

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
ZappDoc - Alle afleveringen
Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van de tienjarige Dalimyr. Hij is zojuist met zijn gezin vanuit Oekraïne hiernaartoe gevlucht. Ze weten niet hoelang ze hier gaan blijven. Dalimyr twijfelt of hij hier nieuwe vrienden moet maken, want zodra de oorlog voorbij is, zijn ze hier weer weg. En hij hoopt dat dit heel snel is. Dus hoe minder hij zich hier hecht, hoe beter. Wat vindt het panel? Moet hij wachten tot hij weer terug is bij zijn Oekraïense vrienden? Of juist hier vriendjes maken?
Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van de tienjarige Jadi-ann. Zij heeft ADHD en hoewel iedereen weet wat ADHD is, begrijpt niemand haar echt. Daarnaast slikt ze medicatie en die doet iets met haar. Ze heeft hierdoor het gevoel dat ze niet zichzelf kan zijn en voelt zich vaak onbegrepen. Hoe kijkt het panel hier tegenaan? Begrijpen zij wat er bij Jadi-ann speelt? En kunnen ze haar adviseren?
Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van de dertienjarige Joost. Hij woont op de boerderij van zijn ouders en wil deze als hij groot is graag overnemen. Maar door de nieuwe stikstofmaatregelen maakt hij zich zorgen over zijn toekomst. Want is er straks nog wel een boerderij om over te nemen? Wat vindt het panel? Moet Joost stoppen met zich zorgen maken en alles niet zo somber zien? Of zijn de zorgen van Joost over zijn toekomst misschien meer dan terecht?
Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van de elfjarige Luca. Zij heeft veel last van prikkels en geluiden, rust nemen is voor haar daarom heel belangrijk. Dit betekent wel dat ze vaak nee moet zeggen tegen uitnodigingen en uitstapjes. Iets wat ze heel lastig en jammer vindt, want zo mist ze alle pret. En bovendien heeft ze het idee dat niet iedereen haar afwijzingen begrijpt. Wat vindt het panel? Moet ze zich nergens iets van aantrekken en vooral haar rust pakken? Of moet ze zich zo nu en dan verbijten en juist wel iets leuks gaan doen?
Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van de broers Thymen en Jaysen van elf en tien jaar. Hun ouders zijn overleden en zij missen hun natuurlijk heel erg. Alleen erover praten vinden ze lastig en moeilijk, want elke keer als ze dat doen, komt er zoveel pijn naar boven. Maar wegstoppen, weten ze, is ook niet goed. Hoe kijkt het panel hier tegenaan? Moeten ze over hun verlies praten, ongeacht wat dit losmaakt? Of kunnen ze het beter voor zich houden omdat hun verdriet niemand anders aangaat?
Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van de tienjarige Lizzy. Zij is nog steeds verdrietig over haar hond die twee jaar geleden is overleden. Ze vindt het moeilijk om dingen los te laten en huilt ook best vaak. Daarover schaamt ze zich dan weer. Wat vindt het panel? Kan ze haar tranen laten lopen of moet ze zich juist inhouden?
Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van Jenoah van elf en Jelyan van tien. Zij willen heel graag profvoetballer worden en trainen daar hard voor, maar soms voelen ze de druk dat ze nog meer moeten geven en nog meer moeten oefenen. En dat lukt niet altijd want ze willen af en toe ook gewoon chillen en spelen, net als alle andere kinderen. Wat vindt het panel? Moeten ze voor hun droom alles opgeven? Of moeten ze vooral doen wat hun hart hen ingeeft?
Het tienkoppige kinderpanel reageert op het verhaal van de elfjarige Berber. Zij is mantelzorger voor haar twee zwaar autistische broertjes, ze maakt zich veel zorgen om hen en hierdoor vergeet ze vaak aan zichzelf te denken. Wat moet ze doen? Haar broertjes laten weinig mensen toe in hun wereld, ze vertrouwen helemaal op haar. Hoe kijkt het panel hier tegenaan? Het lijkt alsof ze geen keuze heeft. Of toch wel?
