True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Andere tijden - Alle afleveringen
Andere tijden
Andere Tijden: Oranje op de ski's

Koningin Wilhelmina wandelde er in de sneeuw. Juliana skiede er, al haar kinderen stonden er ook op de ski's, net als haar kleinkinderen en achterkleinkinderen. In hun kielzog kwamen de 'gewone' mensen. In steeds groteren getale trokken Nederlandse toeristen naar de Alpen om zich de berg op te laten slepen en er dan weer af te glijden. Zo veranderde Lech, het skioord van de Oranjes, van een simpel dorp met koeien in een skioord voor de happy few en daarna in een gewilde plek waar iedereen graag gezien wilde worden.



Andere tijden
Andere Tijden: De slag om het gas

Dolblij is Nederland begin jaren 60 met de vondst van het Groningse gas. Meer dan in welke land ook worden huizen aangesloten op het gas. Het brengt Nederland welvaart. Maar ooit is het gas op, en wat dan? Staatsbedrijf Gasunie verzint een list. In plaats van Gronings gas gaat Nederland Russisch gas transporteren en dus wordt in de jaren 90 onderhandeld met het Russische bedrijf Gazprom. Na de eeuwwisseling begint het Russische gas te stromen. Om dat te vieren organiseert het nieuwe Groninger Museum een tentoonstelling van de Russische Rembrandt. Het lijkt een briljant plan, van producent naar handelaar, maar is dat ook zo?



Andere tijden
Andere Tijden: Het eindeloze zwijgen

Nederlandse priesters, paters en nonnen hebben in de vorige eeuw tienduizenden kinderen misbruikt. Dat was tien jaar geleden de conclusie van de commissie-Deetman in zijn rapport over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Het zijn nog steeds adembenemende cijfers. En nog steeds is de vraag: Hoe kon dit decennialang door zijn gegaan? Andere Tijden blikt terug. Wisten we het niet of wilden we het niet weten?



Andere tijden
Andere Tijden: Kernenergie: onderwerp van eeuwige discussie

Nu iedereen CO2-vrij maar niemand windmolens in zijn buurt wil, is kernenergie terug op de politieke agenda. 40 jaar geleden start de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie, een groot participatie- en consultatie-experiment. Gewantrouwd door links en rechts: voor links een manier om kerncentrales door te drukken, voor rechts onzinnige geldverspilling. De Brede Maatschappelijke Discussie mag geen referendum zijn, maar wat is het dan? Hoe dan ook, de uitkomst - kerncentrales: ja, maar niet meteen - wordt door de partijen verschillend uitgelegd. De ramp in Tsjernobyl legt alles stil, maar het onderwerp kernenergie komt altijd terug.



Andere tijden
Andere Tijden: Wonen Ja, Leegstand Nee

Terugblik met krakers, politieagenten en stadsbestuurders van destijds op de Piersonrellen in de jaren 80 in Nijmegen. Dat arbeiderswoningen moesten verdwijnen ten behoeve van een parkeergarage, stuitte op veel verzet. Met groot materieel verwijderde de politie de krakers uit de bezette panden.



Andere tijden
Andere Tijden: Trim u fit!

Gealarmeerd door het groeiend aantal mensen met hart- en vaatziekten starten de Nederlandse Sport Federatie en de overheid in 1969 een campagne om ons aan het bewegen te krijgen: Trim u fit! Overal verschijnen trimbanen. Minister Luns gaat zwemmend op de foto om het goede voorbeeld te geven. Andere Tijden laat met historisch beeldmateriaal zien hoe groot het succes van deze campagne was, een succes dat doorklinkt tot op de dag van vandaag. Aan het woord komen Wim de Heer, een van de bedenkers van de campagne, sportprofessor Maarten van Bottenburg en marathoncracks Marja Wokke en Gerard Nijboer.



Andere tijden
Andere Tijden: Heimwee naar Hoogovens

Het voormalige Hoogovens was een van de steunpilaren van de naoorlogse industrialisatie van Nederland en geldt nog steeds als een succesvolle staalproducent die kan wedijveren met de concurrentie uit Azië. Maar het enorme bedrijf is sinds eind jaren 90 ook de speelbal van buitenlandse eigenaren, eerst uit Engeland en daarna uit India. Andere Tijden duikt in de geschiedenis van Hoogovens, laat zien hoe het bedrijf na de oorlog zo groot kon worden en reconstrueert hoe het zijn onafhankelijkheid verloor. Aan het woord komen oud-werknemers, die vaak hun hele leven bij Hoogovens zijn gebleven.



Andere tijden
Andere Tijden: Een Indiase prins in bezet Nederland

In 1943 komen zo'n drieduizend Indiase soldaten naar Texel, Zandvoort en Oldebroek. Ze zijn onderdeel van het Legion Freies Indien van de Duitse Wehrmacht. Ze zijn door de Indiase verzetsleider Subhas Chandra Bose overgehaald om aan Duitse zijde te vechten. Bose vindt dat Gandhi niet ver genoeg gaat met zijn geweldloze acties. Met steun van Hitler hoopt hij de Britten uit India te verdrijven. Het is een verbond met de duivel. Getuigenissen van mensen die als kind de soldaten zagen komen, en van kinderen van Indiase soldaten. Astrid Sy interviewt de dochter van Subhas Chandra Bose, econoom Anita Bose Pfaff.



