True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Onze boerderij - Alle afleveringen
Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Yvon kijkt samen met boer Gijsbert, die haar het land ter beschikking heeft gesteld, terug op het avontuur dat een jaar geleden begon. Ze hadden niet gedacht dat het landje zoveel zou opbrengen. Yvon heeft 70 boerenvrienden uitgenodigd die haar het afgelopen jaar hebben geholpen voor een oogstfeest. Tijdens een feestelijk maal in de koeienstal van Gijsbert genieten ze van alle producten die het landje geboden heeft.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Yvon is trots op wat het landje haar levert en krijgt van Bertie tips hoe ze bepaalde gewassen moet oogsten. Boer zoekt vrouw-stel Jos en Dycke komt op bezoek en helpt Yvon met het inzaaien van het stukje land dat de varkens weer vakkundig hebben omgewoeld. Sojateler Tom ziet met eigen ogen hoe mooi de 'rammelende boontjes' van het landje erbij staan. En Yvon gaat met haar graan langs bij Dick, de plaatselijke molenaar, en bij Chris, de bakker van het dorp. Hoeveel broden gaat ze bakken?



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Yvon is trots op wat het landje haar levert, maar krijgt van een ervaren vakbroeder te horen dat ze morgen failliet zou zijn als ze ervan moest leven. Boer zoekt vrouw-stel Evert en Maud komt op bezoek en Yvon is verrast hoe Maud al is ingeburgerd in het boerenleven. Het is slikken als Yvon in een koelcel de opbrengst ziet van de slacht van haar vierjarige os Guus.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Hoewel de broccoli niet helemaal meewerkt, is er een goede bietenoogst en ook het aardappelveldje groeit en bloeit. Boer zoekt vrouw-vrienden Willem, Hans en Annette komen de handen uit de mouwen steken op het landje. Willem is een biologisch-dynamische boer en deelt zijn kennis met Yvon over het fermenteren van alle groenten en het maken van kefir, een drankje met een goede werking waaronder die van probiotica. Hans vertelt over de tijd dat ook hij varkens hield en waarom hij genoodzaakt was daarmee te stoppen.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Het is inmiddels zeven maanden geleden dat Yvon dit avontuur begon. De meeste gewassen doen het boven verwachting, al lijkt er in de kas iets mis te gaan. Boerenvriendin Suzanne komt langs en ze bespreken de stikstofproblematiek die de agrarische sector op zijn kop zet. Suzanne heeft daar een realistische blik op: 'Iedereen heeft een rol, we moeten allemaal een stapje terug doen. Willen we iets oplossen in dit land dan gaat dat hand in hand, en niet tegenover elkaar'. De Groningse Boer zoekt vrouw-vriend Geert moedigt Yvon op geheel eigenwijze aan tot oogsten. En boerenvrienden Frans en Agnes kraken een kritische noot.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Yvon geniet van de opkomende gewassen, maar ligt ook af en toe wakker van haar dieren. Ze maakt zich vooral zorgen over de allerkleinste: de kuikens. Ze doet er alles aan om te voorkomen dat er nog meer doodgaan. Vandaag komt Ralph, de kippenboer, vier verschillende soorten volwassen kippen brengen. Over een week of vijf, als ze 22 weken oud zijn, kunnen ze de eerste eieren leggen. Zij krijgen een prachtige plek op het landje. Boerin Hilda ontvangt Yvon opnieuw op Terschelling en ze brengen ook een bezoek aan het natuurgebied De Boschplaat waar de koeien vrij rondlopen. En Boer zoekt vrouw-boeren Steffi en Michelle komen langs.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Yvon moet een besluit nemen over de varkens in haar veestapeltje nu de kosten hoger uitvallen en overlegt daarover met varkensboer Henri. Ze deelt haar economische zorgen met grote steun en toeverlaat Pieter, die vraagt of ze al spijt heeft van het volgen van haar passie. Linda en Marlies, beiden dahliakwekers, komen Yvon helpen bij het aanleggen van een pluktuin en leren haar hoe je deze prachtige bloemen kunt laten overwinteren. En er is er weer een mijlpaal te vieren want ook het allerlaatste veldje op het landje is gevuld met een nieuw gewas: de gewilde soja. Schapen scheren is echt een klus, Yvon gaat daarvoor in de leer bij Sander.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Het is weer een drukte van jewelste op het landje van Yvon. Ze bespreekt met Boer zoekt vrouw-boeren Jos, Bertie en David, hoe de akkerbouw van nu in elkaar steekt en hoe ze hun tips kan toepassen bij het planten en laten groeien van haar gewassen. Boer Jan en Paulien komen langs met bijzonder nieuws. Na 35 jaar gaat Jan stoppen met boeren. Hij vertelt over de liefde voor zijn koeien maar dat hij nu ook kan genieten van vakantie in Portugal. En op de boerderij van Yvon zit niet alles mee, ze krijgt de nodige tegenslag te verwerken.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Boer Bastiaan komt Yvon helpen met het poten van de aardappels. Thuis plant hij tientallen hectares machinaal, maar Bastiaan laat zien dat hij het handwerk nog niet verleerd is. Ook Boer zoekt vrouw-boeren Annemiek en Rob komen langs. Hoewel koeien en kersen hun specialiteit is, weten zij ook raad met koolplantjes. Ze vragen zich wel af of Yvon niet te veel hooi op de vork neemt door zoveel verschillende gewassen te gaan telen.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Boerenvrienden Bastiaan en Bertie komen langs en Yvon leert meer over haar grond door bodemonderzoek. Er worden aardappels gepoot en de bloemenrand ingezaaid. En Yvon maakt een uitstapje naar de boerderij van boerin Janine die in deze lammertijd werkdagen van bijna 20 uur maakt.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Yvon onderzoekt welke grondsoort ze gaat bewerken, bezoekt ze de oudste biologische tuinderij en komen boer Jouke en Karlijn langs om haar meer te leren over jersey koeien.