Lisa (10) heeft last van heimwee en durft daardoor niet te logeren. En daar wil ze misschien vanaf omdat het schoolkamp eraan komt. Moet ze een keer proberen te logeren of het zo laten, aangezien ze het echt heel eng vindt? Wie kan haar beter raad geven dan haar leeftijdsgenoten?
Noosa (11) heeft een goede vriendin die heel aardig is, maar soms anderen pest. Ze vindt dat helemaal niet leuk, maar Noosa wil haar vriendin ook niet kwijt. Moet ze er wel of niet iets van zeggen? Wie kan haar beter raad geven dan haar leeftijdsgenoten?
Achtstegroeper Stijn (11) is hoogbegaafd en heeft een klas overgeslagen. Nog een jaartje extra basisschool of al naar de middelbare? Wie kan hem beter raad geven dan zijn leeftijdsgenoten?
Mala (10) gaat naar Australië verhuizen, maar vindt het moeilijk daarover te praten met haar beste vriendin. Aan de andere kant wil ze dat wel, want ze is ook bang dat ze haar straks helemaal niet meer spreekt. Moet ze het er wel of niet over hebben? Wie kan haar beter raad geven dan haar leeftijdsgenoten?
Bastian (11) kan 's nachts vaak wakker liggen over het klimaat. Hij maakt zich zorgen over de toekomst, maar vindt het ook moeilijk daarom dingen te laten die hij eigenlijk leuk vindt om te doen. Moet hij wel of niet meer doen voor het klimaat? Wie kan hem beter raad geven dan zijn leeftijdsgenoten?
Mariam (11) is uit Syrië gevlucht en vindt het moeilijk om te zeggen waar ze vandaan komt. Moet ze zich schamen voor haar afkomst en daar niets over zeggen of juist wel? Wie kan haar beter raad geven dan haar leeftijdsgenoten?
Adi (12) is gek op zijn voetbalfamilie. Toch wil hij stoppen met voetbal, een basketbaltoekomst is zijn droom. Als hij stopt is hij bang zijn familie teleur te stellen. Moet hij wel of niet met voetbal stoppen om op basketbal te gaan? Wie kan hem beter raad geven dan zijn leeftijdsgenoten?
Rowena's zusje heeft verteld dat ze zich een jongen voelt en zo ook aangesproken wil worden. Rowena (11) heeft daar moeite mee. Moet ze haar zusje 'hij' of 'zij' noemen?
Anna's (12) vader werkt in het leger en vertrekt binnenkort naar Mali, een land in Afrika waar oorlog is. Hij gaat daar heen omdat de Nederlandse regering soldaten stuurt om te proberen vrede te brengen. Anna noemt het geen vredesmissie, maar doet liever alsof haar vader naar Mali op vakantie gaat. Anna wil er eerst niets over horen, maar nu het vertrek dichterbij komt, wil ze toch weten hoe gevaarlijk het daar eigenlijk is.
Hoewel de ouders van de negenjarige Levin zijn gescheiden, gaan ze nog elk jaar gezamenlijk op vakantie. Dit zorgt voor verwarring bij Levin. Met de zomervakantie in het vooruitzicht besluit ze op onderzoek uit te gaan. Ze krijgt daarbij hulp van haar lievelingsdier: de wolf. Samen proberen ze erachter te komen wat het nou precies is: scheiden. En of haar ouders helemaal gescheiden zijn of misschien maar... half.
Wat doe je als je leven plotseling op z'n kop staat? Acht kinderen gaan terug naar het moment waarop hun ouders vertelden dat ze gingen scheiden. In een witte studio geven de kinderen kleur aan hun gevoelens en gedachten op dat cruciale moment en nemen ze ons mee in de persoonlijke rollercoaster waarin zij zomaar ineens belandden.
Toen de moeder van Anashya (12) vertelde over haar geldzorgen en de Toeslagenaffaire, was Anashya vastbesloten om andere kinderen die in armoede leven te helpen. Over een week organiseert ze een grote inzamelingsactie. Hoeveel spullen zal ze ophalen?
