True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Typisch Ecowijk Culemborg - Alle afleveringen
Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Jan heeft een fancy fair georganiseerd om geld bij elkaar te halen voor een stichting die zorgt voor ouderen in Moldavië. Henk en Corrie staan er ook met een standje. Aan het eind van de dag wordt de rekening opgemaakt. Is er genoeg verdiend? Jaqueline woont nu net twee weken in haar tiny house en haar vriendinnen Connie en Wik komen kijken hoe ze erbij zit. Het is nog niet af. Verhuizen, een echte schijtklus, vindt Jaqueline. Herman en Klaas houden hun langverwachte popquiz in de bibliotheek. En Eva krijgt vandaag hét telefoontje van school of ze geslaagd is voor haar eindexamen.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Piet heeft een bijzondere verzameling plastic doppen. Die spaart hij niet voor zichzelf, maar voor het goede doel, de opleiding van blindengeleidehonden. Maar dat is lang niet zo gemakkelijk als het lijkt, want de ene dop is de andere niet. In Almere is vandaag de generale repetitie van het theaterstuk Wild. Ronald heeft voor een van de acteurs een bijzonder apenpak gemaakt. Hij heeft z'n dochter met een vriendin meegenomen om de voorstelling te zien. Jaqueline heeft de sleutel gekregen van haar nieuwe tiny house. Al klussend rekent ze eens even voor wat het gekost heeft en dat valt nog niet mee.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

In de Ecowijk wordt weer in de tuin gewerkt. Deze keer zijn Klaas en z'n buren aan het werk. Henk maakt al zestig jaar lang voorwerpen van afvalhout die hij verkoopt voor projecten in Afrika. Maar dat werk begint nu z'n tol te eisen. Het gaat niet goed met Henks gezondheid. Hij moest met hartritmestoornissen naar het ziekenhuis. Riet heeft alzheimer en woont niet meer thuis. Haar man Piet haalt haar ieder weekend op voor een autoritje over de dijk. Het meest opvallende bouwwerk van de wijk is de oude watertoren. Die wordt al zestien jaar niet meer gebruikt, maar dat gaat Koen veranderen. Hij maakt er een woning van.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Hoveniers Nelleke en Rutger wonen net buiten de wijk. Hun wilde tuin heeft niet alleen een moestuin, maar is ook opslagplaats voor al de bomen die nog verwerkt moeten worden. Dochter Mirza knapt een oude fiets van haar moeder op, waarop de sporen van de wereldreis van Nelleke nog te zien zijn. De vrouw van Piet, Riet, heeft alzheimer en woont nu in een verzorgingstehuis. Na 47 jaar huwelijk valt het Piet zwaar om gescheiden te leven. Jaqueline bouwt na haar scheiding aan een eigen tiny house en is nu toe aan het interieur. De houten panelen die ze haar hele getrouwde leven heeft meegesleept, krijgen nu een tweede leven.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Klaas heeft Riet opgehaald om naar theater De Franse School te fietsen. Het is Bonte Dinsdag: een activiteitendag voor ouderen. Normaal gesproken komt iedereen in het theater bij elkaar, maar door corona is de Bonte Dinsdag nu online. Marieke is verloskundige en samen met Iris wil ze een cursus holistisch bevallen ontwikkelen. Iris is doula, zij ondersteunt zwangere vrouwen. Jan is de initiator van het autodeelproject in de ecowijk. Hij bouwt nu aan een ontmoetingsplek waar mensen kunnen samenwerken, op weg naar een klimaatneutraal Nederland. Het is voor Eva de tweede keer dat ze eindexamen doet. Twee jaar geleden rondde ze de havo af.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