Onze boerderij
Onze boerderij: en nu zelf

Na zeventien jaar rondlopen op boerenerven komt het er eindelijk van: Yvon Jaspers wordt boer. Ze begint - kleinschalig - haar eigen boerderij. De bus waarmee ze samen met Bertie door Europa reed voor Onze boerderij in Europa is neergezet op een stuk grond en dient als uitvalsbasis.



Onze boerderij
Onze boerderij: Eind goed, al goed

Bij oesters denk je niet gelijk aan boeren. En toch zijn er veel overeenkomsten met een traditionele boer. Maurice kweekt, zaait en oogst oesters in de Oosterschelde. * Boer Jan en Rianne wonen sinds twee maanden op hun nieuwe bedrijf in Denemarken. Ze gingen van 300 schapen naar 500 melkkoeien en acht melkrobots. Jan is nog volop aan het ontdekken hoe het allemaal werkt. * Vier seizoenen geleden begon Yvon met Onze boerderij om te onderzoeken of het boerenleven iets voor haar zou zijn. Nu is het tijd om alles wat ze geleerd heeft in de praktijk te brengen.



Onze boerderij
Onze boerderij: Toekomstdromen

In Nederland worden jaarlijks zo'n 1,5 miljoen kalfjes geslacht: stierkalfjes en het overschot aan vaarskalfjes die niet op de boerderij kunnen blijven. Het vlees is voornamelijk bedoeld voor de export omdat in Nederland weinig kalfsvlees wordt gegeten. Yvon Jaspers praat met kalverhouders Bert en Trees over hun passie voor de kalveren en het werk op de boerderij. * Boerenzonen Bart en Tom groeien op op het melkveebedrijf van hun ouders in Twente. Wanneer ze naar de Randstad trekken om te studeren zien ze daar hoe de soy-lattes en plantaardige zuivel hun opmars maken. Ze besluiten zelf soja te gaan verbouwen op het land van hun ouders.



Onze boerderij
Onze boerderij: Toekomstbestendige keuzes

Vroeger kwamen mensen naar de boerderij van haar ouders om aardappelen groot in te kopen voor hun uitgebreide gezinnen. Tegenwoordig ziet fruitteler Djuke dat klanten naar haar boerderij komen omdat ze willen weten waar hun eten vandaan komt. * Akkerbouwer Henk is getrouwd met fruitteler Djuke. Hij pendelt heen en weer tussen zijn eigen bedrijf in Groningen en zijn gezin in Utrecht. Een rit van ruim 200 kilometer en dat al 13 jaar. * Boerin Steffi kennen we van Boer zoekt vrouw. Vorig jaar reisde ze met Yvon naar Denemarken om Andreas Helgstrand te bezoeken, haar grote voorbeeld op het gebied van paardentraining.