River (10) woont samen met zijn moeder en broertje op een camping. Door de overstromingen in Valkenburg kunnen zij tijdelijk niet meer thuis wonen. Het kolkende water gutste zijn huis binnen en vernielde al zijn spullen. Zelfs zijn geliefde fiets. Over een week krijgt River eindelijk weer een nieuwe fiets.
Dylano (10) en Chalisa (12) verhuizen met het gezin naar een Thomashuis. Hun ouders worden de verzorgers van acht mensen met een verstandelijke beperking. Hoe zal hun leven veranderen? En durven hun vrienden straks nog wel langs te komen? Over een week verhuizen ze.
Suze (11) verloor drie jaar geleden haar zusje Fien. Ze maakt een kunstwerk om haar te herdenken. Over een week onthult ze haar kunstwerk in Frankrijk, het land waar Fien overleed.
Maar liefst 40.000 mensen hebben Savio (10) op internet zien rappen tijdens de livestream met Défano Holwijn. Sindsdien staat zijn wereld op zijn kop. Over een week neemt Savio zijn eerste videoclip op. Met niemand minder dan zijn grote idool, rapper Boef.
Nika (13) kan niet bij haar moeder wonen, daarom woont ze in een gezinshuis. Eén keer per maand spreken Nika en haar moeder af om elkaar te zien. Maar soms komt er iets tussen. Lukt het deze keer om elkaar te zien?
Jurian (13) komt uit een grote vissersfamilie. Zelf denkt hij er ook aan visser te worden. Maar daarvoor moet hij wel op zee varen en vooral niet zeeziek worden. Over een week is het zover, dan trotseert Jurian de Noordzee.
Hüseyin (13) is meervoudig lichamelijk gehandicapt en heeft daardoor moeite met vrienden maken. Hoe kan hij, ondanks zijn handicap, toch op andere kinderen afstappen om vrienden te maken?
Jette (11) heeft twee moeders en een onbekende donorvader. Ze is helemaal gelukkig met haar moeders, maar toch ook wel benieuwd naar haar biologische vader. Moet ze op zoek gaan naar haar donorvader?
Anashya (11) groeit op in armoede. Haar ouders zijn gedupeerden van de toeslagenaffaire. Kinderen uit de klas begrijpen niet wat armoede in Nederland is en houden daar dus ook geen rekening mee. Moet ze steeds blijven uitleggen dat ze iets niet kan doen, omdat ze te arm is of moet ze een smoesje verzinnen?
Nick (11) wordt gepest en heeft daar heel veel last van. Hij weet niet wat hij moet doen om het te laten stoppen. Moet hij terugslaan of het tegen de juf zeggen?
Noëlla (11) heeft suikerziekte en schaamt zich voor haar insulinepomp die ze altijd bij zich moet dragen. Moet ze haar pomp proberen te verbergen of juist laten zien?
De vader van Fadima (11) komt uit Guinee en ze heeft zijn achternaam gekregen. Maar nu twijfelt ze of ze de Nederlandse achternaam van haar moeder aan moet nemen. Moet Fadima haar achternaam veranderen om zo discriminatie tegen te gaan?
Heike (10) is al een paar jaar stiekem verliefd op een jongen uit haar klas. Ze is bang dat als ze het hem vertelt en hij nee zegt, ze geen vrienden meer kunnen zijn. Moet ze hem toch verkering vragen?
Esma is een 14-jarig kickbokstalent met grootse dromen om 's werelds beste vechter te worden. Esma heeft ook de constante angst om haar ernstig zieke moeder te verliezen. Ze werkt hard om zich voor te bereiden op haar moeilijkste partij ooit. Maar hoe vecht ze voor een toekomst die zowel opwindend als beangstigend is?
Het verhaal van broer en zus Carleton en Sherazade die vast kwamen te zitten tussen ruziënde ouders. De Zwitserse tieners reflecteren bedachtzaam, toegankelijk en welbespraakt op deze gebeurtenis en geven zo een zeldzaam kijkje in de binnenwereld van kinderen die zijn meegezogen in de vechtscheiding van hun ouders.