Andere tijden
Andere Tijden: De klant is koning

In de jaren 90 wil minister van Economische Zaken Hans Wijers de winkeltijden verruimen. Werknemers moeten flexibel zijn en dus moeten zij ook op een flexibel tijdstip boodschappen kunnen doen. Dat stuit op weerstand. De vakbeweging en veel winkeliers zien niets in zijn plan om de winkeltijden vrij te geven. Boze winkeliers demonstreren omdat ze voorzien dat veel zaken moeten sluiten omdat de personeelskosten te hoog zullen worden, en bovendien willen ze op zondag in de kerk of bij hun familie zijn. Hans Wijers, winkeliers en vakbondsleden vertellen hierover. Uiteindelijk wordt de Winkeltijdenwet in 1996 ingevoerd.



Andere tijden
Andere Tijden: Nieuw-Guinea, Neerlands laatste oorlog

Arie Langenberg en andere Nederlandse oud-militairen spreken over hun strijd in Nieuw-Guinea (1961-1962), dat Nederland tegen de wil van Indonesië als uitvalsbasis wilde behouden onder autonoom gezag van de bevolking. Er vonden gevechten plaats maar de kwestie werd uiteindelijk diplomatiek opgelost. Nederland moest zich terugtrekken maar voor de militairen voelt het nog steeds of ze de Papoea's in de steek hebben gelaten. Marinier John Wilms hijst jaarlijks op 1 december de Papoea-vlag. Ook de 23-jarige Julia Jouwe, oprichter van Young Papua Collective, heeft zo'n vlag. Vanuit Nederland strijdt ze voor een onafhankelijk Papoea.



Andere tijden
Andere Tijden: Mexicaanse griep: van pandemie tot griepje

Terugblik op een andere pandemie: de Mexicaanse griep, die ruim tien jaar geleden de wereld in zijn greep hield. Hoewel er mensen aan dit virus overlijden, blijkt de griep voor de meeste mensen uiteindelijk relatief mild. Andere Tijden zocht het meisje op dat bekend werd als de eerste Nederlander met de Mexicaanse griep: toen een meisje van drie, nu een gezonde tiener. Ook aan het woord komen hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie Huub Schellekens, de toenmalige baas van het RIVM en OMT Roel Coutinho en nog twee toenmalige OMT-leden: huisarts en griepdeskundige Ted van Essen en viroloog Ab Osterhaus.



Andere tijden
Andere Tijden: Met communisten speel je niet

Na de bevrijding in 1945 worden de communisten in ons land geroemd als verzetshelden, als organisatoren van de Februaristaking. Maar tijdens de Koude Oorlog slaat de stemming om. Voor kinderen van communisten heeft dat grote gevolgen. Ze worden gepest, bedreigd en buitengesloten. Ze moeten onderduiken of onder politiebegeleiding naar school. Henk Jan Gortzak, Hannie IJzer-Kremer en Jolande Withuis vertellen over hun pijnlijke jeugdjaren en presentator Astrid Sy vraagt zich af of je los kunt komen van de idealen van je ouders.



Andere tijden
Andere Tijden: De spagaat van Donald Jones

Donald Jones bereikt in de jaren 70 een miljoenenpubliek als hij meespeelt in de André van Duin-revues, maar er is ook kritiek op hem. Donald Jones wordt verweten steeds weer dezelfde clichés over zwarte mensen uit te beelden: goedlachs, los in de heupen en vooral niet al te slim. Astrid Sy vraagt zich af of Donald Jones een wegbereider was voor zwarte acteurs of dat hij beantwoordde aan het stereotype beeld. Met o.a. Joop van den Ende, producent van de André van Duin-revue, Gerda Havertong, oud-collega van Donald Jones en Anna Tilroe, ex-geliefde van Donald Jones.



Andere tijden
Andere Tijden: De lange strijd tegen tuberculose

Het jaar 2020 brengt met Covid-19 een ongekende gezondheidsramp. Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog vlamde er een andere dodelijke infectieziekte: tuberculose. Antibiotica waren er toen nog nauwelijks, een goed vaccin al helemaal niet. Toch slaagde een klein leger gezondheidsexperts erin tuberculose de kop in te drukken. Zij het met vallen en opstaan en soms - vanuit huidig perspectief - dubieuze therapieën. Met o.a. een voormalig tbc-patiënt, een voormalig verpleegkundige van toenmalig sanatorium Sonnevanck in Harderwijk en met Martin Boeree, hoogleraar klinische tuberculose aan het Radboud UMC.



Andere tijden
Andere Tijden: De nacht van de Amerikaanse president

In aanloop naar 3 november 2020 toont presentator Astrid Sy, geflankeerd door Amerikadeskundige Maarten van Rossem, de meest opvallende fragmenten uit het Andere Tijdenarchief over de Amerikaanse presidentsverkiezingen: 'Dewey defeats Truman'. In 1948 wint president Harry Truman tegen alle verwachtingen in van zijn uitdager Thomas Dewey. * Kennedy en de media. In 1960 voeren John F. Kennedy en Richard Nixon als eerste presidentskandidaten live een debat op televisie. Kennedy bewijst dat een goede presentatie op televisie van essentieel belang is. * Victorie van de pindaboer. 1976. Amerika verkeert in een economische en morele crisis en is na Watergate, corruptie en machtsmisbruik toe aan verandering. Pindaboer Jimmy Carter wint de verkiezingen. * Een vrouw als president? Met de leus 'Run, Pat, Run!' moedigen verschillende groeperingen Pat Schroeder aan zich in 1988 verkiesbaar te stellen, maar vlak voor de start van de campagne maakt Schroeder bekend dat ze er toch vanaf ziet. * 1988. De uiteindelijke strijd. 'De smerigste race aller tijden' gaat tussen Michael Dukakis en George Bush. Dukakis wordt ondanks zijn aanvankelijke voorsprong met grote cijfers verslagen.



