zeker in de zorg zet die trend sterk door: millennials willen hun eigen werktijd indelen. Intussen plaatst het zorginstellingen, die toch al kampen met personeelstekorten, voor roosterproblemen en stijgende kosten. Zzp, vloek of zegen? Elif Istiman onderzoekt het.
Waar de vrouw vroeger thuis bleef en voor de kinderen zorgde, heeft de huidige generatie vrouwen een gezin, carrière en een druk sociaal leven. Zijn dit de gouden tijden voor de vrouw?
Nu de millenniumgeneratie massaal toetreedt tot de arbeidsmarkt is er steeds meer behoefte aan veiligheid en inclusiviteit op de werkvloer. Hoe ziet de sensitiviteitsindustrie eruit? Elif Isitman onderzoekt het.
Veel sportverenigingen zitten in zwaar weer. Torenhoge energierekeningen, teruglopende ledenaantallen en een tekort aan vrijwilligers geven heel wat clubs kopzorgen. Weten jonge mensen de weg naar de sportvereniging terug te vinden en bestaat de sportclub straks nog wel? Raquel Schilder duikt in het verenigingsleven.
Van het carnaval tot de Friese hengstenkeuring: Nederland kent veel tradities, vaak ook drukbezocht door millennials. Wat betekenen die tradities voor de lokale economie en gemeenschap? Jill Bleiksloot zoekt het uit.
Millennials willen niets liever dan regie houden over hun zwangerschap, bevalling en prille moederschap. Kán dat, met het grote aanbod aan producten en cursussen? Lisette Wellens, zelf zwanger, zoekt antwoord op die vraag.
Nederland kampt met enorme personeelstekorten. Dat vraagt om creatieve oplossingen. Worden robots onze nieuwe collega's? Raquel Schilder gaat op onderzoek uit.
Je hebt een baan en een prima salaris, maar toch red je het financieel niet meer doordat je vaste lasten zó hard zijn gestegen. De inflatie raakt vooral millennials keihard. Wat zijn de gevolgen als de middenklasse in de problemen komt? Jill Bleiksloot onderzoekt het.
Goede voornemens in het nieuwe jaar zijn voor millennials passé. Het hele jaar door werkt de jongere generatie aan een gezonde levensstijl. Maar levert dit nu echt wat op? Is deze generatie daadwerkelijk zoveel gezonder dan de voorgaande generaties? Elif Isitman ging op onderzoek uit.
De feestdagen komen eraan en iedere millennial wil gezellig een dagje shoppen. Toch wordt juist de winkelstraat bedreigd. Overal is leegstand en met de torenhoge energieprijzen en inflatie wordt het er niet beter op. Is er wel een toekomst?
Millennials behandelen hun huisdieren steeds meer als onderdeel van het gezin. Of het nou gaat om hun kind, hond, kat of konijn, de millennial heeft er alles voor over. En daar speelt de markt handig op in, want er kán ook steeds meer.
Sparen is met de huidige hoge inflatie geen oplossing. Hoe kom je als millennial nog aan een appeltje voor de dorst? Jill Bleiksloot ging op onderzoek uit.
Maar liefst 95% van ons dagelijks brood wordt van tarwe uit het buitenland gemaakt. Maar dat gaat veranderen. Er is namelijk een duurzaam initiatief om ons brood 100% Nederlands te verbouwen. Acht jaar ontwikkeling heeft geleid tot een speciale tarwesoort en nu is het zover. Veertig boeren uit Zuid-Holland en Zeeland hebben zich verenigd in een coöperatie om de zogenoemde Nedertarwe op een duurzame manier te verbouwen. Een grote meelfabriek koopt dit massaal in van de coöperatie en kan het in lokale broodproducten verwerken. Ons eigen brood, duurzaam verbouwd.
Prestatiedruk is iets waar veel millennials mee kampen. Een op de vijf jonge werkenden krijgt te maken met burn-outklachten. Waarom juist deze generatie en waar ligt de oplossing? Lisette Wellens legt die vraag onder meer voor aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS), zelf millennial.
