True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Van krot tot Vinex - Alle afleveringen
Van krot tot Vinex
Van krot tot Vinex: De Vinex-wijk: het huis als verdienmodel

Mariëlle start haar zoektocht vanuit een woning in Brandevoort, een Vinex-wijk in Helmond, opgetrokken in neo-traditionele stijl. Vanaf het midden van de jaren 90 verrijzen in heel Nederland Vinex-wijken, grote nieuwbouwwijken aan de randen van de stad. De overheid geeft de markt vrij spel. De Vinex-wijken moeten het huizentekort oplossen en het zijn projectontwikkelaars die dat moeten bewerkstelligen - en die daar goed geld aan verdienen. Het marktdenken beïnvloedt ook de woningbouwcorporaties. Zij moeten hun eigen broek ophouden. De verleiding van het grote geld zorgt ervoor dat sommige woningbouwcorporaties behoorlijk ver van huis raken.



Van krot tot Vinex
Van krot tot Vinex: Bouwen, bouwen, bouwen

Na de Tweede Wereldoorlog likt Nederland zijn wonden. Er is aan alles een tekort, maar vooral aan huizen. De situatie is zo nijpend dat de overheid mensen dwingt woningzoekenden in huis te nemen. En dan komen er ook nog honderdduizenden mensen uit het voormalige Nederlands-Indië en de Molukken. Hoe lossen we dat op? Bouwen, bouwen, bouwen is het credo. En met name portiekflats, zoals in de Zwolse wijk Dieze, waar in 1962 de miljoenste naoorlogse woning van Nederland wordt opgeleverd. Daar begint Mariëlle Tweebeeke deze aflevering. Het is vooral minister Pieter Bogaers die midden jaren zestig het bouwtempo tot ongekende hoogten opvoert.



Van krot tot Vinex
Van krot tot Vinex: De vlucht naar het groen

Al in de 19e eeuw is in Groot-Brittannië de tuinstadbeweging actief en enkele decennia later slaat die over naar Nederland. In de jaren 20 en 30 zien we ze verschijnen: de wijken waarvan groen, licht en lucht de uitgangspunten zijn. Hilversum geldt als de ultieme tuinstad, met architect Willem Dudok als spilfiguur. De jaren 30-woning, met zijn ruime kamers, glas-in-loodramen en fraaie bakstenenarchitectuur, is kenmerkend voor dit type stad. Hoe is het mogelijk dat juist in de jaren 30, de crisisjaren, zulke huizen gebouwd kunnen worden? Mariëlle begint haar zoektocht bij een van die gewilde jaren 30-woningen, een huis met een verhaal.



Van krot tot Vinex
Van krot tot Vinex: Van krot tot arbeiderspaleis

Aan het begin van de 20e eeuw leven veel arbeiders nog in krotwoningen. De politiek grijpt in: in 1901 wordt een heuse Woningwet aangenomen. Voor het eerst gaat de overheid investeren in betaalbare huurwoningen. De woningcorporaties krijgen een centrale rol en idealistische architecten slaan aan het bouwen. Een van hen is Michel de Klerk. Zijn bekendste werk is Het Schip, een waar arbeiderspaleis in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Vanuit een van de nog altijd iconische woningen van Het Schip onderzoekt Mariëlle Tweebeeke hoezeer de Woningwet van 1901 Nederland heeft veranderd. Maar eind jaren twintig wordt alles anders.