Onze boerderij
Onze boerderij: Persoonlijke keuzes, zakelijke belangen

Boer Jan en Rianne gaan samen met Yvon Jaspers kijken bij de boerderij die ze op het oog hebben in Denemarken. Het is een melkveebedrijf met 500 koeien en acht melkrobots. * Als John en Johanna jaren geleden zien hoe hun gangbare manier van bloembollen telen de bodem uitput, besluiten ze dat het anders moet. John en Johanna gaan op zoek naar de beste manier om de aarde te voeden en de planten te versterken. * Op de boerderij van Kees kunnen de varkens naar hartenlust 'wroeten en zoelen'. Samen met kippenboer Ruud uit aflevering drie werkt Kees aan een varkensstal waarbij het natuurlijk gedrag van varkens het uitgangspunt is.



Onze boerderij
Onze boerderij: Soms valt er niks te kiezen, hoe ga je daarmee om?

In het allereerste seizoen van Boer zoekt vrouw zat boer Driek, akkerbouwer in Zeeland. Yvon Jaspers is bij hem terug en gaat met hem mee het land op om te kijken hoe het staat met zijn spruitenoogst. Orchideeënkweker Lennart ziet in februari een van zijn kassen bezwijken onder een pak sneeuw van meer dan een meter hoog. Zijn prachtige bloemen, die net klaar stonden om geoogst te worden, worden bedolven onder sneeuw en gebroken glas. Ruud, zoon van een kippenboer, had als mantra: groot, groter, grootst. Hij bouwde het bedrijf van zijn vader uit tot een miljoenenbedrijf met vestigingen in Frankrijk, Polen en Turkije.



Onze boerderij
Onze boerderij: Wat voor boer wil ik zijn?

Vorig jaar reisden Jan en Rianne met Yvon Jaspers naar Denemarken voor Onze boerderij in Europa. Daar gaan bij Jan de ogen open en een paar maanden later besluiten Jan en Rianne het grote avontuur aan te gaan: ze gaan emigreren. * Patrick Roest is wereldkampioen schaatsen. Op dit moment is hij volop in training voor de Olympische Winterspelen van 2022. Op zijn zeldzame rustdagen komt hij het liefst naar de boerderij van zijn ouders die hij na zijn schaatscarrière wil overnemen. * Bollenboer Henk kennen we nog van Boer zoekt vrouw. Hij kweekt tulpen en hyacinten en daarvoor gebruikt hij kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.



Onze boerderij
Onze boerderij: Boerenleven is niet altijd romantisch

We maakten kennis met boer Geert, parttime varkenshouder én bezig met het neerzetten van een nieuw concept: puur vlees produceren voor het kerstdiner. Hij neemt Yvon mee naar Engeland waar ze zien op welke indrukwekkende manier Paul Kelly het hele proces op zijn kalkoenenboerderij in eigen hand heeft: het grootbrengen, slachten en verkopen van de kalkoenen die speciaal voor het kerstdiner worden geproduceerd. Boer David legt aan Yvon uit dat het niet altijd zo simpel is als het lijkt als mensen zeggen dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen meer zouden moeten gebruiken. Vorig jaar ontmoette Yvon fruittelers Izaäk en Jantine. Ze zag hoe het héle gezin de héle nacht in touw was om de appel- en perenbloesem te beschermen tegen de nachtvorst. Ze is terug bij de bevlogen familie, dit keer om te zien hoe belangrijk de bijen zijn voor de bestuiving en het maken van honing én of de oogst van de kersen en aardbeien dit jaar gelukt is.



Onze boerderij
Onze boerderij: Yvon bespreekt droogte met boer David

Yvon ontmoet boer Geert. Hij is parttime varkenshouder én bezig met het neerzetten van een nieuw concept: puur vlees produceren voor het kerstdiner. Hij houdt zijn dieren het liefst in de buitenlucht zodat ze alle vrijheid hebben om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. Hij is ervan overtuigd dat mensen bereid zijn wat meer te betalen voor hun vlees als het speciaal voor het kerstdiner is. Geert neemt Yvon mee naar Engeland waar zijn grote voorbeeld Paul Kelly, een vriend van zijn vader, al veel langer bezig is 'als producent voor ons kerstdiner', maar dan met kalkoenen. * Boer David kennen we nog van Boer zoekt Vrouw Internationaal. Hij is bezig zijn droom te realiseren; van de varkens in Roemenië naar akkerbouw in Brabant. Als net beginnend akkerbouwer vertelt hij Yvon wat een enorme impact de droogte in Nederland heeft op de teelt van de gewassen.