Andere tijden
Andere Tijden: Superman

Eind jaren 70 komt bij steeds meer mannen het ideaal op om uit de traditionele mannenrol te stappen en zich meer op gevoelens te richten en zorgtaken op zich te nemen. Er komen mannencafés, mannenfestivals en mannenkranten. Oud-D66-Kamerlid Jacob Kohnstamm, oud-hoofdredacteur van Opzij Cisca Dresselhuys (1981-2008) en Jacques Herb, volkszanger van de hit 'Een man mag niet huilen' (1972), bespreken die idealen en wat ervan terechtgekomen is.



Andere tijden
Andere Tijden: Hollandia Kattenburg, een fabriek in oorlogstijd

Amsterdam-Noord herdenkt ieder jaar op 11 november de grootste Nederlandse bedrijfsrazzia uit de Tweede Wereldoorlog. Er staat een monument op de plek waar vroeger de arbeiders de textielfabriek Hollandia Kattenburg verlieten. Deze was onder grondlegger Jacques Kattenburg uitgegroeid tot een zeer succesvolle onderneming, die behalve voor de binnenlandse markt ook produceerde voor het Engelse leger én de Duitse Wehrmacht. Zodoende kregen joodse werknemers uitstel van deportatie. Op 11 november 1942 werden zij echter toch opgepakt en weggevoerd. De familie Kattenburg overleeft de oorlog en weet de fabriek weer op te bouwen. De opkomst van de textielindustrie in de lagelonenlanden betekent in 1969 echter het definitieve einde van Hollandia Kattenburg.



Andere tijden
Andere Tijden: Kind in de oorlog

Naast de bekende en iconische beelden van kinderen tijdens de Hongerwinter of de bevrijding, of van Settela Steinbach die nog even uit de trein kijkt voordat ze naar Auschwitz wordt afgevoerd, bestaat er veel onbekend beeld van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jonge toeschouwers bij de intocht van de Duitse soldaten in Amsterdam, joodse oorlogswezen die in 1945 hun eigen naam niet meer kennen. Andere Tijden maakte een selectie van de meest aangrijpende en betekenisvolle beelden en liet deze vergezeld gaan van citaten uit dagboeken van kinderen, waaronder uit dat van Anne Frank. Zo ontstaat een indrukwekkend beeld van wat later de oorlogsgeneratie is gaan heten.



Andere tijden
Andere Tijden: Halt! Douane

Oud-douanier Willem Lussing en zijn collega beheerden in de jaren 70 en 80 de grensovergang Bergh Autobahn, de grens bij Arnhem. Daar kregen ze te maken met mensensmokkel, illegale wapenhandel en drugssmokkel. Ondanks het geringe effect van hun werk destijds pleiten de oud-douaniers ook nu voor terugkeer van de grens: 'Het is toch een barrière'. Het opheffen van de Europese binnengrenzen in 1993 betekende daarnaast een gevoelige klap voor het grensdorp Tolkamer, dat economisch grotendeels afhankelijk was van de grens.



Andere tijden
Andere Tijden: Goedkoop vliegen

Oud-steward Evert Galama vertelt over zijn tijd bij de KLM, toen vliegen nog een luxe was. Oud-directeur René Klawer van Neckermann-Reizen hielp klanten daarentegen aan goedkope vliegvakanties: 'In Benidorm stond welgeteld één hotel'. Als Ryanair en Easyjet eind jaren 90 naar Nederland komen, begint Transavia haar eigen budgetmaatschappij Basiqair en ontdoet de vluchten van alle extra's. Het aantal vluchten explodeert, mede door het opkomende internet. Basiqair-directeur Willem Hondius en medewerker Harm van Hees lichten de paradox toe: minder luxe = meer vliegen.



Andere tijden
Andere Tijden: De lange strijd tegen tuberculose

Het jaar 2020 brengt met COVID-19 een ongekende gezondheidsramp. Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog heerste er een andere dodelijke infectieziekte: tuberculose. Antibiotica waren er toen nog nauwelijks, een goed vaccin al helemaal niet. Toch slaagde een klein leger gezondheidsexperts erin tuberculose de kop in te drukken, zij het met vallen en opstaan en soms - vanuit huidig perspectief - dubieuze therapieën. Met o.a. een voormalig tbc-patiënt, een voormalig verpleegkundige van toenmalig sanatorium Sonnevanck in Harderwijk en met Martin Boeree, hoogleraar klinische tuberculose aan het Radboud UMC.



Andere tijden
Andere Tijden: Toppop Yeah

Toppop, het AVRO-programma waarin popartiesten hun muziek playbackten, begon in 1970 als eerste wekelijkse muziekprogramma op de Nederlandse televisie dat de bands laat zien en hun muziek laat horen. Wekelijks kijken vier miljoen jongeren naar o.a. Queen, David Bowie, ABBA, The Beach Boys,The Bee Gees en Blondie. Bands komen graag, maar als ze niet kunnen maakt danseres Penney de Jager een balletchoreografie of wordt de artiest door een filmploeg thuis opgezocht. Mr Toppop, presentator Ad Visser, vertelt over de beginjaren, de ontmoetingen met artiesten en het seksfeest dat Toppop op de kaart zette bij de buitenlandse bands. Eind jaren 70 gaan bands hun eigen clips maken en zendt Toppop noodgedwongen Duitse schlagers, Franse chansons en Nederlandse levensliederen uit. De jonge kijkers haken af bij Freddy Breck en Nico Haak en kiezen voor nieuwe hippere muziekprogramma's. Ad Visser stopt er in 1985 mee. Met o.a. presentator Ad Visser, danseres Penney de Jager, regisseur Bert van der Veer en Esther Oosterbeek van de Dolly Dots.