Op een zolder van een bedrijfspand in Schiedam is een uitvinding gedaan die het wereldwijde watertekort kan verhelpen: een machine die water uit lucht kan halen. Het principe is even eenvoudig als briljant: als je een ijskoud blikje uit de koelkast haalt en op tafel zet, komen er druppels op: waterdamp dat condenseert. Die druppels kun je opvangen. Dit simpele principe heeft kunstenaar Ap Verheggen ontdekt en met Peter van Geloven in 10 jaar uitgewerkt tot een koelkastmodel, aangedreven door zonne-energie, dat overal ter wereld kan worden ingezet. Oud-generaal Tom Middendorp heeft geholpen om de uitvinding grootschalige toe te kunnen passen.
In de huidige bouwcrisis kunnen grote stappen gemaakt worden. De bouwwereld zal sterk verduurzamen, anders blijft het maar vervuilend. In Friesland zijn ze er al een tijd mee bezig: de teelt van de sigarenplant, ofwel lisdodde. De teelt van dit gewas is beter voor het klimaat en het is ook nog eens veel duurzamer dan bestaande isolatiematerialen. Voor de boeren kan het economisch aantrekkelijk zijn om deze gewassen te telen. Raquel Schilder trok de velden op en ging op bezoek bij makers van duurzame huizen die in een dag kunnen worden opgebouwd en voor iedereen betaalbaar zijn.
In Alkmaar wordt gewerkt aan twee bijzondere uitvindingen. Het bedrijf SCW heeft een reactor ontwikkeld die van afvalstromen, zoals rioolwater en plastic, groen gas kan maken. En dit doen ze in tien seconden en niet in miljoenen jaren, zoals bij aardgas het geval is. Met de huidige energiecrises zeer relevant. De Gasunie en het ministerie van Economische Zaken steunen deze innovatie, die in 2023 op de markt moet komen. SCW heeft ook iets bedacht om de CO2 uit de lucht te 'happen'. De opgevangen CO2 wordt opgeslagen in gerecycled bouwmateriaal. Bedenker en directeur Gerard Essing: 'We dragen bij aan de afkoeling van de aarde'.
Jarenlang lag het geld voor jonge mensen met een leuk bedrijfsidee voor het oprapen, maar de gouden tijden voor start-ups lijken voorbij in het huidige onstuimige economische klimaat. Is de start-up nog levensvatbaar? Raquel Schilder ging op onderzoek uit.
De CO2-uitstoot compenseren van je online bestelling, tankbeurt, vliegreis of festivalbezoek. Bijvoorbeeld via het planten van bomen. Bedrijven geven je steeds vaker die optie. Maar werkt het wel, of is het greenwashing? Elif Isitman ging op onderzoek uit.
Van bier tot wijn en champagne: het aanbod van alcoholvrije dranken wordt snel groter en wint zeker onder jongere generaties aan populariteit. Tegenwoordig heeft Nederland zelfs slijterijen met een volledig alcoholvrij assortiment. Worden we ons steeds bewuster van de schadelijke effecten van alcohol en is iedereen dus blij met deze trend? Raquel Schilder zoekt het uit.
Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.
Kleren shoppen: veel millennials zijn er dol op. Maar door goedkope kleding en snelle modetrends lijken we steeds vaker van garderobe te willen wisselen. Daarmee gooien we ook veel kleding weg. Het moet duurzamer, vindt de overheid. Maar kan dat ook? Raquel Schilder gaat op zoek naar het antwoord.
Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.
De terrassen zitten vol, het bier vloeit rijkelijk. De bierprijs is intussen behoorlijk gestegen. Inflatie, gestegen grondstofprijzen, het bekende verhaal. Maar tegelijkertijd maken de grote brouwerijen enorme winsten. Hoe zit dat en hoe komt die prijs tot stand? Lisette Wellens zocht het uit.
Nu de gasprijs weer omhoog is geschoten, is er steeds meer discussie over de afhankelijkheid van het gas. We moeten minderen en uiteindelijk zelfs van het gas af. Maar kan dat ook, lukt het de generatie millennials om daadwerkelijk van het gas af te komen? Raquel Schilder onderzoekt deze vraag.