Onze boerderij
Onze boerderij: De toekomst van de visserij

Yvon gaat een dag mee op de kotter van de Texelse vader en zoon Jan en Jaap van der Vis (!). Al 15 generaties lang vissen zij in de Noordzee. Inmiddels al aan aantal jaren op de platvis tong. Nu de vernieuwende pulsmethode door het Europees Parlement wordt verboden, lijkt de toekomst van het familiebedrijf onzeker. * Johan en zijn moeder Annelien runnen in Flevoland een gemengd bedrijf met akkerbouw en pluimvee. Samen zijn ze de afgelopen jaren druk geweest om een nieuw soort kip te ontwikkelen door deze te voeden met reststromen uit de akkerbouw. Zo proberen ze de kringloop op hun bedrijf zoveel mogelijk te sluiten. Tot hun verrassing zagen ze dat de kleur van het voer ook de kleur van hun kippen laat veranderen. * Boer Jan, bekend van zijn deelname aan de laatste serie Boer zoekt Vrouw, runt een zorgboerderij met schapen. Yvon is aanwezig in de drukste periode van het jaar: de lammertijd. Ze ziet hoe Jan dag en nacht bezig is de schapen en lammeren te helpen bevallen.



Onze boerderij
Onze boerderij: De liefde van boer Willem voor de weidevogel

Melkveehouder Willem, bekend van de laatste reeks Boer zoekt Vrouw, ziet zichzelf als rentmeester van zijn boerderij. Hij wil zo goed mogelijk zorgen voor zijn dieren en het stuk land dat hij erfde van zijn vader om het hopelijk ook weer door te geven aan een nieuwe generatie. Hij vertelt Yvon Jaspers over zijn liefde voor de grutto en over de lastige spagaat waarin hij zit. Het liefst zou hij nog veel meer doen om de weidevogels en andere dieren in zijn land ruimte te geven. Maar zo lang hij niet boven de kostprijs betaald krijgt, is dat voor hem niet haalbaar. Het vinden van de juiste balans tussen (financieel) goed boeren én natuurbehoud zal tijd kosten. * De familie Harkink boert al generaties lang in de Achterhoek. Nu de overheid als doelstelling heeft om alle melkveehouders grondgebonden te laten werken lijkt er voor hen geen mogelijkheid meer om het bedrijf voort te zetten op deze plek. Met kinderen die staan te popelen om boer te worden een pijnlijk proces. Yvon gaat bij ze op bezoek om te praten over hun toekomstplannen. * Jan en Gerda, akkerbouwers in Noord-Holland, hebben ontzettend veel last van de hevige en langdurige regen die afgelopen najaar viel. Door de natte percelen kunnen zij hun aardappelen niet rooien en moeten ze ook nog toezien hoe hun jaarinkomst wordt aangevreten door een ongekende ganzenplaag. Yvon gaat in alle vroegte mee op pad om met eigen ogen te zien hoe groot dit probleem is.



Onze boerderij
Onze boerderij: De impact van een stalbrand

Het is de nachtmerrie van iedere veehouder, maar het overkwam Rudi, Hetty en hun drie kinderen een jaar geleden: een stalbrand waarbij 2600 vleesvarkens omkwamen. Yvon Jaspers gaat naar ze toe en praat over hoe zij hiermee omgaan en vraagt zich ook af hoe zij de toekomst zien. Gaan ze door? En zo ja, gaan ze nog iets veranderen in hun bedrijf en bedrijfsvoering? * In haar geboortedorp Boxtel ontmoet Yvon boer Geert. Hij is van huis uit melkveehouder en zorgt ook voor het voedsel van zo'n 170 gezinnen. Hij is varkensboer, pluimveehouder, akkerbouwer en fruitteler ineen. Hoe vindt hij het om boer in loondienst te zijn op de eerste herenboerderij van Nederland? En hoe gaat hij om met al die verschillende wensen van deze gezinnen? * Met vleesveehouder Marnix, oud-deelnemer van Boer zoekt Vrouw, gaat Yvon mee naar het befaamde Paasvee in Schagen. Een eeuwenoude traditie waar, naast de gezelligheid, het keuren van het vleesvee een belangrijke plaats inneemt. Voor zowel fokkers als slagers een spannende dag. Lukt het Marnix om met zijn dikbilkoeien een prijs te veroveren en zo zijn visitekaartje achter te laten? * Yvons eigen koe Suus gaat eindelijk bevallen.



