

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Het Filosofisch Kwintet - Alle afleveringen
Door de gerichtheid op onszelf dreigen we soms over het hoofd te zien dat er een wereld bestaat die om gezamenlijke inzet en betrokkenheid vraagt. Hoe zien we de huidige relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hierin onze wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? Hoe kan het publieke belang het winnen van al die verschillende eigenbelangen? En hoe belangrijk is het van al die 'ikken' weer een 'wij' te maken? Een speciale aflevering t.g.v. de Nacht van de Filosofie met Bas Heijne, Roxane van Iperen, Dyab Abou Jahjah en Daan Roovers.
In vijf jaar tijd is het aantal mensen dat in moderne slavernij leeft, gestegen van 40 miljoen naar bijna 50 miljoen. Ondertussen dragen wij de T-shirts en bellen we met de telefoons die daar het resultaat van zijn en kijken we naar het WK in Qatar. Zijn wij de slavendrijvers van onze tijd? Clairy Polak praat met Daan Roovers (filosoof), Eva Groen-Reijman (ethica), Gert Oostindie (historicus) en Govert Buijs (bijzonder hoogleraar Politieke Filosofie en Levensbeschouwing).
Een onderzoek naar de maakbaarheid van de wereldorde. Onze tijd werd gekenmerkt door ongekende welvaart en langdurige vrede, maar Poetins bloederige oorlog in Oekraïne veranderde alles. Hoe krijgen we weer meer grip op de geopolitieke situatie? Voor even waanden we ons oppermachtig. Waren we naïef en hebben we genoeg gedaan om de oorlog te voorkomen? Kunnen we de wereldorde naar onze hand zetten of is dat slechts een illusie? Clairy Polak spreekt met historici Philipp Blom en Matthieu Seegers, Clingendael-strateeg Ties Dams en de Pools-Belgische filosoof en schrijver Alicja Gescinska.
Over de aantrekkingskracht, het gevaar en de maakbaarheid van geschiedenis. Hoeveel vrijheid mag de geschiedschrijver zich permitteren? In ieder land is de fixatie op de eigen nationale geschiedenis opmerkelijk groot. Wie haar (her)schrijft, beschikt over macht. Wie die macht misbruikt, kan zomaar een oorlog beginnen. Waarom hebben we aan juist deze verhalen zo'n grote behoefte? En waar ligt de grens tussen gebruik en misbruik van de nationale geschiedenis? Clairy Polak spreekt met historici Remieg Aerts, Agnes Cremers en Geerten Waling, en filosoof annex auteur Stephan Sanders.
Kunnen we meer grip krijgen op onze gezondheid, of is dat slechts schijn? Hoe werkt het maakbaarheidsdenken door in de zorg? En zijn we te veel bezig met onze gezondheid, of juist te weinig? Risico's zijn er om uit te sluiten, gezondheid is er om te optimaliseren. We hebben de dood weliswaar (nog) niet geheel bezworen, maar we doen wat we kunnen. Clairy Polak onderzoekt met hoogleraar filosofie en medische ethiek Ignaas Devisch, filosoof en voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers, sociaalwetenschapper Alana Helberg-Proctor en chirurg Baukje van den Heuvel hoe we ons moeten verhouden tot gezondheidsdrift.
Over de merites en minpunten van het meritocratisch ideaal. Kunnen we worden wie we willen zijn, als we maar ons best doen? Ontstaan succesverhalen door eigen verdienste of door fortuinlijke omstandigheden? En wat betekent een prestatiemaatschappij als de onze voor iedereen die géén doorslaand succes weet te maken van het leven? Clairy Polak spreekt hierover met publicist Dalilla Hermans, filosoof Martha Claeys, schrijver-journalist Joost de Vries en filosoof Huub Brouwer.
De term maakbaarheid werd lang geassocieerd met linkse politiek uit de jaren zeventig, maar veranderde sindsdien van betekenis. Vroeger was er de overtuiging dat de maatschappij maakbaar was, nu is er vooral geloof in de maakbaarheid van het individu. Clairy Polak onderzoekt ons vermogen de wereld in beweging te krijgen of zelfs te veranderen. Met filosoof en historicus Philipp Blom, schrijver Nelleke Noordervliet, journalist Jaap Tielbeke en cultuurfilosoof Thijs Lijster.
De coronacrisis zou een kantelpunt zijn voor een betere omgang met onze planeet. Wat is over van die goede voornemens? Gaan we fundamenteel anders denken en handelen ten aanzien van onze houding tot de aarde en onze plaats daarop? Wat is nodig om ons gedrag te veranderen? Is het succesverhaal van de mensheid aangekomen bij het laatste hoofdstuk? Samen met onder meer schrijver Philipp Blom, schrijver Ruben Jacobs en filosoof Daan Roovers spreekt Clairy Polak over dit thema.
In de coronacrisis zagen we een verlangen naar een autoriteit die ons 'redt'. Tegelijkertijd hebben veel mensen moeite met het erkennen van die autoriteit. Clairy Polak onderzoekt samen met sociaal wetenschapper Hans Boutellier, politicoloog Josette Daemen, schrijver Arnon Grunberg en filosoof Haroon Sheikh wat burgers en staat van elkaar verwachten. Is de onzekerheid over de rol van de staat toegenomen? Welke zekerheden zou een overheid moeten bieden? Moet een overheid alle risico's afdekken? En welke offers brengen we voor zoveel mogelijk veiligheid in ons leven?