Andere tijden
Andere Tijden: De spagaat van Donald Jones

Donald Jones bereikt in de jaren 70 een miljoenenpubliek als hij meespeelt in de André van Duin-revues. Maar er is ook kritiek op hem. Donald Jones wordt verweten steeds weer dezelfde clichés uit te beelden die over zwarte mensen bestaan: goedlachs, los in de heupen en vooral niet al te slim. Astrid Sy vraagt zich af of Donald Jones een wegbereider was voor zwarte acteurs of dat hij beantwoordde aan het stereotype beeld. Met o.a: Joop van den Ende, producent van de André van Duin-revue, Gerda Havertong, oud-collega van Donald Jones, en Anna Tilroe, ex-geliefde van Donald Jones.



Andere tijden
Andere Tijden: Kind in de oorlog

Naast de bekende en iconische beelden van kinderen tijdens de Hongerwinter of de bevrijding, of van Settela Steinbach die nog even uit de trein kijkt voordat ze naar Auschwitz wordt afgevoerd, bestaat er veel onbekend beeld van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jonge toeschouwers bij de intocht van de Duitse soldaten in Amsterdam, joodse oorlogswezen die in 1945 hun eigen naam niet meer kennen. Andere Tijden maakte een selectie van de meest aangrijpende en betekenisvolle beelden en liet deze vergezeld gaan van citaten uit dagboeken van kinderen, onder wie Anne Frank. Zo ontstaat een indrukwekkend beeld van wat later de oorlogsgeneratie is gaan heten.



Andere tijden
Andere Tijden: Oorlogshelden uit de Oost

'Dat wisten jullie niet, hè? dat er heel veel Indische en Indonesische mensen hier in het verzet zaten?', zegt oud-Doe Maar-zanger Ernst Jansz. In de oorlog helpt zijn vader Rudi Jansz joodse onderduikers, verspreidt illegaal drukwerk en vormt een knokploeg genaamd 'De Indische Jongens'. Hij heeft nooit erkenning voor zijn verzetswerk gekregen. Het is een onbekend verhaal: de jonge mannen en vrouwen uit Nederlands-Indië die massaal verzet pleegden tegen de nazi's in Nederland. Journalist Herman Keppy heeft jarenlang onderzoek gedaan en vertelt het verhaal van Rudy Burgwal uit Surabaya, student in Leiden. Als de Duitsers ons land binnenvallen steekt Burgwal het Kanaal over en wordt een van de beste Spitfire-piloten van zijn squadron. Keppy zoekt het graf van Burgwal in Frankrijk.



Andere tijden
Andere Tijden: De gelukkige klas

Een nieuwe school met radicale ideeën opent in 2002 in Schoonhoven haar deuren: Iederwijs. Kinderen kunnen zelf kiezen wát ze willen leren en hoe ze willen leren. Een dagje trampolinespringen, geen punt. Wil je de rekenstof van een jaar in drie weken tot je nemen, prima. Al gauw schieten de Iederwijsscholen als paddenstoelen uit de grond, maar na verloop van tijd komt Iederwijs steeds negatiever in de media. Steeds vaker zien Iederwijsscholen zich gedwongen om te sluiten. Andere Tijden kijkt terug met leerkrachten, leerlingen en critici. Andere Tijden-presentator Astrid Sy vraagt zich af hoe het zo mis kon gaan. En wat is er nog over van de onderwijsidealen?



Andere tijden
Andere Tijden: Met communisten speel je niet

Na de bevrijding in 1945 worden de communisten in ons land geroemd als verzetshelden, als organisatoren van de Februaristaking, maar tijdens de Koude Oorlog slaat de stemming om. Voor kinderen van communisten heeft dat grote gevolgen. Ze worden gepest, bedreigd en buitengesloten. Ze moeten onderduiken of onder politiebegeleiding naar school. Henk Jan Gortzak, Hannie IJzer-Kremer en Jolande Withuis vertellen over hun pijnlijke jeugdjaren en presentator Astrid Sy vraagt zich af of je los kunt komen van de idealen van je ouders.



Andere tijden
Andere Tijden: Rita Hovink: Laat me alleen

Rita Hovink (1944-1979) van 'Laat me alleen', is bekend van haar Nederlandstalige hits. Maar vrijwel onbekend is haar carrière als jazzzangeres. Vijftig jaar na dato wordt haar jazzplaat 'Love Me Or Leave Me' opnieuw uitgebracht. Muziekkenners zijn lyrisch. We zien nieuwe fragmenten van Rita Hovink en naast haar dochter Milou komen ook Edwin Rutten, Chiel Montagne, Denise Jannah en muziekjournalist Frank Jochemsen aan het woord.



Andere tijden
Andere Tijden: Pays-Bas: douze points

Nederland organiseerde het Eurovisie Songfestival voor het laatst in 1980. Vier keer was Nederland het gastland. Rotterdam mocht dit jaar het Eurovisie Songfestival verwelkomen. Helaas is het Songfestival 2020 van de baan door de coronacrisis, maar in Andere Tijden gaat het Songfestival wel door. Met o.a. beelden van Teddy Scholten, Dana, Johnny Logan en Corry Brokken. Zij wist als eerste Nederlandse het festival te winnen en het daarmee naar Nederland te krijgen. We blikken terug op de edities die in Hilversum, Amsterdam en tweemaal in Den Haag zijn gehouden.