De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Lisette Wellens zocht het uit.
Het piept en kraakt op de arbeidsmarkt en volgens experts is het einde van de problemen nog lang niet in zicht. Moet Generatie Next langer, harder en meer gaan werken om onze hoge levensstandaard te kunnen behouden? Millennial Jill Bleiksloot zocht het uit.
Kamperen in eigen land is weer helemaal in. Klimaatverandering helpt daarbij, want het aantal mooi- weerdagen in Nederland is flink toegenomen. Maar millennials willen wel droge voeten en een privé wc. De campings in Nederland worden daardoor luxer, maar ook duurder. En dat is voor de oudere kampeerders een hard gelach.
De festivals vliegen na twee jaar droogte weer om de oren van millennials. De festivalbranche staat te trappelen om de schade in te halen. Maar kunnen we eigenlijk wel zoveel festivals tegelijk aan? Raquel Schilder zoekt uit of de vorig jaar beloofde Summer of Love 2022 niet alsnóg in het water valt. Stand van Nederland: Generatie Next (NPO2)
Van slapen tot het beginnen van een bedrijf: voor iedere uitdaging is tegenwoordig een coach. Hoewel Generatie Next gretig gebruik maakt van deze prijzige hulp, is regulering van de coachingsmarkt nog ver te zoeken. Is een coach wel het geld waard? Raquel Schilder zocht het uit.
Staat Generatie Next machteloos tegenover bezwaarmakers met te veel vrije tijd? Bouwplannen voor broodnodige nieuwe huizen verzanden nu dikwijls in jarenlange bezwaarprocedures. Of is er een betere manier om inspraak te regelen?
Het subtiel beïnvloeden van de consument is inmiddels een serieuze industrie geworden. Millennials delen onbewust grote hoeveelheden data over hun koopgedrag, waarmee bedrijven hun verkoopstrategieën iedere dag optimaliseren. De marketing is zo succesvol dat vooral jongeren ongemerkt grote schulden kunnen opbouwen. Toezichthouders kunnen niet veel meer doen dan bedrijven vriendelijk vragen ethisch om te gaan met wat ze allemaal weten van consumenten en hun gedrag.
Nederland heeft de grootste pretparkdichtheid ter wereld. Hoe zorgen pretparken ervoor dat ze populair blijven onder millennials? Komt dit misschien door de steeds spectaculairdere achtbanen, die grotendeels gebouwd worden in een Nederlandse fabriek? Raquel Schilder zoekt uit waarom mensen naar een pretpark gaan en kijkt naar de economie die hierachter schuilgaat.
Sinds de inval in Oekraïne is het besef terug dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het kabinet stopt nu extra miljarden in defensie. Wat vind Generatie Next van deze historische omslag?
Vliegschaamte zit de reislust van millennials nogal eens in de weg. Het spoor kan soelaas bieden. Maar is de trein er wel klaar voor om een serieus alternatief voor het vliegtuig te zijn? Raquel Schilder stapte in de treincoupé en zocht het uit.
Vanwege de oorlog in Oekraïne trekken westerse bedrijven zich terug uit Rusland. Bedrijven die niet op tijd vertrekken uit Rusland lopen het risico scherp bekritiseerd te worden door president Zelensky, die in vrijwel alle westerse parlementen een prominent podium kreeg. Millennials spelen een sleutelrol. Bedrijven die niet varen op een moreel kompas lopen het risico nieuwe klanten en jonge medewerkers verliezen.
Het leven van millennials speelt zich binnenkort niet meer af op het internet maar in het internet. Terwijl nu nog uitsluitend fanatieke gamers zich helemaal onderdompelen in een virtuele fantasiewereld, zal voor de meeste millennials een uitje in het metaverse zo gewoon zijn als een wandeling naar de supermarkt. Wie gaan er verdienen aan de metaverse, en wat zijn de regels? En belangrijker: wat trek ik aan?