Wat betekent onzekerheid in tijden van corona voor de onderlinge verhoudingen tussen mensen: op hun werk, thuis, in hun vrije tijd en op sociale media? Houden we elkaar als 'little big brothers' in een wurggreep of zoeken we juist meer vrijheid? En wat zijn de maatschappelijke gevolgen? Leidt de onzekerheid tot nieuw groepsdenken? Is er nog ruimte voor andersdenkenden? Clairy Polak spreekt met cultuursocioloog Stef Aupers, politicoloog Stephan Sanders, econometrist Sanne Blauw en filosoof Daan Roovers.
Waar komt de dynamiek van de 'cancel culture' vandaan? Extremen voeren het hoogste woord, en het ene uiterste probeert het andere uit te gummen. Wie bepaalt wie het zwijgen mag worden opgelegd? En hoe loopt de online cancel culture over in de fysieke wereld? Een speciale aflevering vanaf het Brainwash Festival in Amsterdam, met als gasten oa: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (@Zeikschrift op Instagram) en columnist Stephan Sanders. Denker des Vaderlands Daan Roovers is stamgast. In het tiende seizoen neemt Het Filosofisch Kwintet manipulatie en beïnvloeding onder de loep. Welke machten en krachten zitten erachter, en hoe kunnen wij ons daartegen weren? Hoe weten we nog wat waarheid is en wat leugen? En wat staat op het spel?
Clairy Polak onderzoekt samen met haar gasten wat manipulatie betekent in ons persoonlijke leven. Welke informatie prikkelt, stuurt of leidt ons? Bestaat neutrale informatie? Wat is de rol van manipulatie? Wie manipuleert wie? En wanneer is manipulatie aanvaardbaar? Kunnen we ons nog aan die manipulatie onttrekken? Naast stamgast, denker des Vaderlands Daan Roovers, zijn te gast de filosofen Marjolein Lanzing, Bart van der Sloot en Thomas Nys.
Waardoor wordt wetenschap beïnvloed en waaraan ontleent het zijn gezag? Clairy Polak onderzoekt samen met haar gasten manipulatie en beïnvloeding in de wetenschap. Welke rol speelt wetenschap in het publieke debat? Hebben we wetenschap nodig als kennis voor eenieder beschikbaar is? En hoe moet wetenschap omgaan met complotten? Te gast zijn cultuursocioloog Stef Aupers, rechtsfilosoof Roland Pierik en filosoof Trudy Dehue. Stamgast Daan Roovers, de Denker des Vaderlands, maakt het kwintet compleet.
Clairy Polak onderzoekt met vier gasten hoe manipulatie door commerciële bedrijven ons leven beïnvloedt. Wie manipuleert, en met welk doel? Moeten we ons beschermen tegen de datahonger van bedrijven? Wat is het gevolg van het inspelen op psychologische kwetsbaarheden door bedrijven? En is commerciële manipulatie problematischer dan sturing door een overheid? Gasten: filosoof Daan Roovers, filosoof Beate Rössler, creative contentstrategist Sidney Vollmer en journalist Dimitri Tokmetzis.
Clairy Polak onderzoekt met haar gasten manipulatie in de politiek. Een gesprek over leugens en bedrog, de rol van de media in de politiek en hoe digitale technologie de politiek verandert. Kun je wel politiek bedrijven zonder vuile handen te maken? Heiligt het doel de middelen? Wie heeft eigenlijk macht, de kiezer of de politicus? Gasten: filosoof Daan Roovers, journalist Tom Jan Meeus, politicoloog Kristof Jacobs en filosoof Jeroen de Ridder.
Clairy Polak spreekt met vier gasten over manipulatie van de werkelijkheid, over macht, propaganda en misinformatie. Wanneer gaat een duwtje in de goede richting over in kwaadwillige manipulatie? Maakt het uit wie er aan de knoppen draait? Hoe kwetsbaar is ons brein voor onzichtbare beïnvloeding? En hoe weten we wie we kunnen vertrouwen? Te gast drie filosofen: Daan Roovers, Fleur Jongepier en Herman de Regt. Gedragswetenschapper Reint Jan Renes
Van gele hesjes tot wereldwijde klimaatmarsen: anno 2019 gaan mensen weer de straat op. Maar wanneer is er sprake van idealisme? En hoe maak je idealen waar? Met kleine stapjes of met grote sprongen? Is een beter milieu een ideaal of een pure overlevingsstrategie? Zijn mensenrechten een ideaal of zijn ze ingesleten in ons dagelijks leven? Horen idealen altijd positief te zijn of kun je als ideaal ook ergens tegen zijn? Te gast: filosofen Kwame Anthony Appiah, Marli Huijer en Stijn Sieckelinck. Stamgast: historicus Philipp Blom.
De weerbaarheid van de democratie - dat is het thema van de laatste uitzending van dit seizoen. Hoe om te gaan met het wantrouwen jegens politici, met de opmars van populistische partijen en met andere uitingen van onvrede over het democratisch proces? Is de democratie zoals we die kennen bestand tegen de uitdagingen van de toekomst? Te gast zijn: Philipp Blom, historicus, schrijver en journalist. Bastiaan Rijpkema, publicist, rechtsfilosoof en docent aan de Universiteit Leiden. Caroline de Gruyter, columnist en correspondent voor NRC Handelsblad. Sarah de Lange, bijzonder hoogleraar op de dr. J. M. den Uyl-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam.
Deze tweede aflevering gaat over de rol van informatie in onze democratie. Kan een feiten-vrije maatschappij nog wel rechtvaardig zijn? Hoe bedreigend is propaganda voor de democratie? En welke rol spelen nieuwe technologieën in de verspreiding van ideeën die de democratie ondermijnen? Gasten in deze aflevering zijn: Ian Buruma, Brits-Nederlandse sinoloog, japanoloog en publicist, Jaron Harambam, socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Kees Kraaijeveld, filosoof en psycholoog en Daan Roovers, filosoof, publicist en docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam.