Andere tijden
Andere Tijden: Kind in de oorlog

Naast de bekende en iconische beelden van kinderen tijdens de hongerwinter of de bevrijding, of van Settela Steinbach die nog even uit de trein kijkt voordat ze naar Auschwitz wordt afgevoerd, bestaat er veel onbekend beeld van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jonge toeschouwers bij de intocht van de Duitse soldaten in Amsterdam, joodse oorlogswezen die in 1945 hun eigen naam niet meer kennen. Een selectie van de meest aangrijpende en betekenisvolle beelden, vergezeld van citaten uit dagboeken van kinderen, onder wie Anne Frank. Zo ontstaat een indrukwekkend beeld van wat later de oorlogsgeneratie is gaan heten.



Andere tijden
Andere Tijden: De Kunstgrepen van Pierre Janssen

Als presentator van het televisieprogramma Kunstgrepen wist Pierre Janssen de mensen in de jaren 60 aan de buis te kluisteren. Het programma dat werd uitgezonden door de AVRO trok gemiddeld twee miljoen kijkers. Met zijn lange, slungelachtige voorkomen, zijn typische stemgeluid, en zijn handgebaren die vergeleken werden met een vlucht nerveuze zwaluwen, maakte hij kunst toegankelijk voor iedereen. Kunstkenners waren minder blij met Janssen en noemden hem een populist die de kunst ontheiligde en tot ordinair bezit van de straat maakte. In 1961 krijgt Pierre Janssen, samen met regisseur Leen Timp, de Zilveren Nipkowschijf. Zijn biograaf Petra Timmer, kunstenaar Klaas Gubbels en voormalig directeur van het Rijksmuseum en opvolger op televisie Henk van Os vertellen over zijn leven en de methode Janssen.



Andere tijden
Andere Tijden: Oorlogshelden uit de Oost

'Dat wisten jullie niet, hè? Dat er heel veel Indische en Indonesische mensen hier in het verzet zaten?', zegt oud-Doe Maar zanger Ernst Jansz. In de oorlog helpt zijn vader Rudi Jansz joodse onderduikers, verspreidt illegaal drukwerk en vormt een knokploeg genaamd 'De Indische Jongens'. Hij heeft nooit erkenning voor zijn verzetswerk gekregen. Het is een onbekend verhaal: de jonge mannen en vrouwen uit Nederlands-Indië die massaal verzet pleegden tegen de nazi's in Nederland. Journalist Herman Keppy heeft jarenlang onderzoek gedaan en vertelt het verhaal van Rudy Burgwal uit Surabaya, student in Leiden. Als de Duitsers ons land binnenvallen steekt Burgwal het Kanaal over en wordt één van de beste Spitfire-piloten van zijn squadron. Keppy zoekt het graf van Burgwal in Frankrijk.



Andere tijden
Andere Tijden: Frau Antje: Een Hollandse hit in Duitsland

Duitsland houdt van Frau Antje, al zestig jaar het uithangbord van export van kaas en boter. Hoewel ze in ons land nauwelijks bekend is, is Frau Antje bij onze oosterburen een ster die uitgroeide tot het symbool voor Nederland. De Duitser weet: zie je Frau Antje, dan gaat het over Holland. Frau Antje met joint en blik bier? Nederland is in verloedering. Maar anders dan traditionele beeldmerken als klompen en molens, is Frau Antje een levende persoon. Andere Tijden blikt met drie Frau Antjes terug op hun wonderlijke carrières en onderzoekt of presentator Astrid Sy ook Frau Antje kan zijn.



Andere tijden
Andere Tijden: Rita Hovink: Laat me alleen

Rita Hovink (1944-1979), van 'Laat me alleen', is bekend van haar Nederlandstalige hits, maar vrijwel onbekend is haar carrière als jazzzangeres. Vijftig jaar na dato wordt haar jazzplaat 'Love Me Or Leave Me' opnieuw uitgebracht. Muziekkenners zijn lyrisch. Er zijn nieuwe fragmenten te zien van Rita Hovink en naast haar komen haar dochter Milou, Edwin Rutten, Chiel Montagne, Denise Jannah en muziekjournalist Frank Jochemsen aan het woord.



Andere tijden
Andere Tijden: Frau Antje: Een Hollandse hit in Duitsland

Duitsland houdt van Frau Antje, al zestig jaar het uithangbord van export van kaas en boter. Hoewel ze in ons land nauwelijks bekend is, is Frau Antje bij onze oosterburen een ster die uitgroeide tot het symbool voor Nederland. De Duitser weet: zie je Frau Antje, dan gaat het over Holland. Frau Antje met joint en blik bier? Nederland is in verloedering. Maar anders dan traditionele beeldmerken als klompen en molens, is Frau Antje een levende persoon. Andere Tijden blikt met drie Frau Antjes terug op hun wonderlijke carrières en onderzoekt of presentator Astrid Sy ook Frau Antje kan zijn.



Andere tijden
Andere Tijden: De vrije jongens van de politie

Na de brute moord op advocaat Derk Wiersum heeft de regering extra geld uitgetrokken voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Andere Tijden keert terug naar de jaren zeventig en tachtig, als de politie begint te infiltreren in de criminele wereld. Een wereld waarin steeds meer liquidaties plaatsvinden. Het zijn ook de hoogtijdagen van Klaas Bruinsma. De Amsterdamse politiecommissaris Kees Sietsma kijkt in Canada af hoe je je als agent kunt transformeren tot geïnteresseerde drugsverkoper en blikt daarop terug. Oud-politieagenten vertellen aan presentator Astrid Sy over het gevaar en de stress die het undercoverwerk met zich meebrengt. Met o.a oud-politiecommissaris Kees Sietsma, Klaas Langendoen, de oud-chef van de Criminele Inlichtingen Dienst (CID), Dick Steffens, een van de eerste pseudokopers, en Rob Meerman, de eerste commandant van een in 1985 opgericht infiltratieteam van de Politie Amsterdam.