Door de enorme energieprijzen overweegt bijna de helft van de Nederlandse glastuinbouwers te stoppen. De oorlog in Oekraïne leidt tot nooit eerder vertoonde prijsstijgingen. Millennial Jill Bleiksloot ziet dat de zwartste scenario's van De Nederlandsche Bank nu al ingehaald zijn door de werkelijkheid. Zal de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne overgaan in een voedselcrisis?
Millennials hebben veel vaker dan andere leeftijdsgroepen lichte psychische klachten. Commerciële psychologen spelen hierop in en dat kost gemeenten, die de rekening vanuit Jeugdzorg betalen, miljoenen. Tegelijkertijd zijn er voor de kleine groep kinderen met ernstige problemen wachtlijsten en lijden jeugdzorginstellingen verlies. Stand van Nederland Generatie Next onderzoekt hoe de economische wildgroei beheerst moet worden.
Millennial Jill Bleiksloot is in verwarring. Europa is in oorlog. Voor het eerst in haar leven kunnen er dingen echt gaan veranderen. Door inflatie en de oorlog wordt alles duurder, van boodschappen tot gas en bouwmaterialen. Een eigen huis lijkt verder dan ooit. Gaat deze generatie te maken krijgen met minder welvaart?
Als er een generatie is die weet dat ze iets moeten doen om de aarde te behouden, dan zijn het de millennials. Principes lijken steeds heiliger te worden, maar tegen welke prijs? En heeft het überhaupt zin? Want hoe vervuilend we zijn, wordt volgens de berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving voor 60% bepaald door ons inkomen. De inhoud van je portemonnee speelt voor je duurzame gedrag een veel grotere rol dan je opleiding of politieke voorkeur. Goed doen voor de bühne?
Leven als een miljonair is helemaal niet meer bijzonder. Rijk worden is een eitje in Nederland. Ieder jaar komen er zo'n 25.000 miljonairs bij. Waardestijging van huizen, beleggen, crypto's. Hoe belangrijk is een goede opleiding nog en moet ik nog wel werken voor mijn geld. Wat moeten millennials doen om rijk te worden?
Klimaatverandering is misschien wel de grootste uitdaging waar millennials voor staan. Zo'n 60 procent van ons land kan overstromen en moet beschermd worden tegen de zee en de rivieren. In dit gebied wonen meer dan negen miljoen mensen. Waar kan de nieuwe generatie straks nog veilig wonen en voor welke prijs?
Raquel Schilder ziet geen daden maar woorden bij de bouw van Feyenoord City. Over de economie van het voetbalstadion.
Ons stroomnet slibt langzaam dicht. Van telefoon tot elektrische auto's en van windmolens tot zonnepanelen: nog nooit gebruikten én produceerden we zoveel elektriciteit in Nederland. Bedrijven moeten op sommige plekken op een wachtlijst voor een aansluiting en de bouw van nieuwe wijken wordt steeds lastiger. Zit Generatie Next straks in het donker? Millennial Jill Bleiksloot onderzoekt de gevolgen van elektrificatie.
Jill Bleiksloot is jong, werkt, heeft een partner en dus een leuk leven. Toch dreigt er binnen afzienbare tijd iets te veranderen. Haar schoonvader heeft op dagelijkse basis hulp nodig. Mantelzorg. Het gebeurt al door duizenden Nederlanders en een grote groep van honderdduizenden millennials komt straks ook voor de keuze te staan: ga ik mijn ouders verzorgen en kan ik daardoor zelf minder werken, of besteed ik het uit en maak ik carrière? Wat is goed voor ons en wat is goed voor de economie?
Raquel Schilder staat overal voor open, ook voor China. Steeds meer zelfs voor China. Of generatie next nou een elektrische scooter deelt of online shopt, veel van de producten komen uit het Verre Oosten. En de millennials gebruiken ze graag, want ze zijn goedkoop en technologische steeds beter. De vraag is: Kan de nieuwe generatie nog wel zonder China? Zijn we niet te afhankelijk? Ook als afzetmarkt wordt China steeds belangrijker. Een potentiële miljoenenmarkt is aan het ontstaan voor jonge ondernemers uit onder andere Nederland.
Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden. Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z'n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?
Elen Demir ziet de kosten voor haar primaire behoeften eten, brandstof en energie stijgen. De nieuwe generatie is gewend geraakt aan welvaart, maar is die nog wel te behouden met een pandemie, schaarste en oplopende inflatie? Elen onderzoekt waarom haar goederen duurder worden en komt al snel bij de logistiek terecht. Containers hebben meer invloed dan je in eerste instantie zou denken.
Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot zoekt, zoals zovelen, al twee jaar een huis. Ze heeft eigen geld, een hypotheek en er zijn bouwers met materialen voor nieuwbouw. Er zijn stukken grond, aangewezen voor woningen, beschikbaar. Toch komt ze maar niet aan een eigen plek. Wat gaat er toch mis voor generatie next?
Je bent wie je kent is een veelgehoorde kreet. Vijftien procent van de werkzoekenden vindt een nieuwe baan via zijn netwerk. Is de nieuwe generatie zich daarvan bewust? En hoe pakken ze dat aan? Millennial Elen Demir gaat op onderzoek en kijkt welke netwerken daadwerkelijk wat opleveren en of je ook zonder kan. Via social media staan we allemaal met elkaar in contact, maar heeft dat hetzelfde effect?
De arbeidsmarkt verandert. Dertig jaar voor dezelfde baas werken komt straks nauwelijks meer voor. Millennials willen zelf bepalen waar, wanneer en voor wie ze werken. Maar dat strookt lang niet altijd met onze wet en levert conflicten en zelfs rechtszaken op. Raquel Schilder zoekt uit wat er moet veranderen om de nieuwe generatie meer ruimte te geven. En is dat wel haalbaar voor werkgevers?
Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, voor open. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie. Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.
Onder millennials is het gebruik van drugs geen taboe. Criminelen verdienen door de vraag naar oppeppers miljarden in een illegale economie. Is Generatie Next zich daar wel van bewust? Over opsporing en het witwassen van drugsgeld.
De coronacrisis laat z'n sporen na. Niet in de minste plaats door de enorme extra schuld van bijna 90 miljard die is gecreëerd door alle steun van de overheid. We zitten met z'n allen op een enorme geldbubbel. Presentatrice Elen Demir vraag zich af dat gevaarlijk is, of niet. De economie draait weer op volle toeren en we hebben een schreeuwend tekort aan mensen. Maar tegelijkertijd kunnen ondernemers nauwelijks rondkomen, hebben ze schulden uitstaan en is de coronasteun weer bijna terug naar nul. Gaat een grote groep millennials hier straks last van krijgen?
De kosten van de zorg lopen gigantisch op door o.a. vergrijzing, bureaucratie en technologische ontwikkelingen. Elen Demir wil weten waar de uitdagingen en kansen liggen om de zorg voor haar generatie betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief te houden. Heeft Marcel Levi, de gerenommeerde hoogleraar geneeskunde, een oplossing? In Limburg gaat Elen op bezoek bij een ziekenhuis waar ze het roer flink hebben omgegooid.
De komende 25 jaar krijgen we te maken met de grootste intergenerationele vermogensoverdracht van de geschiedenis. Waar gaat al dat geld naartoe? Goede doelen en culturele instellingen houden ferm de hand op, maar tegelijkertijd wijst onderzoek uit dat millennials steeds minder geven. We zoomen in op de ouderwetse filantropie en op een nieuwe groep die wil geven, maar er ook iets voor terug wil.
Het wordt een van de grootste aan te pakken thema's op het bordje van het kabinet: we moeten zuiniger zijn op het klimaat, en daarmee staat ook de toekomst van de boeren in Nederland op de tocht. Wat blijft er over van dat oer-Hollandse landschap met die schattige koeien in de wei? Gebukt onder torenhoge schulden houden veel millennial-boeren het voor gezien. Niet verwonderlijk, als blijkt dat één op de drie boeren een inkomen onder het minimumloon heeft. Hoe kun je als boer nog wél je geld verdienen in de landbouw?