De 14-jarige Julieta woont op het Caribische eiland Curaçao en is daar liever onder dan boven water. De wondere, spannende wereld van de oceaan voelt voor Julieta als haar thuis. Hoe meer Julieta onder water is, hoe meer ze wordt ze geconfronteerd met de grote hoeveelheid afval op de zeebodem en dat maakt Julieta verschrikkelijk boos. Samen met andere vrijwilligers op Curaçao redt Julieta zeeschildpadden in nood en probeert ze hun leefomgeving te verbeteren. Haar acties voelen voor Julieta soms slechts als een druppel op de gloeiende plaat. Positief blijven en geloven dat je een betere wereld en toekomst kunt creëren is een moeilijke opgave.
Rotjes in drollen stoppen en dan aansteken, belletje trekken en heel veel voetballen. Daar wordt Ky superblij van, maar ze voelt zich ook al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft. Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld: ze wil een jongen worden. En ze wil een andere naam: Niels. Samen met vriendin Sterre, die eerst Tibor heette en dus een jongenslichaam heeft, vertellen ze aan hun nieuwe klas op de middelbare school dat ze genderkinderen zijn. Het is het begin van een nieuw leven als Niels.
In Oeganda leerde de zestienjarige Allen Tumusiime dat ze als meisje niks waard was. Het was een beklemmende situatie, alsof ze in een box zat waarin de grenzen van haar bestaan waren voorgeschreven. Sinds een jaar woont ze in Nederland. Ze heeft een weg gevonden uit haar beklemmende verleden en staat inmiddels in de spotlight met haar eigen choreografie. Allen neemt je mee in haar verhaal met haar dans: This is me. Zo wil ze mensen laten zien dat je je niet klein hoeft te laten maken door wat anderen voor jou hebben bedacht, maar dat je jezelf mag laten zien. Ook als meisje of als vrouw.
Mima zit in groep acht, maar ze is al vijftien jaar. Voor haar gaat leren niet vanzelf, want ze werd geboren met het downsyndroom. 'Mijn hersenen vergissen zich altijd,' legt ze aan haar moeder uit als ze samen haar huiswerkopdrachten bekijken. Om mee te kunnen komen moet Mima bijna altijd harder werken dan anderen, maar uiteindelijk komt er 'iets' op haar pad waar ze helemaal kan schitteren.
Timo is negen jaar, maar gaat al een tijdje niet meer naar de basisschool. Er was thuis veel onrust waardoor hij soms boos wordt. Daardoor krijgt hij vaak straf. De school vindt dat Timo met zijn gedrag een gevaar is voor andere kinderen en besluit dat hij niet meer mag komen. Timo mist de vrienden uit zijn groep enorm. Zijn moeder zoekt naar een school waar hij wel welkom is. En ondertussen wacht Timo thuis totdat een andere school een plekje voor hem heeft.
Iedereen kent Renildo en Vanildo in hun dorp in Guinee-Bissau (Afrika): 'Re en Va, de tweeling die altijd danst'. De moeder van de jongens overleed toen ze één jaar waren en de vader kon niet voor hen zorgen. Daarom wonen ze bij 'mama' Dila. Ze is een vrouw die zorgt voor meer kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren. Een vrouw bij wie heel veel kinderen wonen. Hun vader zien ze maar af en toe. Een stoere film bomvol muziek, over de bijzondere band tussen twee broers.
Shiphrah (11) is creatief, maar ook heel leergierig. Welke middelbare school moet ze kiezen? Het gymnasium met Latijn en Grieks? Of een creatieve school met havo en vwo? Een kinderpanel denkt mee. Gaat ze voor de keuze van haar ouders? Of moet ze kiezen voor de school waar ze zich het fijnst voelt? Shiphrah roept de hulp in van twee vriendinnen, van wie de een op het gym zit en de ander op een school met een cultuurprofiel. Ook buigt het kinderpanel zich over de vraag hoe je tot een keuze moet komen. Kijk je naar waar je vriendinnen naartoe gaan? Of waar je ouders voor kiezen? Hou je rekening met wat je eventueel later wil worden?
Jezelf zijn is niet altijd even gemakkelijk wanneer elke dag andere volwassenen je opvoeders zijn.