Andere tijden
Andere Tijden: Boris in Brussel

Aan de vooravond van de brexit op 31 oktober kijkt Andere Tijden terug op de periode dat premier Boris Johnson EU-correspondent voor The Daily Telegraph in Brussel was. Tussen 1989 en 1994 zuigt Johnson voor de krant de meest onwaarschijnlijke voorstellen uit zijn duim, die de EU zou hebben bedacht: het invoeren van een condoom met een standaardlengte, die voor Britten te klein en voor Italianen te groot zou zijn, een verbod op kromme komkommers en Britse vissers die haarnetjes moeten dragen. De stukken wakkeren de anti-Europastemming in Engeland flink aan. Johnson, die zich vaak op persconferenties luidruchtig manifesteert, maakt zich bij politici, woordvoerders en collega-journalisten weinig geliefd, maar zijn lezers smullen van zijn artikelen. Andere Tijden blikt terug met zijn voormalige collega's uit Nederland en Engeland.



Andere tijden
Andere Tijden: Trots op Massada

Vijftigduizend mensen juichen de Nederlands-Molukse popgroep Massada (van megahit Sajang é) toe na hun optreden op Pinkpop in 1979, veertig jaar geleden. Voor Molukkers in ons land een emotioneel moment, het geeft ze een trots gevoel. De gewapende acties voor een vrije Republiek der Zuid-Molukken, met onder andere twee treinkapingen, zijn dan achter de rug. Massada-zanger Johnny Manuhutu onthult dat hij een benefietconcert heeft georganiseerd voor de kapers in de gevangenissen. Met onder anderen de Massada-bandleden Johnny Manuhutu, Chris Latul, Rudy de Queljoe, Nippy Noya en Massada-fan Rocky Tuhuteru.



Andere tijden
Andere Tijden: Een boer met een plan

De Commissie Remkes adviseerde in september 2019 een drastische sanering van de veestapel in Nederland. Dat deed ook eurocommissaris Sicco Mansholt in 1971 in zijn Plan Mansholt: het bepleitte een halvering van het aantal boerenbedrijven, maar dan in Europa. Ook toen trokken boze boeren eropuit om te demonstreren. In Brussel viel een dode. In hetzelfde jaar verscheen het rapport van de Club van Rome, dat alarm sloeg over de uitputting van het milieu. Mansholts streven werd toen nulgroei en een schonere bedrijfsvoering.



Andere tijden
Andere Tijden: Hongeren voor Holland

In november 1944 gaat aan de universiteit van Minnesota The Minnesota Starvation Experiment van start, onder leiding van Ancel Keys. 36 Gezonde jongemannen, dienstweigeraars die de wereld vreedzaam willen verbeteren, laten zich gedurende een jaar vrijwillig uithongeren, met als motto 'Will you starve that they be better fed?' Het Amerikaanse leger wil namelijk weten hoe het de hongerende bevolking in Europa zo snel mogelijk op de been kan krijgen. Volgens de emeritus hoogleraar voeding Martijn Katan is dit de beste hongerstudie ooit.



Andere tijden
Andere Tijden: Het pientere pookje

David van Lennep en Peter Hissink, oud-DAF-rijders, ruimtevaartdeskundige Piet Smolders en Rob Koch, leider van het DAF racingteam in 1968, bespreken de traploze automatische transmissie (CVT) van de allereerste DAF personenauto, een vondst van de gebroeders van Doorne in 1958, die daarmee hun tijd ver vooruit waren. Want ondanks het imago van 'truttenschudder met jarretelgordel' bewezen coureurs David van Lennep, Peter Hissink, Rob Slotemaker en Rob Janssen met hun Formule 3 race-DAFs dat DAF niet onderdeed voor de grote merken: tijdens de non-stop monsterrit van Londen naar Sydney in 1968 haalden de équipes de eindstreep zonder noemenswaardige mankementen. Een Dakota DC-3 van Martinair begeleidde de rijders onderweg en De Telegraaf en AVRO maakten de prestaties wereldkundig.



Andere tijden
Andere Tijden: Boris in Brussel

Aan de vooravond van de brexit op 31 oktober een terublik op de periode dat premier Boris Johnson EU-correspondent voor The Daily Telegraph in Brussel was. Tussen 1989 en 1994 zuigt Johnson voor de krant de meest onwaarschijnlijke voorstellen uit zijn duim, die de EU zou hebben bedacht, zoals bijv. het invoeren van een condoom met een standaardlengte, die voor Britten te klein en voor Italianen te groot zou zijn, een verbod op kromme komkommers en Britse vissers die haarnetjes moeten dragen. De stukken wakkeren de anti-Europastemming in Engeland flink aan. Johnson, die zich vaak luidruchtig manifesteert op persconferenties, maakt zich bij politici, woordvoerders en collega-journalisten weinig geliefd, maar zijn lezers smullen van zijn artikelen. Een terugblik met zijn voormalige collega's uit Nederland en Engeland.



Andere tijden
Andere Tijden: Onder de Spaanse zon

In de tijd dat Spanje nog ver weg en exotisch was, liep de hele straat uit om te zwaaien als je met de volgepakte auto richting het zuiden reed. Ten tijde van Franco hield de vakantieganger zich even liever niet met politiek bezig, ouden van dagen zitten er voordelig in de winterzon en gelukkig kun je er gewoon friet van Piet eten. Kortom: Viva l'Espana! Een speciale zomerse aflevering met aandoenlijke, hilarische en herkenbare beelden van meer dan vijftig jaar Nederlands toerisme in Spanje.



Andere tijden
Andere Tijden: De grote prijs van Zandvoort

In 1979 neemt de gemeenteraad van Zandvoort een voor de meeste dorpelingen onbegrijpelijk besluit: het circuit moet dicht. O.a. oud-inwoners Pieter Waterdrinker en Jan Lammers halen herinneringen op.