Anno 2021 verdwijnen steeds meer krimpgebieden. Mede aangevoerd door de stijgende huizenprijzen gaan steeds meer westerlingen richting de provincie. Wat betekent dat voor dorpen en steden op het platteland? En kunnen jonge mensen in die gebieden nog wel huizen kopen nu de prijzen ook daar zo hard stijgen? Elen Demir reist af naar Doetinchem en vraagt zich af of de veranderende economie de gemeenschap verandert.
Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie.
Presentatrice Elen Demir heeft last van FOMO: Fear of missing out. Heel veel van haar generatiegenoten zijn de afgelopen maanden gaan beleggen of hebben hun spaargeld in crypto's gestopt. Onderzoek wijst uit dat millennials grote risico's durven te nemen omdat ze, in financieel opzicht, nog nooit echt een grote crisis hebben meegemaakt. Welke generatie heeft het nakijken?
Millennial Jill Bleiksloot is op zoek naar de beste energievoorziening voor haar toekomstige huis, zoals zo veel generatiegenoten. Zonnepanelen, warmtepompen, groene stroom... We willen zo veel, maar wat is haalbaar en vooral: wat is betaalbaar? Over kansen en drempels op de energiemarkt.
Millennial Elen Demir vraag zich af hoe anno 2021 haar maatschappelijke positie ervoor staat. Haar moeder heeft haar verteld over de vrouwenemancipatie in de jaren zeventig en dat zij nu dezelfde rechten heeft als de man. Is die strijd wel gestreden? Vrouwen verdienen nog steeds minder en worden nog steeds achtergesteld bij het bereiken van de gewenste maatschappelijke positie. Het kost ze dus gewoon geld. Maar kunnen ze daar zelf ook iets aan doen? Ze spreekt met o.a. topvrouw Neelie Kroes, maar ook met vrouwen op de werkvloer van de NS: twee generaties, moeder en dochter, machinisten.
Nederland zag het afgelopen coronajaar een explosieve toename aan nieuwe huisdierbaasjes. Ook Jill Bleiksloot kon de verleidende puppyogen niet weerstaan en nam een hondje in huis. Maar wat zijn de gevolgen van deze ongekende huisdierenpopulariteit? Ondernemers zien hun kansen schoon, maar ook de malafide handel tiert welig. Hondjes gaan soms voor niet minder dan 3.000 euro over de toonbank. Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit.
Millennial Raquel Schilder is op zoek naar vervoer en comfort. Ze wil een auto kopen, haar eerste, maar ze twijfelt. Is dat anno 2021 nog wel handig? Kopen of delen? Voor een beter milieu denkt ze aan elektrisch, maar dat is nog nauwelijks te betalen voor een twintiger. En wat is er over van het statussymbool van de automobiel? Over de autoindustrie die steeds sneller in beweging is.
Tussen 1995 en 2019 zijn onze consumentenuitgaven met ruim 44% gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat we steeds maar meer spullen kopen en daarmee ook onze afvalberg verhogen? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.
Presentatrice Raquel Schilder is 28 jaar oud en heeft een leuke vriend. Tijd voor een kind, want Nederland heeft meer baby's nodig om welvarend te blijven. De verantwoordelijkheid voor onze economische groei ligt daarmee in haar schoot. Maar heeft ze daar wel zin in? Zijn er geen andere manieren om onze economische groei op peil te houden: automatisering bijvoorbeeld, of arbeidsmigratie? Raquel zoekt het uit.
Jill Bleiksloot is gek op voorspellingen, maar dan moeten ze wel uitkomen. Dat gebeurde niet bij de huizenmarkt, waarbij werd gezegd dat de groei minimaal zou stagneren. Ze besloot te wachten. En nu? Een huis kopen zit er voorlopig niet in. Iedereen is op zoek naar grip op de toekomst. De politiek, de banken, de economie, de hele samenleving drijft op voorspellingen. Kunnen we onze welvaart sturen met voorspellingen?