De 91-jarige Wilfriede eet iedere middag warm. Haar inkopen doet ze bij de stadsboerderij. Hier verkopen ze producten van eigen land. Jan is de bedenker van de Coöperatie-auto, een bedrijf waarbij de buurtbewoners elektrische auto's met elkaar delen. Iris maakt hapjes voor de potluck, een picknick met de buren waarbij iedereen wat meeneemt. Omdat de buren alles samen moeten beslissen, is het fijn als je elkaar ook eens tijdens iets gezelligs ziet, vindt Iris. Jaqueline gaat eten bij haar oude buren Wik en Connie. Ten tijde van haar scheiding waren zij belangrijk voor haar. Binnenkort komt Jaqueline weer naar de wijk in haar nieuwe tiny house.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Nelleke en Rutger zijn de hoveniers van de ecowijk. Nelleke werkt vandaag aan het Labyrint, een 'groen kunstwerk'. Niet te verwarren met een doolhof, waar je op zoek moet naar de juiste weg. Iris was op zoek naar een hobby waarbij ze niet achter een scherm zou zitten en ontdekte het haken. Eva is al dagen bezig met de organisatie van het eindexamenfeest en zorgt er vandaag voor dat alles goed verloopt. Riet heeft alzheimer en woont daarom in verzorgingstehuis De Betuwehoeve. Haar man Piet komt elke dag op bezoek. Maar door de coronamaatregelen moeten ze afstand houden. Klaas komt elke week zingen met Riet.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Wilfriede van 91 begint samen met de buren uit seniorencomplex Het Kwarteel iedere dag met de zonnegroet. Goed voor jezelf zorgen is haar devies. Klaas is een echte muziekliefhebber. Samen met vriend Herman werkt hij aan een popquiz. Want eindelijk mag het weer, samenkomen voor iets gezelligs. Morgen is de laatste schooldag op Lek en Linge. Eva is al weken druk met de organisatie van een festival. De Gelderlandfabriek in Culemborg is een creatieve broedplaats voor kunstenaars, waar Ronald zijn atelier heeft. Hij werkt nu aan een neon-kunstwerk met de titel OMG, dat heel toepasselijk in een kerk komt te hangen.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Jaqueline heeft corona gehad. Gelukkig kwam ze niet in het ziekenhuis terecht, maar ze was er wel goed ziek van. Na de ramadan viert Feras het Suikerfeest. Hij gaat koekjes brengen naar zijn voormalig taalcoach Jan. Inmiddels zijn ze goede vrienden die overal over praten. Ook heeft Jan aan Feras verteld dat hij op mannen valt, hoewel hij weet hoe gevoelig dat in de Syrische gemeenschap ligt. Kunstenaar Ronald heeft samen met stagiaire Mila een apenpak gemaakt voor theatergroep Vis-a-Vis. Henk timmert al zestig jaar lang verschillende voorwerpen van afvalhout. Die verkoopt hij en de hele opbrengst gaat naar projecten in Afrika.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Wilfriede is 91 en woont in seniorencomplex 'Het Kwarteel'. Ze werkt nog elke dag in de gemeenschappelijke tuin, volgens biologisch-dynamische principes. Iris is onderwijskundige, geeft professionele haakcursussen, is doula en geeft haar oudste twee kinderen thuisonderwijs. In Culemborg kon ze geen school vinden die past bij haar opvattingen over hoe jonge kinderen leren. En tussendoor hebben ze dan tijd om even naar 't strandje te lopen. Kunstenaar Ronald maakt rekwisieten voor theater en film en heeft een vaste opdracht bij het Openluchtmuseum in Arnhem.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

Het is 'Tuinwerkdag' voor Feras en z'n buren. Hij is samen met z'n gezin uit Syrië gevlucht en woont nu vijf jaar in deze wijk. Voor Vluchtelingenwerk fungeert Feras vaak als tolk en adviseur bij andere Syriërs. Naast de Ecowijk ligt de Gelderlandfabriek, een culturele broedplaats met een theater, werkplekken en ateliers voor kunstenaars. Ronald werkt hier aan een apenpak voor theatergroep Vis-a-Vis. Jaqueline heeft een lastige tijd achter de rug na de scheiding, maar ziet nu vooral de voordelen van alleen zijn. Eva organiseert met een paar klasgenoten de eindexamenstunt. Maar het is nog de vraag of ze toestemming krijgen van de teamleider.



Typisch Ecowijk Culemborg
Typisch Ecowijk Culemborg

In een van de kaswoningen woont Eva. Ze is 19 en zit in haar eindexamenjaar vwo. De laatste schooldag komt dichterbij en het is nog maar de vraag of de traditionele eindexamenstunt vanwege corona door kan gaan. * Jaqueline woonde tot haar scheiding in de Ecowijk. Nu bivakkeert ze tijdelijk in een stacaravan. Binnenkort gaat ze terug, als haar tiny house klaar is. * Henk heeft z'n timmerwerkplaats aan huis. Hij werkte als beginnend timmerman in Afrika en dat heeft hem niet meer losgelaten. * Rutger en Nelleke wonen al jaren aan de rand van de wijk en ze zijn samen de hoveniers van de gemeenschappelijke tuinen.