Andere tijden
Andere Tijden: Tienersterren van toen

De tienersterren van begin jaren zestig zijn zelf nog piepjong als ze beroemd worden. Willeke Alberti, Trea Dobbs en Ria Valk zijn nog geen 20 als ze grote hits scoren met nummers als Spiegelbeeld, Ploem Ploem Jenka en Rockin' Billy. De populaire muziek is in opkomst en jongeren zijn een nieuwe belangrijke doelgroep; zij willen idolen van hun eigen leeftijd zien.



Andere tijden
Andere Tijden: Waar heb dat nou voor nodig?

Wim T. Schippers, IJf Blokker, alias Barend Servet, en muzikant Clous van Mechelen blikken terug op een klassieker uit de televisiegeschiedenis: de Barend Servet show, een kijkcijferkanon uit de jaren zeventig.



Andere tijden
Andere Tijden: Hallo hier Hilversum

In 1919 vond de eerste radio-uitzending plaats. Radio werd gezien als een wonder van de moderne tijd, maar er was ook angst voor moreel verval, voor verspreiding van vreemde ideeën en gedachten. In Andere Tijden wordt deze ontwikkeling geschetst, getoond en vooral ten gehore gebracht. Hoe radio van een hobby van zendamateurs tot een medium voor gansch het volk werd. En hoe de film daarbij hielp. De jaren twintig en dertig.



Andere tijden
Andere Tijden: De Twee van Breda

Oud-minister van Justitie Dries van Agt pleitte in 1979 voor de vrijlating van de Drie van Breda: Franz Fischer, Ferdinand aus der Fünten en Joseph Kotälla (overleden in 1979). Van Duitse steun aan hen - door oud-strijders en nazisympathisanten, maar ook door de Bondsregering van kanselier Konrad Adenauer tot en met Willy Brandt en Helmut Schmidt - wist Van Agt niets. Historicus Felix Bohr onderzocht de Duitse omgang met de Drie van Breda. En Eva Lettermann, achternicht van Franz Fischer, zag als historica hoe haar oom gehandeld had.



Andere tijden
Andere Tijden: Kolff en de kunstnier

Groningen 1938. De jonge arts Willem Kolff moet machteloos toekijken hoe zijn eerste patiënt langzaam sterft. De nieren van deze boerenzoon werken niet meer en dat is vlak voor de Tweede Wereldoorlog een doodvonnis. Dit moet anders, denkt Kolff. Waar collega's terughoudend zijn en het houden bij diëten, begint Kolff aan de bouw van een machine. Midden in de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt hij de kunstnier, een machine waarmee miljoenen levens worden gered. Wie was deze vader van de kunstnier? Wat dreef hem? En waarom zagen Nederlandse artsen aanvankelijk niets in zijn uitvinding?



Andere tijden
Andere Tijden: De Maas weer onderdoor

De Maastunnel in Rotterdam, met bouwjaar 1942 de oudste tunnel van Nederland, verbindt niet alleen de oevers van Noord en Zuid met elkaar, maar speelt ook een cruciale rol in de geschiedenis van de stad. En nog steeds is de vraag: loopt die tunnel van Zuid naar Noord of van Noord naar Zuid?



Andere tijden
Andere Tijden: Het jachtseizoen is geopend

Wilde zwijnen, edelherten, fazanten en wilde eenden, het jachtseizoen is deze maand geopend. Generaties lang was jagen een bezigheid van de gegoede klasse en de adel. Ook binnen het Koninklijk Huis behoorde jagen tot de favoriete hobby's van onder anderen prins Hendrik en prins Bernhard. Maar konden jagers in de jaren zestig nog vol trots hun jachttrofeeën presenteren, inmiddels is plezierjacht een vies woord. Andere Tijden laat zien hoe de beeldvorming over de jacht is veranderd onder invloed van dierenactivisten, die in de jaren zeventig aan de bel trekken. Andere Tijden gaat op pad met een jager die een reebok wil schieten, kijkt rond op een jachtbeurs en loopt met een jachtopziener en een actievoerder door de Veluwse bossen.



Andere tijden
Andere Tijden: Premier in de maak

Bijna acht jaar is hij onafgebroken premier van Nederland, Mark Rutte. Niets lijkt aan hem te kleven. Verbaal is hij iedereen de baas. Problemen worden opgelost of weggelachen. Inmiddels lijkt zijn gezag ook in Europa onomstreden. Maar de aanloop naar dat premierschap verliep allerminst soepel, zijn leiderschap stond herhaaldelijk ter discussie. Rutte werd in 2006 de voorman van de VVD na een nipte overwinning in de interne leiderschapsstrijd met Rita Verdonk. In de jaren daarna zochten partij en partijleider naar een herkenbaar gezicht. Waar moest de partij zich mee profileren? Wat was de kracht van de leider? Kiezers leken er weinig vertrouwen in te hebben; de opiniepeilingen waren dramatisch. Achteraf is het bijna een wonder dat de VVD in 2010 de grootste partij van het land werd. Andere Tijden gaat terug naar de beginperiode van partijleider Rutte toen de VVD en de toekomstig premier zoekende waren.



Andere tijden
Andere Tijden: Herrie om Schiphol

Het oorverdovende geluid van overvliegende Jumbo's maakt het onmogelijk op mooie dagen in de tuin een gesprek te voeren. En Schiphol groeit maar door. Nu de uitbreiding van vliegveld Lelystad door gegoochel met cijfers tot in Overijssel en Gelderland tot verontwaardiging leidt, kijkt Andere Tijden naar de laatste uitbreiding van Schiphol: De Polderbaan. Omwonenden en de gemeente vertellen over wat hen werd beloofd, oud-Schipholdirecteur Cerfontaine en oud-minister Netelenbos vertellen wat zij beloofden. Andere Tijden over de uitbreiding van Schiphol, nu het dossier Lelystad een kopie lijkt te worden.