Elektrisch rijden, inductiekoken en korter douchen. Raquel Schilder doet haar best. Allemaal om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat beseft de generatie next als geen ander. Maar het grootste deel van de uitstoot komt nog altijd op rekening van de industrie. Handelssystemen met verplichte CO2-rechten en vrijwillige CO2-compensaties moeten ook in deze sector zorgen voor een transitie. CO2 is handelswaar geworden, puur geld. Maar helpen dit soort initiatieven om de uitstoot omlaag te krijgen of verdienen bedrijven, instanties en beleggers er vooral aan? Wie profiteren?
Elen Demir is op zoek naar haar prins op het witte paard. Waar let je dan op? Romantiek lijkt het belangrijkste, maar we lijken steeds meer op zoek te zijn naar gelijkgestemden, ook op financieel gebied. Een relatie is als een transactie, offline en online, want corona heeft het er niet makkelijker op gemaakt. Economie en de liefde.
De huidige coronapandemie toont het pijnlijk aan: overgewicht zorgt voor een extreme piek in deze gezondheidscrisis. (Te) dikke mensen zijn een grote risicodoelgroep. En dat is kostbaar. De rekening voor de gezondheidszorg loopt rap op. Hoe is dat op te lossen? Minder vet, suiker en zout in eten stoppen, zou je zeggen, maar lekker en ongezond eten levert ons ook een hoop geld op. En dat vinden we nou eenmaal lekker. Is met gezond voedsel wel geld te verdienen?
De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?
Waar komen toch al die miljarden euro's die we gebruiken om onze economie overeind te houden in tijden van corona vandaan? De staatsschuld neemt toe en niemand weet precies wat de gevolgen zijn. De Generatie Next vraag zich af wanneer dit afbetaald moet worden. Of hoeft dat misschien helemaal niet? Met Jill Bleiksloot.
De pandemie en recessie kregen 'm het afgelopen jaar niet klein. En nieuwe maatregelen van de overheid zijn een druppel op de gloeiende plaat: de huizenmarkt is onbestuurbaar geworden, met torenhoge prijzen en een extreem lage rente. Hoe komt de starter nog aan een huis? Elen Demir, zelf starter op de woningmarkt, zoekt uit waar het spaak loopt en wat een oplossing zou kunnen zijn.
Wat kost jouw stem? De politieke campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is in volle gang. Op radio en televisie, maar vooral online. Hoeveel hebben politieke partijen over voor het kruisje in het juiste vakje? En welke partijen zijn daar het best bedreven in? Raquel Schilder over campagneteams die geld moeten omzetten in zetels.
Cybercrime heeft de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis een enorme vlucht genomen. Presentatrice Elen Demir spreekt met experts en zoekt uit wie deze criminelen zijn en waarom er steeds meer Nederlanders in deze extreem geraffineerde vorm van oplichting trappen. Als de bank je belt, belt de echte bank je dan wel?
De coronacrisis heeft ons gedwongen massaal thuis te zitten en thuis te werken. Ondanks het drama dat veel ondernemers hierdoor ondervinden, is er een andere groep die hier juist van profiteert. We bestellen thuis alles online: van eten en kamerplanten tot seksspeeltjes. Maar veel mensen voelen zich opgesloten en zoeken een online hulp. En ook dat is business. Stand van Nederland over de florerende thuiseconomie.
Stand van Nederland volgt sinds het uitbreken van de coronacrisis ondernemers in moeilijke tijden. Vandaag de familiebedrijven. De economie is volledig vastgelopen en dat merkt iedereen, maar hoe doen de familiebedrijven het in deze tijd? Is het een voordeel om in crisistijd een familiebedrijf te hebben of juist een blok aan het been? Stand van Nederland gaat op onderzoek uit en zoekt de familiebedrijven op. Zo gaan de makers langs bij topkapper Rob Peetoom. Peetoom had juist een stapje teruggedaan voor de volgende generatie, maar door de crisis moet hij zelf weer volledig aan de bak. Ook gaan we langs bij de familie Waardijk, schoenverkopers in Alkmaar sinds 1847. Een paar jaar geleden ging hun zaak in rook op en deze tegenslag waren ze net te boven. Hebben zij wederom de veerkracht om de gevolgen van deze coronacrisis, in een branche die toch al onder druk staat, te overwinnen?