Onze boerderij
Onze boerderij

Yvon Jaspers praat verder met de Canadese melkveehouder Riks. Riks is destijds naar Canada geëmigreerd, onder meer vanwege de strenge wetgeving in Nederland. Nu komt hij erachter dat al die regels in Europa zo slecht nog niet zijn. Tomatenkweker Leo was pas achttien jaar toen hij samen met zijn broer het bedrijf van zijn vader overnam. Inmiddels is die kleine kwekerij uitgegroeid tot één van de grootste van Nederland. Ondanks dat volgens Leo de Nederlandse tomaat de beste ter wereld is, eten wij toch vooral tomaten uit het buitenland. Yvon wil weten waarom. Yvon gaat terug naar melkveehouders Frans en Léonie, voor wie 2018 een ingrijpend jaar was. De nieuwe fosfaatwetgeving dwong het jonge boerenstel ertoe om een groot deel van hun veestapel naar de slacht te brengen. De consequenties van deze periode zijn nog steeds voelbaar, in zowel de bedrijfsvoering als in hun persoonlijke leven. Hoe gaat het nu met ze?



Onze boerderij
Onze boerderij

Yvon Jaspers gaat langs bij boer Tom. Tom groeide op op een gemengd boerenbedrijf met koeien, schapen en varkens. Maar hij koos ervoor om tulpenbollenkweker te worden. Zijn vader heeft daardoor geen opvolger en melkt deze week voor de laatste keer zijn koeien. De boerderij en het ouderlijk huis worden verkocht. Samen met Yvon haalt Tom herinneringen op aan zijn jeugd en ze praten met Toms vader over hoe hij het vindt dat hij na zo'n 45 jaar aan zijn welverdiende pensioen begint. Voor Tom is het een spannende tijd op zijn bedrijf. De winter is zo nat geweest dat nu in spanning wordt gewacht of de oogst wel gaat lukken. Barry en Annique Brockhoff runnen al jaren een moderne rozenkwekerij. Barry is opgegroeid in een tuindersfamilie en Annique is dochter van een akkerbouwer. Yvon mag een dagje meedraaien in de drukste periode van het jaar. Het is namelijk bijna Valentijnsdag. Niet alleen bij de rozenkwekers is het topdrukte, ook op de geitenboerderij van boer Frank en Anita moeten ze alle zeilen bijzetten. Daar is het lammertijd. Yvon mag blijven logeren. Dat betekent weinig slaap, want de bevallingen gaan 's nachts gewoon door. Naast alle werkzaamheden bij de geiten werkt Anita als veearts. Yvon mag assisteren bij een wel heel speciale operatie: een keizersnede bij een dikbilkoe. Verder gaat Yvon na een paar maanden weer terug naar boer Frans en Leonie. De afgelopen periode heeft er in gehakt bij het jonge boerengezin. Het feit dat ze zo'n groot deel van hun veestapel naar de slacht moesten brengen, heeft voor veel verdriet en stress gezorgd. Is de zon inmiddels langzaam weer gaan schijnen in Twente?



Onze boerderij
Onze boerderij

Yvon Jaspers komt er bij boer Jan en Rianne op Texel achter hoe dicht leven en dood bij elkaar liggen op een veehouderij. Waar ze op het ene moment een lammetje ter wereld brengen, wordt even later een ongeneeslijk ziek schaap ingeslapen. Yvon blijft overnachten en draait mee op hun boerderij. Ze bespreken hoe het nu is om samen de boerderij te runnen en hoe het jonge stel naar de toekomst kijkt. Ook bezoeken ze een andere schapenboerderij op Texel. Hier boert Hans samen met zijn twee kinderen. Zij houden hun schapen voor het vlees en spelen in op het toerisme op Texel doordat je er lammetjes mag knuffelen. Is dat ook iets voor Jan en Rianne? Yvon gaat naar boer Frans, deelnemer aan Boer zoekt Vrouw in 2008. Vanwege de regelgeving verkeert hij in zwaar weer. De boetes lopen zo hoog op dat hij moet besluiten een deel van zijn kerngezonde koeien naar de slacht te brengen. Waaronder zijn favoriete koe Truus die de jongste niet meer is. Een emotioneel afscheid. In Rossum maakt Yvon kennis met Yvo, Suzette en hun drie kinderen. Zij waagden de stap om de stad achter zich te laten en een nieuw bestaan op het platteland op te bouwen. Yvo had al jarenlang de droom om biologisch tuinder te worden en na een aantal jaar werken bij biologische tuinderijen in de buurt was het de hoogste tijd om het zelf te gaan doen. Ze draaien nu 1,5 jaar. Is het boerenleven wat ze ervan hadden verwacht? En hoe is het om met je gezin naar het platteland te vertrekken?