Andere tijden
Andere Tijden: Jehovah's achter de tralies

Decennialang weigeren Jehovah’s Getuigen op grond van gewetensbezwaren de militaire dienst. Omdat ze ook de vervangende dienst weigeren, wordt in alle gevallen na een standaard proces een gevangenisstraf van 21 maanden opgelegd. Maar dat kost tijd en geld. De overheid wil er vanaf, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In 1974 wordt de gevangenisstraf voor Jehovah's Getuigen, in afwachting van een wettelijke regeling op gewetensbezwaren, opgeschort. Maar deze uitzondering vindt niet iedereen even eerlijk.



Andere tijden
Andere Tijden: Zusters uit Suriname

Na de Tweede Wereldoorlog kampt Nederland met een nijpend tekort aan verpleegsters. Minister van Sociale zaken Willem Drees roept Nederlandse vrouwen op zich aan te melden en ook ziekenhuizen plaatsen advertenties in kranten en bladen als de Margriet en Libelle. Zo wordt een onverwachte groep gegadigden aangeboord: jonge vrouwen uit Suriname. In de jaren vijftig reizen ruim tweehonderd van hen naar Nederland om er de opleiding tot verpleegster te volgen. Voor sommigen is het een roeping, voor anderen is het de roep van het avontuur. Maar allen gaan ze voor het eerst naar Nederland, het land dat zij alleen uit de lesboeken kennen.



Andere tijden
Andere Tijden: Het levenslied van de Koningin

De Zangeres Zonder Naam was meer dan Mex-iiii-co, Ach vaderlief toe drink niet meer en nog 600 andere smartlappen. Ze was ook de maatschappijkritische koningin van de kitsch, die met vlijmscherpe teksten opkwam voor zeehondenbaby's, hoeren, zwarten en homo's.



Andere tijden
Andere Tijden: De bussen van Hasan Huremovic

De Rotterdamse lasser Hasan Huremovic besluit in de zomer van 1992 op eigen houtje Bosnische vluchtelingen naar Nederland te halen. Sinds een jaar is er in Joegoslavië een gruwelijke burgeroorlog gaande en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Maar de Europese landen, Nederland incluis, staan niet te springen om vluchtelingen op te nemen. Pas als Hasan Huremovic veel media-aandacht krijgt met zijn bussen vol Bosniërs die onderweg zijn naar Nederland, neemt de overheid maatregelen. Andere Tijden over hoe een Rotterdamse lasser het Nederlandse asielbeleid in 1992 op zijn kop zette.



Andere tijden
Andere Tijden: Indië in de oorlog - een nieuwe dreiging

Op 8 maart 1942 capituleert Nederlands-Indië voor Japan. Het is de dag die het einde van het koloniale tijdperk inluidt, want de Japanse bezetting betekent een complete ommekeer van koloniale waarden. De blanke bewoners verliezen hun macht en worden in kampen geïnterneerd. De letterlijke 'onderdanen' van het koninkrijk, de Indonesiërs, krijgen een nieuwe positie, direct onder de heerschappij van de Japanse bezetter. Blijft over de grote groep Nederlandse staatsburgers van gemengd bloed, driekwart van het totaal - zo'n 200.000 mensen, die niet wordt geïnterneerd. Zij moeten, net als Nederlanders onder Duitse bezetting, zien te overleven onder nieuwe machthebbers met nieuwe regels. In twee afleveringen van Andere Tijden vertellen tieners van toen over hun ervaringen: over het sluiten van de Nederlandse scholen, over distributie en baantjes om rond te komen, over het buigen voor Japanse militairen en over de angst voor fanatieke Indonesiërs.



Andere tijden
Andere Tijden: Indië in de oorlog - wennen aan de bezetter

Op 8 maart 1942 capituleert Nederlands-Indië voor Japan. Het is de dag die het einde van het koloniale tijdperk inluidt, want de Japanse bezetting betekent een complete ommekeer van koloniale waarden. De blanke bewoners verliezen hun macht en worden in kampen geïnterneerd. De letterlijke 'onderdanen' van het koninkrijk, de Indonesiërs, krijgen een nieuwe positie, direct onder de heerschappij van de Japanse bezetter. Blijft over de grote groep Nederlandse staatsburgers van gemengd bloed, driekwart van het totaal, zo'n 200.000 mensen, die niet wordt geïnterneerd. Zij moeten, net als Nederlanders onder Duitse bezetting, zien te overleven onder nieuwe machhebbers met nieuwe regels. In twee afleveringen van Andere Tijden vertellen tieners van toen over hun ervaringen: over het sluiten van de Nederlandse scholen; over distributie en baantjes om rond komen; over het buigen voor Japanse militairen; en over de angst voor fanatieke Indonesiërs.



Andere tijden
Andere Tijden: Geen woorden maar daden: De opkomst van Leefbaar Rotterdam

Rond de eeuwwisseling was hij opeens daar: de boze witte burger. Boos, omdat er jarenlang niet naar hen was geluisterd. In Rotterdam heette hij Ronald Sørensen. Hij begon een nieuwe partij: Leefbaar Rotterdam. Met als lijsttrekker de man die zei wat zijn kiezers dachten: Pim Fortuyn. Drie maanden later was de politieke elite van Rotterdam weggevaagd. Het werd tijd voor een nieuwe politiek.