Ondernemend Nederland komt langzaam weer in beweging. Voorzichtig gaat Nederland deze zomer ook weer op vakantie in eigen land. De terrassen, restaurants en pretparken lijken ook volop te draaien. Maar wat gaat er schuil achter de ondernemers? Voor welke pijnlijke beslissingen staan ze? En gaan we met z'n allen door het slechte Hollandse weer toch weer naar de zon vliegen? Stand van Nederland houdt de vinger aan de pols.
Stand van Nederland volgt sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart ondernemend Nederland, kleine en grote ondernemers. Hoe worstelen deze hardwerkende Nederlanders zich door dit wereldwijde drama heen? U ziet onder meer ondernemers uit de uitvaartbranche, de sierteelt, de horeca en de huizenmarkt.
In Nederland muziekland gaat jaarlijks ongeveer een miljard euro om. Het streamen van muziek is winstgevend geworden, nadat internet aan het begin van de eeuw de industrie had weggevaagd. Zelfs pensioenfondsen investeren erin om onze pensioenen veilig te stellen. We kijken achter de schermen van de muziekindustrie naar de mensen die het geld verdienen. We spreken onder anderen met Gerard Ekdom, Pierre Rieu van de André Rieu Holding, Johan Derksen en Talpa's talentscout Basja Chanowski.
Na de val van de Berlijnse Muur dachten wij geen krijgsmacht meer nodig te hebben. Er werd flink bezuinigd op Defensie, maar de tijden zijn veranderd en er wordt weer flink geïnvesteerd in onze krijgsmacht. En de F-35 zorgt in Nederland voor flink wat werkgelegenheid in de defensie-industrie.
De landbouw moet radicaal anders, vindt minister Carola Schouten van landbouw. Maar hoe gaan onze boeren dat doen? Door schaalvergroting zien we steeds vaker landbouwbedrijven met een omzet van meer dan drie miljoen per jaar. Kunnen ze nog wel genoeg verdienen als ze moeten inkrimpen? We zien onder andere een circulaire varkensboer die zo'n 60.000 biggen met taart en patat voert, een drone-boer die zijn land vanuit de lucht observeert en een bio-boer die nooit meer terug wil naar de gangbare landbouw. Stand van Nederland over geld verdienen met boerenverstand.
Aan je eerste kind geef je behoorlijk wat geld uit. Het CBS berekende dat we gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen neerleggen. Stel dat je een inkomen hebt van zo'n 30.000 euro per jaar, dan geef je 5.100 euro uit. Dat gaat niet alleen op aan kinderwagens, luiers en spenen. We willen ook luxe voor ons kind, zoals massages en badjes in een spa. Stand van Nederland onderzoekt hoe we ons geld besteden aan onze baby's.
De overheid wil naar een rookvrij Nederland, maar niet iedereen is daar blij mee. Zo maken tabakswinkeliers zich grote zorgen over de toekomst. Kunnen zij door alle wet- en regelgeving het hoofd boven water houden? We zien hoe de tabaksindustrie volop inzet op producten die minder schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals de e-sigaret. Maar er wordt ook flink aan de stop-kant verdiend. Kauwgom, pleisters, cursussen. Hier zijn inmiddels miljoenen mee gemoeid. En we zien de opkomst van de illegale sigarettenhandel in ons land. Alleen al het afgelopen jaar liep de overheid veertig miljoen aan tabaksaccijns mis door de illegale handel. Track & trace op een pakje sigaretten is daarom de toekomst. Stand van Nederland over de sigaret als verdienmodel anno 2019.
Er gaat ongeveer 1,7 miljard euro om in de kappersbrache. De omzet stijgt jaarlijks iets, maar opvallender is dat er in de afgelopen tien jaar 10.000 kappers zijn bijgekomen en dat is niet altijd zuivere koffie. Hoe dat kan? Stand van Nederland over de knipknaken in de kapsalons.
